Τρίτη, Δεκεμβρίου 05, 2006

Γιατί όχι εγώ;

Μία από τις κλασσικές «γκρίνιες - κλάψα» που ακουω είναι η πρόταση «Γιατί όχι εγώ;». Σχεδόν πάντα αναφέρεται στο γεγονός ότι κάποιος έχει ένα υλικό αγαθό (κούρσα, σπίτι κλπ) που ο παραπονούμενος δεν διαθέτει, ή διαθέτει χειρότερο, δηλαδή πιο φθηνό.

Το βαθύτερο νόημα της «κλάψας» είναι ότι είναι άδικο που ο Χ έχει αυτό το αγαθό ενώ αυτός το στερείται και η κοινωνία για κάποιο λόγο του το χρωστάει.

Την «κλάψα» την ακούω από ανθρώπους κάθε ηλικίας και εισοδήματος, με ενοχλεί, αλλά με εξοργίζει όταν την ακούω από νέους ανθρώπους.

Σήμερα πήγα για καφέ με ένα πρώην συνάδελφο ο οποίος είναι 25-26 ετών δηλαδή νέος. Μετά από λίγο η κουβέντα πήγε στα χρήματα και γενικά στα υλικά αγαθά, κάτι που το φοβόμουνα. Όπως είναι λογικό ο συνάδελφος έφτασε στην πρόταση «Γιατί όχι εγώ;».

Σε αυτό το σημείο έγινα «κακός» και «ηθικολόγος». Του είπα ότι για εμένα είναι τραγικό που στην ηλικία του νοιάζεται τόσο πολύ για τα χρήματα, ας αρχίσει όταν περάσει τα 30 ή όταν αποκτήσει οικογένεια. Πως αδικίες υπάρχουν στην ζωή και πολύ χειρότερες και πιο σημαντικές από το να έχει κάποιος περισσότερα χρήματα από εσένα και αρκετά άλλα.

Τελείωσα δίνοντας του για παράδειγμα δύο πρώην συναδέλφους, μεγάλωσαν στην επαρχία από οικογένειες που δεν είχαν χρήματα. Στα 22 ή στα 23 τους ήταν οικονομικά ανεξάρτητοι και τώρα (δεν έχουν περάσει τα 30) έχουν πολύ καλές δουλείες με αντίστοιχο μισθό και πως δεν άκουσα ποτέ από αυτούς την περίφημη πρόταση. Τέτοιοι άνθρωποι αξίζουν να έχουν χρήματα και υλικά αγαθά.

Από εδώ και πέρα όταν ακούω αυτή την πρόταση θα απαντάω: Γιατί δεν το αξίζεις!

9 σχόλια:

George Nikolaropoulos είπε...

Πες τα χρυσόστομε! ΠΕΣ ΤΑ!
Νa ξέρατε μονάχα πόσους τέτοιους βλέπω γύρω μου; Ακόμη δε μπήκαμε στα σκατά (sic) και όλοι μου ονειρεύονται καριέρες, χρήμα, δόξα και μάλιστα βρίζουν και την Ελλάδα λες και τους χρώσταγε δουλειά ή μισθούς!

Το θέμα είναι απο που πηγάζει όλη αυτή η γκρίνια! Αυτό δε μπορώ να βρω. Είναι τόσο βαθιά και περίπλοκα τα αίτια που πρέπει να βαράς υπερωρίες με το κομπρεσέρ και πάλι να μη βρίσκεις!

Αφήστε που κάθε περίπτωση είναι κι ένα σύμπλεγμα από μόνη της. Γενικά είναι πιστεύω η γκρίνια του Νεοέλληνα όπως θα έλεγε και ο Γάτος. Το κυνήγι του american dream, της καριέρας και του "εγώ να πετύχω κι όλοι οι άλλοι να πα να γ***θούν!". Παράγκα style!

Υ.Γ. Για να λέμε και την αλήθεια πάντως στο εξωτερικό τα πράγματα είναι καλύτερα. Μιλάω εκ πείρας...

IdentityCafe είπε...

σωστα, αλλα καλη τυχη!

ioannisk είπε...

Giwrgos
Στο κείμενο δεν το αναφέρω αλλά θα ήθελα να διευκρινήσω πως δέχομαι την φιλοδοξία ενός ανθρώπου. Αν συναντήσω έναν άνθρωπο που έχει την φιλοδοξία να γίνει top σε ένα τομέα, όποιος και αν είναι αυτός (σχεδόν), όχι μόνο την δέχομαι αλλά και τον παραδέχομαι σαν άνθρωπο.

Στην ίδια κατηγορία με κάποιες επιφυλάξεις μπορώ να βάλω και την καρριέρα ή τέλος πάντων την επαγγελματική επιτυχία.

Αυτό που δεν μου αρέσει και κατακρίνω είναι το κυνήγι των χρημάτων και η μονομέρια των υλικών αγαθών. Και αυτό από την δικιά μου εμπειρία το συναντάω όλη την ώρα στην Ελλάδα, βλέπω συνέχεια νέους ανθρώπους που το μόνο πράγμα που τους νοιάζει είναι τα αγαθά που τους πουλάνε σαν "πολυτελή" και "must" τα κανάλια και τα περιοδικά.

Που οφείλεται αυτό; Δεν έχω ικανοποιητική απάντηση. Ονομάζεται νεοπλουτισμός αλλά δεν γνωρίζω τις ρίζες του.

IdentityCafe
Για να θυμηθούμε και τα λόγια του σοφού Κόναν ο Βάρβαρος: αν δεν σου αρέσει η τύχη σου, αλλαξέ την :)))

Ecumene είπε...

Aisxos!!

:-)

Και λίγο σεβασμό στο συνάνθρωπο
..να γράφονται τέτοια κείμενα
τη μέρα που χαροπάλευε ο
Ευρολυμπιακός....

Να δούμε και εσας σημερα τί
αξίζετε,,,
:-)

ioannisk είπε...

ergo
Σωστά παίζουμε στο χωριό με τους βαζελογαύρους του Βελγίου. Ήταν να πάω στις Βρυξέλλες για να δω τον αγώνα αλλά βαρέθηκα.

Και να χάσουμε σήμερα θα κοιμηθώ σαν αρνάκι :)

Ecumene είπε...

Ετσι μπράβο ..αρνακι πολιτισμένο..
ας ρίχνουν άλλοι
τα γαλλικά τους
:)

ioannisk είπε...

Ατυχήσαμε δεν πειράζει. Πάντως πρώτη φορά είδα την ΑΕΚ να παίζει τόσο καλά σε ευρωπαϊκό αγώνα εκτός έδρας.

Ώρα να πάω στο μαντρί μου :)

Ανώνυμος είπε...

Δίκιο έχεις, αμάν με την κατανάλωση. Μα΄λλον από την τηλεόραση τα ξεσηκώνουν όλα αυτά.
Εντωμεταξύ η δικοί μου γνωστοί έχουνε κ συγκεκριμένη λίστα με υλικά –αγαθά –που –θέλουμε-να – αγοράσουμε. Laptop, πλάσμα τηλεόραση, τζιπ. Ειδικά το τζιπ, ,μου φαίνεται πολύ περίεργο πως έκατσε σε όλους. Μήπως είναι αγρότες κ δεν το ξέρω?

ioannisk είπε...

Αχ zoi και νόμιζα ότι με διάβαζες επειδή έχω Jeep :(

Όχι δεν έχω πέσει τόσο χαμηλά ώστε να αγοράσω Jeep :)

"Μήπως είναι αγρότες κ δεν το ξέρω?" Δεν έχει ακούσει την έκφραση Chelsea Tractor?