Πέμπτη, Νοεμβρίου 02, 2006

Βιασμοί, bavures και στάση της κοινωνίας.

Αυτές τις μέρες “γιορτάζουμε” την 1η επέτειο από τις “εξεργέσεις”* των Γαλλικών ghetto (Banlieues) και την καταγγελία βιασμού μιας δεκαεξάχρονης στην Εύβοια. Και στις δύο περιπτώσεις βλέπω πράγματα “φυσιολογικά”. Σίγουρα δεν εννοώ πως είναι φυσιολογικά, δηλαδή πως πρέπει να συμβαίνουν, αλλά τα έχω δει τόσες φορές που (δυστυχώς) πλέον είναι άλλη μία τέτοια είδηση, ας προσπαθήσω να εξηγήσω τι εννοώ.

“Εξεργέσεις” των outcasts στην Γαλλία είναι κάτι συνηθισμένο, όχι όμως σε τέτοια έκταση όπως πέρυσι. Υπάρχει μία λέξη στα Γαλλικά: “Bavure” και σημαίνει το “λάθος” της αστυνομίας που καταλήγει σε σοβαρό τραυματισμό ή σε θάνατο ενός πολίτη, από ότι ξέρω στα Ελληνικά δεν υπάρχει τέτοια λέξη. Το αποτέλεσμα μιας “Bavure” στην Γαλλία, όταν συμβαίνει στα ghetto, είναι να δημιουργούνται εκτεταμένα επεισόδια με πυρπολήσεις, επιθέσεις εναντίων αστυνομικών, επέμβαση των CRS (ΜΑΤ) και μετά από μερικές νύχτες την αποκατάσταση της ηρεμίας. Τα περυσινά επεισόδια οφείλονται στον θάνατο δύο νεαρών που πέθαναν από ηλεκτροπληξία προσπαθώντας να ξεφύγουν από την αστυνομία. Bavures συμβαίνουν 4-5 φορές τον χρόνο, χωρίς να έχω στατιστικά αλλά από εμπιερία σαν τηλεθεατής των Γαλλικών ειδήσεων.

4-5 θανάτους (ή βιασμούς) μεταναστών ή Γύφτων (ναι έχουμε και από αυτούς κάπου κρυμμένους) συμβαίνουν και στην Ελλάδα, όχι απαραίτητα από την αστυνομία, όμως δεν έχουμε “εξεργέσεις”. Η αντίστοιχη αντίδραση είναι να πηγαίνει το χωριό έξω από το δικαστήριο και να υποστηρίζει τους θύτες (όπως συνέβη στην υπόθεση της κοπέλας). Αντίστοιχη αντίδραση, ή έστω αδιαφορία ή σχόλια “ωρίμασε”, “σταμάτα να ασχολείσαι με βλακείες”, συναντάω όλη την ώρα από τους συναδέλφους μου όταν κάνω το λάθος να αναφέρω τέτοια γεγονότα.

Όταν σε λίγα χρόνια θα έχουμε και εμείς τέτοιες “εξεργέσεις” μερικοί θα εκπλαγούν και δεν θα το βρίσκουν φυσιολογικό αλλά τότε θα φταίνε οι “άλλοι” που δεν σέβονται την χώρα υποδοχής τους (φυσικά είναι και χώρα τους), όχι εμείς οι πολίτες που έχουμε την εξουσία και δεν κάναμε τίποτα για να προβλέψουμε τέτοιες καταστάσεις.

Α ναι θυμήθηκα πως είναι στα Ελληνικά η λέξη “Bavure”: “το όπλο εκπυρσοκρότησε” (μόνο του φυσικά), “ο Κώστας Παπαπούλος βρίσκονταν σε άμυνα” (το θύμα Τσενάι Μουσταφά ήταν δεμένο), “η δεκαεξάχρονη προκάλεσε” (επειδή ήταν άριστη μαθήτρια) κλπ.

Ναι είναι όλα φυσιολογικά, ας πάω να δω Champions League.

Υ.Γ. Δεν θέλω και φυσικά δεν μπορώ να γίνω δικαστής και να βγάλω απόφαση για την υπόθεση του βιασμού, ούτε δέχομαι τον αποκλεισμό που υφίστανται οι Γάλλοι που δεν είναι de souche και ζουν στις Banlieues απλώς θέλω να σχολιάσω την διαφορετική αντιμετώπιση που έχουν οι, πραγματικοί, outcasts στις δύο κοινωνίες.

Υ.Γ.2 Στις Banlieues είναι συνηθισμένο φαινόμενο ο ομαδικός βιασμός κοριτσιών, ειδικά όσων προσπαθούν να “ξεφύγουν” από την κοινωνία τους και σε πολλές περιοχές η αστυνομία δεν τολμάει να μπει. Δεν είναι ανάγκη να αντιγράφουμε μόνο τα αρνητικά της δύσης.

* Βάζω την λέξη σε εισαγωγικά, λυπώντας τους “αριστερούς” στην χώρα μας που βλέπουν άλλη μία commune de Paris, γιατί τα επεισόδια δεν οφείλονται σε κάποιο πολιτικό κίνημα που έχει σαν σκοπό την ανατροπή της εξουσίας κλπ.

6 σχόλια:

Κοινότητα Εκάλης είπε...

O βιασμός όπως και η αντίδραση των λαικών καναλιων και της τοπικης κοινωνιας δειχνουν ποσο απαισια ειναι καποια μυαλά και το ποσο πίσω ειμαστε. Σωστός ο πρόεδρος και η υπουργός που συμπαραστέκονται εμπρακτα στην κοπελα. Αν ημουν υπουργος θα ζηταγα και να απολυθουν οι καθηγητες που ζητησαν και την αποβολη της κοπελας

Οσο για την γαλλια και την περιφιμη "επανασταση" οπως την προβαλαν τα φιλολαικα μεντια μας, οπως μου ειπε και ενας γαλλος, ποτε δεν αναρωτηθηκαν τι εκαναν 2 παιδια αραβικης καταγωγης που εχουν γαλουχηθει στο πνευμα του ισλαμ, στις 2 το βραδυ σε depot του τρένου; Σιγουρα δεν ειχαν παει να παιξουν.

Ecumene είπε...

Merci pour le mot "La Bravure""
αν και πρέπει να χει μεταφορικη
χρήση...

Par extension, lorsqu'un membre des forces de l'ordre commet un excès délictueux ou criminel dans l'exercice de ses fonctions, on parle de bavure policière.


Ο Σαρκοζί όμως συνεχεια "Αληταράδες"
τους λέει.Ποια γαλλική λεξη χρησιμοποιεί;...

ioannisk είπε...

Καλο ΣΚ

Chris
Η κατάσταση στις Banlieues είναι περίπλοκη. Υπάρχει εγκληματικότητα, η αστυνομία, δηλαδή το κράτος, δεν ελέγχει πολλές περιοχές και ζουν άνθρωποι οι οποίοι είναι αποκλεισμένοι από την ίδια τους την κοινωνία. Επίσης οι Γάλλοι παιδιά μεταναστών δεύτερης ή και τρίτης γενιάς ζουν μετέοροι σε 2 κοινωνίες και δεν αντιπροσωπεύονται από καμία. Για αυτό τον λόγο τους καταλαβαίνω εν μέρη. Φυσικά δεν δικαιολογώ τις ωμές πράξεις βίας που κάνουν πολύ συχνά, όπως ο εμπρησμός ενός λεωφορείου αυτή την εβδομάδα με αποτέλεσμα μία κοπέλα να χαροπαλεύει. Τι ειρωνία είναι και αυτή μετανάστρια.

Για αυτούς πολλές φορές το Ισλάμ είναι ο μόνος δρόμος παρηγοριάς και ταυτότητας, δυστυχώς όταν γίνονται φονταμανταλιστές. Το οξύμορο είναι πως είναι πολύ ποιο θρησκευόμενοι από τους γονείς τους ενώ μεγάλωσαν στην ποιο κοσμική (δεν εννοώ Gala και Κατίνα Γαρμπή :)) κοινωνία του κόσμου.

Αυτό που με ενοχλεί στην χώρα μας είναι πως η κοινωνία δεν ντρέπεται να δείχνει τον ρατσισμό της, το γεγόνος ότι πολλοί δεν έχουν επίγνωση του γεγονότος δεν το θεωρώ δικαιολογία. Το χειρότερο είναι πως στην δυτική Ευρώπη η ανοχή μειώνεται, ακόμα και στην Ολλάνδια που θεωρείται η χώρα μοντέλο.

ergo
ΌΧΙ Bravure αλλά Bavure! υπάρχει τεράστια διαφορά!
Brave είναι ο γεναίος, το παλικάρι, Bravure είναι η πράξη που απορέει από ένα τέτοιον άνθρωπο, εξού και μπράβος στα Ελληνικά, οκ έχει λίγο διαφορετική σημασία :)

Δεν θυμάμαι νομίζω ordures δηλαδή σκουπίδια, μην ανησυχείς οι εκλογές πλησιάζουν και θα τον βλέπω ποιο συχνά στην TV.

Κοινότητα Εκάλης είπε...

Εχω ζησει σε γειτονες με μουσουλμανους στην Βρετανια και ενα χρονο μοιραζα σπιτι με μουσουλμανους απο Μαλαισια. Οταν μπηκαν οι βομβες περισι μου εκανε εντυπωση γιατι ζουσα με παιδια απο το Πακισταν. Οκ..οι Πακιστανοι παντα ηταν πως να το πω.....λιγο πιο απομακροι απο τους Ινδους. Οι Ινδοι εχουν ενταχθει ομαλα και ειναι ισως το πιο λειτουργικο κομματι της Βρετανικης κοινωνιας ενω οι μουσουλμανοι μενουν εκτος, ΟΧΙ ΟΜΩΣ με ευθυνη του κρατους. Οταν πηγαινα επισκεψη στο cornershop τα παιδια απο το πακισταν μιλαγαν αγγλικα αλλα οι γυναικες τους και τα μικρα τους εβλεπαν ολη μερα το ασιατικο καναλι στο δορυφορο και δεν ηξεραν γρι απο αγγλικα. Βεβαια οι μουσουλμανοι του magreb στην Γαλλία ειναι πιο φιλελυθεροι.

Δεν εχω ζησει στην Γαλλία, αλλα εχω κανει λιγο στην Βορεια Ιταλια που ειναι παρομοιες κοινωνιες. Πιστευω οτι το κρατος δινει ευκαιριες. Μπορει οχι οσες π.χ. στην Βρετανια ή την Αμερική αλλά δινονται. Οταν ομως μεγαλωνεις σε ενα περιβαλλον που σε δένει, εννοωντας οτι τα παιδια γυρω σου σου λενε ολη μερα για τους "κακους ευρωπαιους" λογικο ειναι και εσυ να τους μισησεις. Οπως εμεις μεγαλωσαμε με το οτι ειναι μη χριστιανικο ειναι κακο, ετσι και αυτοι μεγαλωσαν με την ιδια νοοτροπια.

Πολλοι λαικιστες στην ελλαδα συνδεσαν τα επεισοδια με το Μαη του 68. Ayto ειναι λαθος. Αν προσεξεις στοχος ήταν λεωφορεια, Βιβλιοθηκες, σχολεια, δημοσια κτηρια ΑΛΛΑ και συναγωγες και εκλησσιες οπως και καποια κατηχιτικα. Σου λεει κατι αυτο; Δεν πιστευω οτι ο φοιτητης του 68 θα εκαιγε βιβλιοθηκες ή σχολεια, όπως και η μανια να καψουν συναγγωγες και εκλησσιες. Αυτο δειχνει οτι υπηρχε μια κατηχυση και ο στοχος ηταν ο ιδιος των φασιστομουσολμανων.

Πριν μερικα χρονια ειχα μπει σε τζαμι μετα απο προσκληση του τοπικου ιμαμη, που κυκλοφορουσε με ξυρισμενο μαλλι, γενια και military look. Το κυρηγμα στα αγγλικα μιλουσε για αγαπη κτλπ. αλλα οταν πηγαινε σε θεματα όπως αστυνομια, εβραιοι και το κρατος, που παρεπιμτοντως συντηρει με τα επιδοματα ανεργιας και αλλα funds ισως και εκατομυρια μουσουλμανους στην Βρετανια, καπου ειδα οτι δεν πηγαινε καλα, και σου μιλαω για το 1998. Φανταζομαι σημερα θα ειναι χειροτερα τα πραματα, ειδικα στο δυτικο λονδινο που ειναι τα μεγαλα τζαμια.

Στην πολιτικη μπορεις να μιλησεις και με την γλωσσα του δρομου. Ο ελληνικης καταγωγής Σαρκοζι ειναι ειλικρινης πιστευω σε πολλά θεματα όπως και μιλαει ανοικτα όπως κανουν πλεον ολοι οι πολιτικοι μετα το 2000 αλλα οχι στην Ελλαδα. Οταν ειπε για αλητες δεν το ελεγε μεταφορικα αλλα κυριολεκτικα. Μιλαμε για κεντροδεξιο και οχι ακρο δεξιο ή απλα δεξιο οπως οπ.χ. ο Καραμανλης και ουτε για λαικιστη.

Μην ξεχναμε και ο Σαρκοζι ερχεται απο μεταναστες, πατερας εβραιο πολωνος, και μητερα ελληνο εβραια απο την θεσαλλονικη. Ξερει και καποια ελληνικα.

Μου κανει παντως εντυπωση η απουσια πολιτικων απο κοινωνικα γεγονοτα. ΜΟνο με τοςυ δασκαλους και τις κλαδικες ασχολουνται.

ioannisk είπε...

Chris καλημέρα.

Διαφωνώ ως προς την οπτική γωνιά του θέματος. Η άποψη μου είναι πως πρώτιστα φταίει η πλειοψηφία και μετά η μειοψηφία, φυσικά έχει και αυτή ευθύνη.

Όσον αφορά την αντίληψη ότι στην Αγγλία οι Πακιστανοί δεν δέχονται να ενταχθούν στην κοινωνία δεν νομίζω ότι φταίνε αυτοί σαν λαός ή έθνος αλλά το γεγονός ότι είναι η ποιο σημαντική, αριθμητικά, κοινότητα των μεταναστών. Άλλωστε στην Ελλάδα μία από τις κλασσικές ατάκες είναι: «Οι Αλβανοί είναι Χ ενώ οι Πακιστανοί δεν έχουν δώσει ποτέ αφορμή». Τον ρόλο του «κακού» στην Ελλάδα τον έχουν οι Αλβανοί επειδή είναι η ποιο σημαντική, αριθμητικά, κοινότητα των μεταναστών, οι Πακιστανοί της ΜΒ είναι σαν τους Πακιστανούς της Ελλάδας. Τον ρόλο αυτόν στην Γαλλία τον έχουν οι Αλγερινοί, στο Βέλγιο οι Μαροκινοί, στην Γερμανία οι Τούρκοι κλπ. Αν σε μία χώρα η ποιο σημαντική, αριθμητικά, κοινότητα των μεταναστών ήταν Σουηδοί πυρηνικοί φυσικοί τότε αυτοί θα είχαν τον ρόλο των «κακών».

Για την γκετοποίηση που λες ποιο πολύ χαμένοι είναι οι ίδιοι, άλλωστε συνέβαινε και συμβαίνει και με τους έλληνες. Στην δεκαετία του 50 και 60 οι γυναίκες των Ελλήνων μεταναστών έμεναν στα σπίτια τους και δεν μάθαιναν την γλώσσα της χώρας που έμεναν. Ίσως έχει να κάνει από το γεγονός ότι είναι αριθμητικά πολλοί. Για να μην αναφερθώ στους Έλληνες φοιτητές στην ΜΒ όπου αυτοί είναι οι χειρότεροι από όλους. Σπουδάζουν, μένουν 3-4 χρόνια σε μία χώρα, ενώ είναι νέοι και δεν συναναστρέφονται καθόλου με τους άλλους (ένα σεβαστό ποσοστό τουλάχιστον).

Ποια κοινωνία δίνει περισσότερες ευκαιρίες; Δεν ξέρω. Το τραγικό είναι πως οι Banlieues χτίστηκαν από το κράτος με σκοπό να προσφέρουν στους μη έχοντες αξιοπρεπή κατοικία. Στην πορεία το εγχείρημα απέτυχε και δημιουργήθηκαν ghetto.

Προφανώς και δεν έχουν σχέση τα περυσινά επεισόδια με τον Μάη του 68, παρόλο που και τον Μάιο του 68 μπορεί να έκαψαν μερικούς ναούς, αλλά για άλλους λόγους. Δεν νομίζω όμως πως στα Γαλλικά ghetto κυβερνάνε οι “ισλαμοφασίστες”, οι περισσότεροι ταραξίες δεν έχουν σχέση με την θρησκεία.

Δυστυχώς αυτά τα ακούς και στις εκκλησίες μας.

Από ότι ξέρω ο Σαρκοζί είναι Ουγγρικής καταγωγής και είναι 2η γενιά μετανάστης. Ακρο-δεξιός δεν είναι αλλά λαϊκίζει για να πάρει ψήφους από τον Le Pen. Πάντως είναι οπορτουνιστής (όχι αυτόματα κακό), στις εκλογές του 1995 είχε “πουλήσει” τον Chirac και συμμάχησε με τον Balladur. Πάντως είναι 1000 φορές καλύτερος από τον Chirac (δεν είναι και δύσκολο…).

«Μου κανει παντως εντυπωση η απουσια πολιτικων απο κοινωνικα γεγονοτα. ΜΟνο με τοςυ δασκαλους και τις κλαδικες ασχολουνται.» Αν ασχολείται με αυτά τα θέματα η TV…

Άσχετο ο Βενιζέλος έφτιαξε blog πολιτικό ημερολόγιο...

Κοινότητα Εκάλης είπε...

Για τους ελληνες στην Μ.Β. συμφωνω, επισης η μεγαλυτερη κοινοτητα ειναι η Ινδικη πουειναι πληρως ενταγμενη. Μηπως εχει να κανει με την κουλτουρα τους;

Οσο για το μπλογκ του βενιζελου θα το δω, 8ανκζ.