Σήμερα η Καθημερινή με πρωτοσέλιδο άρθρο και με ειδικό αφιέρωμα (Αρχισε δεύτερος Ψυχρός Πόλεμος, Το νέο πρόσωπο της «Αρκούδας» κύρηξε την αρχή του δεύτερου ψυχρού πολέμου, αντιγράφοντας τίτλους από ξένα ΜΜΕ ή μάλλον λέγοντας ότι μεταφέρει αυτά που γράφουν τα δυτικά ΜΜΕ (Vladimir Poutine dénonce l'unilatéralisme américain, Putin's speech: Back to cold war?, Russia and the Middle East: The bear is happy to be back). Αφορμή ήταν η ομιλία του κ. Πούτιν στην σύνοδο για την ασφάλεια του Μονάχου. Η επιστροφή του ψυχρού πολέμου ακούγεται συχνά τα τελευταία χρόνια, ή ποιο σωστά ακούγεται από τότε που ανέβηκαν οι τιμές της ενέργειας και η Ρωσία απέκτησε τεράστια πλεονάσματα, τόσο στο εμπορικό ισοζύγιο όσο και στον κρατικό προϋπολογισμό.
Τρία θέματα με απασχολούν από την υπόθεση:
- Υπάρχει πράγματι περίπτωση να ζήσουμε ένα νέο ψυχρό πόλεμο;
- Γιατί «πανηγυρίζουν» οι δημοσιογράφοι, τουλάχιστον αυτοί που γράφουν στην Καθημερινή σήμερα, και που συνήθως κατηγορούν την πολιτική των ΗΠΑ (και συχνά κάνουν πολύ καλά);
- Συμφέρει την Ελλάδα και τον πλανήτη μία ισχυρή Ρωσία με πρόεδρο τον κ. Πούτιν;
Υπάρχει πράγματι περίπτωση να ζήσουμε ένα νέο ψυχρό πόλεμο;
Ο «παλιός καλός» ψυχρός πόλεμος ήταν σχετικά απλός: Υπήρχαν δύο στρατόπεδα που τα χώριζε πολιτικά ένα ιδεολογικό χάσμα (να το θέσω απλοϊκά καπιταλισμός vs κομμουνισμός), τα δύο στρατόπεδα είχαν από έναν «αρχηγό» ο οποίος είχε χτίσει μία συμμαχία. Ο πλανήτης ήταν χωρισμένος στα δύο και μία χώρα πρακτικά δεν μπορούσε να είναι ουδέτερη. Τα δύο στρατόπεδα είχαν τεράστιους στρατούς με αυτονόητο σκοπό την εξόντωση του αντιπάλου, οι «αρχηγοί» μπορούσαν να πολεμήσουν σε οποιαδήποτε μέρος του πλανήτη.
Σήμερα κάνενα από αυτά τα χαρακτηριστικά δεν πληρείται. Αν υπάρχει ιδεολογικό χάσμα αυτό είναι μεγαλύτερο ανάμεσα στην Δυτική Ευρώπη και στους neo-cons παρά στην Ρωσία του Πούτιν και στις ΗΠΑ του Bush. Η Ρωσία δεν έχει δικιά της συμμαχία, αν εξαιρέσουμε 2-3 χώρες (Λευκορωσία, Αρμενία) πρώην μέλη της ΕΣΣΔ οι οποίες είναι ποιο πολύ αποικίες της και σίγουρα γεωστρατηγικά ανύπαρκτες. Στον πλανήτη υπάρχει μία υπερδύναμη και διάφορες χώρες που προσπαθούν να διαφοροποιηθούν (Βενεζουέλα, Ιράν, Β. Κορέα κλπ) δεν υπάρχει ένα αντίπαλο στρατόπεδο. «Τεράστιο» στρατό έχουν μόνο οι ΗΠΑ, ο στρατός της Ρωσίας ακόμα καταρέει, και μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να πολεμήσουν σε όποιο σημείο του πλανήτη ήθελαν.
Αυτά όμως δεν απαντάνε το ερώτημα μου. Η απάντηση είναι σίγουρα όχι μιας και δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει υπερδύναμη η Ρωσία. Η Ρωσία πλουτίζει ή μάλλον ζει μόνο από τις πωλήσεις ενέργειας στον Δυτικό κόσμο, τις οποίες και χρειαζόμαστε στην Δύση, άρα δεν συμφέρει την Ρωσία να έρθει σε ρήξη με την Δύση, οπότε θα αρκεστεί στις δηλώσεις «μαγκιάς» του Πούτιν ανά τακτά διαστήματα με σκοπό να τονώσει τον εθνικισμό της χώρας του. Αν εξαιρέσουμε ότι είναι υπερβολικά ευάλωτη στις τιμές της ενέργειας αντιμετωπίζει τεράστια εσωτερικά προβλήματα, ο πληθυσμός της μειώνεται κάθε χρόνο, οι δημόσιες υπηρεσίες, ειδικά υγείας, είναι σε χείριστη κατάσταση. Επίσης αντιμετωπίζει και προβλήματα με εσωτερικούς πολέμους σε διάφορες επαρχίες της που θέλουν την ανεξαρτησία τους. Το ποιο γνωστό παράδειγμα είναι η Τσετσενία. Όχι μόνο αυτό αλλά αντιμετωπίζει και εξωτερικά προβλήματα. Η Κίνα που συνορεύει μαζί της και ίσως γίνει η επόμενη υπερδύναμη αναπτύσσεται ραγδαία και όλο και ποιο πολύ κινέζοι μετανάστες εποικούν τις ανατολικές επαρχίες της Ρωσίας. Σίγουρα όμως αν η Ρωσία κινδυνεύει από άλλες χώρες αυτές δεν ανήκουν στην Δϋση.
Το μέλλον της Ρωσίας, στην καλύτερη των περιπτώσεων, είναι να γίνει μία αρκετά ισχυρή περιφερειακή δύναμη αλλά σίγουρα δεν θα γίνει ξανά υπερδύναμη. Ο ψυχρός πολέμος απαιτεί τουλάχιστον δύο υπερδυνάμεις, μην το ξεχνάμε.
Θα συνεχίσω αύριο.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
25 σχόλια:
Στον πολύ εύστοχο προβληματισμό σου να προσθέσω, χωρίς να φανώ αγενής, και τις αντιδράσεις που φέρνει η Ρωσία για το Κόσοβο. Μια περιοχή που βρίσκεται και κοντά μας αλλά κυρίως μέσα στην "πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης". Νομίζω ότι δυσαρέσκεια της Ρωσίας θα γίνεται ακόμη πιο έντονη όσο οι ΗΠΑ βάζουν τρικλοποδιές στον ενεργειακό σχεδιασμό της Μόσχας. περιμένω τη συνέχεια.
michalakis
Το Κόσοβο είναι πονεμένη ιστορία, δεν θα πάρω nobel για αυτή την δήλωση :) Σίγουρα η κατάσταση και το μέλλον του με προβληματίζουν αλλά δεν νομίζω πως οι προθέσεις της Ρωσίας είναι αγαθές, ούτε των ΗΠΑ άλλωστε.
Δυστυχώς στην "πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης" ανήκουμε και εμείς και αυτός είναι ο λόγος των προβληματισμών μου.
Σε κάθε περίπτωση δεν είσαι αγενής και οι προτάσεις είναι πάντα καλοδεχούμενες από όλους.
Η υπερδύναμη σε 20 χρόνια θα είναι η Κίνα.
Θα είναι δυστυχώς.
Δυστυχώς διότι η Κίνα με την Δημοκρατία είναι όγδοα ξαδέρφια.
Το τέλος των Η.Π.Α. έρχεται, δε μπορούν με τίποτα να κατακτήσουν την Κίνα.
Όσο για τη Ρωσία, η ιστορία έχει δείξει ότι δεν έχει σοβαρό στρατό και έχει υποστεί πάρα πολλές συντριβές.
Το καλύτερο τάγμα της Ρωσίας είναι ο χειμώνας της και το μεγάλο της όπλο το αχανές και αφιλόξενο έδαφός της (ρωτήστε τον Ναπολέοντα ή τον Χίτλερ).
doctor
doctor
Θέλω να είμαι αισιόδοξος για το μέλλον με την Κίνα σαν υπερδύναμη. Σε 20 ή 30 χρόνια μπορεί να έχει γίνει υπόδειγμα δημακρατίας.
Δεν νομίζω πως το τέλος των ΗΠΑ είναι ορατό, μάλλον και ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας των ΗΠΑ, τουλάχιστον το 1ο μισό.
Το διδακτορικό μου είναι πάνω στο θέμα που έθεσες.
Έχεις δώσει τη σωστή απάντηση, όχι. Η Ρωσία θα συνεχίσει να ψιλοεκβιάζει τη Δύση μέσω της ενέργειας αλλά δεν τίθεται θέμα δαιμονοποίησης της όπως στο παρελθόν, μα το αντίθετο, συνεργασίας κ σύγκλισης σε όλα τα μεγάλα θέματα. Δαίμονας εξάλλου για τους δυτικούς υπάρχει κ λέγεται Αλ Κάϊντα, δεν χρειάζονται άλλον. Από την άλλη εννοείται ότι δεν είναι μια χώρα που αγνοείς. Κ στους χειρότερους καιρούς της, παρέμενε μεγάλη δύναμη στη διεθνή πολιτική σκηνή.
Τώρα για το αν μας συμφέρει εμάς να γίνει υπερδύναμη, δηλαδή αντίπαλο δέος στην Αμερική, όπως το εννοούν οι έλληνες δημοσιογράφοι, που δεν ξέρουν που τους πάνε τα τέσσερα, η απάντηση είναι: μας συμφέρει να μην υπάρχει καμία υπερδύναμη, ούτε η Αμερική, ούτε η Κίνα, τελεία. Αυτό δεν πετυχαίνεται με το να γεννήσεις μια αντίπαλη υπερδύναμη. Πετυχαίνεται μέσα από δημοκρατικοποίηση των υπανάπτυκτων χωρών κ εξάλειψη ανισοτήτων ανάμεσα στον Πρώτο κ τον Τρίτο κόσμο. Αυτά όμως είναι ψιλά γράμματα…
zoi
"Το διδακτορικό μου είναι πάνω στο θέμα που έθεσες."
Με άγχωσες, θα πρέπει να προσέχω τι γράφω :)
Μήπως η ύπαρξη μιας υπερδύναμης είναι χρήσιμη; Μήπως χρειαζόμαστε ένα μπαμπούλα που κάνει "ντα" τις άττακτες χώρες, έστω και αν βάζει πρώτα τα συμφέροντα της; Αν οι ΗΠΑ δεν επέμβεναν στα Βαλκάνια πιθανόν να πολεμούσαν ακόμα, όπως γίνεται στην Αφρική (Ζαϊρ, Σουδάν, Σομαλία, η λίστα έιναι πολύ μεγάλη) που δεν επεμβαίνει κανένας.
"Πετυχαίνεται μέσα από δημοκρατικοποίηση των υπανάπτυκτων χωρών κ εξάλειψη ανισοτήτων ανάμεσα στον Πρώτο κ τον Τρίτο κόσμο." Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω αλλά δυστυχώς αυτό είναι wishfull thinking.
Πρόσθεσα ένα άρθρο από τον Economist. Η εικόνα είναι clopy & paste από το άρθρο, μου άρεσε πολύ.
Η φώτο όντως πολύ καλή.
Το να πιστεύουμε ότι χρειάζεται μπαμπούλας για να φερθεί κάποιος όπως πρέπει, είναι σαν σήμερα ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου (μεγάλη η χάρη του) αντί να πάρεις λουλούδια στην κοπέλα σου, που ξέρεις ότι της αρέσουν, να της χώσεις μια σφαλιάρα γιατί κάθεται κ ασχολείται με μια τόσο γελοία γιορτή.
Αντιθέτως ένας δυνατός κ αδιάβλητος ΟΗΕ, το διεθνές δίκαιο που θα εφαρμόζεται κ μερικές αλλαγές στον τρόπο διακυβέρνησης θα βοηθούσαν πολύ περισσότερο(το παγκόσμιο χωριό, όχι τη σχέση σου)
Δεν έχω παρά να συμφωνήσω απόλυτα με τη zoi20. Ιωάννη οι ΗΠΑ επενέβησαν και στη Σομαλία αλλά από αποτέλεσμα τίποτα. Φαίνεται ότι είναι μάλλον φρούδες οι ελπίδες που υπήρχαν για ένα (σχηματικά το λέω) παγκόσμιο κέντρο διακυβέρνησης (η θεωρία του παγκόσμιου χωριού). Εντούτοις θα υποστήριζα ότι οι περίφημες ασύμμετρες απειλές πηγάζουν από την πολυπολικότητα του σημερινού κόσμου.
Παρεπιμπτόντως zoi20 η θεωρία του παγκόσμιου χωριού δεν αναφέρει πουθενά την ύπαρξη ισχυρού ΟΗΕ ή την εφαρμογή ενός διεθνούς δικαίου συμβατού με τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ας ελπίσουμε ότι κάποτε δεν θα έχουμε wishfull thinking αλλά real thinking.
zoi
Συμφωνώ, και εγώ θα ήθελα έναν ισχυρό ΟΗΕ που θα μπορεί να επιβάλει το διεθνές δίκαιο, το οποίο από ότι ξέρω είναι έτσι και αλλιώς περιορισμένο. Ο ΟΗΕ είχε βγάλει διάφορες αποφάσεις, κατάπαυση του πυρός κλπ, για τα Βαλκάνια και οι εμπλεκόμενοι τα έγραψαν στα παλιά τουα παπούτσια. Όταν οι ΗΠΑ είπαν "φτάνει" τότε σταμάτησαν οι εχθροπραξίες.
Έτσι όπως είναι τώρα ο ΟΗΕ 5 χώρες έχουν εξ' ορισμού ασυλία, δεν πρόκειται να "καταδικαστούν" οι ΗΠΑ για το Ιράκ, η Ρωσία για την Τσετσενία, η Κίνα για το Θιβέτ κλπ.
Michalakis
Με επέμβαση στην Σομαλία εννοείς αυτή του 1993 ή την τελευταία πριν από λίγες εβδομάδες; Στην πρώτη περίπτωση έφυγαν μετά τις πρώτες σημαντικές απώλειες γιατί δεν ήθελαν να υποστούν και άλλες, έτσι η χώρα συνέχισε να ζει στο χάος.
Δεν ήθελα να πω ότι όπου επεμβαίνουν οι ΗΠΑ βασιλεύει η ειρήνη κλπ, με την κατάσταση που επικρατεί αυτή την στιγμή στο Ιράκ θα ήμουνα γελοίος αν το ισχυριζόμουνα.
Ως παγκόσμιο χωριό ήξερα την παγκοσμιοποίηση ή το Internet το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πλέον σύνορα κλπ, ίσως να κάνω λάθος στον ορισμό, αλλά δεν νομίζω πως οι ΗΠΑ είναι και πολύ θερμοί μιας και το παγκόσμιο χωριό μειώνει την εξουσία τους.
Ας ελπίσουμε ότι κάποτε το wishfull thinking θα το εφαρμόσουμε.
Και εγώ μάλλον την Κίνα βλέπω..
Και βέβαια θα είναι μάλλον χειρότερη β-πλανητάρχης από τις ΗΠΑ..
Η Ρωσία παίζει πάντα σαν 3η δύναμη μαζί με κάποιες Ευρωπαϊκές Χώρες (θα ήθελα τις περισσότερες)..
Το παραμύθι της τρομοκρατίας και των "χαοτικών εχθρών" είναι ένα πρόσκαιρο ανάχωμα σε πραγματικές γεωπολιτικές συγκρούσεις
ΚΚ
Δεν βλέπω την Ρωσία ούτε σαν τρίτη.
Κάποιες Ευρωπαϊκές χώρες; Αυτός είναι εφιάλτης για εμένα που είμαι ευρωπαϊστής :) Θέλω να πιστεύω πως σε 20 - 30 χρόνια η Ε.Ε. θα έχει αποκτήσει συνοχη και ενιαία φωνή οπότε τότε θα είναι υπερδύναμη, έστω και σε μορφή venus.
Άσχετο αλλά μιας και η Ζωή ανέφερε τον αγ. Βαλεντίνο, με τι μαλακίες ασχολούνται μερικοί άνθρωποι: Chef cooks £2,000 Valentine pizza
Οι σχέση Κίνας ΗΠΑ είναι αρκετά μπλεγμένη. Δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα στις ΗΠΑ τη σήμερον ημέρα που δε φτιάχνεται στην Κίνα. Εγώ όποτε βρίσκω προϊόν made in the USA (και όχι made in China) το κρατάω ως συλλεκτικό πλέον. Αυτό αν είναι καινούριο σχετικά στην Ευρώπη εδώ ισχύει τουλάχιστον την τελευταία 10ετία σε ευρεία κλίμακα. Η τεράστια ανάπτυξη στην Κίνα για την ώρα τροφοδοτείται από την ακόρεστη ζήτηση στις ΗΠΑ για φθηνά προϊόντα και μεγαλύτερα profit margins. Συνεπώς η οποιαδήποτε τριβή μεταξύ ΗΠΑ Κίνας στο σύντομο μέλλον θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα και στους δύο και πιστεύω ότι θα κάνουν οτιδήποτε είναι δυνατό να το αποφύγουν.
Με τη Ρωσία τα πράγματα είναι πιο αβέβαια. Χωρίς να παρακολουθώ τα πράγματα από κοντά έχω την αίσθηση ότι τη χώρα την τρέχουν ισχυρά ολιγοπώλια με στενές σχέσεις με την κυβέρνηση που χειρίζονται ένα τεράστιο πλούτο. Νομίζω ότι η σημερινή Ρωσία όπως και συ αναφέρεις Γιάννη έχει ελάχιστους "οπαδούς" αν θες και καμία από την στρατιωτική αίγλη και φήμη του παρελοθόντος του ψυχρού πολέμου. Ίσως να περιοριστεί σε περιφερειακή δύναμη και bully της κοντινής γειτονιάς της αλλά δύσκολα το βλέπω να παίξει το ρόλο της δεύτερης "υπερδύναμης" σε ένα νέο ψυχρό πόλεμο.
ManBlogg
"Εγώ όποτε βρίσκω προϊόν made in the USA"
Υπάρχουν τα Oldsmobile :)
Η εξάρτηση που αναφέρεις είναι ο κανόνας για όλες τις μεγάλες χώρες και θα αυξάνεται με την παγκοσμιοποίηση.
Θα συμφωνήσω μαζί σου για την Ρωσία, οι ολιγάρχες αντικαταστάθηκαν από μία κλίκα γύρω από τον πρόεδρο οι οποίοι πλουτίζουν με τον κρατικό, πλέον, πλούτο. Η ζωή για τον μέσο Ρώσο δεν νομίζω να έχει βελτιωθεί σημαντικά
ioannisk said...
ManBlogg
"Εγώ όποτε βρίσκω προϊόν made in the USA"
Υπάρχουν τα Oldsmobile :)
Σωστά! Γι'αυτό προσπάθησα να πείσω το έταιρον ήμιση ότι χρειαζόμαστε να μεταφέρουμε το εργένικό μου Ford Mustang του '99 στην Ελβετία τώρα που πάμε! Κλασικό σύμβολο της Αμερικάνικης κουλτούρας, ένα γνήσιο muscle car που ούτε η Ευρώπη αλλά ούτε και η Ασία κατασκευάζουν παρόμοια, αλλά που και η Ford απ'όσο ξέρω δεν εξάγει. Μάταια όμως. Πουλήθηκε άδοξα στο ebay μέσα σε μισή μέρα :(
Οι επενδύσεις στην Κίνα προέρχονται και από ευρωπαϊκά κεφάλαια και είναι σχεδόν αυτονόητο πως οποιαδήποτε τριβή μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα δημιουργήσει ένα ντόμινο τριβών σε λοιπές γεωγραφικές διαστάσεις. Άλλωστε το "δημιούργημα" των ΗΠΑ, η Taiwan, λειτουργεί εν τέλει ως αντίβαρο στις αμερικάνικες επενδύσεις.
Κρίνοντας πάντως από την americanized προβολή της Ρωσίας κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, η επιλογή της Κίνας ως αντίποδα των ΗΠΑ, θα μπορούσε να τροφοδοτήσει πολλές Hollywoodιανές παραγωγές εμπνευσμένες από τα χωριά του AIDS, τη μείωση του γυναικείου πληθυσμού και τις ακόλουθες αρπαγές γυναικών, την εκμετάλλευση των Uygur κτλ κτλ...
ManBlogg
Μπορείς να φέρεις αυτοκίνητο από τις ΗΠΑ; Νόμιζα πως υπάρχουν επίτηδες specs τύπου: φλας στα πλευρά, ώστε να αποτρέπουν τις εισαγωγές. Πάντως στην θέση σου θα διάλεγα μία mustang του 1969 :)
ερινύες
Είναι αυτονόητο πως και οι Ευρωπαϊκές χώρες επενδύουν στην Κίνα, παρά είναι μεγάλη αγορά για να είναι έξω. Κρίση ΗΠΑ - Κίνας θα έχει τεράστιες επιπτώσεις σε όλο τον πλανήτη.
Δεν καταλαβαίνω γιατί η Taiwan είναι "δημιούργημα" των ΗΠΑ μάλλον δεν ξέρω αν είναι, μιας και δεν γνωρίζω την ιστορία της Άπο Ανατολής στο δεύτερου μισό της δεκαετίας του 40. Σίγουρα όμως η Ταϊβάν επιζεί χάρη στις ΗΠΑ.
"από τα χωριά του AIDS, τη μείωση του γυναικείου πληθυσμού", αυτά είναι θέματα που ίσως απασχολήσουν τον Ευρωπαϊκό κινηματογράφο, ως στερεότυπο του Holywood έχω τον Rambo που θα επιτεθεί μόνος του στην Κίνα για να απελευθερώσει το καναρίνι του :)
ioannisk said...
ManBlogg
Μπορείς να φέρεις αυτοκίνητο από τις ΗΠΑ; Νόμιζα πως υπάρχουν επίτηδες specs τύπου: φλας στα πλευρά, ώστε να αποτρέπουν τις εισαγωγές. Πάντως στην θέση σου θα διάλεγα μία mustang του 1969 :)
Α!, δεν γνωρίζω τις "λεπτομέρειες" πού αναφέρεις σχετικά με τους περιορισμούς. Έτσι κι'άλλιως σα συλλεκτικό θα το έφερνα και όχι να το κυκλοφορήσω. Που να κυκλοφορήσεις 3.8 λίτρα αμάξι με αναρτήσεις σκληρότερες από kevlar και 17 μίλια το γαλόνι στην Ευρώπη. Συμφωνώ μαζί σου για το mustang του '69 αλλά που να το βρεις και πόσο;
Ωραίο θέμα! :)
Περνώ πολλούς μήνες κάθε χρόνο στη Μόσχα και συζητώ συχνά εδώ για τέτοια θέματα. Η ζωή για τον μέσο Ρώσο έχει βελτιωθεί σημαντικά, τουλάχιστον στη Μόσχα και κάποιες μεγάλες πόλεις. Η επαρχία έχει εντελώς διαφορετική εικόνα, και δεν νομίζω να έχει βελτιωθεί σημαντικά η ζωή εκεί. Πάντως δεν συγκρίνεται η σημερινή εποχή με την εποχή Γέλτσιν. Έχουν γίνει τεράστια βήματα τα τελευταία 8 χρόνια. Οι ρυθμοί είναι τρελοί στην πρωτεύουσα και απ'ότι βλέπω οι άνθρωποι είναι πολύ εργατικοί. Ενδεικτικά αναφέρω ότι πολλοί δουλεύουν 12ωρα όχι γιατί αναγκάζονται αλλά γιατί δεν προλαβαίνουν να τελειώνουν δουλειές, τα σουπερ μάρκετ κι άλλα μαγαζιά είναι ανοιχτά όλο το 24ωρο. Από την επαφή μου με αρκετές δημόσιες υπηρεσίες ομολογώ πως περίμενα τα χειρότερα, αλλά δεν έχω αντιμετωπίσει ούτε πρόβλημα γραφειοκρατίας ούτε περίμενα σε μεγάλες ουρές, και ήταν εξυπηρετικοί οι άνθρωποι, αν και γενικά δεν αμοίβονται καλά απ'ότι έμαθα.
Ο Πούτιν έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα σε οικονομικό επίπεδο τα τελευταία χρόνια, και αυτό θα συνεχιστεί όποιος κι αν είναι ο διάδοχός του. Όσο για νέο Ψυχρό Πόλεμο, αυτά είναι υπερβολές των εφημερίδων και των δημοσιογράφων, η Ρωσία δεν νομίζω ότι έχει τέτοιες προθέσεις, ούτε και την συμφέρει κάτι τέτοιο. Απλά από τη στιγμή που έχει ορθοποδήσει κάπως οικονομικά και πολιτικά, "κλωτσάει" όταν θίγονται τα συμφέροντά της.
ManBlogg
Αυτοκίνητο μπορείς να φέρεις από την Αμερική, αλλά έχεις διάφορους περιορισμούς. Οι "λεπτομέρειες" που εννοώ είναι τα κόκκινα φλας κλπ. Δεν γνωρίζω την διαδικασία και είναι διαφορετική σε κάθε χώρα.
Disposition21
Ωραία έχουμε και έναν Insider :)
Χαίρομαι που η ζωή για τους Ρώσους έχει βελτιωθεί σημαντικά και ελπίζω να συνεχιστεί.
Για το μέλλον δεν νομίζω ότι Θα έχει τόσο πολύ σημασία ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος (ο Ιβάνοφ;) όσο τιμές της ενέργειας.
Σε κάλεσα σε αυτό το παιχνίδι με τα 5 πράγματα για τον εαυτό μας. Κ εμένα άλλοι με καλέσανε, δε φταίω.
zoi
bloggoπαιχνίδια...
Δηλαδή πρέπει να βρω 5 "θύματα" να τους πασάρω την μπάλα; :)
@Disposition21
16 χρόνια μετά όλοι μας γνωρίζουμε ότι ιμπεριαλισμός και Πούτιν είναι συνώνυμα.
Αγνοώ πόσο έχει επηρεάσει τον μέσο Ρώσο το εμπάργκο των Δυτικών αλλά μάλλον η χώρα θα κατακτηθεί οικονομικά από την Κίνα, ειδικά η Σιβηρία.
Δημοσίευση σχολίου