Πέμπτη, Αυγούστου 31, 2006

Αλκοόλ στην Νορβηγία, ή η περιπέτεια 2 φίλων να πιουν στον Βορρά

Φτάσαμε στο Όσλο σχετικά αργά, αφήσαμε τα πράγματα μας στο ξενοδοχείο και βγήκαμε να δούμε λίγο την πόλη το βράδυ και να πιούμε 1-2 ποτά. Το ξενοδοχείο ήταν στο κέντρο και κοντά σε μία περιοχή η οποία ήταν αποκλεισμένη για τα αυτοκίνητα και στους πεζοδρόμους υπήρχαν αρκετά μπαράκια. Είχε ζέστη και οι περισσότεροι καθόντουσαν έξω, μετά από λίγο περπάτημα μπήκαμε σε ένα bar και πήραμε από μία μπύρα. Τιμή τεμαχίου 10 ευρώ… ουγκ χειρότερα και από Ελλάδα! Μετά από λίγο άρχισε να μας μιλάει ένας Νορβηγός και μας είπε να μην ανησυχούμε για τις τιμές γιατί το μαγαζί που καθίσαμε ήταν από τα ακριβά της πόλης (τελικά ίσως να είμαι ψώνιο από την φύση μου και ο οργανισμός μου να με οδηγεί σε αυτά τα μαγαζιά) και μας έδειξε στον χάρτη που να πάμε την επομένη.

Την επομένη το βράδυ αποφασίσαμε να πάμε στην περιοχή που μας είπε ο Νορβηγός, στον πορεία όμως είδαμε ένα μπαράκι σε κάποιο κτίριο πανεπιστημίου όπου είχε live μουσική. Μπήκαμε από περιέργεια και έπαιζε ένα φοιτητικό συγκρότημα ψυχεδελικά sixties, μιας και οι δύο είμαστε fan των sixties η απόφαση πάρθηκε ομόφωνα: «Αράζουμε εδώ». Προφανώς περάσαμε απαρατήρητοι μιας και οι τριαντάρηδες μελαψοί μεσογειακοί είναι πολύ συνηθισμένοι στα φοιτητικά πάρτι της Νορβηγίας... Η μπύρα έκανε 6 με 7 ευρώ. Σε κάποια φάση (κατά τις 12 παρά) βγαίνω έξω να καπνίσω (στην Νορβηγία απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλους τους κλειστούς χώρους) και με ακολούθησε για παρέα ο φίλος μου μαζί με το ποτηράκι μπύρας. Με το που βγαίνει τρέχει ο μπάρμαν (μαλλιάς και φοιτητής) και του λέει πως δεν μπορεί να βγει έξω με την μπύρα. Pardon? Τον ρωτάμε και μας απαντάει πως στην Νορβηγία απαγορεύεται η κατανάλωση αλκοόλ σε ανοικτούς δημόσιους χώρους μετά τις 23:30. Οκ ήμασταν σε φοιτητική συναυλία που έπαιζαν ψυχεδελικά sixties και ο μαλλιάς μπάρμαν μας λέει ότι δεν μπορούμε να βγούμε έξω για 5 λεπτά με το ποτήρι μας. Συμμορφωθήκαμε.

Την δεύτερη μέρα είπαμε να γίνουμε λέτσο-τουρίστες και να αγοράσουμε αλκοόλ από κάποια κάβα πριν βγούμε. Λέμε ας περπατήσουμε στην πόλη τυχαία και όλο και κάποια κάβα θα πετύχουμε. Μετά από κανά μισάωρο πεζοπορίας-αναζήτησης ρωτάμε ένα ντόπιο που μπορούμε να αγοράσουμε αλκοολούχα ποτά στην γειτονιά, «για δώστε μου τον χάρτη σας» μας απαντάει.
«που είναι το ποιο κοντινό μέρος με αλκοόλ ε;»,
«που είναι το ποιο κοντινό μέρος με αλκοόλ ε;»,
«Α εδώ είναι» και σημειώνει ένα μέρος στον χάρτη 10 τετράγωνα μακριά. Φτάνουμε στο σημείο που είχε σημειώσει στον χάρτη και αρχίσαμε να ψάχνουμε για κάποια κάβα, ψιλικατζίδικο, super market ή σχετικό. Στο μέρος που βρισκόμασταν υπήρχε μία «τράπεζα» και μερικά μαγαζιά που πουλούσαν άσχετα πράγματα (ρούχα κλπ). Κοιτάξαμε πολλές φορές τον χάρτη για να βεβαιωθούμε πως δεν κάναμε λάθος, σε σημείο όπου με είχε πιάσει μένος εναντίων μου «ούτε χάρτη δεν μπορώ να διαβάσω ο άχρηστος;;;» κλπ, και καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως έκανε λάθος ο Νορβηγός. Κοιτάμε ξανά την «τράπεζα» και βλέπουμε μία πινακίδα που έλεγε «Vinmonopolet»* δηλαδή μονοπώλιο κρασιού! Μπαίνουμε στο μαγαζί και ήταν σαν τράπεζα. Ένας πάγκος με ταμεία, οι ταμίες ντυμένοι με πουκάμισο και γραβάτα και πίσω τους ράφια με τα μπουκάλια αλκοόλ. Όταν έφτασε η σειρά μας (δεν θυμάμαι αν είχαμε αριθμό προτεραιότητας ή αν περιμέναμε στην ουρά), ο ταμίας μας δίνει τον τιμοκατάλογο με τα ποτά της «τράπεζας». Εκεί μάθαμε τα εξής: Η πώληση αλκοόλ στην Νορβηγία γίνεται μόνο από την εταιρία η οποία έχει και το μονοπώλιο την περίφημη «Vinmonopolet», τα super market μπορούν να πουλάνε μόνο μπύρες, τα μικρά μαγαζιά (mini markets κλπ) τίποτα και γενικά το αλκοόλ φορολογείται πολύ. Πήραμε ένα μπουκάλι vodka και φύγαμε.

Την τρίτη μέρα περάσαμε έξω από ένα super market και αποφασίσαμε να αγοράσουμε μπύρες (ούτε Άγγλοι τουρίστες να ήμασταν). Αφού διαλέξαμε, ευλαβικά, το νέκταρ πήγαμε στο ταμείο. Με το που αποθέσαμε τις μπύρες τις παίρνει ο ταμίας και τις κρύβει. «τι κάνετε;» ρωτάμε και απαντάει «α είναι 17:45 και μπορούμε να πουλάμε μπύρες μόνο μέχρι τις 17:30», άσε φίλε μου 3 μέρες στην Νορβηγία το έμαθα το παραμύθι…

Μία παρόμοια ιστορία που την βρήκα αναζητώντας τα Vinmonopolet: The Price of Alcohol in Norway

Υ.Γ. Μία γκαρσόνα μου είπε πως σε πολλά χωριά δεν πουλάνε τις Κυριακές καθόλου αλκοόλ.

Υ.Γ. 2 Άσχετο αλλά το πακέτο τσιγάρα έκανε το 2004 7.5 ευρώ και ο καπνός 18…

* Το επίσημο site είναι Vinmonopolet

9 σχόλια:

Ecumene είπε...

To συμπερασμα:

Προτεσταντική Ποτοαπαγόρευση

α λα Αμέρικα;;

:)

Ρε τα Νοργβηγά!.......

Κι αλλος σκανδιναβικος μυθος
γκρεμίζεται......

Που σαι BDB?...


Δεν κρυωνουν τα καημενα;...

:-)

Derek είπε...

7.5 ευρώ τα τσιγάρα?!?!?!?!?!?


(νιώθω πολύ κωλόφαρδος!)

ioannisk είπε...

@ergo
“Προτεσταντική Ποτοαπαγόρευση” αυτό ακριβώς είναι. Συντηρητική νοοτροπία λόγο θρησκείας (όχι πλέον στις πόλεις) και από ότι είδα στο site του “Vinmonopolet” οι περιορισμοί μπήκαν την περίοδο της ποτοαπαγόρευσης στην Αμερική.

Ο ΒDΒ είναι στο Τόκυο και προσπαθεί να κάνει το EOR nation μέλλος της FIBA.

@derek
Τα πάντα ήταν πανάκριβα, όχι μόνο αλκοόλ, καπνός και βενζίνη (που είμαι υπέρ στην υψηλή φορολογία) αλλά και το φαγητό.

Derek είπε...

τι να σου πω, αυτοκίνητο δεν έχω ούτε πίνω αλλά καπνίζω δυστυχώς...


όχι ότι εδώ τα τσιγάρα είναι φτηνά αλλά 4.20 με 7.5 όσο να το κάνεις... έχει διαφορά!!!

ioannisk είπε...

Τώρα που το λες θα να μετακομίσω Νορβηγία για να τα κόψω και τα τρία, αλλά αν τα κόψω θα αρχίσω τα ψυχοφάρμακα :)

Είδα στο προφίλ σου ότι μένεις Φιλανδία, εκεί δεν έχουν περιορισμούς; Από ότι ξέρω κάθε ΣΚ η Εσθονία γεμίζει από Φιλανδούς που πηγαίνουν για φθηνό αλκοόλ. Το ίδιο ισχύει με τους Σουηδούς που πηγαίνουν στην Δανία.

Eleste είπε...

Η Νορβηγία είναι η πιο ακριβή χώρα στον κόσμο αλλά στον αντίποδα, οι μισθοί των Νορβηγών είναι αστρονομικοί.
Το θέμα του αλκοόλ το έζησα στην Σουηδία. Υπάρχει πρόβλημα, δεν είναι τυχαία τα αυστηρά μέτρα των Σκανδιναβών. Μπορεί να μας ξενίζουν διότι έχουμε μάθει αλλιώς στην κατανάλωση και τον τρόπο ¨διασκέδασης¨ εδώ, αλλά το εκεί έχει πικρό story.

Ελπίζω τουλάχιστον στο το ταξίδι σου να απόλαυσες την μοναδική φύση αυτής της χώρας.

Φιλικά,
Ελίνα.

Eleste είπε...

Αν μετακομίσεις στην Νορβηγία, πιστεύω πως θα κάνεις καλή επιλογή. Πιθανότητες για ψυχοφάρμακα είναι μάλλον μεγαλύτερες για τους κάτοικους των ελληνικών μεγαλουπόλεων.
Το μόνο που μένει είναι να δοκιμάσεις τις αντοχές σου στον βαρύ, σκοτεινό χειμώνα.

(Τον έζησα, ψηφίζω ΝΑΙ, με προϋποθέσεις).

ioannisk είπε...

@elinor
Καλή μέρα και καλώς ήρθες στο μαγαζί μου.

Στο post μου δεν θέλησα να κρίνω, πόσο μάλλον να κατακρίνω, την πολιτική της Νορβηγίας στο Αλκοόλ, απλώς να μεταφέρω την εμπειρία μου σαν τουρίστας ως ανέκδοτο.

Σίγουρα πέρασα πολύ καλά στο ταξίδι ειδικά που είχε 30 βαθμούς και θα συμφωνήσω ότι η Νορβηγία σαν χώρα είναι πανέμορφη. Μετά το Όσλο πήγαμε 3 μέρες στο Tromso (ήταν τρίτη επιλογή μας μετά τα νησιά Svalbard και το Hammerfest) και μπορέσαμε να δούμε την φύση από ποιο κοντά.

Μιας και μένεις στην Σουηδία η Στοκχόλμη είναι μία από τις 3 αγαπημένες μου πόλεις (σαν τουρίστας πάντα δεν έχω ζήσει).

Αν δεν υπήρχε ο χειμώνας, ποιο πολύ οι μικρές μέρες τον χειμώνα, θα ήμουνα ήδη μόνιμος κάτοικος Σκανδιναβίας. Στο Tromso όχι αλλά Όσλο ή Στοκχόλμη ναι.

Με τα ψυχοφάρμκα προσπάθησα να κάνω ένα αστείο όχι να αναπαράγω τις ιστορίες με τα ποσοστά αυτοκτονίας στην Σκανδιναβία...

Eleste είπε...

καλησπέρα σε όλους,

ioannisk αν θέλεις κάνε μια έρευνα στο google περι suicide in Scandinavian countries. Τα αποτελέσματα είναι ενδιαφέροντα (καταρρίπτουν το μύθο, με στοιχεία φυσικα).