Κυριακή, Απριλίου 15, 2007

Όχι κλιματισμό στον ηλεκτρικό

Την Παρασκευή διάβασα ότι ο υπουργός Μεταφορών εγκαινίασε συρμούς του ηλεκτρικού οι οποίοι είναι εφοδιασμένοι με κλιματισμό. Είχα καιρό να ακούσω κάτι σχετικό, για την ακρίβεια τελευταία φορά που το είχα ακούσει ήταν λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες και μάλιστα είχε εγκαινιαστεί ξανά ένας συρμός με κλιματισμό ο οποίος και λειτούργησε για ένα διάστημα.

Είχα την ατυχία να χρησιμοποιήσω μερικές φορές τον συγκεκριμένο συρμό.



Τότε, όπως και τώρα, ήμουν ενάντια στον κλιματισμό στον ηλεκτρικό.

Σήμερα πήγα στο κέντρο με τον ηλεκτρικό. Από τα ανοιχτά παράθυρα έμπαινε το ανοιξιάτικο αεράκι και η ατμόσφαιρα ήταν πολύ ευχάριστη. Αν το βαγόνι είχε κλιματισμό θα είχαμε μία τεχνητή και άσχημη ατμόσφαιρά. Υποθέτω πως μερικοί από τους επιβάτες θα ήθελαν να νιώσουν την Άνοιξη και θα άνοιγαν τα παράθυρα. Άλλοι θα αντιδρούσαν και θα είχαμε καυγάδες, άλλωστε καυγάδες για τα παράθυρα στον ηλεκτρικό είναι συνηθισμένοι. Η ατμόσφαιρα θα ήταν άσχημη, αλλά παραδόξως δε θα ήταν ανυπόφορη για τον απλούστατο λόγο πως το βαγόνι δε θα ήταν γεμάτο.

Δεν είμαι γιατρός αλλά νομίζω πως δεν είναι πολύ υγιές να αλλάζεις απότομα θερμοκρασία. Από το ”φούρνο” των σταθμών, που οι περισσότεροι είναι 100% τσιμεντένιοι, οι επιβάτες θα μπαίνουμε σε ένα ψυχρό περιβάλλον 15 με 20 βαθμούς ψυχρότερο. Ειδικά οι “τυχεροί” που θα κάθονται δίπλα στους αγωγούς κατά πάσα πιθανότητα θα κερδίζουν μία ωραιότατη ψύξη.

Το σημαντικότερο. Ζούμε σε μία εποχή όπου οι δηλώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος μοιάζουν με πληστηριασμό. Όλοι, από τον πρωθυπουργό έως τον τελευταίο πολίτη, δηλώνουμε παθιασμένα ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι από τις κύριες προτεραιότητες μας. Πόση περισσότερη ενέργεια θα καταναλώνει ο ΗΣΑΠ για να παρέχει κλιματισμό; Μπορώ να εικάσω πως ένας μεταλλικός σωλήνας που τον χτυπάει ο ήλιος της Αθήνας άμεσα, όπως είναι τα βαγόνια του ηλεκτρικού, χρειάζεται τεράστιες ποσότητες ενέργεις για να ψυχραθεί. Μήπως είναι υπερβολή; Μεταξύ σοβαρού και αστείου, το δίκτυο της ΔΕΗ μπορεί να υποστηρίξει τόση επιπλέον ενέργεια;

Δεν ζούμε στα seventies όπου ο κλιματισμός ήταν το απόγειο της τεχνολογίας. Μήπως είναι καιρός να εκμεταλλευτούμε την καινούργια τεχνολογία και να φτιάξουμε βαγόνια με πιο αποτελεσματικό αερισμό; Φυσικά, φυσικό αερισμό από τα παράθυρα.

Είμαι υπερβολικός;

Και όμως είναι το κέντρο της Αθήνας...

28 σχόλια:

doctor είπε...

Καλημέρα.

Ο κλιματισμός πρέπει να λειτουργεί όταν η θερμοκρασία μέσα στα βαγόνια υπερβαίνει τους 35 βαθμούς και όχι για να ψύχεται το βαγόνι αλλά να δροσίζεται ελαφρώς.

Όσο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έβλεπα προ ημερών όλους τους κατοίκους ενός νησιού (η Σέριφος ήταν νομίζω) μαζί με την δημοτική αρχή, να διαδηλώνουν, να διαμαρτύρονται και να απειλούν θεούς και δαίμονες για την επικείμενη εγκατάσταση 80 (νομίζω) ανεμογεννητριών, η εγκατάσταση των οποίων θα φέρει τεράστια αποθέματα ενέργειας.
Θα χαλάσει λένε η μόστρα του νησιού και το τοπίο.
Μήπως πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε επιτέλους;

doctor

ioannisk είπε...

doctor
Την ιστορία την διάβασα και εγώ. Η κριτική λέει πως η ενέργεια που θα παράγεται στο νησί θα είναι πολλαπλάσια των αναγκών του. Ίσως οι κάτοικοι του νησιού να έχουν δίκαιο.

Κατασκευαστής είναι ο Μυτιληναίος (...) σε συνεργασία με μία Ισπανική εταιρία.

"Μήπως πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε επιτέλους;"
Μα έχουμε αποφασίσει, ΧΥΤΑ σε άλλους δήμους όχι στον δικό μας, ανεμογενήτριες σε άλλα νησιά όχι στο δικό μας κλπ :)

Viola είπε...

Θα συμφωνήσω με τον doctor για τα κλιματιστικά.

Αυγουστος. Διαδρομή Πειραιάς-Εθνική Άμυνα με ηλεκτρικό και μετρό. Στο μετρό όλα οκ. Στον ηλεκτρικό όμως... Στα όρια λιποθυμίας απο την ζέστη. Και υποτίθεται ότι είμαι και ανθεκτικό μοντέλο ανθρώπου... ;D

Νιώθεις λίγο σαν ζώο σε σταύλο...

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ είπε...

Η προστασία του περιβάλλοντος είναι ακριβή υπόθεση. Εάν θέλουμε μια άλλου είδους ανάπτυξη τότε πρέπει να πληρώσουμε. Και αναγκαίο είναι να "χαλάσουμε" και την αισθητική μας που είναι πάρα πολύ καλή μιας και οι πυλώνες και τα ατελείωτα χιλιόμετρα εναέριων συρμάτων έχουν "δέσει" αρμονικά με το τοπίο, όχι μόνο της Σερίφου, αλλά και κάθε νησιού.

Κοινότητα Εκάλης είπε...

giatre, des edo ligo
http://politicsgr.blogspot.com/2007/04/blog-post_12.html

kano anafora sto 8ema ths serifou. vevaia mallon 8eloun oloi na einai garsonia mia zwh mias k ayto to parko 8a dosei kapoies monimes doulies sto nisi.

to transition se prasini oikonomia kostizei alla poso 8a kostizei arage to global warming se an8ropines zoes?

Astero είπε...

Ζούσα σε ένα μέρος που η εξωτερική θερμοκρασία ήταν γύρω στους 40 με 50 βαθμούς και μέσα στα κτήρια χρειαζόσουν μπουφάν του σκι. Πέρα από το οικολογικό του θέματος, είναι και ό,τι χειρότερο για την υγεία. Δύο μήνες ήμουν με αντιβιόσεις από μικρόβιο στον πνεύμονα, λόγω κλιματιστικών.

Εδώ, που δεν έχουμε τέτοιες υπερβολικές θερμοκρασίες, μπορούμε να κάνουμε λίγο κράτει. Για χάρη των εαυτών μας και του πλανήτη.

ioannisk είπε...

@viola
Το σύστημα μου για να αντιμετωπίσω τη ζέστη:
Προσπαθώ να κάθομαι όρθιος πίσω από τα καθίσματα που βλέπουν προς τη κατεύθυνση του συρμού. Ποτέ μην κάθεσαι μπροστά (δε φτάνει καθόλου αέρας) και καλύτερα όρθιος παρά καθιστός.

Αλλά είναι σχετικό :) Ανάλογα σε τι τύπου συρμό θα πέσεις, οι καλύτεροι σε θέμα αερισμού είναι οι Δυτικογερμανικοί που αγοράστηκαν την προηγούμενη δεκαετία.

@michalakis
Η προστασία του περιβάλλοντος είναι ακριβή βραχυπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα μάλλον είναι οικονομική.
" Και αναγκαίο είναι να "χαλάσουμε" και την αισθητική μας", πάνω από όλα τις ανέσεις μας. Είμαστε διαθετιμένοι να το κάνουμε;

Θα διαφωνίσω για περιπτώσεις σαν αυτή που ανέφερε ο doctor (για την συγκεκριμένη δεν έχω άποψη). Δεν νομίζω πως είναι ιδανική λύση η καταστροφή ενός τοπίου αλλά θα συμφωνήσω πως έτσι και αλλιώς πολλά "παραδοσιακά" τοπία τα έχουμε ήδη καταστρέψει.

@politics & free thinkng
Το ίδιο ή τουλάχιστον σχεδόν ίδιο, κείμενο είχα διαβάσει στη Καθημερινή. Τα μεγάλα πνεύματα συναντιούνται ή έκαναν copy & paste την ανακοίνωση;

Γκαρσόνι... χμμμ 5 μήνες δουλειά 7 διακοπές, ώρες - ώρες σκέφτομαι πως διάλεξα λάθος επάγγελμα :)

Για το κόστος απάντησα και στον michalakis.

@astero
Το ίδιο παθαίνω και εγώ στους χώρους εργασίας μου (χωρίς τις αρρώστιες), καταλήγω να κουβαλάω μαζί μου ένα πουλοβεράκι ...αυγουστιάτικα :)

Το "κράτει" είναι η ουσία.

doctor είπε...

Η Ελλάδα με τόση ηλιοφάνεια και τόση αιολική ενέργεια θα έπρεπε να εξάγει ενέργεια και όχι να εισάγει.

Τον περασμένο Οκτώβριο πετούσα από Στοκχόλμη για Αμβούργο.

Οι ανεμογεννήτριες που έβλεπα από ψηλά ήταν αμέτρητες!

Επίσης, είναι ένα εντυπωσιακό και επιβλητικό θέαμα και δεν βλέπω τι καταστροφή θα επιφέρουν πάνω σε ένα κατάξερο βουνό.

Νομίζω ότι τα τοπικιστικά συμφέροντα στην περίπτωση της Σερίφου βλάπτουν το ίδιο το νησί.
Δεν ξέρω αν προβλέπεται να δίδεται ένα μέρος των εσόδων στο νησί και αν όχι τότε κακώς.

Από την άλλη όμως οι κάτοικοι της Σερίφου απαιτούν τακτικές συγκοινωνίες, καινούργια πλοία, ρεύμα, νερό και έργα υποδομής.
Για να πάρεις όμως πρέπει να δώσεις.

Τι να πούνε και οι διαμένοντες απέναντι από την Ψυτάλεια που "πληρώνουν" τον βιολογικό καθαρισμό του αργοσαρωνικού;

Τα φωτοβολταϊκά τώρα ξεκινάνε δια νόμου και μέσω επιδοτήσεων και είναι μια καλή αρχή αρκεί να μην υπάρξει τεράστια γραφειοκρατία για όσους θέλουν να επενδύσουν.

doctor

Ανώνυμος είπε...

Δίκιο έχεις, από την άποψη ότι είναι γελοία η αδιαφορία για το περιβάλλον που δείχνουν στην Ελλάδα, όχι μόνο οι αρμόδιοι αλλά κυρίως ο κόσμος που απαιτεί κλιματιστικό για μια διαδρομή 10΄. Σίγουρα υπάρχει τρόπος, να αερίζονται η κάτι ανάλογο.

Επίσης συμφωνώ με το ντόκτορ, μια χώρα με τόσο ήλιο κ αέρα θα έπρεπε να εξάγει ενέργεια.
Τα φωτοβολταϊκά είναι ακρβά παντως. Το ρώτησα για το σπίτι της μάνας μου κ έβγαινε γύρω στα 40 χιλιάρικα. Είναι πολλά. Θα ψάξω κ τις επιδοτήσεις που λες όμως.

Disposition21 είπε...

Δεν ξέρω ποια πρέπει να είναι τα όρια θερμοκρασιών σε κάθε εποχή, οι ειδικοί σίγουρα ξέρουν. Όμως στην ίδια θερμοκρασία εκεί που κάποιος ζεσταίνεται κάποιος άλλος μπορεί να κρυώνει, οπότε δεν βγάζεις άκρη. Πάντως ένας φίλος μου ερχόταν το χειμώνα με τον προαστιακό από την Κόρινθο και μου είπε ότι έκανε τόση ζέστη στο τρένο, λίγο ακόμα κι ο προαστιακός θα είχε γίνει σάουνα!

ManBlogg είπε...

Στην αρχή διάβασα βιαστικά το κείμενο σου και είπα από μέσα μου. Διαφωνώ! Το μετρό θέλει κλιματισμό γιατί τελευταία φορά που το χρησιμοποίησα ήταν μια μίξη μυρωδιάς λαδιού μηχανής, τούνελ, ιδρώτα και πιτυρίδας σε χώρο φούρνου μικροκυμάτων. Μετά είδα ότι έγραφες Ηλεκτρικό και αναθεώρησα! :)
Μάλλον συμφωνώ. Η ατμόσφαιρα της Αττικής είναι σχετικά χαμηλής υγρασίας και η ζέστη αντιμετωπίζεται με ανοιχτά παράθυρα ακόμα και πάνω από τους 30 βαθμούς (κοντά στους 40 παίζεται). Αλλά πιάνοντας το θέμα της σπατάλης ενέργειας αυτό που μου έκανε εντύπωση φοβερή πέρσι που πήγα στην Κρήτη ήταν ότι όλα τα μαγαζιά είχαν κλιματισμό με ανοιχτές πόρτες και παράθυρα! Το αποκορύφωμα της σπατάλης λόγω μη αποτελεσματικής χρήσης του A/C. Δε σταματούσε η λειτουργία ποτέ. Η δική μου γνώμη πάντως είναι ναι σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας και επενδύσεις και ίσως επιδοτήσεις σε αυτές. Αλλά πάντως όταν διαβάζω για την καταστροφή και επιβάρυνση του περιβάλλοντος γενικώς με δόσεις πανικού, ειδικά από στόματα πολιτικών είμαι σκεπτικός.

ioannisk είπε...

@doctor
Σπίτια με φωτοβαλταϊκά είχα δει το καλοκαίρι στην Γερμανία.

Μιας και αναφέρεις την αιολική ενέργεια πρωτοπόροι είναι η Δανία και η Ισπανία.

Πολλές φορές οι wind farms φτιάχνονται ανοιχτά στο πέλαγος, αν θυμάσαι είχε φωτογραφίες ο ΝΔ στα post του από την Δανία. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεις τις περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις.

Για να εξάγουμε ενέργεια θα πρέπει να γεμίσουμε την χώρα με φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες.

@Ζωή
Γενικά υπάρχει μία ψύχωση με τα air-conditions την οποία δεν καταλαβαίνω.

40.000 ευρώ μου φαίνεται υπερβολικό. Νομίζω πως το κόστος για φωτοβολταϊκά είναι περίπου 20.000 ευρώ τα 1000 m2.

Υπάρχουν σίγουρα επιδοτήσεις και τα σχετικά νομοσχέδια ψηφίστηκαν πρόσφατα.

@disposition21
Πράγματι δεν νοιώθουν όλοι άνετα στην ίδια θερμοκρασία αλλά η διαφορά ανάμεσα στους 25 και στους 35 βαθμούς είναι μεγάλη για όλους.

Δεν έχω χρησιμοποιήσει τον προαστιακό, λες να τον καθιερώσω για να ζεσταίνομαι τον χειμώνα; :)

ioannisk είπε...

Manblogg
Το Metro βρωμούσε στην αρχή, πλέον δεν μυρίζει μιας και έβαλαν αερισμό. Ίσως πάλι να γερνάω και να χάνω την όσφρηση μου :)

Αν η ΑΘήνα είχε υγρασία θα πεθαίναμε. Στις Βρυξέλλες όταν (όταν) έχει πάνω από 30 βαθμούς η ζωή είναι ανυπόφορη εξ΄αιτίας της υγρασίας. Τα ίδια και χειρότερα στην Μπανκόγκ.

Ανοιχτά παράθυρα... ανάλογα που μένεις. Κάποτε δούλευα στην πλατεία Βικτωρίας και όταν ανοίγαμε τα παράθυρα πνιγόμασταν από το καυσαέριο.

Για τα air condition, εκτός από την ψύχωση υπάρχει και η σπατάλη.

Αυτό θέλησα να πω με "οι δηλώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος μοιάζουν με πληστηριασμό" όλοι είμαστε φανατικοί οικολόγοι αλλά μόνο στα λόγια.

Κοινότητα Εκάλης είπε...

Eξαρτατε...εγω εχω μαθει Β.Π. και οταν παω Αθηνα λιωνω απο την ζεστη, δουλευω και στην ζουγκλα της Πλ.Αττικης (αντε να βρω καμια αλλη δουλεια) και δεν παλευεται εκει περα. στο τρενο επισης λιωνω, ειδικα το απογευμα και αν εχει κοσμο

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ είπε...

Με το σχόλιό μου ήθελα να τονίσω ότι υπάρχουν ήδη πολύ ωραία τοπία κατεστραμμένα όμως από την ύπαρξη πυλώνων ή από τη χρήση παλιών μετασχηματιστών (κλοφέν) στα διάφορα κέντρα διανομής. Δεν νομίζω ότι οι ανεμογεννήτριες ή τα φωτοβολταϊκά θα δημιουργήσουν τόση μεγάλη διαφορά στην αισθητική μας.

Όσο αφορά τις ΑΠΕ να σημειώσω ότι η ΔΕΗ έχει εδώ και πολλά χρόνια την πολιτική "άδεια" για επενδύσεις. Δεν έκανε απολύτως τίποτα. Αντίθετα εξακολουθεί να στηρίζεται στην πιο ρυπογόνο μορφή καυσίμου (λιγνίτης) και να επιζητά με ιδιαίτερη ένταση το υπάρχον μονοπωλιακό καθεστώς.

Προσωπικά θα ήθελα μια ΔΕΗ που δεν θα έχει άλλα ανθρακικά εργοστάσια, που δεν θα κάνει βήμα προς τη δημιουργία πυρηνικών εργοστασίων και που θα επενδύει πραγματικά και προς όφελος των πολλών στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Αυτή είναι όμως μια άλλη ΔΕΗ που πιθανόν θα έρθει και σε σύγκρουση και με πολιτικά αλλά και με συντεχνιακά συμφέροντα.

ioannisk είπε...

@politics & free thinking
Λογικό είναι, η διαφορά θεμρμοκρασίας ανάμεσα στη Κηφισιά και στο κέντρο είναι 3 με 4 βαθμούς.

@michalakis
Το κατάλαβα, αλλά δεν είναι λόγος να καταστρέψουμε και όσα έχουν απομείνει :)

Το σχόλιο σου, με το οποίο συμφωνώ απόλυτα, για τη ΔΕΗ ήταν μία έκπληξη.

Είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε με τον λιγνίτη. Δεν νομίζω πως θα αποκτήσουμε ποτέ κυβέρνηση που θα τολμήσει να έρθει σε σύγκρουση με τα τοπικά συμφέροντα της Πτολεμαϊδας ή της Μεγαλόπολης, άλλο αν συμφέρει και τους κατοίκους, και να σταματήσει τη παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη.

Πυρηνικά εργοστάσια (υπάρχει ένα ερευνητικό στον Δημόκριτο) δεν θα αποκτήσουμε στην Ελλάδα γιατί η κοινή γνώμη είναι ενάντια.

seaina είπε...

Χμ .. παρακολουθώ τα σχόλια 2 ημέρες τώρα και είπα να σχολιάσω τελικά.

1ο)Αρχικά, για το θέμα του κλιματισμού στον ηλεκτρικό, θα συμφωνήσω πως οι υπερβολές δεν είναι υγιεινές και οικονομικές. Δεν χρειάζεται να είναι στο full ο κλιματισμός στους 30 C, ενώ παράλληλα είναι ανοιχτά και τα παράθυρα .. γίνεται ασύστολη σπατάλη ενέργειας.
Από την άλλη, μεσημέρι Ιουλίου, μέσα στο τρένο στοιβαγμένος, με τα επίπεδα του νέφους να χτυπάνε κόκκινο, έξω άπνοια και μόνο τα τζιτζίκια ακούγονται και εσύ πάνω σου να έχεις κολλημένους σα βδέλες έναν που πήρε διαζύγιο από τη μπανιέρα του, έναν άλλο που λίγο πριν επιβιβαστεί έφαγε γιαουρτοσκόρδιον και μία άλλη η οποία μόλις βγήκε από το τμήμα αρωμάτων του hondos και θεώρησε σωστό να ψεκαστεί με όλη τη βιομηχανία αρωμάτων, ΔΕ ΛΕΕΙ!!
Θα καταλήξω λοιπόν στο ότι τα πάντα είναι θέμα νοοτροπίας. Έχουμε μεγαλώσει μέσα στη γκρίνια και την υπερβολή. Θέλουμε και δροσιά και ποιοτικές συγκοινωνίες και ταυτοχρόνως δεν έχουμε την παιδεία να τα αξιοποιήσουμε.

2ο)Για το θέμα της Σερίφου .. χμ θα συμφωνήσω με το doctor. Δεν μπορώ να καταλάβω τους κατοίκους ή μάλλον θα τους δικαιολογήσω αν έχουν ελλειπή ενημέρωση. Δεν πρόκειται να μειωθεί ο τουρισμός του νησιού επειδή θα τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες σε ένα ξεροβούνι του νησιού. Θα μειωθεί ο τουρισμός από τα παράπονα των παραθεριστών, αν μέσα στο καλοκαίρι μείνουν δίχως κλιματισμό, φως, κρύο νερό, ζεστό νερό, αλλοιωμένα φαγητά .. μιας και οι αυξημένες ανάγκες για ενέργεια δεν θα μπορούν να καλυφθούν! Μη τρελαθούμε εντελώς .. Τα θετικά από αυτή την υπόθεση είναι πολύ περισσότερα από τα άσχημα και με μακροπρόθεσμη προοπτική!

3ον) Για το θέμα της ΔΕΗ .. πριν με πυροβολήσετε (αν σκοπεύετε), έχω να πω, ας μην είμαστε μηδενιστές! "Δεν έχει γίνει τίποτα" κτλ...
Η μεταπτυχιακή μου εργασία τυγχάνει να έχει σχέση με τον εξηλεκτρισμό της Ελλάδας από τα τέλη του 19ου αι. μέχρι και την απελευθέρωση ενέργειας. (είναι στοιχεία πιο εξειδικευμένα, για όποιον ενδιαφέρουν)
Λοιπόν, ήδη από το 1948 με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 215MW στην Ελλάδα, υπήρχαν τα πρώτα 9MW από υδροηλεκτρικούς σταθμούς, ενώ τα υπόλοιπα από θερμικούς σταθμούς με υγρά καύσιμα. (Θα μου πεις σιγά το ποσοστό! ΟΚ αλλά μιλάμε για μεταπολεμική Ελλάδα και για μια μορφή ενέργειας με επικουρικό χαρακτήρα, μιας και η βροχόπτωση δεν είναι μια σταθερά και κάτι που μπορείς να προβλέψεις).
Αργότερα, στα πλαίσια της μεταπολεμικής ανάπτυξης της Ελλάδας, καταστρώθηκε το λεγόμενο πρόγραμμα EBASCO, το οποίο προέβλεπε την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πόρων της χώρας, των υδατοπτώσεων και του λιγνίτη. Εδώ μπαίνει ο λιγνίτης. Ενδεικτικά αναφέρω, ότι από το ισοζύγιο ενέργειας της ΔΕΗ 1961-1967, 42% της παραγωγής ενέργειας προέρχεται από το λιγνίτη, 32% από το πετρέλαιο, 24% από υδροηλεκτρικά και 2% από ανταλλαγές.
Ακολουθούν 2 πετρελαϊκές κρίσεις το 1973 και το 1979, με σημαντικά προβλήματα για τη ΔΕΗ, οπότε και αποφασίζεται η σταδιακή αντικατάσταση του πετρελαίου από το λιγνίτη. Επομένως την περίοδο 1986-1991, πλέον το 69% της παραγωγής στηρίζεται στο λιγνίτη, το 20% σε πετρέλαιο και το 9% από υδροηλεκτρικούς.
Από την δεκαετία του 1990, αρχίζει η στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ). Το σύστημα πλέον το 2000 αποτελείται από λιγνιτικούς σταθμούς (44,6% της εγκατεστημένης ισχύος), πετρελαϊκούς (18,1%), σταθμούς φυσικού αερίου (10,1%), υδροηλεκτρικούς (26,9%) και από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα κυρίως στη νησιωτικά χώρα 0,3%). Παράλληλα υιοθετούνται τεχνολογίες συνδυασμένου κύκλου.
Από τότε τα ποσοστά έχουν αλλάξει σαφώς αλλά η εργασία μου έγινε το 2003, οπότε μετά δεν το έψαξα ξανά :-)
Συμπερασματικά ναι, από το λιγνίτη προέρχεται η κύρια παραγωγή στην Ελλάδα, αλλά τη δεκαετία του '70 που άρχισε η επέλασή του, δεν υπήρχε άλλη συμφέρουσα λύση. Ταυτοχρόνως μη ξεχνάμε ότι έχουμε ένα απαρχιωμένο δίκτυο, που πέρα από επεκτάσεις λόγω συνεχώς αυξημένων αναγκών, χρειάζεται και συντήρηση.
Πού χρόνος και χρήμα για όλα αυτά;;;;

Άρα κλείνοντας (ουφ ουφ), θα καταλήξω άλλη μία φορά, πως όλα είναι θέμα νοοτροπίας και βιωμάτων. Αργήσαμε να αναπτυχθούμε, μάθαμε στις βιαστικές, "αρπαχτικές" λύσεις, είμαστε λαός με υπερβολικό ταπεραμέντο, που δεν ξέρει τι θέλει, γκρινιάζουμε διαρκώς και δεν έχουμε παιδεία για να αναπτυχθούμε ταχαίως και αποτελεσματικά ...

Αυτά! Ευχαριστώ που με ακούσατε και συγγνώμη για την κατάχρηση του χώρου!! Φιλιά!

ioannisk είπε...

seaina
Καλώς ήρθες.

Θα είμαι σύντομος γιατί σήμερα έκανε το θαύμα του ο ΟΤΕ και χάλασε η adsl γραμμή μου :) ή μάλλον :@ Αυτόν ευχαρίστως τον πυροβολώ...

1) Αν υπάρχει κλιματισμός τα παράθυρα θα είναι κλειστά οπότε οι μυρωδιές δεν θα φεύγουν αλλά θα συσσωρεύονται.

2) Η δικιά μου διαφωνία είναι στην έκταση του πάρκου, ξαναλέω πως το μόνο που γνωρίζω είναι ένα άρθρο (ίδιο με αυτό που ανέβασε ο politics & free thinking).

3) Η ένσταση μου είναι στις εποχές. Προσπερνάω τις δεκαετίες 50 και 60, έχουν περάσει 50 χρόνια, η Ελλάδα τότε ήταν πάμπτωχη κλπ.

Για τα seventies συμφωνώ. Ένα από τα επιχειρήματα υπέρ του λιγνίτη είναι η εθνική εξάρτηση από την ενέργεια, άλλωστε είναι και πολιτική της Ε.Ε. και hot θέμα με την Ρωσία και το φυσικό αέριο. Ο λιγνίτης αναπτύχθηκε μετά τις πετρελαϊκές κρίσεις.

Στην εποχή μας τα πράγματα αλλάζουν. Δέχομαι ότι η χώρα πρέπει να έχει ένα ποσοστό εγχώριας παραγώμενης ενέργειας για λόγους ασφάλειας κλπ. Όμως τα τελευταία 30 χρόνια δεν έχουμε κάνει τίποτα ούτε στην εξοικονόμιση ενέργειας (η κατά κεφαλή κατανάλωση ενέργειας στην Ελλάδα είναι λίγο πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. και δεν έχουμε βιομηχανία ή το κρύο των Σκανδιναβικών χωρών) ούτε στην ανάπτυξη εναλλακτικών και εγχώριων πηγών ενέργειας. Για το πρώτο τεράστια ευθύνη έχουμε εμείς οι άνθρωποι, για το δεύτερο το μεγαλύτερο ποσοστό ευθύνης το έχει η ΔΕΗ.

Έχω μία απορία στα ποσοστά: από το 1991 έως το 2000 η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας περνάει από 9% στο 26,9%. Δεν γνωρίζω να χτίσαμε νέους και τόσο μεγάλους σταθμούς υδροηλεκτρικής ενέργειας για δικαιολογεί αυτή την τεράστια αύξηση.

Νομίζω πως η υδροηλεκτρική ενέργεια ανήκει στις ΑΠΕ, ίσως κάνω λάθος αλλά δεν έχει και μεγάλη σημασία.

Πυροβόλησα αρκετά; :P

Κοινότητα Εκάλης είπε...

h Dania pantos e3agei energeia me poli ligotera natural resources, giati na min to kanoume k emeis k na ginoume energiako hub ths S.E. EUrope?

ioannisk είπε...

politics & free thinking
Την Δανία σκεφτόμουνα όταν έλεγα πως μακροπρόθεσμα οι ΑΠΕ αποφέρουν κέρδη.

Οι Δανοί ξεκίνησαν πρώτοι την αιολική ενέργεια και σήμερα όχι μόνο είναι leader στον κλάδο αλλά και εξάγουν ανεμογεννήτριες σε όλο το κόσμο.

Ανώνυμος είπε...

Η μείωση της χρήσης των κλιματιστικών και η δημιουργία κτιρίων φιλικών ως προς την εξοικονόμιση ενέργειας είναι εκ των ουκ άνευ. Άλλη σημαντική παράμετρος οικονομίας είναι η μείωση του δημόσιου φωτισμού που πρέπει να ονομάζεται πλεον φω τορύπανση... Αλόγιστη αύξηση φωτισμού χωρίς λόγο, που και σπατάλη ενέργειας είναι, αλλά και δημιουργεί θόλους φωτός οι οποίοι ασχημαίνουν τον νυχτερινο ουρανό δεκάδες χιλιόμετρα μακριά απο τις πόλεις. Αν έχουμε ήδη 26% απο υροηλεκτρικά τότε δεν είμαστε υποχρεωμένοι από την ΕΕ να βάλουμε πουθενά στην Ελλάδα ουτε μία αηδιαστική ανεμογεννήτρια η οποια καταστρέφει με την μια και μη αναστρέψιμα το τοπίο. Τα αιολικά πάρκα είναι βιομηχανικές ζωνες και δεν έχουν καμμιά θέση στα βουνά και τα νησιά της χώρας μας.
Εκείνο που χρειάζεται για αποδέσμευση απο τον λιγνίτη είναι η πυρηνική ενέργεια. Δεν έχει κλείσει πουθενά ένα συμβατικό εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας απο τις ανεμογεννήτριες. Πρέπει να γίνει συστηματική εκστρατεία ενημέρωσης του κόσμου ώστε να ακολουθήσει η αντικατάσταση των μονάδων καύσεως λιγνίτη απο πυρηνικές. Έως τότε όχι στις ΕΠΕ (δεν τις λεω ΑΠΕ και σκοπίμως!)

ioannisk είπε...

Ανώνυμε καλώς ήρθες
Θα σχολιάσω τα σημεία με τα οποία διαφωνώ.

Ο δημόσιος φωτισμός είναι αναγκαίο κακό για λόγους ασφάλειας. Τόσο πραγματική (στην οδήγηση) όσο και ψυχολογική (αν έχει φως οι άνθρωποι φοβούνται λίγοτερο το έγκλημα). Στην Ελλάδα ο δημόσιος φωτισμός είναι ανεπαρκέστατος. Σε πολλές χώρες της Δ. Ευρώπης αυξάνουν, πάρα πολύ, τον φωτισμό στις διαβάσεις για να προστατεύσουν τους πεζούς.

Για την πυρηνική ενέργεια δεν συμφωνώ, περιέχει ένα κίνδυνο με τεράστιες συνέπειες (δεν θα αναφερθώ στα απόβλητα). Μπορεί ο κίνδυνος να είναι πολύ μικρός αλλά δεν αξίζει να το ρισκάρουμε.

26% από υδροηλεκτρική ενέργεια μου φαίνεται υπερβολικό, δεν έχουμε Αμαζόνιους.

Η ανάγκη των ΑΠΕ δεν είναι "υποχρέωση" προς την Ε.Ε. αλλά υποχρέωση προς εμάς τους ίδιους και προς τις επόμενες γενιές.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ φίλε, δυστυχώς οι ΑΠΕ έχουν γίνει κατάρα. Ανεμογεννήτριες τέρατα σε παρθένα μέρη και κομμένα ελαιόδενδρα για να μπουν καλώδια και τσιμέντα για φωτοβολταϊκά. ΝΑΙ είναι υποχρέωσή μας προς τις επόμενες γενεές να μην δώσουμε την ελληνική φύση έτσι!
Οι "ΑΠΕ" εξάλλου καθότι πλήρως εξαρτώμενες απο τις μετεωρολογικές συνθήκες έχουν επικουρικό και δευτερεύοντα χαρακτήρα. Γιατί να δεχτούμε ενα εικονικό 20% από ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά (πραγματικό ζήτημα εάν είναι 5%)καταστρέφοντας ανεπανόρθωτα το ελληνικό τοπίο για χάρη μεγαλοσυμφερόντων; Δέχομαι αν θέλεις 5% παραπάνω λιγνιτη μιας και δεν θα κλείσει κανένα θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο με τις "ΑΠΕ", σε καμμία χώρα δεν έκλεισε.
Όσο για το θέμα του δημόσιου φωτισμού, είναι και ισχυρός και ανεπαρκέστατος... και αυτό δεν είναι αντίφαση! Οι λάμπες ειναι παραπάνω ισχύος απο ότι θα έπρεπε με κακή σκίαση και φωτίζουν τον ουρανό τα παράθυρα των γειτόνων και ότι άλλο εκτός από το δρόμο.
Έτσι έχουμε και φωτορύπανση και ανεπαρκή φωτισμό! Άσε που χωριά 10 κατοίκων έχουν 200 λάμπες δημοτικού φωτισμού. Ακόμα και σε χωράφια! Ελικρινά δεν με ενδιαφέρει η ψυχολογία τους... δεν έχει η Αθήνα λιγότερο έγκλημα απο ένα χωριουδάκι άς έχει 1.000.000 περισσότερα φώτα. Ούτε υπάρχει κάποια μελέτη που να δείχνει μείωση της εγκληματικότητας με την αύξηση του φωτισμού. Ισως να συμβαίνει μάλιστα και το αντίθετο!

ΥΓ Για το θέμα της Σερίφου έχουν γραφτεί πολλά! Ήταν αφορμή να προβληματιστεί πολύς κόσμος για την ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ που λέγεται αιολικά πάρκα. Ας μην παρεκλίνω σε αυτό το θέμα, όποιος θέλει μπορεί να ψάξει στο δίκτυο και να βρει πληροφορίες.

Μια επιπλέον μικρή παρατήρηση στα γραφόμενά σου, οι ανεμογεννήτριες δεν αποφέρουν κανένα απόθεμα ενέργειας καθότι ο ηλεκτρισμός δεν αποθηκεύεται.

ioannisk είπε...

Καλή μέρα και καλή εβδομάδα

Δεν θα συμφωνήσω πως όλες οι ανεμογεννήτριες ή τα ηλιακά πάρκα είναι τέρατα. Όπως αναφέρω και πιο πριν στη Δανία (και αλλού) φτιάχνουν τεράστια πάρκα ανοιχτά στην θάλλασα που δεν παραμορφώνουν το τοπίο. Ακόμα και στην Ελλάδα δεν είναι απαραίτητο πως χτίζοντας ανεμογεννήτριες καταστρέφεις παρθένα μέρη ή κόβεις δέντρα. Αν πας στα Δικαστικά (μετά τον Σχινιά) μπορείς να δεις τα αιολικό που βρίσκονται στην Έβοια. Βρίσκονται σε "παρθένα μέρη", δεν υπάρχουν σπίτια, αλλά δεν καταστρέφουν το τοπίο.

Για τον φωτισμό σου είπα, ή τέλος πάντων θέλησα να σου πω, πως συμφωνώ στο ότι είμαι ενάντια στο "ισχυρός και ανεπαρκέστατος". Όμως τον χρειαζόμαστε και ας με ενοχλεί η φωτορύπανση μόνο και μόνο από το γεγονός ότι δεν μπορώ να δω τα αστέρια στον ουρανό.

Για την Σέριφο δεν έχω αρκετές γνώσεις αλλά βλέποντας ποιος όμιλος θέλει να χτίσει το πάρκο με ζώνουν τα φύδια.

Χωρίς να είμαι ειδικός κανένας τρόπος παραγωγής δεν αποφέρει απόθεμα ενέργειας μόνος του, χρειάζεται επιπλέον κατασκευές για να τον αποθηκεύσει.

Ανώνυμος είπε...

Στην Εύβοια η καταστροφή είναι μεγάλη! Αν δεις αεροφωτογραφίες της περιοχής θα φρίξεις! Ανεπανόρθωτη μη αναστρέψιμη αλλοίωση του τοπίου. ΟΙ κάτοικοι βλαστημάνε την ώρα και την στιγμή που μπήκαν οι ανεμογεννήτριες. Η Δανία με 30% ρεύμα από ανεμογεννήτριες έχει τον ακριβότερο ηλεκτρισμό στην Ευρώπη και επίσης εξάγει τα τέρατα σε μας! Ας τα κρατήσουν! Το ελληνικό τοπίο δεν έχει σχέση με το πράσινο χαλί που βοσκάνε αγελάδες και λέγεται Δανία (μεγαλυτερο υψόμετρο 173 μέτρα). Αν οι Δανοί ήταν εδώ μάλλον ούτε μια δεν θα έβαζαν. Το ίδιο καταστροφικά είναι και τα φωτοβολταϊκά. Κόψιμο ελαιώνων και αμπελώνων, τσιμεντάρισμα και "καθρέφτες" για την επιδότηση.
Αν δεν κάνουμε εξοικονόμηση ενέργειας αργά η γρήγορα θα έρθει το ουράνιο. Επειδή δεν θα κάνουμε, καλύτερα να ρθει κατευθείαν πριν οι ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά καταστέψουν ανεπανόρθωτα την ελληνική φύση!

ioannisk είπε...

"Αν δεν κάνουμε εξοικονόμηση ενέργειας"
Αυτό είναι και το θέμα του post, ο κλιματισμός στον ηλεκτρικό.

Δεν νομίζω πως τα αιολικά καταστρέφουν το τοπίο της Εύβοιας τουλάχιστον αυτά που είναι απέναντι από την Αττική. Δεν ξέρω αν μένεις Αθήνα αλλά τα δικαστικά είναι 40 λεπτά από το κέντρο και μία ωραία βόλτα.

"Κόψιμο ελαιώνων και αμπελώνων, τσιμεντάρισμα και "καθρέφτες" για την επιδότηση."
Αυτό είναι πρόβλημα της Ελληνικής νοοτροπίας και όχι των ΑΠΕ.

Για την Δανία ανέφερα πάρκα που είναι ανοιχτά στην θάλασσα. Αυτά που είναι στην ξηρά δημιουργούν 5 φορές μεγαλύτερο πρόβλημα στην Δανία μιας και είναι 5 φορές ποιο πυκνοκατοικημένη σύμφωνα με τα επιχειρήματα σου.

Αναφέρεσαι στις αντιδράσεις των κατοίκων για τα αιολικά, λες να μην υπάρξουν αντιδράσεις για πυρηνικά;

Την ελληνική φύση την έχουμε ήδη καταστρέψει...

Ανώνυμος είπε...

Έχω πάει και στην Εύβοια στην Κρήτη αλλά και στην Κοπεγχάγη και έχω δει τα αιολικά εκτρώματα απο κοντά. Και μεσα στην θάλασσα είναι προβλήμα και παντού εκτός και βρούν τρόπο να τα ... κάνουν αόρατα.
Επίσης στις απομακρυσμένες περιοχές επαναλαμβάνω είναι ακόμα χειρότερη η εγκατάστασή τους διότι βιομηχανοποιούν την ύπαιθρο. Στην Δανία δεν ύπάρχει ούτε βουνό ούτε βιοποικιλότητα της Ελλάδας ούτε τίποτε...
Το τσιμεντάρισμα και οι δρόμοι, καλώδια κλπ δεν είναι ελληνική νοοτροπία αλλά τρόπος κατασκευής για τις δήθεν οικολογικές ΑΠΕ.
Σίγουρα η αντιεπιστημονική λαϊκίστικη και ΨΕΥΔΟοικολογική προπαγάνδα έχουν κάνει τον κόσμο αρνητικό στην πυρηνική ενέργεια. Σε αντίθεση με αυτό η αντίδραση στα αιολικά εκτρώματα έχεται ύστερα από την υπάρχουσα πείρα. Στην Βραζιλία η αντιεπιστημονική προπαγάνδα της Greenpeace διαδίδοντας ασύστολα ψεύδη είχε φέρει το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας στο μηδέν. Η εθνική επιτροπή ατομικής ενέργειας της Βραζιλίας χτύπησε αδυσώπητα και επιθετικά την καμπάνια ψεύδους και κινδυνολογίας της Greenpeace και φτιάχτηκαν πυρηνικοί αντιδραστήρες απαραίτητοι για την χώρα. Ας ακολουθήσουμε αποφασιστικά το παράδειγμα τους!

ioannisk είπε...

Τι να πω, πολύ μένος για τα αιολικά :)))

Τα αιολικά στην Εύβοια δεν με ενοχλούν καθόλου, ίσως να είναι γούστο.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το περιβάλλον ("τσιμεντάρισμα και οι δρόμοι, καλώδια") δεν είναι οι ΑΠΕ αλλά γενικά οι ανθρώπινες δραστηριότητες ειδικά των "ντόπιων".

Πάντως ένα πυρηνικό ατύχημα, έστω και μικρό, προκαλεί 1000 φορές μεγαλύτερη ζημιά από 500 ανεμογεννήτριες. Τα απόβλητα τι θα τα κάνουμε;