Σάββατο, Δεκεμβρίου 16, 2006

Ο μακαριότατος στο Βατικανό.

Την Πέμπτη ο πρόεδρος της Εκκλησίας της Ελλάδας έκανε επίσημη επίσκεψη στην έδρα της Δυτικής (Λατινικής) Εκκλησίας του Χριστού ή αλλιώς στην έδρα των Καθολικών στο Βατικανό.

Η πρώτη μου αντίδραση ήταν θετικότατη, επιτέλους τελειώνει άλλος ένας «ψυχρός πόλεμος», ο πρωκαθήμενος της Ελληνικής Εκκλησίας μπορεί να επισκέπτεται τον «μεγάλο σατανά» που εδρεύει σε μία γειτονική χώρα. Ακόμα θυμάμαι, σαν τεράστιο πολιτισμικό σοκ, τις αντιδράσεις της ιεράς (mon dieu!) συνόδου στην επίσκεψη του προηγούμενου Πάπα καθώς και στην επίσκεψη του μακαριότατου στο Βατικανό το 2004, επίσκεψη που τελικά ακυρώθηκε.

Η δεύτερη αντίδραση μου ήταν κάπως ποιο ψυχρή. Γιατί θα πρέπει να γίνεται τόσος «ντόρος» για ένα τέτοιο ταξίδι; Δεν θα έπρεπε να ήταν κάτι το εντελώς φυσιολογικό; Δεδομένου την ιστορία του Χ. άρχισαν να με ζώνουν διάφορα φίδια, μήπως είναι άλλο ένα βήμα στην προσπάθεια του κατασκευής προφίλ εθνάρχη;

Η τρίτη αντίδραση μου ήταν όταν διάβαζα την "Καθημερινή" της Παρασκευής. Είχε την επίσκεψη σαν κύριο θέμα, κάλυπτε όλη την τρίτη σελίδα, δηλαδή ΤΟ κύριο θέμα της ημέρας, με οπτική γωνία και τίτλους που δεν με ικανοποιούσαν. Όσοι θέλετε μπορείτε να διαβάσετε τα άρθρα στην ιστοσελίδα: www.kathimerini.gr

Η τέταρτη και τελική μου αντίδραση ήταν αυτή που διάβασα στον Le Monde της Παρασκευής: Le chef de l'Eglise grecque reçu au Vatican. Αρχικά μου φάνηκε παράξενο που αυτή η εφημερίδα είχε άρθρο σε κεντρικό σημείο την επίσκεψη του ακατανόμαστου, όμως διαβάζοντας το άρθρο κατάλαβα γιατί και προσυπογράφω τον επίλογο: “ Ce front commun antilaïque se retrouve dans la déclaration signée, jeudi, par les deux chefs d'Eglise qui se sont engagés à collaborer davantage "pour faire redécouvrir aux contemporains les racines chrétiennes du continent" ” Ναι αυτό το κοινό αντί-κοσμικό μέτωπο έχει σκοπό να μας επαναφέρει στις χριστιανικές «ρίζες» της Ευρώπης.

Ναι οι πλέον οπισθοδρομικοί θρησκευτικοί ηγέτες της Ε.Ε. συναντήθηκαν για να συζητήσουν θέματα στα οποία συμφωνούν 100%, για αυτό άλλωστε και η «ιερά» σύνοδος δεν αντέδρασε αυτή την φορά.

Πριν κλείσω δύο σχόλια από το άρθρο:
«Elle confirme surtout la sympathie du monde orthodoxe pour le nouveau pape, apprécié pour sa théologie conservatrice et son goût de la tradition en matière liturgique.» Δεν ξέρω αν πράγματι οι Έλληνες Χριστιανοί Ορθόδοξοι (δεν είμαι ένας από αυτούς για να γνωρίζω) συμπαθούν τον νέο Πάπα επειδή είναι οπαδός της «sa théologie conservatrice» δηλαδή της συντηρητικής θεολογίας αλλά όπως κατάλαβαν και από το άρθρο είναι άτυχοι μιας και είναι μειόνοτητα στην Ε.Ε. (τουλάχιστον των 15). Ευτυχώς.

«Benoît XVI et Mgr Christodoulos ont partagé leurs inquiétudes devant la sécularisation accélérée du continent européen, la montée de la laïcité et de l'intolérance religieuse.» Αλήθεια ο ακατανόμαστος ανησυχεί για την έλλειψη θρησκευτικής ανέχειας στην Ευρώπη; Μπορεί να μου στείλει μία λίστα με τα τζαμιά της πόλης όπου ζω, δηλαδή της Αθήνας; Αν μπορέσει τότε ίσως να δικαιούται να έχει το θράσος να βγάζει κηρύγματα για «montée ... de l'intolérance religieuse.».

9 σχόλια:

doctor είπε...

Ο άνθρωπος πήγε στο φεγγάρι και όμως ακόμη πιστεύει ότι υπάρχει κάποιος που γράφει σε ένα τετράδιο κάθε μαλακία που κάνει και κάθε καλό και όταν πεθάνει θα περάσει από το Δικαστήριο για να δει αν θα πάει στον Παράδεισο ή στην Κόλαση.

Ο άνθρωπος έφτασε στο σημείο να αποκρυπτογραφήσει την δομή του DNA και όμως κάποιοι πιστεύουν ότι ο Πάπας είναι αλάθητος!
Όπως επίσης και η ορθόδοξη εκκλησία είναι ... αλάθητη!

Τι ωθεί τον άνθρωπο σε αυτές τις υπεραπλουστεύσεις;

Ο φόβος του θανάτου;
Η αβεβαιότητα;
Η έλλειψη αξιοπρέπειας;
Η καλλιεργούμενη μοιρολατρεία;

doctor

ioannisk είπε...

Doctor
Συμφωνώ μαζί σου αλλά αν κάποιος θέλει να πιστεύει ότι ο κόσμος δημιουργήθηκε σε 6 + 1 μέρες και άλλα αστεία είναι δικαιωμά του.

Από την άλλη δεν είναι δικαίωμα κανενός να μπερδεύει τα θρησκευτικά του πιστεύω με την πολιτική, ή ακόμα χειρότερα να χρησιμοποιεί την θρησκευτική εξουσία του για πολιτικούς σκοπούς.

ioannisk είπε...

Και η σύμπτωση:
Slipknot gig offends Greek church

Ανώνυμος είπε...

Κοιτάξτε δεδομένου ίτι στην Ευρώπη υπάρχουν και θρησκευτικά ενδιαφερομένοι και θρησκευτικά αδιάφοροι άνθρωποι, μπορεί να γίνεται κάποιος διάλογος για τις "θρησκευτικές" ρίζες κάποιων πολιτιστικών δομών. Όχι με ένα ιδεολογικό- παραταξιακό ενδιαφέρον (σαν να είναι οι εκκλησίες "ομάδα πίεσης"), αλλά για το καλό όλων.
Ο Βενέδικτος και η Βατικάνεια παρέα του είναι συντηρητικοί, συντηρητικοί όμως με κάποιον αξιακό όμως ορίζοντα που ακόμα και ο άθεος μπορεί να συζητήσει μαζί του και ίσως σε πολλά θέματα να κάνει ένα είδους "μορατόριουμ" για καλό ίσως πιο μεγάλων θεμάτων, όπως η αντιμετώπιση της φτώχεια και του φανατισμού.
Ο δικοί μας, πολύ φοβάμαι, δεν είναι συντηρητικοί, αλλά αντιδραστικοί: Αντιδρούν χωρίς αξιακό πλαίσιο σε ότι απειλεί την εξουσία τους. Τώρα ο (μάλλον αντιμοντεριστής) Πάππας τους πρόσφερε μια χείρα βοηθείας που την άρπαξαν άρον - άρον..
Αύριο ο Ρώσος Πατριάρχης...
και πάει λέγοντας

ioannisk είπε...

κκ
Που είχες χαθεί; Ούτε Posts δεν ανέβαζες.

Συμφωνώ με αυτά που λες αλλά με την ακόλουθη παρατήρηση για τους Καθολικούς. Στην Δυτική Ευρώπη η Καθολική Εκκλησία είναι "υποχρεωμένη" από τις εκεί κοινωνίες να εμφανίζει ένα "προοδευτικό" πρόσωπο, στην Λατινική Αμερική ίσως είναι χειρότερη από την "δικιά" μας.

ioannisk είπε...

Και τωρα ήρθε η ώρα για την Vatican FC :)

Ανώνυμος είπε...

χμ, ναι..
Όμως ακόμα κι εκεί υπάρχει -έστω και αμυδρά- η παράδοση της "θεολογίας της απελευθέρωσης" (Λεονάρντο Μποφ, Γκουστάβο Γκουτιέρες,Zαν Mπερτράν Aριστίντ).
Τα πράγματα είναι μάλλον πιο δύσκολα στην Αφρική και την Ασία.

Αυτόν τον καιρό είχα πολλά και διάφορα τρεχάματα και έτσι δεν έμενε πολύς χρόνος.
Καλημέρα.

ioannisk είπε...

KK
"Όμως ακόμα κι εκεί υπάρχει -έστω και αμυδρά- η παράδοση της "θεολογίας της απελευθέρωσης" (Λεονάρντο Μποφ, Γκουστάβο Γκουτιέρες,Zαν Mπερτράν Aριστίντ)."
Δεν ξέρω / δεν απαντώ :)

ioannisk είπε...

Τα Nicks που "χάθηκαν" είναι:

Δεκέμβριος 18, 2006 2:29 μμ
καπιταλιστικο κουμμουνι

Δεκέμβριος 20, 2006 12:38 μμ,
καπιταλιστικο κουμμουνι