Κυριακή, Νοεμβρίου 26, 2006

Lingua Franca

Σήμερα είδα στο Euronews τον εκπρόσωπο τύπου του Βατικανού και η συνέντευξη ήταν στα Αγγλικά.

Δεν έχω σκοπό να κατακρίνω τα Αγγλικά ως Lingua Franca αλλά κάτι δεν μου φάνηκε σωστό, η εικόνα μου φάνηκε πολύ παράξενη και ξένη. Είχα συνηθίσει να ακούω τους καθολικούς να μιλάνε Ιταλικά ή Γαλλικά άντε Γερμανικά αλλά Αγγλικά ποτέ. Άλλωστε δεν υπάρχουν και πολλοί καθολικοί που η μητρική τους γλώσσα είναι τα Αγγλικά.

Η χώρα τον Λατινικών πέρασε και αυτή στον 21ο αιώνα.

Υ.Γ. δίπλα του καθόταν ο Archbishop of Canterbury, Dr Rowan Williams. Τον άκουσα λίγο, τι χάσμα αν τον συγκρίνεις με τον "δικό μας" αρχιεπίσκοπο. Ο Dr Rowan Williams είναι πράγματι doctor και φαίνεται από τον τρόπο που μιλάει, ο "δικός μας"...

9 σχόλια:

Κοινότητα Εκάλης είπε...

You mean globish....

Ανώνυμος είπε...

Τι εννοείς χάσμα?

ioannisk είπε...

chris
globish.... δεν ξέρω γιατί αλλά δεν μου αρέσει αυτή η λέξη, όσο εύστοχη και αν είναι. Ίσως να παρά είναι globish...

zoi20
Σίγουρα δεν εννοώ δογματικό χάσμα, τις διαφορές στην ερμηνεία της Βίβλου και των άλλων κειμένου ανάμεσα στις 2 θρησκείες, δεν με ενδιαφέρουν άλλωστε.

Χάσμα εννοώ ως προς την γλώσσα, το ύφος και γενικά την παρουσία τους. Ο dr. Rowan William θα μπορούσε να ήταν κάλιστα ένας επιστήμονας και να έβγαζε λόγο σε συνέδριο (έστω θεολογίας). Τον άλλο μπορώ να τον φανταστώ είτε σαν καλεσμένο σε πρωινάδικο όλο χαχαχούχα με τους υπόλοιπους του πάνελ ή σαν λαϊκιστή πολιτικό ακραίου κόμματος που ονειρεύεται να βγάλει 3% στις επόμενες εκλογές.

Εκτιμάω τον μακαριότατο σωστά; :)

Ανώνυμος είπε...

Ναι... έχεις δίκιο. Το έχω νιώσει με πολλούς διαπρεπείς έλληνες αυτό το χάσμα.

Ecumene είπε...

Και ακούγεται ωραία το...


Patriarche oecuménique..


:-)

ioannisk είπε...

zoi
Δεν είχα σκοπό να κάνω το σχόλιο ως προς το έθνος (λαό, φυλή κλπ), άλλωστε ο λόγος (το ύφος κλπ) του Πατριάρχη διαφέρει ριζικά με του ακατανόμαστου.

ergo
O ακατανόμαστος θα ήθελε πολύ να είναι Patriarche oecuménique, ή έστω Patriarche des Hellenes, αλλά ατύχησε. Πάντως ναι οι λέξεις ακούγονται πολύ ωραία στα Γαλλικά.

Κοινότητα Εκάλης είπε...

χτες βγηκα και μιλησα στο bbc, αφου ειχα στειλει γραμμα στο have your say, τελικα η lincua franca kanei την δουλεια της μιας και οι συνομιλητες μου ηταν Τουρκοι, βρετανοι και καποιος μουσουλμανος κληρικος απο το δυτικο λονδινο. Σιγουρα αν δεν υπηρχε η lingua francα δεν θα επαιζαν αυτα.

ioannisk είπε...

chris
Εννοείς πως δημοσίευσαν σχόλιο σου σε άρθρο που έχει Have your say? Καλή φάση, μία φορά είχα γράψει για ένα ρατσιστικό γεγονός στο Βέλγιο αλλα δεν το εγκρίνανε.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ύπαρξη μιας Lingua Franca, όποια και αν είναι αυτή, είναι υπερβολικά χρήσιμη για τους ανθρώπους.

Κοινότητα Εκάλης είπε...

οχι,εχω δημοσιευεσει πολλες φορες, σε παιρνουν τηλεφωνο και μιλας στην εκπομπη ζωντανα ή σε μαγνητοσκοπηση. βασικα τους ειπα οτι ο πατριαρχης ειναι ουκεμενικος και το εφτιαξαν στο σαιτ και μετα μιλησα σε μια εκομπη για την επισκεψη του παπα.

στο bbc δεν ειναι δυσκολο να βγεις, εχω κατι γνωστους που βγαινουν κα8ε τοσο