Κυριακή, Ιουλίου 01, 2007

Αντισημιτισμός

Την Παρασκευή 22 Ιουνίου ο κ. Καρκαγιάννης έγραψε ένα άρθρο στη Καθημερινή στο οποίο αναφέρει ότι 25% των Ελλήνων δεν θέλει για γείτονα Έλληνα που είναι Εβραίος στο θρήσκευμα και προσπάθησε να βρει τις αιτίες του αντισημιτισμού στη χώρα μας. Να υπενθυμίσω πως το 25% δεν θέλει για γείτονες άλλους Έλληνες μιας συγκεκριμένης θρησκείας, αυτός είναι ο ορισμός του ρατσισμού. Την περασμένη εβδομάδα η Καθημερινή δημοσίευσε δύο γράμματα απαντήσεις αναγνωστών, τα οποία θα σχολιάσω στην συνέχεια.

Την Παρασκευή μου ήρθε ένα email που απαιτούσε να μποϋκοτάρω τα starbucks επειδή, έλεγε το chain email, ο πρόεδρος τους είναι σιωνιστής και για αυτό το λόγο πίνοντας καφέ σε αυτή την αλυσίδα συνισφέρω σε μία σειρά από «κακά». Το email το προσπέρασα, όχι μόνο δεν τα πάω καλά με τα chain emails, αλλά ήταν παλιό. Το συγκεκριμένο email ήταν της «μόδας» πέρυσι κατά την διάρκεια του πολέμου του Λιβάνου.

Το σαββατοκύριακο πήγα στην Αργολίδα και στην μέση του πουθενά συνάντησα αυτό το θέαμα:

Δεν νομίζω πως μπορεί κάποιος να αμφισβητήσει τον αντισημιτισμό των Ελλήνων, μπορεί όμως να τον δικαιολογίσει; Ας επανέλθω στα γράμματα-απαντήσεις των αναγνωστών.

Το πρώτο (και χαλαρά το καλύτερο) ήταν γραμμένο από ένα αντισμήναρχο ε.α. (μάλιστα η εφημερίδα το είχε και σε ειδικό πλαίσιο), ο οποίος έγραφε «Πως είναι δυνατόν να ξεχαστεί ένα τέτοιο έγκλημα (σ.σ.την εισβολή της Κύπρου) στο οποίο δέχτηκε να συμπράξει και υποστηρίξει ένας εβραϊκής καταγωγής υπουργός των ΗΠΑ, ο Χένρι Κίσινγκερ. Και μην μου πείτε τώρα ότι για όλα αυτά έφταιγε η χούντα και όλα αυτά τα χιλιοειπωμένα, γιατί αυτή απλά λόγο χαζομάρας ήταν το μέσο της συμφοράς ». Ο κύριος αντισμήναρχος ε.α. τελειώνει με την ερώτηση «Πώς λοιπόν θέλετε να μην είναι αντίθετο του 25% του Ελληνισμού σε όλους αυτούς τους ανθέλληνες». Κανονικά αυτό το σχόλιο έπρεπε να μείνει ασχολίαστο από μόνο του. Μάλιστα, η κάθαρση της χούντας! Η χούντα έπεσε θύμα σιωνιστικής συνομοσίας, καημένε παπαδόπουλε πέθανες νωρίς. Άρα για όλα τα στραβά του κόσμου φταίνε οι 10.000 Έλληνες που είναι εβραίοι στο θρήσκευμα. Άρα σύμφωνα με την τρομέρη σκέψη του αντισμηνάρχου ε.α. μιας και ο κ. Τένετ είναι Ελληνικής καταγωγής και ήταν πρόεδρος της CIA κατά την διάρκεια της εισβολής του Ιράκ (και δικαίωσε τον Bush με τις αναφορές του για την εισβολή) όλοι οι φανατισμένοι μουσουλμάνοι δικαιούνται να αρχίσουν να βομβαρδίζουν την Ελλάδα και ο κύριος αντισμήναρχος ε.α. θα τους δικαιώσει.

Την Παρασκευή η Καθημερινή δημοσίευσε ένα άλλο γράμμα αναγνώστη που έλεγε πως για το αντισημιτισμό φταίει η πολιτική του Ισραήλ. Αυτή άλλωστε είναι και η πιο συνηθισμένη δικαιολογία, και συνήθως προστίθεται το επιχείρημα πως οι Έλληνες πάντα ήταν φιλειρηνικός λαός. Το 25% των Ελλήνων όμως δεν θέλει Έλληνες εβραίους στο θρήσκευμα για γείτονες όχι Ισραηλινούς εποίκους ή μέλη του Σας. Να ξεκαθαρίσω πως μερικά πράγματα είναι πολύ grand για εμένα (δηλαδή με ξεπερνάνε) ένα από αυτό είναι ο φιλειρηνισμός, θα ήθελα να ήμουνα αλλά δυστυχώς μερικές φορές πιστεύω ο πόλεμος είναι αναγκαίος. Την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόδρος της Δημοκρατίας επισκεύτηκε την Αρμενία και έριξε μύδρους ενάντια της Τουρκίας για την σφαγή των Αρμένιων από τους Οθωμανούς κατά την διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου. Άλλη μία απόδειξη του φιλειρηνισμού των Ελλήνων θα πουν μερικοί, όμως η Αρμενία κατέχει, εδώ και 15 χρόνια, το 20% του Azerbaijan οι Αζέροι δεν είναι άνθρωποι; Η δικιά τους χώρα ή η δικιά τους ζωή δεν μετράει; Αν ο πρόεδρος ήταν φιλειρηνιστής δεν θα έπρεπε να έλεγε στην ομιλία τους πως πρέπει να σταματήσει η Αρμένικη κατοχή του Azerbaijan; Δεν είναι ανάγκη να αναφερθώ στην σιωπή της Ελλάδας (δηλαδή των Ελλήνων) κατά την διάρκεια των Γιουγκοσλαβικών πολέμων όταν κέρδιζαν οι Σέρβοι ή όταν η Χεζβολάχ κυβερνούσε, δηλαδή κατείχε στρατιωτικά, στο Νότιο Λίβανο. Δεν έχει νόημα να συνεχίσω, όχι ο μέσος Έλληνας (ούτε ο μέσος Φινλανδός, ούτε ο μέσος Σενεγαλέζος κλπ) σίγουρα δεν είναι φιλειρηνιστής.

Τότε γιατί; Γιατί υπάρχει τόσο πολύ αντισημιτισμός στην Ελλάδα και τι μπορούμε να κάνουμε για να τον αντιμετωπίσουμε; Δεν ξέρω και δεν μπορώ να απαντήσω, ο κύριος Καρκαγιάννης τελειώνει με το συμπέρασμα «Πιστεύω ότι ο αντισημιτισμός είναι μορφή νοητικής καθυστέρησης που με κατάλληλη χειραγώγηση καταλήγει σε μαζική ψύχωση...». Συμφωνώ μαζί του αλλά δυστυχώς δεν απαντάει στο πιο σημαντικό ερώτημα: Πως να αντιμετωπίσουμε, όχι μόνο τον αντισημιτισμό αλλά κάθε είδους ρατσισμού που κυριαρχεί στη χώρα μας.

Υ.Γ. ίσως βρήκα τον λόγο που στη μέση της Αργολίδας υπάρχουν «επαναστάτες» που εξοργίζονταν ενάντια στον σιωνισμό:


Ούτε εκατό μέτρα μακρυά από τον κάδο βρισκόνται αυτές οι δύο χωματερές, λέτε να είναι σχέδιο των σιωνιστών; Αντί να πάσχουμε από την αλαζονεία ότι μπορούμε να λύσουμε τα γεωστρατηγικά προβλήματα του πλανήτη μήπως πρέπει πρώτα να μάθουμε πως οι κάδοι απορρυμάτων είναι για να πετάμε τα σκουπίδια μας και όχι για να βγάζουμε τα ρατσιστικά κόμπλεξ μας; Όχι τίποτε άλλο αλλά όταν πιάσει φωτιά στα σκουπίδια (είδα και CD να γυαλίζουν...) και καεί η μισή Αργολίδα να μην γίνουμε και υποκριτές κλαίγοντας τα δάση μας.

31 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αντισημιτισμός. Χμ...γιατί άραγε;
Στην χώρα της οικουμενικής θρησκείας και του πανανθρώπινου μηνύματος του Ευαγγελίου; Μα είναι δυνατόν;;;

Αν δεν σταματήσει η επιρροή της Εκκλησίας στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας ο αντισημιτισμός δεν πρόκειται να πολεμηθεί. Θα είναι για πάντα μία «μορφή νοητικής στέρησης»

ManBlogg είπε...

Καλά και που να ρωτούσαν αν θέλανε να είχαν γείτονα κάποιον Εβραίο-Μασσώνο να δεις τι ποσοστά θα έβγαζαν.
Αν κρίνω από τον στενό κοινωνικό μου κύκλο το ποσοστό της έρευνας το θεωρώ συντηρητικό. Ο αντισημιτισμός στην Ελλάδα είναι σε μεγαλύτερα του 25% επίπεδα πιστεύω. Δεν ξέρω πραγματικά πώς έχει ξεκινήσει αυτή η μαζική διασπορά στερεότυπου και αντιπάθειας κατά μιας φυλής. Οι δικαιολογίες που παραθέτεις δεν ερμηνεύουν φυσικά την πηγή της αντιπάθειας αλλά απλά την επιβεβαιώνουν. Αν επιχειρούσα να υποθέσω ιστορικά πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο ,θα συγκεντρωνόμουν κυρίως στο δυνατό της συνοχής ως κοινότητας της εβραϊκής φυλής κατά τους αιώνες που δύσκολα μπορώ να βρω αντίστοιχα παραδείγματα σε άλλα σύνολα τόσο διαχρονικά.Εφόσον δε αυτή η συνοχή έχει κύρια βάση την αρχαιότερη ίσως μονοθεϊστική θρησκεία, η οποία στάθηκε βάση για τις άλλες δύο πιο σύγχρονες επικρατούσες θρησκείες ,χριστιανισμό/μουσουλμανισμό, είναι ακόμα πιο εύκολο να γίνεις στόχος μαζικά ή μεμονωμένα από άτομα αυτών όταν εσύ συνεχίζεις να υπάρχεις στον αρχικό δρόμο και δεν ακολούθησες. Στην μία περίπτωση μάλιστα (χριστιανισμό) από πολλούς έχεις κατηγορηθεί κατά καιρούς ως έθνος ότι σταύρωσες και το σωτήρα τους. (που αν τα πάρουμε ακόμα και θρησκευτικά τα πράγματα θα έπρεπε να σε ευγνωμονούν ως φυλή για το ρόλο που έπαιξες στο όλο σήριαλ γιατί δε θα είχε εξυπηρετήσει αλλιώς το σκοπό του ο πρωταγωνιστής). Δεδομένου την επιρροή της θρησκείας λοιπόν στην καθημερινότητά μας ακόμα και σήμερα όπως πολλές φορές διαπιστώνουμε σε αυτό αλλά και σε άλλα μπλογκ, πολύ θέλει να γίνεις το μαύρο πρόβατο;
Από την άλλη βέβαια κλείνεσαι και συ ως εβραϊκή φυλή στον εαυτό σου και το γκέτο σου αγκιστρωμένος σε αναχρονιστικές αντίστοιχες παραδόσεις απαξιώνοντας οτιδήποτε μη εβραϊκό και ο φαύλος κύκλος ανατροφοδοτείται.

ioannisk είπε...

@ανώνυμε
Η θρησκεία παίζει ένα μεγάλο ρόλο στον αντισημιτισμό αλλά δεν φταίει μόνο αυτή, η εντύπωση που έχω είναι πως αυτού του τύπου αντισημιτισμός μειώνεται με τον καιρό μιας και μειώνεται επιρ΄ροή της Εκκλησίας. Αντιθέτως αυξάνεται ο "πολιτικός" αντισημιτισμός.

-----------------------------------

@manblogg
Κάνεις λάθος στη στατιστική, 25% των Ελλήνων δεν θέλουν Έλληνα εβραίο για γείτονα, το οποίο είναι ανατριχιαστικό σαν ποσοστό. Είναι πιθανόν (σίγουρο) ότι άλλο ένα Χ% είναι αντισημίτες.

Σίγουρα οι "δικαιολογίες", σαν τις δύο που ανέφερα, απλώς διακαιολογούν τον ρατσισμό μετά την γέννηση του.

Δεν θέλω να μπω στην ιστορική ανάλυση του φαινομένου, άλλωστε δεν είμαι ειδικός, πάντως το γεγονός ότι οι Εβραίοι κλείνονται σε δικά τους γκέτο μάλλον αυξάνει τον ρατσισμό εις βάρος τους.

doctor είπε...

Παραθέτω ένα άρθρο του Θανάση Τριαρίδη που τα λέει όλα:

Πρώτα από όλα: ας σκεφτούμε τι θα πει αντισημιτισμός (να ένα κρίσιμο στοιχείο του διαλόγου που δεν γίνεται). Αντισημιτισμός είναι το να αποδίδεις σε έναν άνθρωπο αρνητικές ιδιότητες επειδή ανήκει στην εβραϊκή θρησκεία, στον εβραικό λαό, σε μια εβραϊκή κρατική ή εθνική (ή όποια άλλη) οντότητα. Το να δαιμονοποιείς την πίστη του, τις παραδόσεις του, τα ήθη και τα έθιμα του, την ύπαρξη του. Το να μισείς κάποιον επειδή ανήκει κάπου που δεν ανήκεις εσύ, επειδή πηγαίνει σε διαφορετική εκκλησία από την δική σου, επειδή φοράει αλλιώτικα ρούχα, επειδή πιστεύει σε άλλες αλήθειες. Το να αναπαράγεις στερεότυπα μίσους: παροιμίες, ανέκδοτα, έθιμα. Το να αρνείσαι το δικαίωμα κάποιου να υπάρχει ως άνθρωπος με την ίδια ακριβώς αξία με εσένα. Το να αρνείσαι σε αυτούς που το επιθυμούν να θεωρούν για πατρίδα τους το Ισραήλ ή να τους αρνείσαι το δικαίωμα να ζουν με ασφάλεια σε αυτήν την πατρίδα – όπως ακριβώς θέλουμε να ζούμε όλοι οι υπόλοιποι.



Ακόμη αντισημιτισμός είναι η αναπαραγωγή ετούτων των στερεοτύπων στα ήθη και τις παραδόσεις, στη λογοτεχνία και στην τέχνη. Το εθιμοτυπικό κάψιμο του Ιούδα την Μεγάλη Παρασκευή της χριστιανικής θρησκείας (ιδίως σε ορισμένες περιοχές του αυτοαποκαλούμενου «ορθόδοξου» δόγματος), η διαρκής απεικόνιση του Εβραίου ως «φιλάργυρου τραπεζίτη που πίνει το αίμα του κόσμου», η παλιά συκοφαντία για «τους Εβραίους που πίνουν το αίμα μωρών» είναι μονάχα μερικές όψεις του αντισημιτισμού που καλλιεργήθηκαν και εμπεδωθηκαν μέσα στους αιώνες. Όσο για την Ευρωπαϊκή λογοτεχνία, δυστυχώς ο αντισημιτισμός δεν είναι υπόθεση μόνο του Πάουντ ή του Σέλιν ή έστω του Βάγκνερ. Είναι βασική παράμετρος του συλλογικού Ευρωπαϊκού φαντασιακού· δηλαδή υπόθεση και του Όσκαρ Ουάιλντ και του Κρίστοφερ Μάρλοου και του Σέξπηρ: ο ΄Εμπορος της Βενετίας, ένα αναμφίβολο λογοτεχνικό αριστούργημα, είναι συνάμα ένα κείμενο υπερθετικού μίσους, μιας συλλογικής δαιμονοποίησης των Εβραίων, ένα θεμελιακό έργο του αντισημιτισμού μέσα στην Ευρωπαϊκή ιστορία. Η πολιτική επινόηση της εθνικής ιδέας και η δημιουργία των εθνικών κρατών στους δύο τελευταίους αιώνες, κράτη που μοιραία δομήθηκαν σε στρεβλώσεις φόβου και φαντασιοκοπίες υπεροχής, φόρτωσε στις εβραϊκές κοινότητες την κατηγορία του ξένου σώματος που δρα ως «αντεθνικό καρκίνωμα» μέσα στον «εθνικό» κορμό. Και πάλι δυστυχώς η θεωρία αυτή δεν ήταν το κεντρικό επιχείρημα μονάχα του Χίτλερ ή του Γκέιμπελς ή του Ρόζεμπεργκ – μήτε και έπαυσε με τις δίκες της Νυρεμβέργης. Τουναντίων, όσοι ζούμε σήμερα στην Ελλάδα, ξέρουμε καλά πως η ίδια άποψη (συνεπικουρούμενη από όλες τις προηγούμενες αντισημιτικές προλήψεις) είναι ισχυρή και ζωντανή – σε καφενεία, τηλεοπτικούς σταθμούς, κυριακάτικα κυρήγματα παπάδων, ρητορική κομμάτων και πολιτικών, σελίδες εφημερίδων.

Πηγή: http://www.triaridis.gr/keimena/keimD021.htm

ioannisk είπε...

doctor
Συμφωνώ με τον Τριαρίδη, ειδικά στην 2η παράγραφο. Η πρώτη είναι λίγο υπερβολική στον ορισμό του ρατσισμού πχ ‘Το να αρνείσαι το δικαίωμα κάποιου να υπάρχει ως άνθρωπος με την ίδια ακριβώς αξία με εσένα.‘

garibaldi είπε...

Γιάννη,

εννοείται ότι συμφωνώ με όσα λες. Εχω απλά ένα πρόβλημα, και το έχω εδώ και καιρό: μπορώ να διαφωνήσω κάθετα με την πολιτική του Ισραήλ και, επίσης, αφού αναφέρομαστε και σε αυτό, να διαφωνήσω και με τις αρχές και πρακτικές των μασώνων χορίς να Θεωρείται αυτό ρατσισμός?????

ioannisk είπε...

garibaldi
Προφανώς και μπορείς να διαφωνείς με της πρακτικές του Ισραήλ, και θα έχεις δίκαιο πολύ συχνά, και αυτό δεν είναι ρατσισμός. Όμως αν χρησιμοποιείς την πολιτική του Ισραήλ σαν πρόσχημα ενάντια των Εβραίων τότε είναι ρατσισμός.

Άλλο το κράτος και άλλο οι άνθρωποι, πόσο μάλλον που το αρχικό άρθρο αναφέρεται σε Έλληνες (όχι Ισραηλινούς) που είναι Εβραίοι στο θρήσκευμα.

Δεν καταλαβαίνω τι σχέση έχουν οι μασόνοι. Μήπως ήθελες να γράψεις σιωνιστές; σ.σ. σιωνιστής = Ισραηλινός εθνικιστής (απλουστεύω) και δεν τα πάω καλά με κανένα είδους εθνικισμού.

Viola είπε...

doctor

Δεν ξέρω αν εγώ δεν κατάλαβα το νόημα του έργου, αλλά ο Σαιλοκ μου ήταν ο πιο συμπαθής χαρακτήρας, και εφυγα με την εντύπωση ότι ο Σαίξπηρ ήθελε να τονίσει το πως όταν ετίθετο θέμα εβραίοςVSμη εβραίος (και δή ευγενής...) η ζυγαριά έκλινε ασυζητητί στη μεριά του ευγενούς. (Να σημειώσω βέβαια ότι μόνο το έργο είδα και δεν έχω διαβάσει κατι άλλο σχετικό ωστε να ξέρω τι "εννοούσε ο ποιητής"... Αρα πολύ πιθανό να κάνω λάθος)

ioannisk

το έχω γράψει και κάπου αλλού, ελπίζω να μην είναι σε δικό σου post και επαναλαμβάνομαι... Ο πρώτος Ελληνας αξιωματικός που επεσε στα βουνα της Αλβανίας τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο, δήλωνε Ελληνας Εβραίος στο θρήσκευμα. Αλλά υποθέτω πως όλοι οι ανθέλληνες το εχουν συνήθειο να πολεμάνε υπέρ μας... (αν είναι δυνατόν πια με αυτό το θέμα! Απο την εποχή του Μωυσή είναι υπο διωγμό!)

ioannisk είπε...

Viola
Ένα άγαλμα στην μνήμη του εγκαινιάστηκε πριν από λίγα χρόνια.

Εκείνη την εποχή ζούσαν στην Ελλάδα πάνω από 80.000 εβραίοι, ειδικά στην Θεσσαλονίκη και ο αντισημιτισμός ήταν διαδεδομένος σε όλο τον πλανήτη. Μερικές χώρες τον έχουν ξεπεράσει, στην εποχή μας.

ioannisk είπε...

Viola
Ο Roides (roides.wordperss.com) σήμερα γράφει για τον Φρίζη, δηλαδή τον αξιωματικό που αναφέρεις.

Ανώνυμος είπε...

και δημοσιεύεις φωτογραφίες απορριμμάτων που είναι η μόνιμη εμμονή μου και κύριο αίτιο αναγούλας!
Πάνε όμως πολύ σωστά μαζί. Το θέμα σου και οι...Φωτογραφίες της "Εθνικής ευσυνειδησίας'

ioannisk είπε...

viola
Έκανα ένα λάθος στο URL: roides.wordpress.com


Ροΐδης
Εμμονές με σκουπίδια; Μάλλον σε ξεπερνάω σε αυτή την εμμονή...

Ποια ‘στοά‘ λες να βρίσκεται πίσω από την συνήθεια που έχουμε στην Ελλάδα να κάνουμε την ύπαιθρο χωματερή; :P

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι οι Νεοέλληνες και ειδικά η ελληνική εκκλησία ποτέ δεν συγχώρεσε το γεγονός ότι ο Ιησούς (και όχι μόνο ο Κίσσιγκερ) ήταν εβραίος...Άλλωστε μια ματιά στις εκπομπές του Λιακό και του Αδώνιδος φτάνει για να αντιληφθεί κανείς τις προσπάθειες που γίνονται για να αποδειχτεί ότι ο Χριστός ήταν (φυσικά) Έλληνας! Επίσης, ποτέ δεν συγχώρεσε το γεγονός ότι ο Παύλος συνάντησε συναγωγές στην Ελλάδα, άρα αυτή η ράτσα υπήρχε ακόμα και τότε...Αν προσθέσεις το γεγονός ότι εκτός από τον ακατονόμαστο Χένρι και ο Αινστάιν που έκλεψε τη θεωρία του γιού του μεγάλου δραγουμάνου (ΥΠΕΞ) του Σουλτάνου (ο οποίος by the way έδωσε και αγώνα για τη μη παράδοση της Θεσσαλίας στην Ελλάδα...ναι για τον Καραθεοδωρή μιλάω, που όταν έβλεπε τους συναδέλφους του να καταδιώκονται ή να μεταναστεύουν στις ΗΠΑ, παρέμεινε στη θέση του και σιώπησε) και ο Μαρξ και ο Φρόυντ και... και.. ήταν Εβραίοι, καταλαβαίνεις...
Από την άλλη μεριά είναι ιδιαίτερα εκνευριστικό το γεγονός της εκμετάλλευσης του Ολοκαυτώματος από το Χόλλιγουντ κυρίως, όπως και ο τρόπος που τα εβραικών συμφερόντων στούντιο και μήντια παρουσιάζουν κάθε εχθρό του Ισραήλ. Ιδιαίτερα η συμμαχία των neocons με το Εβραϊκό λόμπυ είναι απογοητευτική (δείτε λίγο το CNN και θα αγανακτήσετε) και μάλιστα στη χώρα που ο διανοούμενος και ο διαφωνών ταυτίζεται σε μεγάλο βαθμό με άτομα εβραϊκής καταγωγής, από τον Μπομπ Ντύλαν ως τον Τσόμσκυ...

ioannisk είπε...

ανώνυμε
Πράγματι πολλές Εβραϊκές οργανώσεις εκτός Ισραήλ, CRIF στη Γαλλία η αντίστοιχη στις ΗΠΑ κλπ, είναι εθνικιστικές οργανώσεις άρα με βρήσκουν αντίθετο. Το ίδιο συμβαίνει σχεδόν με όλες τις εθνικές οργανώσεις / λόμπυ που υπάρχουν σε άλλες χώρες (Ελληνικές, Αρμένικες κλπ).

Για το Ολοκαύτωμα διαφωνώ. Πιστεύω πως είναι σημείο αναφοράς για την ανθρωπότητα, πόσο τραγικοί μπορούμε να γίνουμε, και αυτό το κάνει μοναδικό. Το αστείο, γελοίο μάλλον είναι πως πολλά έθνη αντιγράφουν την Ισραηλινή πολιτική, Αρμένιοι ή και εμείς οι Έλληνες.

Κοινότητα Εκάλης είπε...

funny, oloi oi gitones mou sto patriko sthn ekali einai evraioi. mia xara einai. opws k evraios o pro pro papous mou..malista polloi evraoi polemisan to 40 sthn alvania alla k to 21. o frizis itan evraios apo xaldika iparxoun koinotites opws oi gianovites pou exoun paei apo ioannina sthn nea iorkh k exoun kratisei tis paradoseis tous k exoun k mia ellinoevraiki gianovitiki sinagogh sto manhattan.

epeidh akouw merikes vlakioules (oxi apo olous) oi evraioi sthn ameriki kata 80% einai filely8eroi k oxi neocons. neocons einai kirios xristianoi pou exonu faei kolima me to e8nos tou jedah (call me evangelistes k pat robertson) alla to 80% twn evraiwn einai ok atoma. min 3exname oti oi prwtoi sindikalistes k to kke arxisan apo evraious ths ellados.

btw evraioi sthn ellada iparxoun apo thn arxaiotita, kanonika 8a eprepe na eimastan oi no1 simaxoi tous alla as einai kala oi oriental ellines.

ioannisk είπε...

" oloi oi gitones mou sto patriko sthn ekali einai evraioi"
Ωχ! Θα αρχίσουμε τα στερεότυπα με τους Εβραίους και το χρήμα; :)))

Δεν ξέρω τα ποσοστά αλλά σε γενικές γραμμές πράγματι οι εβραιο-αμερικάνοι είναι με του Δημοκράτες αλλά οι πιο δυνατές οργανώσεις τους μπορούν να χαρακτηριστούν ακροδεξιές (ως προς τον εθνικισμό τους και τις θέσεις τους για το Ισραήλ).

ManBlogg είπε...

Και όπως σε όλες τις "ράτσες" και κουλτούρες έτσι και μερικοί αμερικανοεβραίοι πρώην δημοκράτες και νυν ανεξάρτητοι πάντως (βλέπε Joe Lieberman of Connecticut που έτρεχε με Al Gore) είναι νομίζω καρα-συντηριτικοί με προβιά liberal.Ίσως όχι τόσο διαδεδομένο στην Ελλάδα αλλά πολλοί θεωρούν (ανάμεσά τους και εγώ) ότι ο Gore "έχασε" τσάμπα ψήφους δημοκρατικών λόγω του Lieberman παρόλο που ουσιαστικά κέρδισε τον "popular vote" και αν ζούσε σε "Ελληνικό κλίμα" θα ζητούσε επαναμέτρηση και ξανά εκλογές. (βέβαια αν μπορούσε να προβλέψει το σόου που θα τρέχαν οι Μπους/Τσέινι στο μέλλον θα το έκανε και στο "Αμερικάνικο κλίμα" θέλω να πιστεύω.

ioannisk είπε...

Χωρίς να είμαι ειδικός της πολιτικής των ΗΠΑ η εντύπωση που έχω για τον Lieberman είναι πως οι θέσεις του ταιριάζουν στη δεξιά του Ρεπουμπλικάνικου κόμματος. Αν δεν κάνω λάθος στο πόλεμο του Ιράκ παραμένει ένα γεράκι.

Αν δεν κανω λάθος μία από τις βασικές αιτίες της ήττας του Gore ήταν ότι παρά ήταν οικολόγος, αν είναι αλήθεια πήρε την εκδίκηση του 6 χρόνια μετά.

ManBlogg είπε...

Γιάννη, ... ο Gore δεν έχασε τις εκλογές. Κέρδισε το popular vote είχε τους περισσότερους ψήφους στη χώρα ξεκάθαρα και έχασε τους εκλέκτορες στη Φλόριντα με το φιάσκο των εκλογικών μηχανών κάτι το οποίο επέλεξε να μη το τραβήξει για να μην προκαλέσει περαιτέρω διχόνια των εκλογέων και τριβή στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Ένα από τα σημαντικά του να έχεις και άλλες επιλογές σε μια κοινωνία από το να είσαι "επαγγελματίας" πολιτικός ακόμα και διπλά στην αγαπημένη όλων την καρέκλα του προέδρου.
Καλά θυμάσαι για τον Lieberman. Ήταν μέχρι και πρόσφατα τουλάχιστο, ξεκάθαρα υπέρ του πολέμου στο Ιρακ και όσον αφορά το θρησκευτικό του background είναι ορθόδοξος εβραίος. Αχ, αυτή η ..."Ορθοδοξία" ;)

Ανώνυμος είπε...

@viola

Ο πρώτος Ελληνας αξιωματικός που επεσε στα βουνα της Αλβανίας τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο, δήλωνε Ελληνας Εβραίος στο θρήσκευμα.

Ένας από τους πρώτους ανώτερους αξιωματικούς, ναι. Αλλά δεν ήταν ο πρώτος αξιωματικός. Δυστυχώς, το λάθος αυτό επαναλαμβάνεται συνεχώς. Για την ιστορική μνήμη, γκουγκλείστε το όνομα Αλέξανδρος Διάκος.

Κοινότητα Εκάλης είπε...

O Lieberman einai neo cons, distixos k mesa stou dimokratikous iparxoun xristianoi sintiritikoi pou twra ekfrazontai me ton j. edwards. apo thn allh k oi republicanoi kanoun ena vima mprosta me ton guilliani pou pio poli fileley8eros einai para sintiritikos. Pros to paron oi evraioi stirizoun hilary k oi pio filely8eroi evraioi obama.

ioannisk είπε...

ManBlogg
Τις έχασε γιατί δεν βγήκε πρόεδρος :)


-------------------------------
Ανώνυμε
Αντικειμενικά δεν έχει σημασία αν ήταν ο πρώτος ή ο δεύτερος ή ο Χ στη σειρά αξιωματικός που πέθανε. Γιατί κάνουμε ειδική μνεία στους αξιωματικούς; Οι απλοί στρατιώτες δεν μετράνε;

Αυτό για εμένα που έχει σημασία είναι πως ήταν Έλληνας, δηλαδή δέχτηκε να πολεμήσει για το "χώμα", το κράτος, τους συμπολίτες του, και φυσικά ισοπεδώνει τα "επιχειρήματα" που λένε ότι οι Εβράιοι δεν μπορεί να είναι ΈΛληνες.


-------------------------------
polics & free thinking
Αν έχω καταλάβει καλά δεν υπάρχουν ξεκάθαρες γραμμές ανάμεσα στα δύο κόμματα έτσι πολιτικοί που ανήκουν στο ένα θα μπορούσαν πολύ εύκολα να άνηκαν στο άλλο.

Κοινότητα Εκάλης είπε...

right! o c.powell einai fileley8eros alla panta itan simvoulos tou reagan k ipourgos me to bush alla twra mallon einai me tous dems k stirizei me kapoio tropo ton obama. hdh lene oti an parei to xrisma o obama mporei antiproedros tou na einai o powell an k mallon 8a einai leykos o antiproedros gia eynoitous logous

_____________________________________

June 10, 2007 11:31 a.m. EST

William Macklin - AHN Reporter

Washington, D.C. (AHN) - Former Secretary of State Colin Powell said Sunday that he hasn't decided who he will support for president in the 2008 race, but that hasn't stopped him from giving foreign policy advice to a leading Democratic contender.

Powell said on NBC's "Meet the Press," that he has met twice with Illinois Sen. Barack Obama at the request of the candidate.

ioannisk είπε...

Obama και Powel? Δύσκολο αλλά πολύ ενδιαφέρον συνδιασμός.

Έχουμε δρόμο για τις Αμερικάνικες εκλογές, 17 μήνες...

Disposition21 είπε...

ΠΩ ΠΩ ! ! !

Αν είναι δυνατόν, δυσφημίζεις τον τόπο μου. Θα σε κατηγορήσω για αντιαργολιδισμό! Απαιτώ να κατεβούν αμέσως οι fake φωτογραφίες σου χαχα, στο χωριό μου έχουμε πεντακάθαρες πορτοκαλιές, και τα πιο ζουμερά και νόστιμα πορτοκάλια στην Ελλάδα. Καμμία σχέση με αυτά που ποστάρεις. Για να μην αναφέρω το Ναύπλιο και τις ωραίες παραλίες κλπ κλπ.

Για τον αντισημιτισμό καλά τα λες, αλλά πιστεύω πως φταίει και η πολιτική του Ισραήλ. Και νομίζω ότι βλέπουν και οι ίδιοι παντού εχθρούς. Έχω μιλήσει με Ισραηλινούς και με έβγαλαν ...αντισημίτη απλώς επειδή διαφώνησα πολιτικά, για τον πόλεμο του Ιρακ αν θυμάμαι καλά.

Disposition21 είπε...

Ξέχασα να πω πως υπάρχει και στη Ρωσία μεγάλο πρόβλημα αντισημιτισμού. Και νομίζω πως οι ρώσοι ακροδεξιοί τους μισούν ακόμα περισσότερο επειδή αρκετοί διάσημοι ρώσοι κομμουνιστές είχαν εβραϊκή καταγωγή, αν δεν κάνω λάθος.

Και θυμήθηκα και το ποστ του ΝΔ, "Ευρώπη Χωρίς Εβραίους;", και συμφωνώ μαζί του σε αυτά που έγραψε:

http://nikosdimou.blogspot.com/2006/02/blog-post_20.html

ManBlogg είπε...

ManBlogg
Τις έχασε γιατί δεν βγήκε πρόεδρος :)

Γιάννη... δίκιο έχεις :). Η δική μου προσέγγιση είναι "ρομαντική" περισσότερο από ρεαλιστική. Πάντως δε θυμάμαι να "χτυπούσαν" τόσο τις οικολογικές ευαισθησίες του.
Πάντως είναι γενικά σωστό αυτό που λέτε για τις λιγότερο εμφανείς γραμμές μεταξύ των πολιτικών στις ΗΠΑ και ...τα "κομματικά μαντριά" στην Ελλάδα για παράδειγμα.
Ο κάθε πολιτικός ειδικά στη βουλή των αντιπροσώπων που είναι η πιο αντιπροσωπευτική περίπτωση της προτίμησης της κάθε εκλογικής περιφέρειας. Πιο πολύ εκφράζει και αντιπροσωπεύει τις επιθυμίες και τάσεις των εκλεκτόρων του παρά καμιά σκληρή πολιτική γραμμή κόμματος (που δεν υπάρχει βέβαια κάτι τέτοιο). Έτσι οι democrats του νότου είναι πολύ περισσότερο πιθανό να είναι κατά των αμβλώσεων και οι republicans των μεγάλων βιομηχανικών/οικονομικών κέντρων περισσότερο πιθανό υπέρ της κατάργησης της θανατικής ποινής και επιβολής αυστηρότερων gun controls. Αρκετοί χωρίζουν τα θέματα σε οικονομία , εξωτερική πολιτική και "ηθικά θέματα" (moral issues) και δείχνουν διαφορετική προτίμηση πολιτικής αναλόγως (πχ ο Lieberman έχει ψηφίσει republican σε θέματα Ιρακ και "ηθικής" και democrat σε θέματα οικονομίας). Οι περισσότερο προοδευτικοί ρεπουμπλικάνοι (πχ Σβαρτζενεγκερ, Giuliani, Bloomberg ..αν και τους την έκανε ο τελευταίος πρόσφατα) είναι συνήθως republican αντίληψης στη διαχείριση της οικονομίας κυρίως και πολύ περισσότερο democrat σε social issues.

Υ.Γ.
...Ναι Γιάννη, αυτό το σχόλιο μπορείς να το μετακομίσεις στο αντίστοιχο σχετικό ποστ αν ποτέ το ανεβάσεις. Είμαι εντελώς εκτός θέματος αλλά μου άρεσε η κουβέντα (καφενείο το κάναμε το μαγαζί σου :))

ManBlogg είπε...

@disposition
Παίρνω αφορμή από το σχόλιό σου για να ξαναμπώ στο θέμα και να εξισορροπήσω λίγο την κατάσταση με τα προηγούμενα άσχετα ποστς.
Τη δικαιολογία της πολιτικής του Ισραήλ την ακούω από πολλούς ,ουσιαστικά αντισημίτες, τελευταία. Ο αντισημιτισμός υπήρξε πάρα πολύ πριν την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ. Η δικαιολογία αυτή που χρησιμοποιείται για να εξηγήσει , έστω εν μέρη, τον αντισημιτισμό είναι απλά μια πολύ βολική δικαιολογία. Ο αντισημιτισμός εκφράζεται με μίσος και απέχθεια προς όποιον εβραίο και καμία σχέση "λογική" δεν μπορεί να έχει η ,πραγματικά, επιθετική πολιτική του Ισραήλ σε αρκετά θέματα που με αντίστοιχη "λογική" μπορεί κάποιος να βρει αρκετούς λόγους να τη δικαιολογήσει. Προσωπική μου γνώμη είναι ότι, απλά όσοι ψάχνουν ακόμα μια δικαιολογία να υποστηρίξουν για ποιο λόγο δε γουστάρουν τους εβραίους, .. επειδή είναι εβραίοι, έβαλαν και την πολιτική του Ισραήλ στο χαρτοφυλάκιο των δικαιολογιών τους.
Η εμπειρία σου με τους Ισραηλινούς πιστεύω ότι είναι φυσικά πραγματική. Παντού υπάρχουν άτομα έτοιμα να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα και και να κάνουν ad hominem επιθέσεις όταν δε θέλουν να κάνουν κουβέντα. Δες τους "διαλόγους" στα Ελληνικά κανάλια, τις εφημερίδες, τα μπλογκς...

ΥΓ
Οι περισσότεροι εβραίοι ακόμα είναι εκτος Ισραήλ και φυσικά κυρίως στις ΗΠΑ που έχουν υποστεί τις λιγότερες διακρίσεις λόγω της καταγωγής τους μόνο, από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο τους τελευταίους αιώνες απ'όσο ξέρω τουλάχιστον (κυρίως μετά την πτώση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας που και εκεί αφέθηκαν σχετικά ήσυχοι). Υπάρχουν πολλοί εβραίοι που δεν πίστεψαν ποτέ την ανάγκη ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ και το οποίο θεωρούν λάθος.

ioannisk είπε...

Disposition21
:)))

Από την Αργολίδα ε; Ο νομός, όσο τον έχω δει, ειναι πολύ ωραίος, άλλωστε έχει ελιές και βουνά οπότε είναι δύσκολο να είναι άσχημος. Πέπει να κάνω (άμεσα) και το wine road της περιοχής.

ManBlogg & Disposition21
Θα συμφωνήσω με τον ManBlogg ότι η πολιτική του Ισραήλ είναι πιο πολύ δικαιολογία παρά αιτία, άλλωστε το post βασίζεται στον ρατσισμό εις βάρους Ελλήνων Εβραίων και όχι φανατικών εποίκων. Αν κρίνω από την χώρα μας κρίτικάρουμε αμέσως την πολιτική του Ισραήλ (και τις περισσότερες φορές πρέπει να την κριτικάρουμε) αλλά από την άλλη υπάρχει καθολική υποστηρίξη στις Χαμάς, Χεζμπολλάχ και λοιπά. Αν μπορώ να συμπεράνω κάτι από αυτό είναι ότι τον μέσο Έλληνα δεν τον πειράζει η ρατσιστική πολιτική αλλά η ρατσιστική πολιτική του Ισραήλ, αλλιώς θα υπήρχε η ίδια κριτική και στις Χαμάς, Χεζμπολλάχ οι πολιτικές των οποίων είναι ίδιες αν όχι χειρότερες από αυτές των ακρο-δεξιών Ισραηλινών. Αν κάποιος είναι ενάντια του "ιμπεριαλισμού", του φονταμανταλισμού, της καταπίεσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κλπ είναι ενάντια όλων των ιμπεριαλισμών, φονταμανταλισμών κλπ όχι μιας χώρας.

Όοσν αφορά την ταμπέλα του αντισημίτη σε όποιον κριτικάρει την πολιτική του Ισραήλ προφανώς και είμαι ενάντια και θέλω να πιστεύω πως περιορίζεται στην άκρα δεξιά του Ισραήλ. Από την άλλη έχω συνηθίσει αυτή την νοοτροπία (δυστυχώς) μιας και στην χώρα μας αν κάποιος κριτικάρει τα "εθνικά θέματα", λέγοντας για παράδειγμα πως ίσως να πρέπει να αναπτύξουμε σχέσεις φιλίας με όλους του γειτονές μας, βαφτίζεται αμέσως ανθέλληνας.

ManBlogg
Οι δύο Αμερικές... Στις ΗΠΑ δεν έχει τόσο πολύ σημασία το κόμμα στο οποίο ανήκει κάποιος αλλά η περιοχή που προέρχεται. Αν είναι από την New England, την NY ή την California, θα είναι liberal ακόμα και αν ανήκει στους Ρεπουμπλικάνους, αν έρχεται από το Christian Belt ή τον νότο θα είναι συντηριτικός ακόμα και αν είναι δημοκράτης.

Το ίδιο μπορείς να δεις και στην Ε.Ε. στους πρώτους ανήκει η παλιά Ευρώπη γύρω από τον Rhine, η ΜΒ και οι σκανδιναβικές χώρες, στις δεύτερες ανήκει η Νέα Ευρώπη (σε γενικές γραμμές), η Πορτογαλία και η Ελλάδα.

"Υπάρχουν πολλοί εβραίοι που δεν πίστεψαν ποτέ την ανάγκη ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ και το οποίο θεωρούν λάθος."
Εϊναι απίστευτο πόσες πολλές πολιτικές τάσεις υπάρχουν στους Ισραηλινούς. Προφανώς και αγνοώ τις περισσότερες, είχε πάντως πλάκα όταν ο πρόεδρος του Ιράν έκανε συνέδριο (αμφισβήτησης) για το Ολοκαύτωμα υπήρχαν και ομάδες Ισραηλινών που έλεγαν πως το Ισραήλ δεν πρέπει να υπάρχει επειδή είναι ενάντια στους νόμους του θεού.

Ο καθένας με τον πόνο του...

Κοινότητα Εκάλης είπε...

apo to argos - arkadia einai o pateras mou. perioxh me hot prospects alla gmt..den tous afinoun na kanoun ena aerodromio k ena sovaro dromo..damn them...

ioannisk είπε...

Αεροδρόμιο στην Αρκαδία ή στην Αργολίδα είναι υπερβολικό. Ποιον θα εξυπηρετεί; 100.000 επιβάτες το χρόνο; Υπάρχει στη Μεσσηνία και είναι σχεδόν άχρηστο.

Δρόμος καλός υπάρχει (μέχρι Τρίπολη) και υπάρχουν σχέδια βελτίωσης του. Θα μου πεις πως υπάρχουν εδώ και 20 χρόνια... Αντιθέτως πάσχει το υπόλοιπο οδικό δίκυτο, όπως παντού στην Ελλάδα.