Κυριακή, Ιανουαρίου 07, 2007

Τι σειρά ηταν ο Χατζηνικολάου;

Χθες έτυχε να δω 10 λεπτά τις "ειδήσεις" του Alpha, τα πρώτα 10 μου λεπτά ελληνικής τηλεθέασης για το 2007.

Το "θέμα" της εκπομπής ήταν κάποιος αξιωματικός τους στρατού ο οποίος, έναντι αμοιβής, έδινε τρελόχαρτα σε "επώνυμους" και σε εύπορους πολίτες.

Οκ και?

Πρέπει να εξοργίζομαι για αυτό το μη-θέμα;

Είναι κάτι άγνωστο και ασυνήθιστο ώστε να πρέπει να παραδέχομαι τους "δημοσιογράφους" του Alpha που φλυαρούν με τις ώρες στο κανάλι τους;

Το σύστημα με το οποίο δουλεύει ο Ελληνικός στρατός είναι το ακόλουθο:
Από την μία πλευρά υπάρχουν οι κληρωτοί που, αν όχι όλοι οι περισσότεροι, βλέπουν την θητεία τους ως αγγαρεία και από την άλλη είναι οι μόνιμοι, τα στελέχη..., που σε τεράστιο βαθμό, ανεξάρτητα με τις προθέσεις τους όταν μπήκαν στις στρατιωτικές σχολές, γίνονται δημόσιοι υπάλληλοι σε κάποια πρώιμη φάση της καρίερας τους.

Ο κανόνας για τους κληρωτούς είναι να βάζουν "βύσμα" (για να μην γενικεύω ας δεχτώ πως το κάνει μόνο το 99%) ώστε να έχουν όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες και αν είναι δυνατόν να υπηρετήσουν σπίτι τους ή ακόμα και καθόλου.

Ε μιας και το σύστημα είναι τέτοιο οι τηλέ-"επώνυμοι" και οι "λεφτάδες" που εξαγοράζουν, με την ευρεία έννοια της λέξης, την θητεία τους απλούστατα αρίστεψαν στο σύστημα που ονομάζεται Ελληνικός Στρατός, άρα: Μπράβο τους, αυτή είναι η κοινωνία μας, και η κοινωνία μας είναι τέτοια επειδή την δέχονται οι "απλοί" πολίτες. Αν ο "ανώνυμος" πολίτης, ο μικρός, ο μη-προνομιούχος (ας μην συνεχίσω την υπερβολή με τους χαρακτηρισμούς που θέλουν τον πολίτη αθώο και τις "ελίτ" ένοχες) ήθελε και επιδίωκε μία αξιοκρατική κοινωνία τότε η υπόθεση θα ήταν πράγματι σκανδαλώδης και προκλητική για την κοινωνία. Όμως, η όλη υπόθεση για εμένα είναι μία υποκρισία και τίποτε άλλο.

Υ.Γ. Να υποθέσω πως ο Χατζηνικολάου, οι Τραγκαουνάκηδες και οι άλλοι "ειδικοί" που το παίζουν βιασμένες παρθένες στα τηλεπαράθυρα, ήταν όλοι τους ΟΥΚάδες; Οι γιοι τους, οι ανιψιοί τους και οι γιοι των γνωστών τους θα υπηρετήσουν στα Ύμια;

17 σχόλια:

Ecumene είπε...

Αλφα,ε;;; ας πρόσεχες....

:-)

είχε και τον απόστρατο ναύαρχο Αντωνιάδη
που θα αφόριζε ο Σουρλας......

και έλεγε ο,τι λες και συ
Αυτη ειναι η κοινωνια μας
τί να κάνουμε,όλοι τα κάναμε...

Καλή χρονιά και ευρωπαϊκά!
;)

;)

Ανώνυμος είπε...

Χρόνια πολλά! Ότι επιθυμείς κ κυρίως υγεία κ λεφτά:)

Όσο αφορά το στρατό, έχεις απόλυτο δίκιο. Είναι μια ακόμα άσχημη σελίδα στο τρελοκομείο που ζούμε

ioannisk είπε...

ergo
"Αυτη ειναι η κοινωνια μας
τί να κάνουμε,όλοι τα κάναμε..."
Ο σκοπός μου δεν ήταν να επαναλάβω το Σημιτικό "Αυτή είναι η Ελλάδα". Αυτό που με ενοχλεί είναι η υποκρισία (και η ηλιθίοτητα όσων ασχολούνται): Οι πέτσινες αναβολές είναι γνωστές σε όλους και ξαφνικά γίνεται το νούμερο 1 θέμα συζήτησης επειδή το έβγαλαν τα κανάλια. Σε 2-3 μέρες θα βρουν άλλο μη-θέμα και η υπόθεση θα ξεχαστεί. Το αποτέλεσμα είναι ότι τίποτα δεν θα αλλάξει και θα λέμε πάλι "Αυτή είναι η Ελλάδα".

"και ευρωπαϊκά"
Τι εννοείς;

zoi
Όχι και τρελοκομείο, χαβαλεκομείο είναι. Αν έχεις την πολυτέλεια να βλέπεις τα πράγματα και να γελάς :).

Ανώνυμος είπε...

Λοιπόν, επειδή εγώ ήμουνα φαντάρος 1.5 χιλιόμετρο κοντά στην Τουρκία την νύχτα των Ιμίων, να πω κάτι.
Κάθε άλλο παρά βύσμα υπήρξα, όμως 2 φορές χρησιμοποίησα "τον γνωστό του γνωστού" στον στρατό: την μια φορά για να ξεφύγω από έναν λοχαγό που έριχνε την φυλακή με το καλημέρα (πήρα "μετάθεση" στο ΚΨΜ) και την άλλη όταν έκανα 15 μέρες (χωρίς να τιμωρηθώ) για να βγω έξω από το στρατόπεδο. Υπάρχουν τρόποι και πλαίσια που σε αναγκάζουν να αναζητήσεις την "πλάγια οδό", όσο και να μη το θέλεις. Το έχω ξαναπεί.

ioannisk είπε...

κκ
Είμαστε κοντινές σειρές :)

"Υπάρχουν τρόποι και πλαίσια που σε αναγκάζουν να αναζητήσεις την "πλάγια οδό", όσο και να μη το θέλεις.".
Συμφωνώ μαζί σου, αλλά ο κανόνας θέλει να πέφτει το τηλεφώνημα πολύ πριν κάποιος γνωρίσει τους "τρόπους και τα πλαίσια".

doctor είπε...

Αν θεωρείτε ότι η στρατιωτική θητεία αποτελεί τιμή και ότι όποιος πάει φαντάρος γίνεται άντρας τότε ορθώς διαμαρτύρεστε για τις λαμογιές κάποιων.

Εγώ θεωρώ χαμένο χρόνο την στρατιωτική μου θητεία.
Πόσο υπερήφανος να νιώσω που καθάριζα επί 12 ώρες πατάτες για να φάνε οι καραβανάδες το Πάσχα;
Ή που με έβαζε ο μαλάκας ο διοικητής να του πλένω το αυτοκίνητό του;

doctor

Υ.Γ. Γιάννη χρόνια πολλά, έστω και κατόπιν εορτής!

ioannisk είπε...

doctor
Δηλαδή δεν έγινες άνδρας καθαρίζοντας για 12 ώρες πατάτες; Παράξενο... Εγώ ολοκληρώθηκα σαν άνδρας όταν έμαθα να κάνω βήμα με συμπληρωμένη την τελευταία τριάδα.

Για να σοβαρευτώ, εμένα με ενόχλησε που έγινε θέμα κάτι που πρακτικά είναι μη-θέμα, μόνο και μόνο για να έχουν να λένε κάτι τα κανάλια. Δεν νομίζω να υπάρχουν και πολλοί που να πιστεύουν "όποιος πάει φαντάρος γίνεται άντρας". Τουλάχιστον ελπίζω να μην υπάρχουν πολλοί.

Ευχαριστώ για την "γιορτή" μου αλλά δεν γιορτάζω :)

ManBlogg είπε...

Αν τα πρώτα 10 σου λεπτά Ελληνικής τηλεθέασης συνέβησαν κάποια στιγμή στις 6 Ιανουαρίου τότε νομίζω είσαι σε καλό δρόμο πλήρης αποτοξίνωσης και απεξάρτησης αυτού του ναρκωτικού.
Συγχαρητήρια!

Κοινότητα Εκάλης είπε...

μπορω να πω οτι πηρα Ι4 με δικια μου επιλογη και τα περασα μια χαρα και διχως βυσμα. Στην ορκωμοσια την εβγαλα με Πομακους μιας και δεν ειμαι αθεος, πηγα σε μια σχολη στο Πυργο παρεα με αλλους πτυχιουχους και διδακτορικους και μετα Καβυλη το επαιξα γκαου και μπηκα στο υγειονομικο που εκανα απεραντες αναλυσεις για το πως δουλευε το αμερικανικο εκλογικο συστημα παρεα με αλλους.

Παρολα αυτα παιζει μεγαλο πολιτιστικο σοκ εκει. ΤΗν πληρωνουν οι πομακοι, ελληνες του εξωτερικου και πτυχιουχοι.

Βυσμα εβαλα στο πυργο οταν εβαλε ενας βυσμα για να φυγει με παραπανω μερες και το εβαλα να τον γειωσει και μια φορα που μου την ειπε ο λοχαγος και πηρα ενα δικο μου συνδιλιστη. Βεβαια δεν εκρυξα ποτε την ιδιοτητα μου ως συνδικαλιστης και γονος δημοσιογραφου αλλα ποτε δεν εχωσα κανεναν και εκανα και σκοπια οταν οι ρωσοποντιοι του ΛΕΜ δεν πηγαν στο ποστο και εχωσαν το δικο μας.

Θελει λιγο μανατζμεντ και κουλτουρα ομαδικοτητας ο στρατος και οχι ατομικισμος. Δεν ειχα προβλημα να κανω σκοπια, εστω και γιοτας, για να βοηθησω καποιον αλλα εβλεπα σε αλλους λοχους, ειδικα οσους ειχαν παιδακια και ροσσοποντιους οτι ο καθενας ηταν για την παρτυ του.

Λυση ειναι ο επαγγελματικος στρατος. Ειμαι εναντια στο να πηγαινουν υποχρεωτικα στα 18 γιατι ειναι κρισιμη ηλικια θα γεμισει η ελλαδα αλητες αν ενηλικιωθουν στο στρατο.

Κοινότητα Εκάλης είπε...

Σημείωση ειναι οτι οι της ΕΣΗΕΑ κανουν θητεια κοντα στο μεσο που εργαζονται και εχουν ειδικη μεταχειριση.

ioannisk είπε...

chris
Συμφωνώ μαζί σου για την επαγγελματικό στρατό αλλά αν λειτουργεί όπως λειτουργούν οι Ε.Π.Υ., ας το ξεχάσουμε.

"Σημείωση ειναι οτι οι της ΕΣΗΕΑ κανουν θητεια κοντα στο μεσο που εργαζονται και εχουν ειδικη μεταχειριση."
Αυτό το προνόμιο το στιγμάτισαν τα κανάλια; :))))

ioannisk είπε...

ManBlogg
Η Ελληνική τηλεθέαση είναι το μόνο ναρκωτικό που δεν πρόκειται να γίνω χρήστης :)

doctor είπε...

Από την σημερινή ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

Φοβερός ο Τριάντης για άλλη μια φορά:

Ετσι, για την τιμή των όπλων...

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΙΑΝΤΗΣ

...Σιγά την αποκάλυψη. Το ξέρουν ακόμη κι οι πέτρες ότι η εξουσία και το χρήμα αγοράζουν τα πάντα. Συνειδήσεις, εκλογές, στρατιωτική θητεία, φοβισμένους ανθρώπους, δικαστικές αποφάσεις... Σιγά την έκπληξη για το εύρος του επιλήψιμου καταλόγου.

Λες και δεν είναι γνωστό ότι η λούφα, η λαμογιά και η «μαγκιά» των πονηρών -που αποκαλούν μαλάκες τους νομοταγείς- δεν είναι ίδιον ολίγων, παραλήδων, ισχυρών, αλλά βασικά χαρακτηριστικά στη συμπεριφορά της πλειονότητος...

Ουσιαστικά, δεν υπάρχει καμία διαφορά στην ηθική ενός πλούσιου που εξαγοράζει τη θητεία του κανακάρη του και ενός μεροκαματιάρη που έτυχε να έχει μέσον και φέρνει τον γιο του «κοντά στο σπίτι» για να γλιτώσει τα σύνορα και να λουφάρει.
Διότι και οι δύο εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες που έχουν. Και στις δύο περιπτώσεις, κάποιοι άλλοι «ρίχνονται», κάποιοι μαλάκες την πληρώνουν.
Το θέμα είναι να μπορείς, αλλά να μην ενδίδεις. Να αρνείσαι υπεροπτικά τη διευκόλυνση και το ρουσφέτι.
Να μη γουστάρεις ούτε μία κλήση να σβήσεις στη ζωή σου (...Γι' αυτό, να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα των πονηρών, όταν περατωθεί ο έλεγχος και παραπεμφθούν οι φυγόστρατοι στη δικαιοσύνη.
Ετσι, για την τιμή των όπλων)

*** Οι «αρνητές στράτευσης» είναι από άλλο γήπεδο, υποβολέα - τουλάχιστον οι περισσότεροι.
Αυτοί δεν είναι λουφαδόροι και λαμόγια.
Ξέρουν το τίμημα της άρνησης.
Και το αναδέχονται.
Θυμήσου τον Μπορίς Βιάν στον «Λιποτάκτη» του:
«Κύριε Πρόεδρε / Σας γράφω ένα γράμμα... Δεν θέλω να θυμώσετε/ Μα πρέπει να σας πω/ Πως το 'χω πάρει απόφαση/ Για να λιποτακτήσω... Θα ζητιανεύω τη ζωή μου/ στους δρόμους της Γαλλίας... Και αν με καταδιώξετε/ Στους χωροφύλακες να πείτε/ Πως όπλα δεν κρατώ/ Και να τραβήξουν σίγουρα».

--------------------
Θαυμάζω το θάρρος των αντιρρησιών συνείδησης.
Αν δεν ήμουν δειλός θα ήμουν ένας από αυτούς...

doctor

ioannisk είπε...

doctor
Πάρα πολύ καλό το άρθρο σου.

"Ουσιαστικά, δεν υπάρχει καμία διαφορά στην ηθική ενός πλούσιου που εξαγοράζει τη θητεία του κανακάρη του και ενός μεροκαματιάρη που έτυχε να έχει μέσον και φέρνει τον γιο του «κοντά στο σπίτι» για να γλιτώσει τα σύνορα και να λουφάρει.
Διότι και οι δύο εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες που έχουν. Και στις δύο περιπτώσεις, κάποιοι άλλοι «ρίχνονται», κάποιοι μαλάκες την πληρώνουν."
Αυτό ήθελα να πω με το post μου!

"Το θέμα είναι να μπορείς, αλλά να μην ενδίδεις. Να αρνείσαι υπεροπτικά τη διευκόλυνση και το ρουσφέτι."
Αυτό πίστευα και εγώ αλλά μέρα με την μέρα αλλάζω στρατόπεδο, φαλινεται πως με τα χρόνια "ωριμάζω" :(

"Θαυμάζω το θάρρος των αντιρρησιών συνείδησης.
Αν δεν ήμουν δειλός θα ήμουν ένας από αυτούς..."
Όχι τόσο πολύ πλέον, στην εποχή μου πήγαιναν 4 χρόνια ΣΦΑ και ναι και εγώ ήμουνα ένας δειλός.

Κοινότητα Εκάλης είπε...

To kako einai oti h savoura ths TV exei perasei k sto bloggin (anaferomai se 'dimosiografiko' blog tipou trash tv pou einai k apo ta pio dimofilhs)

ioannisk είπε...

chris
Λογικό ήταν να περάσει αλλά δεν κατάλαβα σε πιο Blog αναφέρεσαι.

Κοινότητα Εκάλης είπε...

Αναφέρομαι στο //press-gr.blogspot.com/.