Τρίτη, Φεβρουαρίου 20, 2007

Ο «καημένος» κύριος χριστόδουλος

Η Καθημερινή της Κυριακής (18/2/2007) είχε αποσπάσματα από δύο επιστολές που έστειλε ο κ. χριστόδουλος σε ένα μέλος του ποιμνίου του. Οι επιστολές ήταν απάντηση στα γράμματα διαμαρτυρίας του κ. Σακαλάκ σχετικά με την διαμονή του κ. χριστόδουλου στο ξενοδοχείο George V στο Παρίσι πέρυσι τα Χριστούγεννα.

Οι επιστολές του είναι «πιστές» με την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα του κ. χριστόδουλου:
Το Ψέμα: «Επειτα το ξενοδοχείο που έμεινα στο Παρίσι είναι 4 αστέρων. Πού έπρεπε δηλαδή να μείνω; Σε 2 αστέρων;». Σύμφωνα με το site του ξενοδοχείου (Four Seasons George V Paris) το ποιο φθηνό δωμάτιο κοστίζει 710 ευρώ η βραδυά. Τέτοια rates έχουν τα ξενοδοχεία 5+ αστέρων.
Η Κοροϊδία: «Δια τούτο και μη έχων κάρταν επήρα μαζί μου μερικά χρήματα, όσα υπελόγιζα ότι θα εξώδευον εκεί μετά του συνοδού μου διακόνου» Δηλαδή ο προκαθήμενος είναι και hippie! Παίρνει λίγα χρήματα (χόρτο είχε μαζί του;) και ξεκινάει για μία περιπέτεια σε άλλη χώρα. Έχει όμως δίκαιο. Ο καημένος είχε ξεχάσει το sleeping bag του και δεν μπόρεσε να κοιμηθεί στις όχθες του Σηκουάνα, όπως συνηθίζει.
Η Ύβρις: «Προτιμότερον μακράν απ’ αυτών παρά κοντά των. Είναι “γεννήματα εχιδνών”. Και έχουν την αποδοκιμασίαν μου κατενώπιον του Θεο». Εχιδνών άλλη μία ύβρις που προήλθε από τον «άγιο» λόγο του κ. χριστόδουλου.
Η Κακοήθεια: «Στο διπλανό ξενοδοχείο της ιδίας κατηγορίας με εκείνο που έμεινα εγώ, διέμεινεν, ως έμαθα εκ των υστέρων, η κ. Γιαννάκου, υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων». Σϋμφωνα με τα λεγόμενα του έμεινε σε ένα «ταπεινό» ξενοδοχείο 4 αστέρωνν, άρα που είναι το πρόβλημα;

Αλλά έμαθα και μία νέα πτυχή της προσωπικότητας του.
Η Μικρότητα: «Χωρίς αιδώ με κατηγορούν ότι πωλώ την Ορθοδοξίαν διότι θα μεταβώ εις τον Πάπαν, και παρακάτω υμνούν τον Πατριάρχην Βαρθολομαίον και τις οικολογικές του πρωτοβουλίες. Το ότι έχει εκείνος μεταβή επανειλημμένως στον Πάπα και μάλιστα περιβληθείς μανδύαν κ.λπ. αυτό δεν τους απασχολεί.». Μία ερώτηση όποιος έχει «οικολογικές του πρωτοβουλίες» τότε «πωλώ την Ορθοδοξίαν»;

«Αλλά όταν θέλει κανείς να ξεκουρασθή προτιμά άγνωστα μέρη για να έχει ησυχίαν» δεδομένου ότι μόλις τελειώσε την ξεκούραση του στην Ελβετία (είχε πάει πάλι για spa; Το Λουτράκι τον χαλάει;). Δεν έχει νόημα να συνεχίσω μπορείτε να διαβάσετε όλο το άρθρο εδώ: Χριστόδουλος: Ετσι πήγα στο «George V»

Μιας και μπήκα σε ένα bloggoπαιχνίδι να προτείνω και εγώ ένα: ψάξτε να βρείτε και τα 7 αμαρτήματα στο κείμενο του, δεν είναι και πολύ δύσκολο...

6 σχόλια:

doctor είπε...

"Επί του θέματος της σύγχρονης ειδωλολατρίας θά επιχειρήσω νά προχωρήσω πέρα από τά φαινόμένα της σύγχρονης ζωής, πολλά από τά οποία μας προκαλούν θλίψη, καί θά μιλήσω γιά έναν επτάλογό της, πού βρίσκεται πίσω από αυτά.


1) Τό πρώτο είδωλο, τό οποίο προωθείται νά θεοποιήσει ο σημερινός άνθρωπος είναι ο ίδιος του ο εαυτός.

[...]

2) Το δεύτερο είδωλο του ανθρώπου είναι Η ΛΟΓΙΚΗ.
Από τον Θωμά τον Ακινάτη (1224-1274) και μετά ο δυτικός άνθρωπος επιχειρεί να εξηγήσει με τη λογική τα πάντα, ακόμη και ό,τι προφανώς τον υπερβαίνει.
Η κατάσταση εξελίχθηκε ραγδαία προς αυτή την κατεύθυνση τόσο με τη Διαμαρτύρηση, όσο και κυρίως με το Διαφωτισμό.
Η λογική κατέστη είδωλο και αντικείμενο απόλυτης υποταγής του ανθρώπου, ο οποίος έχοντας προηγουμένως θεοποιήσει τον εαυτό του δημιούργησε την ψευδαίσθηση ότι η δυνατότητα της γνώσης και της λογικής του δεν έχει όρια, ότι δηλαδή δεν υπάρχει κάτι που είναι ανεξήγητο γι’ αυτόν και τα αξιώματα που θέτει και που στηρίζονται στη λογική του, είναι αδιάσειστα, μέχρις αποδείξεως του αντιθέτου".

Ποιος είπε τα παραπάνω;
Μα φυσικά ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος!

Πηγή το επίσημο site της εκκλησίας της Ελλάδος:
http://www.ecclesia.gr/greek/archbishop/de...hbishop_heading

Και ο Μάριος Πλωρίτης απαντά:

"Αλλά ακόμα και οι μηδενισθέντες υποψήφιοι των AEI-TEI, γνωρίζουν ότι θεμελιωτής της τυπικής Λογικής είναι ο Αριστοτέλης και ότι τα έργα του επηρέασαν καταλυτικά όλη την κατοπινή φιλοσοφία, μεσαιωνική και νεότερη. Και μάλιστα, ο μεγάλος γερμανός φιλόσοφος Ιμμάνουελ Καντ υποστηρίζει πως «η Λογική δεν μπόρεσε να κάνει ούτε ένα βήμα μπρος ή πίσω από τον καιρό του Αριστοτέλη».

ΑΣ έρθουμε όμως, στο corpus του αρχιεπισκοπικού λιβέλλου, για να ρωτήσουμε:

Αν η Λογική αποτελεί την «τραγωδία του ανθρώπου»,
τι είναι εκείνο που εξασφαλίζει την ευτυχία του;
Αυτονόητα, το αντίθετο της Λογικής:
η πίστη,
το δόγμα,
το «πίστευε και μη ερεύνα»,
ο παραλογισμός.

Αυτό, δηλαδή, που κυριαρχούσε στον Μεσαίωνα και που το σάρωσαν η Αναγέννηση και ο Διαφωτισμός.
Εξ ου, και το αβυσσαλέο μίσος και μένος του Αρχιεπισκόπου εναντίον αυτών των «Δαιμόνων».

ΤΟ περίεργο όμως είναι ότι ο κ. Χριστόδουλος, στα ατελεύτητα κηρύγματά του, μιλάει αδιάκοπα για «ελληνο-χριστιανικό πολιτισμό». Αλλ’ ακόμα κι εκείνος δεν μπορεί να αγνοεί πως ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός, σε όλες τις εκφάνσεις του (από τη φιλοσοφία ως τις επιστήμες, από την κοινωνική ως την πολιτική οργάνωση) διεπόταν από τον Λόγο, τη Λογική.

Πώς, λοιπόν, ο κ. Χριστόδουλος (και πολλοί συν αυτώ) «παντρεύουν» τον Ελληνικό πολιτισμό που κυριαρχείται από την Λογική, με την Ορθοδοξία, τον Χριστιανισμό γενικότερα, που βασιλεύεται από την «άγια» μη-λογική; Δεν είναι αυτό μια γοερή αντίφαση που, αντιστάσεως μη ούσης, χρησιμοποιείται κατά κόρον όχι μόνο από το ιερατείο αλλά και από πολιτικούς και άλλους αστέρες των μπαλκονιών και των τηλεοπτικών παραθύρων;


Πηγή: http://e-rooster.gr/07/2006/306

--------------

Από τη στιγμή λοιπόν που ο Χριστόδουλος θεωρεί τη λογική ως κατασκεύασμα του διαβόλου, με ποιο δικαίωμα εσύ πτωχέ Ιωάννη προσπαθείς με τη λογική μέθοδο να κρίνεις αυτόν τον Άγιο άνθρωπο;

Άντε να νηστέψεις 40 μέρες και τα λέμε άπιστο πλάσμα!

doctor

ioannisk είπε...

doctor
Όταν διάβασα το κείμενο με σόκαρε. Με σόκαρε για τα χοντρά ψέματα τα λέει σε ένα ηλικιωμένο άνθρωπο (79 ετών) και μάλιστα δύο φορές. Ήθελα να πιστεύω πως τουλάχιστον σε αυτή την περίπτωση θα ήταν ποιο μετρημένος.

Δεν είμαι μόνο γκιαούρης είμαι και αφελής!

Να κάνω την νηστεία-δίαιτα που είχε προτείνει κάποτε ο χριστόδουλος και να γίνω 200 κιλά; Άσε θα μοιάζω με Μητροπολίτη.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ είπε...

Δες κάτι παλιό που έγραψα:
http://michalakis.blogspot.com/2005/12/blog-post_27.html

Και μην παχύνεις. Είμαστε σε κρίσιμη ηλικία.

ioannisk είπε...

michalakis
Διάβασα το post σου. Τι να πω; Σώσε κύριε τον λαό σου από τους παπάδες του;

Disposition21 είπε...

Α λίγα τα λόγια σου για τον αρχιεπίσκοπα! Είχε έρθει και στο Λύκειο μου, το 1ο Γκράβας, κι είχε πει 2 (δύο) ανέκδοτα! Το ένα ήταν με κάτι σπουργίτια που φάγανε λάθος κανναβούρι, κάτι τέτοιο. Με τον χαμό που γινόταν από κάτω ούτε που κατάλαβε κανείς το ανέκδοτο αλλά μόλις το τελειώνει ρίχνει ένα τρελό γέλιο όλο το σχολείο, χτυπιόμασταν ο ένας με τον άλλον, άλλοι πέφτανε κάτω από τα γέλια. Ο Χριστόδουλος όλο χαρά! Μετά πήγαμε μαζί του στο 2ο Λύκειο που είναι ακριβώς δίπλα και παίξαμε μπάσκετ, έριξε μια βολή αλλά δεν την έβαλε! Μου έκανε εντύπωση που ασχολείται με σπορ, γιατί απ'ότι έχει πει διάβαζε πολύ όταν ήταν μικρός και δεν είχε χρόνο για άλλα πράγματα.

ioannisk είπε...

disposition21
Είχε πει ότι μελετούσε την περίοδο της δικατορίας για αυτό δεν ήξερε για τα βασανιστήρια κλπ.