Τετάρτη, Ιουνίου 27, 2007

Έθνος Ανάδελφο

Αν ο πρώην πρόεδρος της δημοκρατίας Κ. Σαρτζετάκης μείνει στην ιστορία, θα μείνει μάλλον μόνο για τη πρόταση του «Είμαστε έθνος ανάδελφο».

Πρέπει να παραδεχτώ πως δεν καταλαβαίνω απόλυτα τη πρόταση. Αν δύο έθνη είναι αδέλφια τότε έχουμε να κάνουμε με ένα έθνος όχι δύο, οπότε όλα τα έθνη είναι ανάδελφα εξ’ ορισμού. Φυσικά μία πρόταση σαν αυτή που έχει σα στόχο να χτυπήσει τα αισθήματα κάποιου δεν μπορεί να κριθεί λογικά.

Αν κατάλαβα κάτι είναι πως η πρόταση υπονοεί την μοναδικότητα του έθνους μας.
- Γλωσσική. Μόνο εμείς μιλάμε μία γλώσσα που προέρχεται από τα αρχαία Ελληνικά. Φυσικά η γλώσσα μας, όπως και τα αρχαία Ελληνικά, ανήκει στις ινδο-ευρωπαϊκές γλώσσες οπότε αν ψάξουμε μπορούμε να βρούμε πολλά γλωσσικά αδέλφια. Μάλλον αν θελήσουμε να ψάξουμε αλλά σταματάω, το έγραψα ήδη ότι οι συναισθηματικές προτάσεις δεν μπορούν να κριθούν λογικά.
- Θρησκευτική. Μόνο εμείς είμαστε Έλληνες Χριστιανοί Ορθόδοξοι, φυσικά εγώ που δεν είμαι μάλλον χάνω το προνόμιο της ελληνικότητας. Δεν είμαστε όπως οι Αιγύπτιοι, για παράδειγμα, που μοιράζονται τη θρησκεία τους με πολλά άλλα έθνη.
- Ιστορική. Η ιστορία μας, μας κάνει μοναδικούς. Εμείς εφεύραμε τις επιστήμες, τη λογική (που την βιάζουμε με τέτοιες προτάσεις...) και λοιπά.
- Θυματοποίηση. Από των αρχαιότητα οι Έλληνες υπήρξαμε και υπάρχουμε ακόμα (από τα ξένα κέντρα αποφάσεων, τους εξωγήινους και δεν ξέρω εγώ ποιους άλλους) θύματα διογμών και συνομοσιών.

Πριν από λίγο καιρό σε μία διαδήλωση Ισραηλινών επικοίκων μου τράβηξε τη προσοχή μία πινακίδα η οποία έγραφε: «Όταν εμείς (οι Ισραηλινοί) χτίζαμε τον ναό του Σολομώντα, εσείς (οι Ευρωπαίοι) σερνόσασταν στα τέσσερα». Κάτι μου θυμίζει, αλλά τί; Το βρήκα! Πολύ φοβάμαι πως βρήκα ένα έθνος που μπορεί να χαρακτηριστεί αδελφό, μιας και αυτό καλύπτει τις 4 αυτές μοναδικότητες:

Τους Ισραηλινούς.

Μόνο αυτοί μιλάνε Ισραηλινά, μόνο αυτοί είναι Ευραίοι στο θρήσκευμα και φυσικά μόνο αυτοί χάρισαν στην ανθρωπότητα τις μονοθεϊστικές θρησκείες που κυριαρχούν στον πλανήτη μας. Όσον αφορά τη θυματοποίηση οι ανάδελφοι-αδελφοί μας είναι οι πλανητικοί experts (όχι πως έχουν άδικο).

Μάλλον δεν θα αποκτήσω πολλούς φίλους με αυτή την ανακάλυψη μου...

Λέτε η ανακοίνωση του post μου να σημάνει και την αδελφοποίηση των δύο εθνών; Πολύ φοβάμαι πως όχι. Ο σκοπός της πρότασης είναι να αποδείξει, από μόνη της, την ιδιαιτερότητα ενός έθνος και προφανώς αυτή δεν μοιράζεται με κανένα.

Πάντως μπορούμε να βρούμε πολλά αδέλφια. Από το 1981 έχουμε μπει σε μία διαδικασία πολιτικής ενοποίησης με διάφορα έθνη γίνοντας μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά από 26 χρόνια μας ενώνουν πολλά. Προσωπικά μπορώ να βρω πολλά αδέλφια εκεί, εσείς;

Υ.Γ. Μάλλον βρήκα και τρίτο έθνος για αδελφοποίηση, τους γείτονες μας τους Αλβανούς. Μόνο αυτοί μιλάνε Αλβανικά, μόνο αυτοί στα Βαλκάνια δεν δίνουν σημασία στη θρησκεία, κατάγωνται από το πιο αρχαίο λαό των Βαλκανίων (Ιλλύριους) και οι μισοί συμπατριώτες τους ζουν υπό ξένη κατοχή.

Σταματάω εδώ γιατί θα βρω πολλά αδέλφια και θα αρχίσουμε να μαλώνουμε για τα κληρονομικά...

7 σχόλια:

ioannisk είπε...

Το πρώτο μου Post με εθνικούς μύθους. Θα σας παρακαλέσω να μου πείτε και εσείς όσους εθνικούς μύθους γνωρίζετε. Έχω φτιάξει μία λίστα αλλά σίγουρα έχει κενά.

doctor είπε...

Γιάννη έχεις διαβάσει αυτό το βιβλίο;

http://www.protoporia.gr/protoporia/product.asp?sku=275851&mscssid=492A8H6L63J99NB34NCSRABVS53N0TA7

Για να δεις πως στήθηκε το ανάδελφο έθνος των εβραίων που είναι αδερφάκια κανονικά με τους άραβες...

doctor

ioannisk είπε...

doctor
Όχι δεν έχω διαβάσει το βιβλίο.

Δεν νομίζω πως στην εποχή μας οι Ισραηλινοί έχουν πολλά κοινά με τους Άραβες, μετά από 60 χρόνια το έθνος - κράτος σίγουρα θα έχει αλλάξει ριζικά τις νοοτροπίες. Πριν από 100 χρόνια οι εβραίοι που ζούσαν στη παλαιστίνη θα είχαν πολλά κοινά με τους χριστιανούς ή τους μουσουλμάνους κάτοικους της περιοχής και σιγουρα περισσότερα από ότι με τους εβραίους της Ευρώπης.

doctor είπε...

Έθνος ανάδελφο.

Μάλλον καταγόμαστε από κάποιον απομονωμένο πληθυσμό ανθρωπιθήκων και έτσι πετύχαμε τη μη διασταύρωσή μας με άλλα είδη!

Σοβαρά τώρα, ο πιο καθαρόαιμος λαός είναι οι Ισλανδοί λόγω γεωγραφικής απομόνωσης.
Το να μιλάει βαλκανικός/μεσογειακός λαός για καθαρότητα του αίματος τον καθιστά άμεσα ως υποψήφιο τρόφιμο ψυχιατρικής κλινικής.

doctor

nandia είπε...

Νομίζω οτι τα περιγράφεις ολα με όσα αναφέρεις στη μοναδικότητα του εθνους μας... Αν κανεις ζαπινγκ στα κανάλια το βράδυ, θα δεις ότι υπαρχουν πολλοί τέτοιοι ινστρουκτορες που καθοδηγούν τα νειάτα, ιδιαίτερα αυτά που δεν εχουν προλάβει να εκπαιδευτούν σωστα ( το σωστά στα όρια της δικής μας λογικής ) και δεν ετυχε να έχουν άλλες προσλαμβάνουσες παραστάσεις
Πώς πολεμιέται αυτό ; Αν πεις κάτι διαφορετικό, λίγο πιο ευρύ , βρε αδελφέ μου, θα σε που ενδοτικό κλπ.... τα ξέρεις αυτά πώς λειτουργούν στο υποσυνειδητο και στο ενσυνειδητο.
Χαιρετώ
Ρίτσα Μασούρα

ioannisk είπε...

doctor
Πέρυσι είχα διαβάσει το βιβλίο Collapse του Jared Diamond και περιέγραφε πως αποικίθηκε η Ισλανδία από τους Βίκινγκς. Αυτή την περίοδο διαβάζω το βίβλιο του Guns, Germs and Steel. Σύμφωνα με αυτά που γράφει οι πιο απομονωμένοι λαοί στον πλανήτη είναι διάφορες φυλές της New Guinea πολλές από τις οποίες έχουν ακόμα και τώρα ελάχιστη επαφή με άλλους πολιτισμούς.

nandia (ή Ρίτσα Μασούρα;)
Καλώς ήρθες στο Blog μου.

Δεν τα πάω καλά με την τηλεόραση αλλά γράμματα για την μοναδικότητα των Ελλήνων διαβάζω δυστυχώς και από τους αναγνώστες της Καθημερινής.

Ανώνυμος είπε...

Οι νεο-ελληνες δεν ειναι αναδελφο εθνος.Ειναι πολυφυλετικο πολυγλωσσικο εθνος.Ειμαστε απογονοι αλβανων ,σλαβων,βλαχων και τουρκων ασχετα αν εξελληνιστηκαμε λογω της κρατικης εθνικιστικης υστεριας και αρχαιολαγνειας που επικρατησε.Και στο θρησκευτικο τομεα υπαρχουν ελληνες μουσουλμανοι ,αθεοι καθολικοι και πολλοι.Ασχετα αν οι μουσοθλμανοι εκδιψχθηκαν απο την ελλαδα με τις ανταλλαγες πλυθησμων