Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 21, 2006

Προεκλογικές αφίσες: η συζήτηση με τον κύριο Μπόζο

Σημειώνω πως το πρόβλημα μου είναι η αυθαιρεσία με τις αφίσες, ειδικά τις προεκλογικές γιατί οι μελλοντικοί μου “σωτήρες” με λένε μαλάκα σε κάθε κολόνα που συναντάω και ακόμα πιο πολύ στην περιοχή που μένω. Ναι είμαι ιδιότροπος θέλω όταν βγαίνω από το σπίτι μου να βλέπω δέντρα όχι σκουπίδια. Θέλω να πιστεύω πως στην μικροκλίματα του δήμου μπορώ να επηρεάσω τα κοινά. Επίσης πιστεύω πως οι πολιτικοί είναι υπόλογοι μου (μου = πολίτης, όχι μου = ΕΓΩ) και όχι το αντίθετο, τους παραχωρώ την εκτελεστική εξουσία για ένα διάστημα αλλά την παραχωρώ δεν την χαρίζω. Δεν έχω κανένα προσωπικό πρόβλημα με τον κ. Μπόζο και όταν (αν;) οι άλλοι υποψήφιοι αρχίσουν και αυτοί την αυθαιρεσία θα μπουν και αυτοί στο “μάτι” μου.

Ο δήμος της Κηφισιάς είναι γενικά μπάχαλο. Οι δρόμοι σε χείριστη κατάσταση, φυσικά τους τελευταίους μήνες άρχισαν να βάζουν άσφαλτο χωρίς να βγάλουν την παλιά, σε ώρες αιχμής το εμπορικό κέντρο θυμίζει τρίτο κόσμο, τα πεζοδρόμια, όπου υπάρχουν, έχουν καταλειφθεί από μηχανές κλπ. Τι χάσμα χωρίζει την Κηφισιά από την Εκάλη και το παλιό Ψυχικό (περιοχές όπου το κόστος κατοικίας είναι αντίστοιχο)! Μέρα με την μέρα ο δήμος μοιάζει με το Μαρούσι. Έχουν ακουστεί διάφορα για διαφθορά δεν έχω αποδείξεις άρα δεν τα αναφέρω αλλά είναι λογικό μιας και υπάρχει τόσος πλούτος στον δήμο. Στις πλατείες κυριαρχούν οι καφετέριες. Υπάρχει έλλειψη με κάδους ανακύκλωσης οπότε είμαι υποχρεωμένος να πηγαίνω τα μπουκάλια μου, τα χαρτιά μου κλπ είτε στην Νέα Ερυθραία είτε να τα πετάω στον δήμο όπου εργάζομαι κλπ.



Χθες βράδυ πήγα στο supermarket και πέρασα μπροστά από το κιόσκι του κυρίου Μπόζου. Στις καρέκλες καθόντουσαν 4-5 άτομα, εξοργίστηκα. Πήγα στο supermarket τσαντισμένος και αποφασισμένος να πάω να τους πω ότι ανήκω σε αυτούς (μειονότητα προφανώς) που ενοχλούνται υπερβολικά με την αυθαιρεσία των προεκλογικών αφισών.

Στην επιστροφή μίλησα στον πρώτο που βρήκα. Ήταν ένας νεαρός γύρω στα 28. Παραδέχομαι πως ήμουνα επιθετικός. Η πρώτη μου ερώτηση ήταν αν είναι υπάλληλος του Μπόζου και μου απάντησε “Όχι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος”, στην συνέχεια τον ρώτησα τι θα γίνει με τις αφίσες, αν το βρίσκει φυσιολογικό κλπ. Η απαντήσεις του ήταν της μορφής: “έτσι είναι”, “ναι”, “όχι”, “δεν αλλάζει”. Μετά από λίγο μου λέει “Ο κύριος Μπόζος είναι εδώ γιατί δεν τον ρωτάτε ο ίδιος;”, δέχτηκα (με ένα μικρό ενδοιασμό).

Όταν τον ρώτησα τι θα γίνει με τις αφίσες μου απάντησε “κάτσε να σου εξηγήσω πως έχει η κατάσταση”. Από την εξήγηση σημειώνω τα εξής:

Σε γενικές γραμμές πως το κάνει για την προβολή του επειδή δεν είχε άλλους τρόπους για να περάσει το μήνυμα του, ποιο συγκεκριμένα:
- Δήλωσε πως δέχεται πόλεμο από τους άλλους υποψήφιους. Δεν μπορώ να το ξέρω αλλά εκλογές δεν είναι; Πάντως το κιόσκι του είναι 1ο τραπέζι πίστα.
- Πως ο δήμαρχος τον αποκλείει από τα κανάλια επικοινωνίας του δήμου ενώ ο ίδιος χρησιμοποιεί τις δημοτικές υπηρεσίες για προβολή του. Δεν μπορώ να το ξέρω πάντως αν στέκει τότε ο δήμαρχος κάνει κατάχρηση εξουσίας και χρήση δημόσιων πόρων για ιδιωτικούς σκοπούς.
- Πως ο δήμαρχος δεν δέχτηκε να μπουν διαφημίσεις, από κανένα υποψήφιο, στις στάσεις λεωφορείων και στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του δήμου. Είναι αλήθεια πως δεν έχω δει διαφημίσεις σε αυτά τα μέρη, όχι πως τις προσέχω, αλλά διαφωνώ με την απόφαση του δημάρχου.
- Πως στις τοπικές εφημερίδες του ζήτησαν υπέρογκα ποσά. Δεν μπορώ να το ξέρω, άλλωστε διαβάζω τον Economist, γιατί δεν βάζει εκεί διαφημίσεις; (προσπάθεια humor)
- Ότι δεν έχει άλλους τρόπους να περάσει το μήνυμα του και είναι μόνος του. Ναι το ΠΑΣΟΚ ανήκει στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά και στερείται πόρων και πρόσβασης στα ΜΜΕ.
- Ότι οι αφίσες είναι standard procedure και στις πολιτισμένες χώρες*. Του ανέφερα την Σουηδία (που είχαν εκλογές πριν από 4 μέρες) και το Βέλγιο (που ξέρω πολύ καλά τι γίνεται) και μου ανέφερε την Ιταλία. Το βράδυ τηλεφώνησα σε ένα φίλο Ιταλό να τον ρωτήσω αν είναι αλήθεια και μου είπε πως ναι και ότι ειδικά ο Berlusconi (ωραίο role model...) την έχει δει Μαρούσι επίσης μου είπε πως στην Ιταλία υπάρχει και αντίδραση στην αφισορύπανση.
- Πως οι αφίσες δεν είναι μόλυνση αλλά πολιτική διαφήμιση. (δεν σχολιάζω).
- Άρχισε να μου εξηγεί γιατί οι συγκεκριμένες αφίσες δεν είναι ρύπανση επειδή είναι τελευταίας τεχνολογίας, ότι είναι παντός καιρού, ότι δεν διαλύονται με την βροχή και τον αέρα κλπ. Στην κυριολεξία το τελευταίο πράγμα που με ενδιαφέρει είναι τα technological trends, breakthroughs & innovations στον κλάδο της αφίσας.
- Πως έχει ανθρώπους που φροντίσουν ώστε να κατεβάζουν τις κατεστραμμένες αφίσες. Αν έχει τόσο κόσμο που γυρνάνε όλη την ώρα 900 km δρόμους (τόσα μου είπε πως έχει ο δήμος της Κηφισιάς) για να κάνουν quality control στις αφίσες τι διαμαρτύρεται πως είναι μόνος του και δεν έχει αρκετούς πώρους;
- Πως στις 16 Οκτωβρίου οι άνθρωποι του θα κατεβάσουν τις αφίσες. Του υποσχέθηκα πως αν γίνει θα ανεβάσω post που θα τον συγχαίρει. Δεν την έχω ψωνίσει με το μαγαζί μου αλλά θέλω να είμαι σωστός μαζί του.
- Πως έχει τυπώσει μόνο 500 αφίσες, πάντως όταν του ανέφερα 2-3 σημεία όπου υπάρχουν 2 αφίσες σε μία κολόνα ή διαφορετικού τύπου τα ήξερε. Ίσος να μην είναι ασύδοτος με το θέμα. Επίσης μου είπε πως κάποιος άλλος υποψήφιος ετοιμάζει 30.000 αφίσες. 30.000 αφίσες;;; Την έβαψα θα φάω τον επόμενο μήνα να γράφω post για τις αφίσες!!!
- Παραξενεύτηκε (και ένας τρίτος που άκουγε την συζήτηση) ότι οι αφίσες μπορούν να είναι αρνητική διαφήμιση, όπως έγινε με εμένα.
- Στην ερώτηση του πως αλλιώς μπορεί να περάσει το μήνυμα του δεν έχω απάντηση. Γιατί δεν ρωτάει την Χαριλάου Τρικούπη;

Φεύγοντας μου έδωσε φυλλάδια με το πρόγραμμα του και τα σχέδια του για τον δήμο. Δεν τα έχω διαβάσει ακόμα.




Για το τυπικό θα τυπώσω τα posts μου και τα γράμματα που έχω γράψει και που θα γράψω στην Καθημερινή. Από εδώ και πέρα τα γράμματα στην Καθημερινή θα είναι γενικά για τις αφίσες και λέω να στέλνω 2-3 emails την ημέρα. Ε κάποτε θα με βαρεθούν και θα γράψουν κάτι για το χάλι :)

* πολιτισμένη δεν είμαι μία χώρα όπου γίνεται χωματερή σε κάθε εκλογές.

14 σχόλια:

bidibis είπε...

Τώρα θα με πιάσει το ψωμιαδικό μου!

Τί δημος κηφισιάς, κυψέλης και πράσεινα άλογα. Αφού όλα Α... είναι!

Α... γαμημένη ο/η/το ... δεν πεθαίνει!

Ecumene είπε...

Bεβαια !!..

να ψαξεις ποιος του πουλαει
το χαρτι και το πλαστικό;

κανενας συγγενης....

:)
Aφου δε θα βγει τι χτυπιεται;..


Αναρωτιεμαι τι δηλωση ειπε
για την μερα χωρις Αυτοκίνητο...

χωρις αφίσα πότε είναι;
:)

velisarios είπε...

Πες τα Χρυσόστομε....Ομως οι εξαθλιωμένες,προβατοποιημένες κοινωνίες δεν είναι σκεπτόμενες κσι χωρίς αφίσσα, δε ξέρουν ποιός είναι ο ΑΡΧΗΓΟΣ , και σε ποιό κόμμα ανοίκει....χα...χα.
ΚΛΑΠΑΚΗΣ ΔΟΡΥΛΑΟΣ-ΜΑΡΟΥΣΙ
Σήμερα σε γκάλοπ,που πραγματοποιήθηκε, τον εξάφανίσαν μετά τα ΜΜΕ ,και από το γκάλοπ.....
Λες και δεν είναι υποψήφιος Δήμαρχος...Ειναι ΑΟΡΑΤΟΣ, αφού τα βαλε με τα μεγαλοσυμφέροντα Λάτσηδων ,Βωβών..
Δημοκρατία εεεεεεε,,,
Ας ειναι καλά τα blog, άλλα πρόσβαση μόνο 15%..γαιτί τι internet είναι ακριβό...
http://www.dorilaosklapakis.gr/cgi-bin/index.pl

Odysseas είπε...

Κύριε Μπόζο (ελπίζω να διαβάζετε αυτό το blog τώρα),

δύο πράγματα θα ήθελα να σας πω:
α) η αφισοκόλληση, εκτός από παράνομη, είναι δείγμα απολίτιστων. Στις προηγμένες χώρες της δυτικής Ευρώπης επιτρέπονται αφίσες μόνο σε συγκεκριμένους χώρους.

β) Λέτε πως δεν ξέρετε πως αλλιώς να περάσετε το μήνυμά σας. Δηλαδή δεν έχετε ιδέες για το πως να διαφημιστείτε αλλά έχετε ιδέες για να βελτιώσετε την Κηφισιά? Μήπως σε περίπτωση που εκλεγείτε εφαρμόσετε παρόμοιες μεθόδους (μη νόμιμες εννοώ) για αυτά που θέλετε να κάνετε?

Ecumene είπε...

@Ioannisk

Στη Γαλλία πιστευω αυτα
δεν γίνονται,ε;;

Je t afficherai,monsieur Bozos
sur mon blog.....,

:)

Κατι ειπε ο Λεπέν
για την Σεγκολέν...

μπορεις να μας φωτίσεις
για την εννοια του "θηλυκου"
στην πολιτικη της Γαλλίας

εδώ

ioannisk είπε...

@Badly
Στο eor nation ελπίζω να απαγορεύονται οι αφίσες!

@ergo
"χωρις αφίσα πότε είναι;"
καλόόόό!!!

@ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ
Χαίρομαι όσο τίποτα που υπάρχει έστω και ένας υποψήφιος δήμαρχος Αμαρουσίου που δεν έκανε τον δήμο του χωματερή. Δεν ήξερα τον κύριο Κλαπάκη, είπαμε οι αφίσες είναι βολικές για να γίνεις γνωστός. Θα προσπαθήσω να έρθω αύριο στον σταθμό του ΗΣΑΠ στο Μαρούσι να πάρω τα φιλλάδια σας για να δω τις θέσεις σας.

@Odysseas
Το αν είναι παράνομη η αφισοκόλληση είναι σχετικό. Ρώτησα δύο φίλους. Ο ένας είναι δικαστής και μου είπε πως ναι δεν μπορεί ο καθένας να κολάει τις αφίσες του όπου θέλει. Ο άλλος είναι δικηγόρος και μου είπε (τον είχα ρωτήσει πριν αρχίσω τα posts αν μπορώ να κάνω μύνηση) πως θα επικαλεστεί το δημοκρατικό δικαίωμα της πολιτικής ενημέρωσης του πολίτη, ένα επιχείρημα που μου το είπε και ο κ. Μπόζος. Άρα θεωριητικά είναι παράνομη πρακτικά νόμιμη...

Το δεύτερο σχόλίο σου είναι πολύ πετυχημένο.

@ergo
Δεν έχω ζήσει στην Γαλλία αλλά η απάντηση είναι (κατά 99%), φυσικά όχι. Απάντησε ο Οδυσσέας "Στις προηγμένες χώρες της δυτικής Ευρώπης επιτρέπονται αφίσες μόνο σε συγκεκριμένους χώρους."

ioannisk είπε...

@ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ
Συγνώμη αλλά σήμερα είδα αφίσες του κ. Κλαπάκη έχω και φωτογραφικό ντοκουμένο.

Τελικά δεν υπάρχει ελπίδα.

JOHN είπε...

Just found your blog. Excellent post.

ioannisk είπε...

Hi Astoria,

Sorry just saw your message, thanks for passing by. Unfortunately my post and my complains did not were effective.

Κοινότητα Εκάλης είπε...

Hi again,

Regarding Mr. Mpozos, σε αυτά που είπε σε μερικά είχε δίκιο αλλά και σε κάποια άλλα όχι. Υπάρχει νόμος (μάλλον της Βασω Παπανδρέου) περι για τις αφίσες που πάνω κάτω τις απαγορεύει. Υπάρχουν πολλά πραγματα που μπορώ να σου πω αλλά όχι εδώ. όπως σου έγραψα και σε ένα άλλο thread poy έχεις για το Κ.Μπόζο δεν εκφράζει το ΠΑΣΟΚ Κηφισιάς η αφισορύπανση.

Οι εκλογές έδειξαν ότι ο κόσμος πλεον δεν ψηφίζει κομματικά αλλά με βάσει το κοινωνικό συμφέρον.

Όσο αφορά τον Κλαπάκη στο Μαρούσι, είχα μία κουβέντα μαζί του. Εγώ δεν θα τον ψήφιζα με τίποτα. Συμετείχε και αυτός στο αφισοπόλεμο στο Μαρούσι ενώ σε ερώτηση μου για το τι θα γινει επιτελους με τον πεζόδρομο στο μαρούσι που παριάζεται συνεχώς απο ζώα που οδηγούν τετράποδα οχήματα, η απάντηση του ήταν (πάνω κάτω) ότι ο καταναλωτής πρέπει να οδηγήσει για να ψωνίσει, πράγμα που με άφησε άφωνο. ΤΟυ λέω όταν έχεις δωρεααν λεωφορείο και πεζόδρομο ζητάς να γίνει ο πεζόδρομος πάλι δρόμος; Ναι μου είπε και άρχισε την ιστορία με το the mall.

Θυμίθηκα ένα project sto Kent που είχα εργαστεί με την ανάπτυξη πόλης που είχε γίνει κοντά κάτι σαν το the mall. Η λύση ειναι απλή, βαζεις μανατζερ και κάνεις ένα καλο πλάνο με έμφαση στις παρεχόμενες υπηρεσίες π.χ. vouchers και δωρεάν εισητήρια για αγορές πάνω 20 ευρω αλλά μάλλον μίλαγα σε τοίχο. Του είπα και το the mall ωραίο είναι, δεν φταίει αν οι έμποροι του αμαρουσίου δεν το ανταγωνίζονται σωστά.

Τεσπα, ως μέλος του συντονιστικου της Δ.Ο. Κηφισιάς ήθελα να σου πω ότι απλώς ο Μπόζος και η αφισορύπανση δεν με εκφράζει.

Κοινότητα Εκάλης είπε...

Γεια σου Γιάννη,

Σε απάντηση του μυνήματος που μου άφησες πριν λίγη ώρα στο άλλο thread που έγινε για το Μπόζο. Δεν γνωρίζω αν θα μαζευτουν οι αφίσες που δυστυχώς έχουν μείνει, την επόμενη Τετάρτη θα έχω μία συγκέντρωση και θα το ρίξω στην agenda αλλά από ότι καταλαβαίνω δεν υπάρχει κάποια πρόθεση να τις μαζέψει και θα περιμένει απο τον δήμαρχο να ενεργήσει.

Αυτά, απλώς ήθελα να σου δώσω και κάποιες διευκρινήσεις για το θέμα. Keep on blogging

ioannisk είπε...

Χρήστο καλό μεσημέρι.

Άργησα αλλά είδα πως διάβασες και το post με την συζήτηση που είχα με τον Μπόζο.

Για τον Κλαπάκη συμφωνώ είδα και εγώ τις αφίσες του στο Μαρούσι.

Για τον “πεζόδρομο” στο Μαρούσι πονεμένη ιστορία. Έχω βριστεί αρκετές φορές με οδηγούς στον πεζόδρομο αλλά μετά από χ φορές κουράστηκα και πλέον κάνω στην άκρη.

Στο Mall πηγαίνω καμιά φορά επειδή εκεί βρίσκεται το ποιο κοντινό βιβλιοπωλείο στο σπίτι μου.

Η δικαιολογία με τους μαγαζάτορες είναι τόσο κοινότυπη, τόσο ψεύτικη, τόσο λαϊκιστική: Κάνουν την δουλειά τους! Άρα έχουν δικαίωμα όχι μόνο να παρανομούν αλλά να κινδυνεύουν πεζοί και να δυσχεραίνεις την ζωή των άλλων; Μου θυμίζει την άλλη ιστορία με την απαίτηση μερικών να παρκάρουν πάντα μπροστά από το σπίτι τους με την δικαιολογία ότι εκεί μένουν, και εγώ νόμιζα πως οι δρόμοι είναι δημόσιοι.

Δεν είναι ο μόνος που δεν τις μάζεψε, ούτε οι άλλοι αξιώθηκαν να τις μαζέψουν. Στο μη μάζεμα φταίνε και αυτοί που δεν τις μάζεψαν αλλά και ο δήμος που δεν τις μαζεύει. Σήμερα όταν γυρνάω σπίτι από την δουλειά θα κοιτάξω από περιέργεια τι έχουν κάνει οι άλλοι δήμοι (ειδικά στο Μαρούσι), φυσικά με τόσες καταιγίδες οι περισσότερες θα έχουν πέσει.

Τι συνάντηση έχεις από περιέργεια;

Α γράφω και ένα ψέμα (λες να γίνομαι πολιτικός; )), δεν του πήγα αντίγραφα των post μου.

Κοινότητα Εκάλης είπε...

Γεια σου,

Μου επιτρεπεις αυριο να δειξω τα δυο αρχεια σου σε μια κοματικη συναντηση που θα εχω; Ισως να πεισω καπιους οτι δεν κερδιζεις ενα δημο με κοματικα χρισματα αλλα με προγραμμα και εργο.

Ειναι γεγονος οτι η Τοπικη Αυτοδιοικηση πασχει! Οπως επισης και οι ψηφοφοροι δεν εχουν παντα συνηδυση. Ειμουν και εγω υποφηψιος στην Εκαλη και εζησα απο κοντα για πρωτη φορα δημοτικες εκλογες, εστω και σε ενα μικρο δημο οπως η Εκαλη των 3,000 ψηφοφορων.

Στο πεζοδρομο στο Μαρουσι εχω φερει ως και αστυνομια και θα προτεινω απο το www.pezh.gr να γινει μια πορεια γιατι δεν βλεπω με καλο ματι το νεο δημαρχο, ειναι καθαρα κοματικος και δεν μου αρεσουν αυτοι. Μου αρεσε ο Ραγκουσης απο ολους αυτους.

Ο Τζανικος εκανε δουλεια, εβαλε δωρεαν συγκοινωνια, εβαλε ιντερνετ δωρεαν, υπηρεσιες, εκανε το πεζοδρομο κτλπ Τον κατηγορουν για πολλα..αλλα πες μου..προτιμας το πεζοδρομο του Μαρουσιου ή το χαλι π.χ. του κεντρου της Κηφισιας που ειναι μες στο διπλοπαρκαρισμα;

Και στη Κηφισια ο Χιωτακης εκανε δουλειά. Οι αστυνομοι του δημου ολη ωρα γραφουν κλισεις που ειναι καλο. Αλλα!....δειλιασε να κανει την Κασσαβετη πεζοδρομο. Οταν εγινε το 2004 ηταν πολυ ωραια αλλα μετα το εκανε παλι δρομο.

Ο Βαρσος ηταν η τριτη λυση, παιδι του λαου, των αγαπανε με πορεια απο το ΚΚΕ στη Ν.Δ. και μετα λιγο απο το ΠΑΣΟΚ, ενα ποτ πουρι που οι παλιοι κηφισιωτες τον αγαπανε και τον εκτιμανε.

Δεν θα μιλησω για την Εκαλη που ημουν υποψηφιος αλλα ειναι παραδειγμα το πως μπορει ο παραδεισος, ισως ο τελευταιος στην Αθηνα, να καταστραφει και να γινει ερμαιο των εργολαβων.

Φετος ακουσαμε πολλα απο υποψηφιους για ποδηλατοδρομους, ελπιζω να εχουν και συνεχεια.

ioannisk είπε...

chris
καλό ξημέρωμα, τώρα μόλις είδα το comment σου. :(

Ναι αν θέλεις να το δείξεις, δείξε το.

Ναι η Εκάλη είναι παράδεισος (όπως και το Π. Ψυχικό) καμία σχέση με την Κηφισιά.

Καλή τύχη στην προσπάθεια σου για την αναμόρφωση της τοπικής αυτοδιοίκησης.