Τετάρτη, Ιανουαρίου 17, 2007

Νοικιάζονται διαδηλωτές

Διάβασα χθες ότι μία Γερμανική εταιρία νοικιάζει διαδηλωτές.

Αυτή η είδηση με χαροποίησε πολύ. Όλο παραπονιόμαστε για την μη ανταγωνιστικότητα των Ελληνκών προϊόντων που έχει σαν αποτέλεσμα τις χαμηλές εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και για την μη επαρκή τεχνογνωσία των Ελληνικών επιχειρήσεων.

Στον κλάδο των διαδηλώσεων η χώρα μας έχει, χωρίς καμία αμφιβολία, ένα τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα.

Το άρθρο αναφέρει ότι στην Γερμανία υπάρχουν μόνο 312 διαθέσιμοι διαδηλωτές. Δεν μπορώ παρά να γελάσω ειρωνικά με την ανεπάρκεια που έχει η Γερμανία στον συγκεκριμένο κλάδο. Μόνο το ΠΑΜΕ μπορεί να μαζέψει 5.000 άτομα σε οποιαδήποτε γωνία της χώρας μας για ψύλλου πήδημα σε ελάχιστο χρόνο.

Φυσικά το πλεονέκτημα μας δεν περιορίζεται μόνο στην «πρώτη ύλη» αλλά και στην τεχνογνωσία. Η διαδήλωση χρειάζεται οργάνωση: logistics, μεταφορά των διαδηλωτών, συνθήματα κλπ. Δεν νομίζω να έχετε ξεχάσει πως τα ένδοξα eighties τα δύο μεγάλα κόμματα μάζευαν, πολύ χαλαρά μπορώ να πω, με πούλμαν, με τρένα ακόμα και με τρακτέρ, 1.000.000 κόσμο από όλη την Ελλάδα στις προεκλογικές συγκεντρώσεις τους;

Ακούς εκεί μόνο 312 άτομα, καημένοι Γερμανοί...

21 σχόλια:

Κοινότητα Εκάλης είπε...

Γιατι αυτοι στο ΠΑΜΕ τι είναι. Νομίζεις οτι π.χ. στις 10-1 ολοι αυτοι ηταν φοιτητες ή οτι οταν εχουν απεργια π.χ. οι ναυτεργατες ειναι ολοι ναυτεργατες. Εχω σταμπαρει φατσες σε πολλες πορειες. Αυτοι σημερα δουλευουν και αυριο στα deals θα μπουν σε διαφορες επιτροπες ως αντιπροσωποι του ΚΚΕ και του ΣΥΝ του Λλαβανου (δεν το παω μια αυτον) για 300€ την εμφανιση σε επιτροπη ή καπου στο δημοσιο με την πρωτη ευκαιρια.

ioannisk είπε...

Η διαφορά με το ΠΑΜΕ (ή και τον ΣΥΝ) είναι πως οι διαδηλωτές είναι μέλη του κόμματος άρα είναι στις υποχρεώσεις τους να παίρνουν μέρος στις διαδηλώσεις που οργανώνει το κόμμα. Δεν είμαι ενάντια σε αυτό το σύστημα, είναι δικό τους θέμα.

Σίγουρα πολλοί από αυτούς θα γίνουν "στελέχη" και θα μπουν σε διάφορες επιτροπές και οργανώσεις. Πολύ καλό παράδειγμα είναι ο Τσίπρας που το μόνο πράγμα που περιέχει το βιογραφικό του είναι διαδηλώσεις και καταλήψεις.

ioannisk είπε...

Στο συγκεκριμένο post δεν έχω σκοπό να κατακρίνω τις διαδηλώσεις των ΠΑΜΕ, ΣΥΝ κλπ άλλο αν το έχουν κάνει "βιομηχανία".

Κοινότητα Εκάλης είπε...

Mα δεν δεις π.χ. το cv των περισοτέρων στελεχων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. ειναι επαγγελματιες συνδικαλιστες.

Ανώνυμος είπε...

Γενικά στην ελλάδα είμαστε του 'όταν κάνεις κάτι να το κάνεις καλά'. Όταν είσαι διαδηλωτής, είσαι μόνο αυτό, όταν είσαι καταληψίας δεν έχεισ καιρό για δουλειές κ μαλακίες.Είμαστε γενικώς πολύ μπροστά, πράγματι, καημένοι Γερμανοί, κάθονται κ δουλεύουν αντί να διαδηλώνουν...

Κοινότητα Εκάλης είπε...

Ζοη λυπαμε αλλα η στατιστικη αλλα λεει, οι ελληνες με 43,5 ωρες την εβδομαδα δουλευουν περισσοτερες απο ΟΛΟΥΣ τους ΕΥρωπαιους.

Δυστυχως αλλος ενας ΜΥΘΟΣ καταριπτεται! ΤΗν ιδια στιγμη που αλλοι δουλευουν 35 ωρες την εβδομαδα και το 8ωρο ειναι ιερο καποιοι αλλοι στην ελλαδα εχουν καταργησει τα παντα στο ιδιωτικο τομεα. Οποτε ας σταματησουμε να ζουμε σε μυθους!

ioannisk είπε...

chris
Ένα σεβαστό ποσοστό είναι συνδικαλιστές αλλά όχι οι περισσότεροι, και δεν το βρίσκω απαραίτητα αρνητικό.

Όμως άλλο "επαγγελματίας" διαδηλωτής και άλλο συνδικαλιστής.

zoi
:)))

chris
Η zoi έκανε πλάκα, πάντως ναι οι Έλληνες εργάζονται περισσότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε.

george είπε...

Πως εξηγείτε/εξηγείται όμως ότι οι Έλληνες, αν και δουλεύουν (σε απόλυτους αριθμούς) περισσότερο απ' όλους στην Ευρώπη, η παραγωγικότητα είναι στο 75% του μέσου όρου της Ε.Ε ;

ioannisk είπε...

george
Γιατί απλούστατα η παραγωγικότητα δεν εξαρτάται από τις ώρες εργασίας. Ψέματα είναι μία από τις 2 παραμέτρους που ορίζουν την παραγωγικότητα, η άλλη είναι το έργο που παράγεται.

Παραγωγικότητα = Έργο (ή πλούτος) / ώρες εργασίας.

Το έλειμμα παραγωγικότητας στην Ελλάδα υπάρχει επειδή η ποσότητα του έργου που παράγεται είναι μικρή. Αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες: παιδεία (γενικά), τεχνογνωσία (management, χρήση τεχνολογίας κλπ), γραφειοκρατεία (με την κακή έννοια της λέξης) του δημόσιου τομέα και άλλους παράγοντες όπως η κίνηση κλπ.

Κοινότητα Εκάλης είπε...

εχω γραφει καποιες ερευνες για το θεμα, εχει να κανει με κακες εργασιακες συνθηκες, ελλειψη μανατζμεντ, κακες γνωσεις των εργαζομενων και οργανωσιακη κουλτουρα. Έρευνα της EUROFOUND BRHΚΕ Οτι οι ελληνες πατερες και μητερες ειναι οι πιο απογοητευμεναοι απο τα εργασιακα στην Ε.Ε.


EUROFOUND, (2005) “Combining family and full-time work” retrieved from http://www.eurofound.eu.int/ewco/reports/TN0510TR02/TN0510TR02_7.htm


Ειναι ενα θεμα που θα ηθελα να κανω ερευνα για ενα μελλοντικο paper.

Κοινότητα Εκάλης είπε...

aythb th periodo grafo ena paper gia work-life balance alla den mporw na to dosw logo oti to kano gia pelath mou,

to 8ema einai k sta kaka benefits pou iparxoun alla k opws to vlepo apo to xoro ergasiaw h mh katanoisi twn praktikvn HRM apo tous manager k afentika.

ioannisk είπε...

chris
Υποθέτω πως η χαμηλή παραγωγικότητα της Ελλάδας θα οφείλεται πολλούς παράγοντες και η κατάσταση ανά τομέα να είναι διαφορετική. Σε μερικούς η παραγωγικότητα θα είναι πάνω από τον μέσο όρο σε άλλους πολύ κάτω.

Κοινότητα Εκάλης είπε...

πιστευω οτι μπορω να σου πω το γιατι αλλα θα χρειαστει να γραψω εδω καμια 15ρια σελιδες. Με λιγα λογια δεν υπαρχει μανατζμεντ! Οποια εταιρεια εχει μανατζμεντ και τελευταια και κοινωνικη ευθυνη και work-life balance παει καλα!

Οταν το ελληνας μανατζερ ειναι μονιμα με μια απειλη, φωνες και ανοργανωτος που να παει μπροστα; οσα πτυχια και να εχει they have missed the starting gun!

ioannisk είπε...

chris
Υπάρχουν και εξώτερικοι παράγοντες που επηρεάζουν την παραγωγικότητα.

Στο θέμα του "κοινωνικη ευθυνη" είμαστε πιο πίσω ακόμα και από το management.

Ανώνυμος είπε...

Το θέμα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης είναι σχεδόν ανύπαρκτο στην Ελλάδα. Δε νομίζω να ξέρουνε καν τι είναι αυτό, οι δημοσχετίστες των μεγάλων εταιριών. Το δε υπουργείο, δεν έχει πάρει χαμπάρι, όπως πάντα.

ManBlogg είπε...

Δεν ξέρω για εσάς αλλά εμένα οι περισσότεροι φίλοι μου στην Ελλάδα (ηλικίες 28-38) ακόμα όταν έχουν να κάνουν δουλειές (με δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα) το πρώτο πράγμα που σκέφτονται να κάνουν είναι να "πάνε" στον πάροχο υπηρεσίας ακόμα και αν αυτό που θέλουν να κάνουν είναι κάτι το οποίο μπορεί να τακτοποιηθεί τηλεφωνικώς. Αυτό είναι εντελώς αντιπαραγωγικό και δείχνει ότι είναι κομμάτι μιας νοοτροπίας που είτε δεν έχει συνηθίσει είτε δεν εμπιστεύεται το τηλέφωνο για τις δουλειές του.

Κατα τ'άλλα συμφωνώ ότι υπάρχει χαμηλή παραγωγικότητα λόγω κακού μάνατζμεντ αλλά και παράγοντες εξωτερικοί που επηρεάζουν την παραγωγικότητα με τους μεν να ξεπερνούν τους δε (είτε από τη μία είτε από την άλλη) ανάλογα με τη φύση της εταιρείας. Όμως λόγω της ύπαρξης του "δημοσίου δεινοσαύρου" στην Ελλάδα που απλώνει τον όγκο του και επηρεάζει και τις πιο απλές πτυχές της καθημερινότητας των πολιτών πιστεύω ότι σήμερα οι μεγαλύτεροι παράγοντες χαμηλής παραγωγικότητας είναι εξωτερικοί στις περισσότερες περιπτώσεις. Μην ξεχνάμε ότι και ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα ως επί το πλείστον τρέφεται , εξαρτάται και δραστηριοποιείται γύρω από τον δημόσιο. Είναι δύσκολο να πολεμάς το θηρίο.

george είπε...

(προσοχή ακολουθεί private joke)

@ioannisk

Το "όταν ό Έλληνας manager ειναι μόνιμα με μια απειλή, φωνές και ανοργάνωτος, που να πάει μπροστά;" που γράφει ο chris, σου θυμίζει κάποιον; :D Συγγνώμη δεν κρατήθηκα - έπρεπε να το πω (γράψω).

Κοινότητα Εκάλης είπε...

Ιδανικο παραδειγμα για CSR ΣΤΗΝ ελλαδα ειναι το σκανδαλο με την ΜΑΚΝΑΝ . ΚΑΜΙΑ ευθυνη.

τωρτα εχω προβλημα με την Vivodinet και δεν μπορω να βρω υπεθυνο και θα κανω καταγγελια μιας και δεν βρισκω ακρη.

ioannisk είπε...

Με αρκετή καθυστέρηση...

zoi
Πριν από λίγα χρόνια, περίπου το 2000 (άσχετο πόσο μακρινό φαίνεται πλέον αυτό το έτος...) στις Ελληνικές εφημερίδες υπήρχαν αρκετά άρθρα για corporate governance, αλλά μείναμε στα μερικά άρθρα. Γενικά η Ευρώπη είναι πολύ πίσω σε αυτό το θέμα συγκριτικά με τις ΗΠΑ.

@ManBlogg
Ένας παιδικός μου φίλος ζει στις ΗΠΑ και οταν τον ρώτησα γιατί δεν θέλει να γυρίσει στην Ευρώπη μου απάντησε αυτό που λες στην 1η παράγραφο: η ευκολία με τις υπηρεσίες.

Για τους εξωτερικούς παράγοντες συμφωνώ μαζί σου και δεν έδωσα αρκετή έμφαση όταν απάντησα στον george.

george
μμμμμμ εμένα όταν αναλαμβάνω χρέη manager? :)))

chris
Δεν γνωρίζω το σκάνδαλο της ΜΑΚΝΑΝ, όσον αφορά την Vivodi απευθύνσου στον συνήγορο του καταναλωτή :)

ManBlogg είπε...

Γιάννη, ελπίζω η διαφορά στην ποιότητα επιλογή και ποικιλία υπηρεσιών να μην είναι και τόσο εξωπραγματική συγκρινόμενη με ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης. Θα μετακομίσουμε στη Ζυρίχη σε ένα μήνα μετά από 10 γεμάτα χρόνια στη ΝΥ. Ελπίζω το "πολιτισμικό σοκ" να είναι γενικά ..θετικό :)

ioannisk είπε...

ManBlogg
Ο φίλος μου δεν σκέφτεται να επιστρέψει Ελλάδα αλλά να μετακομίσει είτε στις Βρυξέλλες είτε στο Λονδίνο.

Σίγουρα δεν θέλω να σε επηρεάσω αρνητικά πόσο μάλλον που δεν έχω προσωπική εμπειρία. Καλή τύχη στην "νέα" σου ζωή στην Ελβετία.