Πέμπτη, Δεκεμβρίου 07, 2006

Η κλήση

Την Δευτέρα το βράδυ βγήκα στο κέντρο και «έφαγα» μία κλήση από την δημοτική αστυνομία. Φυσικά δεν πρόκειται να διαμαρτυρηθώ για την κλήση, αν το έκανα θα ήμουνα καραγκιόζης μιας και βρίζω τους συμπολίτες μου για τα .... που κάνουν με τις κούρσες τους. Πάρκαρα το αυτοκίνητο σε μία θέση για μόνιμους κάτοικους μετά τις 21:00 νομίζοντας ότι έχω το δικαίωμα αλλά έσφαλα. Έκανα λάθος, αγνοούσα τους κανονισμούς ας πληρώσω. Μακάρι το μέτρο να εφαρμοστεί σε όλη την Αττική και να συνεχίζεται να εφαρμόζεται μετά τις 2-3 γνωστές Ελληνικές εβδομάδες και ας ξαναπληρώσω.

Οι ενστάσεις μου είναι οι εξής:

- Η πρώτη τεχνική και απλή:
Την κλήση μπορείς να την πληρώσεις μόνο σε δύο υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων και οι οποίες βρίσκονται, προφανώς, στον δήμο Αθηναίων. Τόσο δύσκολο είναι να κάνει ο δήμος κάποια σύμβαση με μία τράπεζα (έστω μία, όχι όλες) ώστε να μπορούμε να πληρώνουμε τις κλήσεις από όλη την Ελλάδα; Με αυτό τον τρόπο κερδίζει και ο δήμος μειώντας προσωπικό και βολεύει και εμάς. Δεν είμαι τόσο αισιόδοξος και ουτοπιστής ώστε να απαιτώ το αυτονόητο δηλαδή πληρωμή μέσω Internet, αλλά μία απλή σύμβαση με τράπεζες.

- Η δεύτερη έχει να κάνει με την υποκρισία, έχω και τα φωτογραφικά ντοκουμέντα, της όλης υπόθεσης.


Σήμερα πήγα να πληρώσω την κλήση (65.5 ευρώ για όσους αναρωτιούνται το ποσό) στην υπηρεσία του δήμου που είναι δίπλα στον σταθμό Λαρίσης. Μπαίνω στην αίθουσα και υπήρχαν: ένα ταμείο, 3-4 αστυνόμοι (δεν κατάλαβα αν ήταν κανονικοί ή δημοτικοί) φυσικά με το απαραίτητο ύφος και άλλοι 3 «παράνομοι» σαν εμένα που περίμεναν να πληρώσουν το χρέος στην κοινωνία. Κοιτάω από το παράθυρο και βλέπω έξω ακριβώς από το ταμείο ένα γερανό της αστυνομίας όχι μόνο παράνομα παρκαρισμένο αλλά και να κλείνει 1 λωρίδα αρκετά μεγάλης αρτηρίας. Πίσω του ο κλασικός ομοεθνής μας είχε αφήσει το μερσεντέ του με alarm. «Έτσι μου είστε;» λέω, «τζάμι βρήκα θέμα για το σημερινό post!». Βγαίνω έξω και άρχισα να βγάζω φωτογραφίες. Καθώς έβγαζα φωτογραφίες είδα πως ο γερανός είχε κλείσει και θέση για ανάπηρους. Τσαντίστηκα και γύρισα αποφασισμένος να κάνω καυγά (όχι δεν έχω κάνει ποτέ καβγά σε δημόσια υπηρεσία). Ξαναείδα τους εκπροσώπους των σωμάτων ασφαλείας, γεμάτοι «κακία»και βαρεμάρα, και λέω «που να μπλέκω τώρα» και το έπαιξα μαλάκας.


- Η τρίτη με το «service».
Φτάνει η σειρά μου να πληρώσω, όπως πάντα ευγενικός «Καλημέρα σας» κλπ. Η βαριεστημένη θεία στο ταμείο αγενέστατη. Να απαντάει στις ερωτήσεις μου στον ενικό και με απότομο ύφος, τσαντίστηκα, προφανώς, αλλά δεν αντέδρασα.

- Η τέταρτη με τους συμπολίτες μας.
Όταν γύρισα από το φωτογραφικό session λέω σε αυτόν που ήταν μπροστά μου στην ουρά: «οκ να πληρώσω την κλήση αλλά είναι δυνατόν να έχει παρκάρει έτσι ο γερανός της αστυνομίας;». Ο συμπολίτης μας είδε την φωτογραφική μηχανή αγχώθηκε και ακολούθησε ο εξής διάλογος:
συμπολίτης: «Είσαι δημοσιογράφος;»
εγώ: «Όχι έχω blog»
συμπολίτης: «Τι έχεις;»
εγώ: «εεεε, μία ιστοσελίδα»
συμπολίτης: «Και θα βάλεις τις φωτογραφίες;»
εγώ: «Φυσικά»
συμπολίτης: «Να τις δω! Έβγαλες και την κούρσα μου;» (Ναι βρέθηκε ο ιδιοκτήτης του μερσεντέ) «Όχι μόνο πληρώνω την κλήση μην με κυνηγάνε και μέτα».
εγώ: «όπα ρε φίλε, μας κάνεις και χάρη που πληρώνεις την κλήση!», δυστυχώς (;) δεν το είπα.... «Κανένα πρόβλημα ορίστε έσβησα τις φωτογραφίες που φαίνεται το μερσεντέ».
συμπολίτης: «Είναι προσωπικό δεδομένο»
εγώ: «ποιο η κούρσα; Τότε ας έπαιρνες Datsun» δυστυχώς (;) δεν το είπα... απλά δεν απάντησα.
Κλπ.
Μήπως είμαι μαλακάς που πλήρωσα 8 ευρώ για parking; Ή να άφηνα και εγώ την κούρσα μου με alarm στην μέση της Πατησίων;

9 σχόλια:

Ecumene είπε...

Καλύτερα 8 € παρά 200 ..
ο Νέος ΚΟΚ

ManBlogg είπε...

Φοβερή ιστορία Γιάννη. Θίγεις αρκετά σημεία .
Πολύ καλή η ιδέα σου να "ξεμπροστιάσεις" την παρανομία του γερανού στο μπλογκ σου. Επίσης έπρεπε να διαμαρτυρηθείς πιστεύω επιτόπου στους υπαλλήλους. Θα αισθανόσουν πολύ καλύτερα ακόμα και αν μιλούσες σε "ντουβάρια". Είμαι της άποψης ότι δεν πρέπει να χαριζόμαστε και να λέμε την άποψή μας όπου και όταν πρέπει ακόμα και αν δεν περιμένουμε ανταπόκριση. Επίσης πιστεύω έπρεπε να βάλεις και τη φώτο του τύπου με τη Μερσεντες στο μπλογκ. Δεν κατάλαβα τι εννοούσε ως προσωπικό δεδομένο; Τη φωτογραφία του αυτοκινήτου του σε δημόσιο χώρο;
Συγχαρητήρια , για το ρεπορτάζ πάντως! Αστική δημοσιογραφία εις το έργον!

JOHN είπε...

Excellent post. Thanks

ioannisk είπε...

ergo
Αρχικά ήθελα να γράψω για την υποκρισία του ΚΟΚ. Ποιος είναι ο σκοπός να έχεις ΚΟΚ; Να κόβεις αστρονομικά πρόστιμα κατόπιν εορτής ή όταν το κάνουν θέμα τα κανάλια. Ή μήπως να έχεις ΚΟΚ με λογικές ποινές και να τον εφαρμόζεις όταν πρέπει;

ManBlogg
Τι να σου πω, γενικά είμαι μαλθακός και δεν τα πάω καλά με τους καυγάδες έτσι και αλλιώς δεν νομίζω πως θα άλλαζε κάτι. Για τον συμπολίτη μας... και ναι και όχι, ναι γιατί αυτός αξίζει σίγουρα άλλα 1000 πρόστιμα αλλά είναι ο κανόνας όχι η εξαίρεση οπότε...

Μένω με την ψευδαίσθηση ότι ίσως αλλάξει κάτι μέσω των Blogs, τουλάχιστον ξέσπασα :)

Astoria
Thanks, although in our country we have countless occasions to write such posts. Unfortunately :(

ioannisk είπε...

Να σημειώσω πως στα 5 μέτρα υπάρχει parking της αστυνομίας...

Odysseas είπε...

Εγώ να σε ευχαριστήσω απλώς που μου υπενθυμίζεις πού έτοιμάζομαι να επιστρέψω σε λίγες μέρες! :-)

ManBlogg είπε...

Γιάννη,
2 πράγματα. Κατ'αρχήν δε χρειάζεται να γίνει καυγάς για κάτι το οποίο είναι προφανές. Δε θα έπρεπε μάλλον. Έχω παρατηρήσει ότι άν εκφράζεις άποψη ξεκάθαρα για το τι πιστεύεις ότι γίνεται λάθος, χωρίς προσβολές ή υποδείξεις αλλά ευγενικά όσο το επιτρέπει η υπομονή σου και πιθανόν με λεπτή δόση χιούμορ , βρίσκεις ανταπόκριση.Έχω παρατηρήσει προσωπικά ότι δουλεύει η τακτική σε μεγάλο βαθμό διεθνώς (ναι και Ελλάδα). Το λιγότερο: αισθάνεσαι προσωπικά ότι έκανες ό,τι μπορούσες στην προκειμένη να διορθωθεί πιθανόν η κατάσταση.
2ον, το γεγονός ότι ο συμπολίτης μας είναι ένας από την πλειοψηφία που παρανομεί, σφάλει και δε σέβεται τον διπλανό του δε σημαίνει ότι δεν αξίζει ο κόπος να δημοσιοποιηθεί η απαράδεκτη συμπεριφορά του. Η συμπεριφορά παραμένει παράλογη και αλαζονική. Μου φέρνεις στο νου μια από τις πιο κοινότυπες δικαιολογίες που συνήθως ακούς από τους παρανομούντες για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.. "Μα εδώ το κάνει όλος ο κόσμος, εγώ θα την πληρώσω;".
Κάποτε κάτι ανάλογο είχε πει ένας γνωστός μου εδώ στις ΗΠΑ σε ένα μπάτσο όταν τον σταμάτσε για υπερβολική ταχύτητα.."Μα όλοι πάνω από το όριο ταχύτητας πάνε.." .Η απάντηση του οργάνου ήταν: "Μόνο έναν κάθε φορά μπορώ να σταματήσω"

ioannisk είπε...

Odysseas
Τότε να ετοιμάσω και άλλα post για την υποδοχή σου :)

ManBlogg
"Το λιγότερο: αισθάνεσαι προσωπικά ότι έκανες ό,τι μπορούσες στην προκειμένη να διορθωθεί πιθανόν η κατάσταση."
Σε αυτό συμφωνώ μαζί σου.
Στο δεύτερο σημείο I Gave up..., είναι τόσοι πολλοί, βλέπω τόσο κραυγαλέα πράγματα που θα πρέπει να βρίζομαι κάθε 2 λεπτά, δεν μπορώ πλεόν να το κάνω. Το χειρότερο είναι που σε βρίζουν και από επάνω. Παράδειγμα: όταν πήγαινα να πληρώσω την κλήση, μου χώθηκε μία "κλώσσα" με ένα κάτι σαν jeep (Jimny?) από την δεξιά λωρίδα, δεν την άφηνα να μου χωθεί και άρχισε να με βρίζει. Τσαντίστηκα έκανα μία χειρονομία αλλά μετά σταμάτησα μόνος μου.
"ο συμπολίτης μας είναι ένας από την πλειοψηφία που παρανομεί" Δεν παρανομεί, δεν είναι τόσο θέμα νόμων όσο ότι λέει κραυγαλέα ότι έχει γραμμένη την κοινωνία στα παλιά του παπούτσια.

Κοινότητα Εκάλης είπε...

Εχω πει, παιρνοντας σαν ιδεα τις παραβιασεις των ελευθεριων μας στον ποδηλατοδρομο της Ολυμπου στο Χαλανδρινα υπαρχει μπλογκ με φωτο απο παρανομιες και να στελνεται και ενα newsletter στην αστυνομια καθε τοσο ανωνυμα. Στξ Βρετανια (βλεπε και σαιτ μετρο πολις) οι πολιτες καλουνται εθελοντικα να συνεισφερουν, ειτε διδοντας παρανομιες εναντι ενος μπονους είτε παιρνοντας μερος σε πεζες περιπολιες (http://www.metpolicecareers.co.uk/default.asp?action=article&ID=35)

δεν κατανοω αυτη την αντιληψη,γιατι να μην υπαρχει επαφη αστυνομιας με κοινοτητες και να μην δινονται κινητρα;