Τρίτη, Ιανουαρίου 23, 2007

Γενοκτονίες και «Γενοκτονίες», μέρος Β’.

Πριν από λίγους μήνες, με αφορμή ένα ψήφισμα της Γαλλικής Βουλής που πoινικοποιούσε την άρνηση της «γενοκτονίας» των Αρμενίων, είχα γράψει ένα post στο οποίο υποστήριζα πως η κατάχρηση του όρου θα έχει σαν αποτέλεσμα να χάσει η λέξη την βαρύτητα της.

Πριν από λίγες μέρες διάβασα ένα απόσπασμα από μία ομιλία του Stephane Gerasimos (πρώην εκδότης του περιοδικού Herodote) σε μία εκδήλωση που έγινε στην Ισταμπούλ για την «γενοκτονία» των Αρμένιων τον Μάιο του 2005 και με την οποία συμφωνώ απόλυτα:


Πιστεύω ότι το ερώτημα που πρέπει να θέσουμε δεν είναι: «Πρέπει άραγε να αναγνωρίσουμε την γενοκτονία»; (ή αν θέλετε : «να χαρακτηρίσουμε τα γεγονότα του 1915 - 1917 ως γενοκτονία;»), αλλά: «να αναγνωρίσουμε τη γενοκτονία για ποιο σκοπό;».

Σε αυτό επιχειρώ να σκιαγραφήσω κάποιες απαντήσεις.

1) Αν είναι για να μπορέσουν οι Αρμένιοι να ολοκληρώσουν το πένθος τους, λέω ναι.
2) Αν είναι για να μπορέσουν οι Τούρκοι να συμφιλιωθούν με την ιστορία τους, λέω δύο φορές ναι.
3) Αν είναι για να συμφιλιωθεί η Τουρκία με τη διεθνή κοινή γνώμη γενικά και με τους Αρμένιους ειδικότερα, λέω τρεις φορές ναι (με τη διευκρίνιση ότι, για εμένα, να αναγνωρίσουμε τη γενοκτονία σημαίνει να την αναγνωρίσουμε στην ιστορική της ιδιαιτερότητα και πραγματικότητα και όχι κατασκευάζοντας ένα αντίγραφο του Εβραϊκού ολοκαυτώματος.)
4) Αν είναι για να δημιουργήσουμε ένα σημείο αφετηρίας για νέες εθνικιστικές, εδαφικές κτλ διεκδικήσεις δηλαδή για νέες τραγωδίες στο μέλλον, λέω τρεις φορές όχι.


Η μόνη αλλαγή που θα έκανα στο κείμενο είναι ότι στο σημείο 4 λέω όχι 333 φορές.

Το απόσπασμα είναι από το βιβλίο: Άκης Γαβριηλίδης, Η Αθεράπευτη Νεκροφιλία του Ριζοσπαστικού Πατριωτισμού, future, Αθήνα, 2006.

11 σχόλια:

Κοινότητα Εκάλης είπε...

Το επόμενο βήμα θα ειναι και οι αποζημιωσεις και η επιστροφη των σπιτιών.

Μη ξεχνας και τους ελληνες μουσουλμανους του Ποντου..

for more info...

http://www.ocena.info/

o webmaster μιλαει απταιστα ποντιακα και εχει μιλησει και στην ελληνικη τ.β.

cyberdustz είπε...

Υπάρχει κάποιο λογικό λάθος στο τέταρτο σημείο. Η ροή της ιστορίας δεν ρυθμίζεται τόσο εύκολα κατά πόσα κάποιος πει ναι ή όχι. Αυτή έχει την δικιά της αυτόνομη πορεία. Εδαφικές διεκδικήσεις θα υπάρξουν, εάν είναι να υπάρξουν, ίσως και από τους πιο απίθανους διεκδικητές, ίσως και από την άλλη άκρη της γης. Εξίσου δεν ανασταίνονται οι νεκροί αυτομάτως μετά την αναγνώριση της σφαγής ως γενοκτονίας. Οπότε και εδώ λέμε ένα βροντερό ναι, μπας και βοηθήσει ολίγον τι ώστε να διδαχθούμε από τα λάθη της ιστορίας.

ioannisk είπε...

Συγνώμη για την καθυστέρηση αλλά ήμουνα εξωτερικό και γύρισα σήερα.

chris
Ευχαριστώ για το link δεν το γνώριζα. Πάντως το post είναι γενικό και όχι "αφιερωμένο" στις σφαγές των Αρμενίων.

Για τις αποζημειώσεις κλπ θα σου απαντήσω μέσω της απάντησης στον cyberdust.

cyberdust
Δεν νομίζω πως υπάρχει κάποιο λογικό λάθος, για τον απλούστατο λόγο ότι ο Gerasimos δεν προσπαθεί να ορίσει την ροή της ιστορίας αλλά ποιος δεν πρέπει να είναι ο σκοπός την αναγνώρισης μιας σφαγής ως γενοκτονίας.

Αυτό που αναφέρεις εσύ είναι το λογικό (αν μπορείς να πεις ότι κάτι είναι λογικό στην ιστορια) αποτέλεσμα αναγνώρισης μιας σφαγής σαν γενοκτονία. Υποθέτω πως αυτό που αναφέρεις είναι που δεν άρεσε στον Gerasimos και σίγουρα δεν αρέσει σε εμένα.

"μπας και βοηθήσει ολίγον τι ώστε να διδαχθούμε από τα λάθη της ιστορίας"
Σε αυτό συμφωνώ 100% μαζί σου και αυτός ήταν ο σκοπός του πρώτου μου post για τις γενοκτονίες.

Ανώνυμος είπε...

Η ιστορία έχει αποδείξει ότι δεν διδασκόμαστε ποτέ από αυτή.

ioannisk είπε...

zoi
Δυστυχώς έχεις δίκαιο.

doctor είπε...

zoi20 said...
Η ιστορία έχει αποδείξει ότι δεν διδασκόμαστε ποτέ από αυτή.

Ιανουάριος 26, 2007 3:18 μμ
******

Οι μόνοι που έχουν διδαχθεί από την ιστορία τους είναι οι Γερμανοί.
Σήμερα, η επίσημη Γερμανία, όπου και αν βρεθεί ζητά συνεχώς συγνώμη για τις σφαγές και τον πόνο που προξένησαν οι παπούδες τους.

Ενώ οι Βαλκάνιοι (των ελλήνων συμπεριλαμβανομένων) τις σφαγές που πραγματοποίησαν τις παρουσιάζουν ως νίκες ενώ τις σφαγές που υπέστησαν τις παρουσιάζουν ως γενοκτονίες.

Και μη μου πείτε ότι ο προελαύνων ελληνικός στρατός στην Μικρά Ασία έραινε με άνθη και λουλούδια τα τούρκικα χωριά.

Απλά εμείς την σφαγή της Χίου την έχουμε ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας επειδή έγινε εναντίον μας ενώ την σφαγή που διαπράξαμε στην Τριπολιτσά την έχουμε ως μεγάλη νίκη και μάλιστα παρουσιάζουμε και ως άλλοθι τα όσα υπέστημεν!

Τι παραπάνω κάνουν οι τούρκοι, οι αλβανοί, οι βούλγαροι και γενικά όλοι οι άνοες βαλκάνιοι που ακόμα είναι δηλητηριασμένοι από τον εθνικισμό;
Ενώ οι Σκανδιναβοί που τα ξέχασαν όλα, τα διέγραψαν και τώρα είναι φίλοι είναι οι ξενέρωτοι...

Εδώ όμως κάνει κουμάντο ο Παπαθεμελής, ο Χριστόδουλος, ο Καρατζαφέρης και όλος ο μεσαίωνας.
Θαυμάστε τους:

http://ta-nea.dolnet.gr/print_article.php?e=A&f=18743&m=P24&aa=1

Ανώνυμος είπε...

Doctor έχεις δίκιο αλλά είσαι κ λίγο απαισιόδοξος βρε παιδί μου. Εντάξει δεν είναι τόσο χάλια τα πράγματα. Εκτός από τη Θεσσαλονίκη που ψηφίζει Ψωμιάδη κ τα δελτία ειδήσεων που τους δίνουνε βήμα συνεχώς κ τώρα που το σκέφτομαι κ οι περισσότεροι γνωστοί μου που χαμπάρι δεν παίρνουν από το τι συμβαίνει. ΟΚ, το παίρνω πίσω, δεν είσαι απαισιόδοξος, μάλλον ρεαλιστής.

ioannisk είπε...

doctor με πρόλαβες.

Είχα ήδη γράψει ένα Post για τα σχολικά βιβλία αλλά δεν το είχα ανεβάσει επειδή βιαζόμουνα. Στο ίδιο post ανέφερα και την άλωση της Τρίπολης...

ioannisk είπε...

doctor
Η zoi δεν ανήκει στους "ελληναράδες" και πιστεύω πως με το σχόλιο της εννοεί πως αν ξέραμε την ιστορία (όλοι όχι μόνο οι Έλληνες) τα μίση άρα και οι σφαγές θα ήταν πολύ μικρότερα στον πλανήτη μας.

Συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιο σου.

ioannisk είπε...

Το Post συνέπεσε με την δολοφονία του Hrant Dink και ήταν εντελώς τυχαίο.

Ανώνυμος είπε...

Όντως αυτό εννοούσα ioannisk, τουλάχιστον εσύ το κατάλαβες