Πέμπτη, Ιουλίου 26, 2007

Το Συμβούλιο των Αρχηγών

Υπάρχουν μερικές έννοιες στη Δημοκρατία μας που δεν τις καταλαβαίνω. Μία από αυτές είναι το 'Συμβούλιο των Αρχηγών'.

Στην, ίσως απλοϊκή σκέψη μου, μία Δημοκρατία σαν τη δικιά μας δουλεύει ως εξής: οι πολίτες ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές οι οποίες διεξάγονται σε τακτικά διαστήματα. Από τις εκλογές, συνήθως, ένα κόμμα κερδίζει τη σχετική πλειοψηφία, όχι των ψήφων αλλά των αντιπροσώπων στο κοινοβούλιο και δημιουργεί μία κυβέρνηση η οποία ηγείται από τον αρχηγό του κόμματος. Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη για την λειτουργία του κράτους και για τις αποφάσεις που παίρνει. Οι χαμένοι των εκλογών περιορίζονται στην αντιπολίτευση που γίνεται στο κοινοβούλιο.

Παράλληλα με την εκλεγμένη από τον λαό κυβέρνηση υπάρχει και μία μη εκλεγμένη από τον λαό πολιτική θέση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οι εξουσίες του οποίου είναι από τυπικές έως ελάχιστες και σκοπός του είναι να αντιπροσωπεύει το έθνος, (κανονικά θα έπρεπε τη χώρα αλλά τέλος πάντων). Δηλαδή ο ρόλος του είναι σαν ένας υπέρ-πρεσβευτής.

Αν έχω καταλάβει ο σκοπός του 'Συμβούλιο των Αρχηγών' είναι να συγκεντρώνονται υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας οι αρχηγοί των κομμάτων που αντιπροσωπεύονται στο κοινοβούλιο όταν προκύπτει ένα πολύ σοβαρό θέμα, να το συζητάνε και να παίρνουν μία κοινή απόφαση. Δηλαδή αμήν.

Έχω πολλές ενστάσεις με το 'Συμβούλιο των Αρχηγών'.

Πρώτα από όλα δίνει εξουσίες, υπέρτατος συντονιστής, σε κάποιον (τον πρόεδρο της δημοκρατίας) που δεν έχει και δεν πρέπει να έχει μιας και δεν εκλέγεται άμεσα. Αν θέλουμε ο πρόεδρος να παίζει και τον ρόλο του 'διαιτητή' τότε να αλλάξουμε το σύνταγμα μας ώστε να εκλέγεται από τους πολίτες και να οριστούν οι νέες εξουσίες του. Αν το πολίτευμα μας ήταν βασιλευόμενη δημοκρατία θα θέλαμε να είχαμε για συντονιστή της κυβερνητικής πολιτικής ένα βασιλιά;

Δεύτερον, το 'Συμβούλιο των Αρχηγών' δίνει εξουσίες και σε εκπροσώπους κομμάτων που οι πολίτες είπαν ξεκάθαρα με τη ψήφο τους πως δεν θέλουν να τους κυβερνάνε μιας και το συμβούλιο δίνει εξουσίες συναπόφασης σε κόμματα που πήραν 3 ή και 4 της εκατό των ψήφων και δεν ανήκουν στη κυβέρνηση, πόσο μάλλον που σύντομα θα υπάρχει ο κίνδυνος να συμμετέχουν και πολιτικοί σαν τον καρατζαφέρη. Αντιθέτως σε μία δημοκρατία είναι φυσιολογικό ο πρωθυπουργός να συζητάει ιδιαιτέρως με αρχηγούς άλλων κομμάτων. Στην δικιά μας δημοκρατία αντί να συναντιούνται βρίζονται, είτε οι ίδιοι μέσα στο κοινοβούλιο, είτε με αντιπροσώπους.

Τρίτον, θεωρητικά οι αρχηγοί των κομμάτων συγκεντρώνονται για να πάρουν αποφάσεις που θα αντιπροσωπεύουν το σύνολο (σχεδόν) των πολιτών. Ναι αλλά οι συζητήσεις γίνονται με κλειστές πόρτες δηλαδή οι πολίτες δεν μαθαίνουμε τι συζητάνε, οπότε; Είναι αυτονόητο πως πολλές αποφάσεις πρέπει να μένουν μυστικές (τα σχέδια άμυνας της χώρας για παράδειγμα) αλλά αυτές πρέπει να μένουν σε ένα μικρό κύκλο της κυβέρνησης και ανώτατων γραφειοκρατών.

Τέταρτον, ο ρόλος της κυβέρνησης είναι να κυβερνάει τη χώρα, όχι η αντιπολίτευση. Αν προκύψει ένα θέμα το οποίο είναι τόσο σοβαρό και πρέπει να υπάρχει ευρύτερη συναίνεση το εκλαμβάνω σαν αποτυχία της κυβέρνησης. Αποτυχία γιατί δεν μπορεί να διαχειριστεί μία κρίση και να αποδείξει πως μπορεί να την διαχειριστεί. Αν ο πρωθυπουργός έχει μία λύση στο πρόβλημα αλλά αναζητά τη 'νομιμοποίηση' μπορεί να διαλύσει τη κυβέρνηση και να προκηρύξει εκλογές. Φυσικά αυτή η λύση απαιτεί είτε την παραδοχή της αποτυχίας είτε το ρίσκο να χαθούν οι εκλογές.

Τελικά είναι ποιο εύκολο να οργανωθεί ένα 'Συμβούλιο των Αρχηγών'. Τα ΜΜΕ θα έχουν να συζητάνε για το τίποτα για πολλές μέρες, οι αρχηγοί όλων των κομμάτων θα έχουν γευτεί την γλύκα της εξουσίας, όλοι θα είναι ευχαριστημένοι και δεν πρόκειται να παρθεί απόφαση. Ας μην ξεχνάμε πως ο σεφ του Προέδρου είναι πολύ καλός στα καναπεδάκια.

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ απόλυτα. Επιτέλους ένα σχόλιο που κατακρίνει ένα από τα φετίχ της πολιτικής μας ζωής. Αν το Συμβούλιο είναι τόσο χρήσιμο, ας αλλάξει το Σύνταγμα και ας δοθούν οι επιπλέον εξουσίες στον Πρόεδρο, με τον όρο βέβαια ότι θα αλλάξει και ο τρόπος εκλογής του.
Νομίζω ότι το Συμβούλιο αυτό απλώς θα αναβαθμίσει στις οθόνες της ΤV τον Καρατζαφέρη και όποιον άλλο πικραμένο άντρα μυλωνούς που ελπίζει να συναγελαστεί με τους πραγματευτάδες...Έτσι μπλέξαμε με το Μακεδονικό και έκτοτε όλες οι εκλεγμένες κυβερνήσεις εκβιάζονται από τους κολλημένους (Τύπο και πολιτικούς αντιπάλους) με πρόσχημα εκείνη την απόφαση, ακόμα και αν συνθήκες άλλαξαν.

Ανώνυμος είπε...

Θυμωμένε, κολλημένε Μακεδονομάχε

ΔΙΑΒΑΣΕ

Που πας ρε ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ..........

ioannisk είπε...

θυμωμένος πολίτης
Καλώς ήρθες,

Και ας αλλάξει και το πολιτικό μας σύστημα και να παίρνονται αποφάσεις από όλα τους αρχηγούς των κομμάτων και όχι από το κοινοβούλιο και και και.

ioannisk είπε...

ανώνυμος
Τι να διαβάσουμε; Κλασική theory τύπου Λιακόπουλου, παίρνουμε κάτι άσχετο (το οποίο είναι και γνωστό και δημόσιο) το βιάζουμε (πολύ ή πάρα πολύ) και βγάζουμε ένα συμπέρασμα κουκουρούκου.

Ιστορικό των γεγονότων όπως τα ξέρει κάποιος που παρακολουθεί ΜΜΕ:
Μετά τα ζεϊμπέκικα, περίπου το 2000, οι κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Ελλάδας αποφάσισαν να σοβαρευτούν και να συνεργαστούν ώστε να μην ξαναγνωρίσουμε συνοστισμούς. Ένα από τα μέτρα που θα έπαιρναν ήταν να βγάλουν από τα σχολικά βιβλία και τα hate speaches. Φυσικά αυτό δεν έγινε ποτέ μιας και οι γνωστοί άγνωστοι βγήκαν στα παράθυρα και έγιναν "επαναστάτες". Θυμάμαι χαρακτηριστικά τον γιαννόπουλο να λέει στα παράθυρα "δεν θα τους αφήσω να πειράξουν τα βιβλία μας", πως; ο σκυλάς θα τους πετούσε πιάτα και τριαντάφυλλα;

Ένα δημόσιο έγγραφο λέει πως δώθηκε δημόσια επιδότηση σε 3 πανεπιστήμια για έρευνα. Που είναι το πρόβλημα; Ή δεν πρέπει να συνεργαζόμαστε με τους Τούρκους και τους Αμερικάνους ούτε σε ακαδημαϊκό επίπεδο;

Τι σχέση έχει αυτό με το βιβλίο της ΣΤ' δημοτικού; Φυσικά σαν καθώς πρέπει ελληνικό βιβλίο ιστορίας δεν αναφέρει τις σφαγές που διέπραξαν οι Έλληνες.

Εγώ ο Καραμήτρος ξέρω πολύ καλά που πηγαίνω εσύ;

Ανώνυμος είπε...

Αν περιμένεις να μάθεις το τι συμβαίνει στον κόσμο από τα ΜΜΕ, είσαι βαθειά νυχτωμένος.
Όχι 9 ούτε 109 χρόνια κι άν μείνεις στην Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνεις ΕΛΛΗΝΑΣ.
Θα παραμείνεις μια θλιβερή προσπάθεια απομίμησης Έλληνα.
Ως τέτοιος λοιπόν ο μόνος τρόπος να νιώσεις οτι υπάρχεις είναι να το παίξεις ανθέλληνας. Να μας υποδείξεις τα στραβά κι ανάποδα της Ελλάδας και να το παίξεις Ευρωπαίος. Έχει πολλούς τέτοιους "Έλληνες" εδώ. Πρόσεχε γιατί σε λίγο θα αρχίσετε να φαγώνεστε για το ποιός είναι ο καλύτερος ανθέλληνας. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Και οι θέσεις είναι λίγες.

Που πας ρε Καραμήτροοοοοοοοοοοο

Ν.Α.

ioannisk είπε...

Τελικά γίνομαι κάποιος στον κόσμο των blogs απέκτησα private troll!

Δηλαδή να βασίζομαι σε ότι γράφει ο καθένας στο internet? ΕΓώ το μόνο που θέλησα να πω είναι πως η υπόθεση με το Συμβοθλιο των Σωφών για να εξετάσουν τα βιβλία της Τουρκίας και της Ελλάδας είναι παλιά υπόθεση (2000 με 2001) και οι "Έλληνες" φροντίσατε να θαφτεί, για να γνωρίσουμε και άλλους συνοστισμούς...

Ανώνυμος είπε...

Αυτό κατάλαβες από το link που διάβασες;
Ότι σου προτείνω να διαβάσεις ότι λέει ο καθένας;
Τα στοιχεία προέρχονται από το επίσημο περιοδικό (State) του State Department.
Τα κείμενα παραθέτονται αυτούσια και αμετάφραστα για να βγάλεις τα συμπεράσματα σου.
Είναι αμφισβητήσιμα τα στοιχεία;
Είναι κατασκευασμένα;
Τα είδες στα ΜΜΕ;
Το ήξερες το Θέμα;
Την πρακτική τη θεωρείς σωστή; (ως Έλληνας, όχι ως Αμερικανός)
Αισθάνεσαι άνετα που ξέρεις ότι "ο συνωστισμός στο Λιμάνι της Σμύρνης" μπήκε στη ζωή μας επειδή κάποιοι Ρεπούσηδες μοιράστηκαν 100.000$;
Όσο για το
"και οι "Έλληνες" φροντίσατε να θαφτεί, για να γνωρίσουμε και άλλους συνωστισμούς... "
το λένε οι κακοί ..... δηλ εγώ.
Μήπως μπερδεύτηκες;

Νίκος

ioannisk είπε...

Νίκο (ευτυχώς έγραψες το όνομα σου για να βριζόμαστε επώνυμα :P),

Το Link που έδωσες ήταν ένα reference σε ένα άλλο post και δεν είχε καμία απόλύτως πληροφορία, οπότε είναι αδύνατο να καταλάβει κάποιος κάτι.

Το αρχικό (;) κείμενο είναι από κάποιο blog greekalert και γράφει περισσότερα. Πέρα από κραυγές ούτε αυτό το post προσφέρει τίποτα. Κατέβασα το κείμενο από το site του state department (μιας και είναι δημόσιο) θα το διαβάσω και θα σου απαντήσω.

Θα σου απαντήσω αργότερα ή αύριο αλλά μιας και ρωτάς "Την πρακτική τη θεωρείς σωστή; (ως Έλληνας, όχι ως Αμερικανός)": το greekalert ανήκει σε έλληνες που ζουν στις ΗΠΑ, να υποθέσω πως σύμφωνα με εσένα πρέπει να τους πετάξουν έξω από τις ΗΠΑ αμέσως μιας και υποστηρίζουν τα συμφέροντα της Ελλάδας και όχι της ΗΠΑ. Ή να το θέσω διαφορετικά πως θα αντιδρούσες αν έβλεπες αντίστοιχο blog μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα;

Ανώνυμος είπε...

Πάντως ο Καραμανλής ζητούσε συχνά να γίνεται αυτό το συμβούλιο όταν ήταν ήταν αντιπολίτευση.
Τέλος πάντων πρόκειται μάλλον για ένα άτυπο συμβουλευτικό και μη δεσμευτικό όργανο, το οποίο για εθνικά θέματα έπρεπε να λειτουργεί συχνά και χωρίς τυμπανοκρουσίες..
Τώρα για θέματα εσωτερικά η δημοκρατική λύση που προτείνω είναι δημοσψηφίσματα μετά από συλλογή 500.000 υπογραφών .

ioannisk είπε...

κκ
Δεν είναι παράξενο που ο Καραμανλής ζητούσε συχνά να γίνονται Συμβούλια Αρχηγών, φθηνή αντιπολίτευση είναι :P

Θα συμφωνούσα με διάλογο "χωρίς τυμπανοκρουσίες" γιατί απλούστατα θα ήταν διάλογος, αλλά το Συμβούλιο μάλλον είναι μόνο τυμπανοκρουσίες.

Δεν είμαι οπαδός των δημοψηφισμάτων, πρωτιμάω την δημοκρατία με εκπροσώπους όπως είναι τώρα το πολίτευμα μας.

doctor είπε...

Ο/Η ioannisk είπε...
Τελικά γίνομαι κάποιος στον κόσμο των blogs απέκτησα private troll!

******

Α, σε παρακαλώ, ο κύριος επισκέφτηκε και εμένα και μου άφησε το ίδιο link.

Ξέρεις, όποιος φέρει υπό το φως της λογικής τους εθνικούς μύθους και αποδομεί τα ανιστόρητα ψεύδη που παρουσιάζονται ως ιστορία, αμέσως χαρακτηρίζεται ανθέλληνας ή μισέλληνας (ποια η διαφορά τους άραγε;).

Απ' ότι βλέπεις φίλε Γιάννη, αυτή η χώρα ακόμη μαστουρώνει με τις δάφνες του παρελθόντος το οποίο φυσικά δεν της ανήκει αλλά το έχει καπηλευτεί ως τυμβωρύχος.
Οι χριστιανοί ρωμιοί ξάφνου έγιναν απόγονοι των αρχαίων ελλήνων, των μέχρι χθες έκφυλων, ανώμαλων παιδεραστών!
Ας όψεται το κίνημα του Ρομαντισμού και οι ονειροπόλοι ευρωπαίοι περιηγητές που έπεισαν τους αμέριμνους βαλκάνιους ρωμιούς γιδοβοσκούς ότι είναι απόγονοι ένδοξων προγόνων και άρα -κληρονομικώ δικαίω- ένδοξοι και αυτοί παρ'ότι δεν ήξεραν (και δεν ξέρουν) τι έγραψαν οι αρχαίοι έλληνες συγγραφείς.

Θα είμαστε εδώ και θα τους ξεμπροστιάζουμε θυμίζοντάς τους ότι η ιδέα του Έθνους είναι μια κατασκευή και όχι μια μεταφυσική έννοια.
Και ξέρεις, μάχονται την Δύση συνασπιζόμενοι σε μια ιδέα (έθνος) που εισήχθη από ... την Δύση!
Αγνοούν ότι οφείλουν την ύπαρξή τους στην Δύση και στα δάνεια που έδινε (και δίνει) στην Ελλάδα για να μην πεθάνει από την πείνα.

Να δω πότε θα ξυπνήσει αυτή η χώρα και θα γίνει μια ευρωπαϊκή χώρα και όχι μια βαλκανική.

doctor

ioannisk είπε...

Δημήτρη
Από ότι είδα και σε εσένα o Ανώνυμος όχι μόνο υμνεί την ανθρωπότητα αλλά και προωθεί και οικουμενικές αξίες.

"Ας όψεται το κίνημα του Ρομαντισμού "
Το ήξερες πως ο Lord Byron αποκαλούσε τους προγόνους μας (τους πραγματικούς δηλαδή τους βοσκούς που ζούσαν το 1821 όχι τους άλλους) ημί-άγριους; Λες να το έβαλαν στο βιβλίο της ΣΤ' δημοτικού; :P

"Να δω πότε θα ξυπνήσει αυτή η χώρα και θα γίνει μια ευρωπαϊκή χώρα και όχι μια βαλκανική."
Κρίνοντας από τέτοιους ανθρώπους φοβάμαι πως θα είμαστε μέρος του Βαλκανικού προβλήματος για πολλά χρόνια ακόμα...

Ανώνυμος είπε...

http://www.greekalert.com/2007/08/blog-post_21.html

ioannisk είπε...

Ax re anonyme. Eimai ston politismo, poly makrya apo tous kamenous typou "GreekAlert" kai mou tous thymises (oxi pws tous hksera prin to post allwste tetoioi kammenoi yparxoun apeiroi se ola ta Valkania)...

Vrwmisa to PC dhmou Edimvourgou kai bhka sto post tous gia na dw ti? Kati kretimous pou vrizoun merikous anthrwpous pou tyheloun Ellhnes kai Tourkoi na zhsoume eirinika? Aman poia me tous kretinous pou theloun na "swsoun" thn xwra me Tourkiko aima!

Ανώνυμος είπε...

Κανένας δημοσιογράφος δεν του κάνει τις εξής ερωτήσεις:


1. Γιατί συνεχώς λέτε για το πού σπούδασαν τα παιδιά σας και δεν λέτε για το τι σπουδές κάνατε εσείς ο ίδιος που σας χρυσοπλήρωνε ο ελληνικός λαός;


2. Γιατί συνεχώς μιλάτε για τη Σχολή Αναβρύτων, λες και είναι κανένα Πανεπιστήμιο τύπου Καίμπριτζ; Γιατί δεν λέτε καθαρά ότι τα Ανάβρυτα που σπουδάσατε ήταν απλά ένα γυμνάσιο, στο οποίο ο καθηγητής δεν θα τολμούσε ποτέ να σας βάλει κακό βαθμό επειδή θα πέρναγε την υπόλοιπη ζωή του στη Μακρόνησο;


3. Πώς καταφέρατε σε δύο (2) χρόνια και τελειώσατε τρεις (3) στρατιωτικές σχολές (Ευελπίδων, Δοκίμων και Ικάρων); Γιατί δεν τις τελειώνατε σε τρία (3) χρόνια (στην κάθε μία η φοίτηση είναι τετραετής);


4. Όταν η χούντα σας κατάργησε οριστικά γιατί βιαστήκατε να δηλώσετε ότι θα σπουδάζατε στο Καίμπριτζ; Γιατί είσασταν επί τρία (3) χρόνια υποψήφιος και τελικά δεν καταφέρατε να γίνετε δεκτός; Πως το δικαιολογήσατε μετά; Ότι «δεν είχε το Καίμπριτζ το κατάλληλο κύρος»;


5. Θυμάστε που όταν είσαστε διάδοχος του Θρόνου στην Αθήνα μια κοπέλα ρωτήθηκε σε ένα λεωφορείο αν της αρέσετε και όταν εκείνη απάντησε «όχι δεν είναι του γούστου μου» συνελήφθη από αστυφύλακα με πολιτικά για περιύβριση αρχής και καταδικάστηκε με την εισήγηση του εισαγγελέα ότι «Σε όλες τις Ελληνίδες αρέσει ο διάδοχος Κωνσταντίνος»;


6. H γιαγιά μου μου έλεγε παλιά ότι καλά κάνατε και μάθατε καράτε επειδή με τον τρόπο αυτό θα μπορούσατε να αντιμετωπίζατε τους εχθρούς της πατρίδας μας. Στη δίκη της χούντας (1975) αποκαλύφθηκε την πρώτη μέρα του πραξικοπήματος σας επισκέφτηκαν στα ανάκτορά σας στο Τατόι ο Παπαδόπουλος, ο Πατακός και ο Μακαρέζος, και τους δεχτήκατε αόπλους στο γραφείο σας. Εσείς κρατάγατε ένα πιστόλι (τι το κάνατε, καθαρίζατε τα νύχια σας;) και πίσω από τους τρεις πραξικοπηματίες υπήρχαν δύο εμπιστότατοί σας χωροφύλακες που κρατούσαν αυτόματα «Sten». Γιατί δεν τους πυροβολήσατε; Φοβηθήκατε μήπως οι συγγενείς τους σας κάνουν αγωγή κατά του δημοσίου με βάση το άρθρο 105 του Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικα;


7. Ποιος ενέργησε σωστά, εσείς ή ο γαμπρός σας ο Χουάν Κάρλος της Ισπανίας που αντιμετώπισε με θάρρος την απόπειρα πραξικοπήματος του συνταγματάρχη Τεχέρο Μολίνας (1976) και τον εξανάγκασε να αυτοκτονήσει; Ποιός απολαμβάνει υστεροφημία τώρα; Αυτός η εσείς που βουτήξατε στη θάλασσα για να ρίξετε σαμπάνια σε μια ολυμπιονίκη μας (δεν σας εξήγησαν ο Αρναούτης και ο Χοϊδάς ότι δεν ρίχνουν σαμπάνια σε βρεμένους από τη θάλασσα ολυμπιονίκες, η μήπως εσείς δεν το ξέρατε επειδή δεν είχατε βραχει ως ολυμπιονίκης);

8. Θυμάμαι ότι όταν ταξίδευα με το πλοίο στην Κρήτη για το δημοψήφισμα του 1974, την ώρα που μιλούσατε στην τηλεόραση ότι «θέλετε να επιστρέψετε στην πατρίδα σας, για να επισκεφτείτε τους τάφους των προγόνων σας» ένας ασεβής Κρητικός πήγε πίσω από την τηλεόραση και κουνούσε τα χέρια του, σαν να ήσαν τα δικά σας χέρια. Έτσι το πλήθος των Κρητικών επιβατών της «Κρητικής Ατμομπλοϊας» δεν έδειξε την αρμόζουσα κατάνυξη. Γιατί δεν διαμαρτυρηθήκατε, ώστε να επαναληφθεί το δημοψήφισμα;

9. Όταν έγιναν τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου της «Βασιλευομένης Δημοκρατίας» στις 2 Οκτωβρίου 1974 στη γωνία Πανεπιστημίου και Ιπποκράτους στην Αθήνα, γιατί ανεχτήκατε το πλήθος των ασεβών φοιτητών που φώναζε «λέσα για λέσα είσαι πριγκιπέσα, άνοιξε το παράθυρο να μπει γιαούρτι μέσα» και πέταγε αβγά και νεράντζια; Γιατί δεν ζητήσατε να διαλυθεί το πλήθος με τα μηχανοκίνητα του Μπιτούνη με τα δακρυγόνα («τις αύρες» όπως τις αποκαλούσατε τότε); Γιατί τα ανεχτήκατε όλα αυτά; Γιατί ένας άξιος αξιωματικός, ορκισμένος στη χούντα και στο θρόνο, ο Μπόλαρης, έκανε αυτή την ξεφτιλισμένη απόπειρα πραξικοπήματος με τις πιτζάμες;

10. Δεν ντραπήκατε τους προγόνους σας, τους Αψβούργους, τους Χοετζόλερν, και τόσους άλλους που δόξασαν το στερέωμα της βασιλευόμενης Ευρώπης, τον Μαξιμιλιανό του Μεξικού κλπ; Θα τολμούσαν ποτέ στον Φραγκίσκο Ιωσήφ της Αυστρίας να φωνάξουν «έ, έ, έρχεται – έρχεται γιαούρτι!»;

11. Γιατί – μετά από όλα αυτά – δεν σκεφτήκατε την ματ κίνηση κατά των αντιπάλων σας: Να πάτε στην Αμερική να σας καταψύξουν για τα επόμενα 100 χρόνια και όταν θα ξυπνήσετε, δεν θα ζούν οι επικριτές σας, και θα μπορείτε να ισχυριστείτε ότι τελειώσατε τις 3 στρατιωτικές σχολές σε 12 χρόνια που ήταν κανονικά η φοίτηση όλων αυτών, ότι πήγατε μετά και σπουδάσατε στο Καίμπριτζ; Ποιος ρωτάει σήμερα τί σπουδές είχε κάνει στα νιάτα του ο Όθωνας;


Λυπάμαι, αλλά αν με είχατε πλησιάσει και εμένα ευγενικά, ίσως να σας ρώταγα μόνο για τις σπουδές που έκαναν τα παιδιά σας (για να γεμίσει η συνέντευξη).