Κυριακή, Αυγούστου 13, 2006

Πλαστικές σακούλες

Μιας και ήρθαν οι διακοπές (υποχρεωτικές Αυγουστιάτικα $^*%$^%$) είδα ξανά ένα από τα αγαπημένα μου υπερθεάματα: Άπειρες πλαστικές σακούλες στην παραλία, ειδικά σε αυτές που είναι βιότοποι! Εξαίσιο θέαμα!



Πρέπει να παραδεχτώ πως είμαι ξεροκέφαλος και μαζοχιστής. Ακόμα να βαρεθώ τις εκφράσεις απορίας ή την αντίδραση του περιπτερά (λες και είδε εξωγήινο)* κάθε φορά που του λέω «Δεν θέλω σακούλα». Δεν νομίζω πως είναι πολύ μπελάς να κουβαλάω στα χέρια μου ένα πακέτο καπνό, μία εφημερίδα και ένα νερό, αν αγοράσω περισσότερα πράγματα έχω σχεδόν πάντα μαζί μου την τσάντα του Sport-Billy η οποία ας είναι καλά χωράει πολλά πράγματα.

Κοιτάω γύρω, στους δρόμους αλλά ειδικά στις παραλίες και βλέπω παρατημένες σακούλες και μου γεννιέται η απορία: αυτοί που τις πετάνε δεν ενοχλούνται όταν πάνε σε ένα μέρος και είναι (ήδη) γεμάτο από πλαστικά που η φύση αδυνατεί να απορροφήσει, ή τους αρέσει να ακουμπάνε τα πράγματα τους σε βρώμικες σακούλες;

Όταν έφτασε η πλαστική σακούλα στην χώρα μας είχε αποκαλεστεί μία μεγάλη εφεύρεση, μία καινοτομία που έρχεται από την δύση, ένα βοήθημα που θα κάνει την ζωή μας (και την κάνει βραχυπρόθεσμα) ποιο εύκολη, μήπως ήρθε η ώρα να απαλλαγούμε από αυτή την κακιά συνήθεια; Σε μερικές χώρες τις έχουν απαγορεύσει (Ιρλανδία) σε άλλες τις φορολογούνε (Σκανδιναβία) μήπως ήρθε η ώρα να ακολουθήσουμε το παράδειγμα τους;

Δυστυχώς χρησιμοποιώ και εγώ (δάσκαλε που δίδασκες…) αυτά τα εργαλεία του Διαβόλου, όταν αγοράζω πολλά πράγματα στο super market ή για να πετάξω τα σκουπίδια μου, δεν έχω καταφέρει να απαλαγώ από αυτή την μάστιγα.





* Δοκιμάστε το έτσι για χαβαλέ.

11 σχόλια:

ΕΡΜΙΠΠΟΣ είπε...

Διάβασε αν θέλεις ένα σχετικό δημοσίευμα των ΝΕΩΝ της 4ης Μαϊου για την χρήση πλαστικών σακουλών στην Ευρώπη εδώ.
Η εξωφρενική διαφορά στα νούμερα (ανάμεσα σε εμάς και τους εταίρους μας) δεν είναι τυχαία. Δείχνει βαθύ πολιτισμικό χάσμα.

Παρεμπιπτόντως αυτή την στιγμή είμαι στην Γερμανία και κρατώ στα χέρια μου ένα απλό πλαστικό μπουκάλι νερού του ενός λίτρου (Gerolsteiner sprudel). Με την αγορά του καταβλήθηκε το ποσό των 0,25€ που θα επιστραφεί με την επιστροφή του άδειου μπουκαλιού, που στην πραγματικότητα στοιχίζει 20 φορές λιγότερο. Υπό τις συνθήκες αυτές αν θές πέτα το στα σκουπίδια.

Τώρα βέβαια στα καθ΄ ημάς θα ήταν πρόοδος ακόμη και αν παίρναμε την απόφαση να τα πετάμε στα σκουπίδια. Ο μέσος έλληνας ανοίγει το παράθυρο του αυτοκινήτου και νάναι καλά οι δρόμοι.

ioannisk είπε...

@Ermippos
Το είχα διαβάσει και δεν ήταν έκπληξη.

Σε διάφορες χώρες πληρώνεις ένα "πρόστιμο" με την αγορά ενός μπουκαλιού σαν κίνητρο για να το επιστρέψεις. Στην Νορβηγία από ότι θυμάμαι το "πρόστιμο" έφτανε το 25% του συνολικύ κόστους.

Το κυριότερο δεν είναι το κίνητο αλλά η νοοτροπία. Ο μέσος Γερμανός (πχ) κάνει 5-10 κινήσεις για να προστατεύσει το περιβάλλον στο οποίο τελικά ζει όχι επειδή κερδίζει 0.25 λεπτά αλλά επειδή προστατεύει το περιβάλλον που ζει. Μιας και ανέφερες την Γερμανία ας μην συζητήσουμε για την ανακύκλωση με την υποχρεωτική διαλογή των σκουπιδιών στην πηγή κλπ.

Το Θεϊκό είναι πως σήμερα το πρωί δεν είχα πλαστική σακούλα να βάλω τα σκουπίδια μου :)))

ΕΡΜΙΠΠΟΣ είπε...

Ασφαλώς και οι γερμανοί (από τους καλύτερους στην Ευρώπη στο ζήτημα αυτό) έχουν εξαιρετικά αναπτυγμένη συνείδηση για την προστασία του περιβάλλοντος (και όχι μόνον του δικού τους καθώς αντιλαμβάνονται ότι σε μεγάλη κλίμακα το περιβάλλον είναι ενιαίο). Έχουν βέβαια και αυτοί τα λίγα δικά τους γαϊδούρια που συνετίζονται με τα 25cents του μπουκαλιού. Οι υπόλοιποι πολλοί επειδή έχουν αυτήν την νοοτροπία που λές ανέχονται αδιαμαρτύρητα παρόμοια κουραστικά μέτρα. Σκέφτεσαι τι έχει να γίνει αν επιβληθεί κάτι τέτοιο στην Ελλάδα; Θα ξεσηκωθούν και οι πέτρες.

doctor είπε...

Ο περιπτεράς μου με κοιτάει και εμένα σαν εξωγήινο, όπως και ο βιβλιοπώλης...

Αυτά τα καθάρματα οι Δήμαρχοι, όχι μόνο δεν νοιάζονται για την ανακύκλωση, αλλά έχουν ήδη αρχίσει την αφισορύπανση με τις κολόφατσές τους...

Ανακύκλωση σκουπιδιών, καθαριότητα, διαχείριση απορριμάτων, βιοντίζελ κλπ.κλπ.

Το αυτονόητο που εδώ είναι ζητούμενο...

http://www.sweden.se/templates/cs/Article____11856.aspx

doctor

ioannisk είπε...

@ermippos
Τι θα γινόταν; Θυμάσαι που πριν από 3-4 χρόνια η τότε η κυβέρνηση δήλωσε πως θα εφαρμόσει τον ισχύοντα νόμο για αυτούς που παρκάρουν τις μηχανές στα πεζοδρόμια; Για 2-3 εβδομάδες τα πεζοδρόμια ήταν πεζόδρόμια, μετά business as usual.

@doctor
Δεν φταίνε οι Δήμαρχοι αλλά αυτοί που τους ψηφίζουν, δηλαδή όλοι μας. Πάντως για τις αφίσες νομίζω πως στις προ-προηγούμενες δημοτικές είχαν περιορίσει την κατάχρηση. Η κατάσταση επανήλθε στο "φυσιολογικό" της στις προηγούμενες εκλογές. Πάντως από ότι έχω δει οι ποιο ξεδιάντρωποι είναι οι υποψήφιοι Αμμαρουσίου.

Αυτό που με εξοργίζει είναι ότι γεμίζουν την Ελλάδα με τις αφίσες τους και έχουν ΟΛΟΙ μα ΟΛΟΙ σαν κύρια θέση την προστασία του περιβάλλοντος.

Ίσως να πρέπει να βάλω μερικές φωτογραφίες στο blog μου.

Για να ευλογίσω τα γένια μου: Τουλάχιστον ας γελάσουμε

Ecumene είπε...

H Πλαστικη Δυση της Δυσεως.......


Ας οψονται οι πλαστικοί διανοούμενοι...

(*

Bismilla il alla.......

dodo είπε...

Αν δεν διδαχθούν στο σχολείο τα θέματα περιβάλλοντος, δεν βλέπω προκοπή...
Από τα παιδάκια μόνο μπορεί να αρχίσει κάτι, οι μεγάλοι με περιβαλλοντική συνείδηση είναι σπάνιο είδος τής γηγενούς πανίδος...

ioannisk είπε...

@dodos
Ναι, η σχολική εκπαίδευση βοηθάει αλλά δεν είναι μόνο αυτή. Νομίζω πως είναι ποιο σημαντικό τα παιδιά να μάθουν γιατί πρέπει να προστατεύουν το περιβάλλον παρά άλλο ένα σύνθημα.

Πάντως στο σχολείου μου δεν μου "έμαθαν" πως η κατάχρηση του πλαστικού βλάπτει τους πάντες.

ΕΡΜΙΠΠΟΣ είπε...

@dodos

Αυτό που λές εμπεριέχει μιά αντίφαση. Καμιά κοινωνία δεν είναι ικανή να διδάξει στα παιδιά της κάτι που δεν πιστεύει η ίδια. Στα σχολεία διδάσκονται -και "διδάσκονται"- συνήθως οι κυρίαρχες απόψεις. Και αυτές τις καθορίζουν αυτοί που ελέγχουν το σύστημα Γιαυτούς το περιβάλλον δεν αποτελεί ακόμη πρόβλημα. Γενικώς τίποτε από ότι συμβαίνει γύρω τους και δεν έχει άμεση σχέση με την επανεκλογή τους (ή σε κάθε περίπτωση με την διατήρηση τους) δεν αποτελεί πρόβλημα.
Η περιβαλλοντική πολιτική θα απασχολήσει τους κυβερνώντες μόνον όταν αποτελέσει κυρίαρχο αίτημα της κοινωνίας. Δηλαδή των πολλών. Και αυτό δεν φαόνεται ακόμη στον ορίζοντα.

ioannisk είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ioannisk είπε...

Μία επιφυλλίδα από την Καθημερινή της Κυριακής (26/11/2006) της Αμάντας Μιχαλοπούλου (που eκτιμάω πολύ) σχετικά με το θέμα:

Αντηχήσεις
Tο παράδειγμα της Zανζιβάρης