Πέμπτη, Ιουνίου 07, 2007

Κόμματα Συνεργασίας

Στο προηγούμενο post έγραψα την άποψη μου για τις Κυβερνήσεις Συνεργασίας μιας και τον τελεύταιο καιρό βλέπω πολύ συχνά σχόλια και άρθρα για αυτές. Τον τελευταίο καιρό όμως βλέπω πολύ συχνά σχόλια και άρθρα για κάτι που ονόμασα (πολύ πρόχειρα) «Κόμμα Συνεργασίας» ή αλλιώς την απόσπαση ενός μέρους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και την δημιουργία ενός νέου κόμματος.

Ένα άλλο πρόβλημα που έχω είναι πως θα χαρακτηρίσω τους πολιτικούς που θα στελεχώσουν το «μελλοντικό» κόμμα. Μερικοί χρησιμοποιούν την λέξη μεταρρυθμιστές. Δεν μου αρέσει αυτή η λέξη, είναι κενή νοήματος και μοιάζει «μαρκετίστικη». Άλλοι χρησιμοποιούν τις λέξεις φιλελεύθεροι ή προοδευτικοί, ίσως να είναι αλλά αυτοί οι όροι χρησιμοποιούνται για να χαρακτηρίσουν άλλους πολιτικούς χώρους. Φυσικά υπάρχουν και οι «αρνητικοί» χαρακτηρισμοί: «εκσυχρονιστές», «φιλελεύθεροι*», «δυτικολάγνοι» και πάρα πολλοί άλλοι. Ας μου επιτρέψετε μία υπέρβαση και να τους αποκαλώ «το υγιές τμήμα των κομμάτων το οποίο ζει στον πλανήτη γη στις αρχές του 21ο αιώνα».

Νομίζω πως είναι αυτονόητο πως ο κ. Παπανδρέου έχει πιο πολλά κοινά με την κ. Μπακογιάννη από ότι έχει με τον κουλούρη. Πως ο τζοχατζόπουλος έχει πιο πολλά κοινά με τον πολύδωρα παρά με τον κ. Χρυσοχοϊδη. Πως ο κ. Αλογοσκούφης έχει πιο πολλά κοινά με την κ. Διαμαντοπούλου παρά με τον γιακουμάτο. Κλπ.

Ένα τέτοιο κόμμα θα μπορούσε πράγματι να κυβερνήσει την χώρα πολύ αποτελεσματικά και να λύσει πολλά από τα προβλημάτα της. Ένα τέτοιο κόμμα θα το ψήφιζα πολύ ευχαρίστως.

Όμως διάβασα όμως και μία άλλη άποψη: Αν κερδίσουν τις εκλογές οι άλλοι;

Αν καταλήξουμε να έχουμε κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον πολύδωρα, ΥΠΕΞ τον βενιζέλο, ΥΠΕΣ τον ψωμιάδη και Υπουργό παιδείας και θρησκευμάτων τον παπαθεμελή;

Είναι ένα ρίσκο που δεν θέλω να πάρω. Δεν θέλω να το πάρω παρόλο που θα σταματήσω να ανήκω στους ψηφοφόρους του «Λευκό / Άκυρο» και να έχω ένα πολύ σημαντικό λόγο να ασχολούμαι με τα κοινά όσο ποιο ενεργά μπορώ.

*Λέξη πασπαρτού στη χώρα μας...

9 σχόλια:

ioannisk είπε...

Ο χαρακτηρισμός «το υγιές τμήμα των κομμάτων το οποίο ζει στον πλανήτη γη στις αρχές του 21ο αιώνα» είναι υπερβολικός μιας και δεν υπολογίζει ένα μεγάλο (ελπίζω) μέρος του ΣΥΝ και πολιτικούς που βρίσκονται εκτός κομμάτων.

ερινύες είπε...

Ενδιαφέρον post.Έχω μία παρατήρηση η οποία αφορά στο κριτήτριο με το οποίο προεξοφλείται ο διαχωρισμός ανάμεσα στους πολιτικούς των δύο κομμάτων.Προσωπικά λαμβάνω τον παραάνω διαχωρισμό ανάμεσα σε "παλιά" και "πιο νέα" σχολή.
Πιστεύω ότι οι υποστηρικτές του "υγιούς τμήματος των κομμάτων το οποίο ζει στον πλανήτη γη στις αρχές του 21ο αιώνα" των κομμάτων το οποίο ζει στον πλανήτη γη στις αρχές του 21ο αιώνα» έχουν την πολιτική ωριμότητα να προσπεράσουν τις χρωματισμένες σημαίες. Από την άλλη όμως δεν έχω την ίδια εικόνα και για τους υποστηρικτές της "παλιάς σχολής".Συνεπώς, θεωρώ ότι ενώ είναι πολύ δύσκολο να κερδίσουν "οι άλλοι" θα είναι μια υπέρβαση πολλών ανθρώπων που πριν από 20 χρόνια έδιναν "αυθόρμητα" ανθοδέσμες.

doctor είπε...

Χαρά στο κουράγιο σου που ασχολείσαι με τους πολιτικούς και όχι με την πολιτική!

doctor

ioannisk είπε...

ερινύες
Δεν νομίζω πως ο διαχωρισμός είναι ανάμεσα ‘σε "παλιά" και "πιο νέα" σχολή.‘

Επίσης διαφωνώ με το ’προσπεράσουν τις χρωματισμένες σημαίες’. Ο παπαθεμελής τις προσπέρασε στις τελευταίες εκλογές αλλά μάλλον δεν ανήκει σε αυτό που αποκαλείς "πιο νέα" σχολή.

------------------------

doctor
Νομίζω πως το Post αφορά και την πολιτική αλλά και τους πολιτικούς :)

doctor είπε...

Παραθέτω σχετικό άρθρο του πολύ καλού Πάσχου Μανδραβέλη:

Η διάψευση των ελπίδων

Το κύριο πρόβλημα της κυβέρνησης Καραμανλή δεν είναι το σκάνδαλο των ομολόγων. Σιγά μη σκάσουν οι Ελληνες για το γεγονός ότι κάποιοι λυμαίνονται τα αποθεματικά των ταμείων τους. Εδώ δεν προβληματίζονται για το ασφαλιστικό που αιμορραγεί χρόνια τώρα, θα στενοχωρηθούν επειδή κάποιοι ενθυλάκωσαν μερικά εκατομμύρια; Βέβαια, το σκάνδαλο των ομολόγων θα είναι πιθανώς ένα καλό πρόσχημα για όσους τελικώς καταψηφίσουν την κυβέρνηση, αλλά όχι η αιτία.

Για τον ίδιο λόγο τα σκάνδαλα των υποκλοπών ή της απαγωγής των Πακιστανών λίγο έπληξαν τη δημοφιλία της κυβέρνησης. Σε μια χώρα που οι ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα είναι συνάρτηση εθνικών ή θρησκευτικών στόχων, δεν μπορεί να πλήττεται μια κυβέρνηση από το γεγονός ότι καταπατήθηκαν τα δικαιώματα κάποιων αλλοδαπών. Απλώς και αυτές οι αντιδημοκρατικές «εκτροπές» θα χρησιμοποιηθούν ως αφορμή για κάποιους να καταψηφίσουν το κυβερνών κόμμα.

Αυτό ωστόσο που δεν αντιλαμβάνονται δυστυχώς οι περισσότεροι υπουργοί είναι ότι πολλοί θα καταψηφίσουν τη Νέα Δημοκρατία όχι για τους λόγους που τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων δείχνουν, αλλά γιατί η καθημερινότητά τους δεν έχει αλλάξει στο παραμικρό τα τρία τελευταία χρόνια. Αντιθέτως μάλιστα σε ορισμένες εκφάνσεις της χειρότερεψε. Στους δρόμους, στα σκουπίδια, στα νοσοκομεία, στις ουρές που εξακολουθούν και «μεγαλώνουν» σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες. Είναι ορατή στο νοσοκομείο «Μεταξά», όπου δεκάδες ασθενείς έμειναν με το νυστέρι στην ουλή.

Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι το κυβερνών κόμμα έχει περιέλθει στην κατάσταση που ήταν το ΠΑΣΟΚ το 2003. Τότε με αφορμή τα συνεχή μπλακ άουτ γράφαμε: «Aς υποθέσουμε ότι οι πολιτικές πρωτοβουλίες του κ. Σημίτη έπιαναν εκλογικό τόπο. Οτι ο λαός... συγκινείται από τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο και το πόθεν έσχες και αύριο η διαφορά πρόθεσης ψήφου είναι μηδενική. Aκόμη λοιπόν και με ίσους όρους να ξεκινούσαν τα δύο κόμματα η κυβέρνηση έχει ένα τεράστιο μειονέκτημα: τα πάντα στη χώρα λειτουργούν οριακά. Aρκούν μικρές και τυχαίες μεταβολές -μια βροχή, ένα χιόνι ή ένας καύσωνας- για να γίνει το “έλα να δεις”».

Tέτοιες τυχαίες μεταβολές θα υπάρξουν πολλές τους επόμενους εννιά μήνες. Aν και τις απευχόμαστε, πιθανώς να ξεσπάσουν πυρκαγιές τον Aύγουστο. Σίγουρα θα υπάρξουν μεγάλες βροχές το φθινόπωρο, πιθανότατα και πλημμύρες. Ισως να έχουμε νέες κατολισθήσεις. Στην Eθνική ελλοχεύει ο κίνδυνος ενός μεγάλου τροχαίου δυστυχήματος...

Ολα τα παραπάνω -ή, έστω, ένα από αυτά- θα δημιουργήσουν άμεσα αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση. Mετά τα μπάνια του λαού, η περιβόητη καθημερινότητα θα έρθει να εκδικηθεί τα 20 χρόνια απραξίας και κακών σχεδιασμών. Διότι όλα αυτά τα πιθανά φαινόμενα δεν θα είναι κακοτυχία, αλλά το αποτέλεσμα ανυπαρξίας υποδομών και ενός κράτους που φτιάχτηκε να υπηρετεί το κόμμα και όχι την κοινωνία...» («Η αδύνατη ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ», 31.7.2003).

Θα μπορούσε αυτή η περιγραφή να αποτυπώσει τη σημερινή κατάσταση; Δυστυχώς, ναι. Η Νέα Δημοκρατία πιθανότατα θα εκλεγεί πρώτο κόμμα, αλλά επί της ουσίας θα «χάσει» τις εκλογές επειδή θα έχει απολέσει μια μοναδική ευκαιρία. Η δυναμική του 2004 δεν πρόκειται εύκολα να επαναληφθεί. Η λευκή επιταγή που δόθηκε στον κ. Καραμανλή δεν θα χαριστεί στον επόμενο πρωθυπουργό. Οι πολίτες έχουν γίνει πλέον κυνικοί. Γι' αυτό και δεν θα διστάσουν να ψηφίσουν ακόμη και τους πιο λαϊκιστές. Οχι γιατί τους πιστεύουν, αλλά γιατί θα τους χρησιμοποιήσουν για να τιμωρήσουν όσους τους διέψευσαν. Και αυτό είναι, ίσως, η χειρότερη κληρονομιά αυτής της διακυβέρνησης. Η κατάρρρευση των ελπίδων.


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 6.6.2007

*****

doctor

Υ.Γ. Πόσοι δημοσιογράφοι έχουν απομείνει που δεν λαϊκίζουν;

ioannisk είπε...

Η επιστροφή του Μανδραβέλη στην Καθημερίνη ήταν για εμένα μία από τις πιο ευχάριστες ειδήσεις των τελευταίων ημερών.

Ελάχιστοι.
’Οι πολίτες έχουν γίνει πλέον κυνικοί. Γι' αυτό και δεν θα διστάσουν να ψηφίσουν ακόμη και τους πιο λαϊκιστές. Οχι γιατί τους πιστεύουν,’
Δεν συμμερίζομαι την άποψη του για τους πολίτες. Οι περισσότεροι πολίτες πιστεύουν τους λαϊκιστές πολιτικούς (και δημοσιογράφους). Για αυτό και ευδοκιμούν τόσο πολύ σαν είδος.

ερινύες είπε...

swsto auto me ton papa8emeli, alla pires ena paradeigma opou o politikos brike tin pragmatiki tou tautotita pigainontas se mia parata3i pou ton ekfrazei perissotero..
erwtisi, ekeinos o nomos me to wrario twn nuxterinwn kentrwn isxuei?
"Δεν συμμερίζομαι .....ευδοκιμούν τόσο πολύ σαν είδος"
isws o kosmos na kourazetai apo tin 3ulini glwssa h' isws na min einai se 8esi na katanoisei ton politiko logo.o laikismos einai eupeptos giauto kai exei perasi stous polites.

Κοινότητα Εκάλης είπε...

anaferw ena gegonos, oti politika, oi platformes twn kommatwn (e3airw mono to GAP k kapoious giro tou opws to androulaki k thn Fileley8erh simaxia) einai 30-40 xronia pisw se sxesh me thn voreia europh.

8a pw ena paradeigma. ta sintiritika komata pleon milame gia europaikes a3ies klp klp thn idia wra o karamanlis paei sthn australia kai milaei gia oti to islam mporei na ginei integrated sthn EU...kaneis allos cons sthn europh den 8a petage tetoia mparoufa.

oso gia thn aristera....xamenh...ta K.K. exoun aporij3i to koumounismo alla h aleka mas leei 'katw ta xeria apo thn voreia korea' alou gia allou.

8eloume nea komata k neous politikous.

ioannisk είπε...

ερινύες
Το πρόβλημα είναι πως ο παπαθεμελής χωράει ιδεολογικά και στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ αλλά και στο ΚΚΕ(!) ενώ οι ιδεολογικά ανήκει στη κραυγαλέα άκρα-δεξιά.

Στα χαρτιά όχι μόνο ισχύει αλλά και επιβάλεται. Στη πράξη υποθέτω πως το ξέρεις :) Γιατί ρωτάς;

Ο λαϊκισμός δεν είναι μέρος της ξύλινης γλώσσας; Η τεχνοκρατική γλώσσα (που δεν χρησιμοποιούν οι πολιτικοί μας) δεν θεωρείται ξύλινη. ΕΚτός αν κάνω λάθος στον ορισμό της λέξης.

-------------------------------------------

politics & free thinking
Που είχες χαθεί; Όύτε Posts δεν ανεβάζεις.

Τις "Ευρωπαϊκές αξίες" τις επικαλούνται εδώ και πάρα πολλά χρόνια αλλά όχι μόνο τα κόμματα της δεξιάς. Είναι φράση κλισέ όλων των Ευρωπαϊκών συνθηκών. Τώρα με τις 27 χώρες ακούγεται μάλλον σαν ανέκδοτο. Δε νομίζω ότι στέκει αυτό που λες. Άλλωστε τα περισσότερα δεξιά κόμματα της Ευρώπης είναι χριστιανοδημοκρατικά και σε αυτά χωράει και το κόμμα του Ερντογκάν. Το θέμα της θρησκείας χωρίζει (όχι απόλυτα) τη δεξιά από την αριστερά άρα το πρόβλημα δεν είναι η "μάρκα" (Ισλάμ, χριστιανισμός κλπ) αλλά η επιρροή της θρησκείας στην κοινωνία.