Δευτέρα, Νοεμβρίου 27, 2006

Φορολόγηση ξυραφιών μιας χρήσης, ένα ημί-ανέκδοτο.

Δίαβασα στην Καθημερινή της Κυριακής αυτή την επιφυλλίδα: Αντηχήσεις: Tο παράδειγμα της Zανζιβάρης της Αμάντας Μιχαλοπούλου.

Κρατάω την πρόταση: "αλλά και το βρετανικό που (όπως έγραφε η Oμπσέρβερ, την περασμένη Kυριακή επίσης) προβλέπει επιπλέον φόρους για τα ξυραφάκια ή τις φωτογραφικές μηχανές μιας χρήσης απαντούν σε σύγχρονα προβλήματα με σύγχρονες λύσεις".

Τα καλοκαίρι είχα πάει διακοπές με ένα φίλο που ζει στην Αμερική και μεγάλωσε στο Βέλγιο. Όπως πάντα είχα ξεχάσει να πάρω μαζί μου ξυράφια. Πήγα σε ένα super market να αγοράσω. Στο ταμείο ο φίλος μου με ρωτάει πόσο φορολογούνται τα ξυράφια μιας χρήσης στην Ελλάδα.

Τον κοιτάω (είναι από τις φάσεις που μετά από λίγο καταλαβαίνω πως πλέον είμαι 100% Έλληνας...) λες και είδα εξωγήινο. Σχεδόν αμέσως κατάλαβα ότι εννοούσε κάποιο περιβαλλοντολογικό φόρο στο Βέλγιο (είναι από τις φάσεις που μετά από λίγο καταλαβαίνω πως δεν είμαι 100% Έλληνας :))). Η απάντηση μου ήταν αυτονόητη: "Εμ ξέρεις στην Ελλάδα οι οικολογικές ευαισθησίες δεν είναι πολύ... ξέρεις".

Δυστυχώς ξέρουμε, για άλλη μία φορά.

Για να με αυτο-διαφημίσω είχα γράψει σχετικό post το καλοκαίρι: Πλαστικές σακούλες

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν θέλω να ακούγομαι ψώνιο, επειδή πήγα μερικά χρόνια στο εξωτερικό αλλά τι άλλο να πω για τη χωριατιά κ την αχαρακτήριστη απάθεια του έλληνα για τα περιβαλλοντικά προβλήματα. Ε, ναι έξω ήταν αλλιώς. Οι άνθρωποι σεβόταν το χώρο τους. το βέλγιο μάλιστα κάνει κ εξαγωγές ανακυκλωμένου χαρτιού. Εδώ το θεωρούνε μαγκιά να πετάνε άσχετα σκουπίδια στους κάδους για ανακύκλωση. Θεωρείται κάτι σαν κουλτουρέ πολυτέλεια να σκέφτεσαι το περιβάλλον κ μου έχει τύχει να με κοροϊδέψουν όταν είπα σε κάποιον να μαζέψει το πλαστικό του μπουκάλι από την παραλία.

Κοινότητα Εκάλης είπε...

Υπαρχουν πολιτικες αλλα δεν εφαρμοζονται.πχ. ο ΕΛΟΤ εχει προτυπο για την ανταλλαγη ρυπων μεταξυ εργοστασιων. Ισως να δουμε και την πρασινη νομοθεσια των grunen στην Γερμανια το 2000. Περα απο αυτα δεν καταλαβαινω γιατι να εχουμε τοσους παρανομους φορους π.χ. κληρονομιας και περιουσιας και οχι σε τσιγαρα, αλκοολ κτλπ.

Κοινότητα Εκάλης είπε...

Des kai ayto to project sthn vretania opws sistinw kai to proteleytaio economist me afieroma sthn green energy

http://www.wwf.org.uk/sustainablehomes/

Odysseas είπε...

Το έγραψα και σε ένα σχόλιο το blog μου, αλλά αξίζει τον κόπο να το ξαναγράψω εδώ.

Το καλοκαίρι συζήταγα με μια φίλη (με οικολογικές ανησυχίες -δεν ειρωνεύομαι) στην Ελλάδα για τις σακούλες του σούπερ μάρκετ που στη Γερμανία (και κάποιες ακόμα χώρες πλέον) τις πληρώνεις. Μου έλεγε πως αυτό δεν είναι σωστό γιατί το σούπερ μάρκετ κερδίζει έτσι περισσότερα λεφτά...

Εγώ πάντως που σας έρχομαι σε λίγες μέρες λέω να πηγαίνω με τις πάνινες σακούλες μου για ψώνια! Είμαι στον κόσμο μου , ε? :)

ioannisk είπε...

zoi
Το παίζεις Ευρωπαία! Σοβαρά περί ψώνιου η σχέση μας με την Δύση είναι λίγο ιδιότροπη είναι καλό θέμα για post. Έχω ακούσει ουκ ολίγες φορές την "κατηγορία": Το παίζεις Ευρωπαίος.
"Οι άνθρωποι σεβόταν το χώρο τους." και τον χώρο των άλλων...
"μου έχει τύχει να με κοροϊδέψουν όταν είπα σε κάποιον να μαζέψει το πλαστικό του μπουκάλι από την παραλία."
Παλί καλά που δεν σε βάρεσαν.

chris
Υπάρχει νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος (μας την έχει επιβάλει η Ε.Ε.) αλλά αν εφαρμόζεται είναι άλλο θέμα.

Είμαι και εγώ οπάδος των ψηλών φόρων στα τσιγάρα, βενζίνη και ποτά (είμαι χρήστης και των τριών) αλλά δεν νομίζω πως υπάρχει κυβέρνηση που θα τους αυξήσει σοβαρά. Υπάρχει και το άλλο άκρο: Νορβηγία, όχι τόσο στην φορολογία όσο στους περιορισμούς.

Τα αφιέρωμα του economist το είχα δει, λες το 2007 να είναι το έτος των πράσινων τεχνολογιών; Μακάρι.

Odysseas
Η λύση είναι η backpack χωράει πολλά πράγματα και είναι πολύ ποιο εύκολο να κουβαλάς με τέτοια τσάντα βάρη.

Και στην Ελλάδα υπάρχουν supermarket που προωθούν τις τσάντες πολλαπλών χρήσεων, έστω και σαν marketing, χωρίς μεγάλο αποτέλεσμα από ότι ξέρω.

Είναι ανούσιο να σχολιάσω τις επαναστατικές τάσεις της φίλης σου. Το χειρότερο είναι που ο μαγαζάτορας σε κοιτάει σαν κρετίνο όταν του λες πως δεν θέλεις σακούλα.

ioannisk είπε...

Άσχετο για κάποιο λόγο χθες και σήμερα δεν μου ήρθαν τα notification emails για τα comments ήταν γενικό πρόβλημα;

Κοινότητα Εκάλης είπε...

dunno mate, εγω τα εβγαλα απο το μπλογκ μου μιας και μονο εγω το διαβαζω χεχεχε..

δες λιγο τις ρυμθισεις μπας και αλλαξε τιποτα και δεν το πηρες χαμπαρι.

εγω τα εκοψα παντως και ειμαι μια χαρα, τσιγαρο, ποτο, χορτο οταν ημουν φοιτητης, αυτοκινητο.. μια χαρα. και οικονομια

οταν δουλευα ιταλια πηγαινα παντου με το ποδηλατο..φανταστικα....

τωρα θελω να δω τι 8α κανω με την εκαλη και μια ιδεα ειναι να χτισω σπιτι φιλικο προς το περιβαλλον, δηλαδη να βαλω ηλιακη ενεργεια κτλπ.

ξερεις το αυγο στο λονδινο; αυτο το ουρανοξυστη που κανει απιστευτη οικονομια σε ενεργεια και ειναι σαν αυγο, στο σιτι ειναι κοντα στους ουρανοξιστες της λοιντς και το ολντ μπαιλυ.

ioannisk είπε...

chris
Μακάρι να χτίσεις τέτοιο σπίτι, από ότι ξέρω το κράτος επιδοτεί κατασκευές που είναι φιλικές προς το περιβάλλον.

Σε παραδέχομαι που έκοψες το τσιγάρο και την βενζίνη.