Τρίτη, Ιανουαρίου 30, 2007

Gallipoli και 1204

Κατά την διάρκεια του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου στην χερσόνησο Gallipoli της Τουρκίας ο Βρετανικός στρατός υπέστη μία από τις μεγαλύτερες ήττες του τον εικοστό αιώνα. Η Βρετανική (ως επί το πλείστον) επέμβαση κράτησε 11 περίπου μήνες και είχε σαν αποτέλεσμα, εκτός από την ήττα, να πεθάνουν πάνω από 20.000 Βρετανοί στρατιώτες. Συνολικά τα θύματα από όλες τις πλευρές ήταν περίπου 150.000 άτομα.

Την προηγούμενη Δευτέρα δείπνησα σε ένα Τουρκικό εστιατόριο στο Λονδίνο που ονομάζεται Gallipoli. Για τον λόγο που αναφέρω στη προηγούμενη παράγραφο παραξενεύτηκα (θετικά) και αμέσως έκανα την ακόλουθη σκέψη: Είναι δυνατόν να υπάρξει Βέλγικο εστιατόριο στην Ελλάδα και να ονομάζεται Baldwin ο 1ος;* Ένα παράδειγμα που δεν είναι και τόσο τυχαίο, όπως θα διαβάσετε στην συνέχεια, αλλά θα μπορούσα να παραθέσω πολλά άλλα.

Την επομένη είδα πως σε μερικά blogs (το αρχικό κείμενο Γιώργος Καραμπελιάς, 1204 - Η συνέντευξη, Γιώργος Καραμπελιάς, 1204- η Συνέντευξη Β' από την Mirandolina και μία απάντηση Η συνέντευξη, Β’ από την "Η καλύβα ψηλά στο βουνό") είχε γίνει θέμα η παρουσίαση ενός βιβλίου κάποιου Καράμπελια (έχει σχέση με το τραγούδι του Πανούση;) για το 1204. Αν κατάλαβα καλά από τα post της Mirandola η υπόθεση του βιβλίου είναι πως η άλωση της Κωνσταντινούπολης είναι το κυρίαρχο κομβικό σημείο του Ελληνισμού και θέτει τις σχέσης Ελλάδας με τον Δυτικό κόσμο σαν μία σχέση εμείς vs αυτοί, δηλαδή ότι οι Δυτικοί είναι ξένοι διαφορετικοί από εμάς. Επίσης υποστηρίζει ότι οι «αυτοί» έχουν σαν στόχο την «άλωση» του Ελληνισμού κλπ. Θα ήθελα να σημειώσω πως συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Στάθης που αρθρογραφεί στην Ελευθεροτυπία. Δεν με εκπλήσει καθόλου.

Το πολιτισμικό μου σοκ ήταν νομίζω λογικό και πολύ φοβάμαι πως η απάντηση στην ερώτηση μου είναι πλέον αυτονόητη, δυστυχώς.

Την Τετάρτη πήγα σε μία απονομή πτυχίων από ένα πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Αυτό που με εντυπωσίασε ήταν πόσοι πολλοί southeast Asians υπήρχαν, ειδικά στα πτυχία που σχετίζονται με την πληροφορική. Για να το θέσω ποιο σωστά αυτό που με εντυπωσίασε ήταν πόσοι λίγοι Δυτικοί (εμφανισιακά, πολλοί από τους southeast Asians είναι Βρετανοί πολίτες) υπήρχαν. Βασιζόμενος στην λίστα των αποφοίτων που μας έδωσαν υπολόγισα πως οι «λευκοί» δεν παιρνούσαν το 20%.

Η απάντηση μου στον κύριο Καράμπελια και στον κάθε κύριο Καράμπελια είναι η ακόλουθη:
- Υπάρχουν άνθρωποι με μέλλον και κατ’ επέκταση και κοινωνίες, αυτοί (αυτές) δεν χρειάζεται να κοιτάνε το παρελθόν και να φτιάχνουν «κομβικά σημεία», πάντα στο παρελθόν, μιας και ξέρουν πως έχουν μέλλον. Η αλλιώς αν γίνει κεντρικό θέμα μία συζήτηση σχετικά με το αν το 1204 ή το 555 ή το 1652 προ Χριστού είναι κομβικά σημεία ενός έθνους αυτό δείχνει πως το συγκεκριμένο έθνος δεν έχει μέλλον και για αυτό αναζητά «κομβικά σημεία» στον παρελθόν, τα οποία είναι εξ’ ορισμού φαντασιακά.
- Υπάρχουν ανοιχτοί, εξωστρεφείς άνθρωποι και κατ’ επέκταση κοινωνίες. Αυτοί (αυτές) είναι πιο πετυχημένοι και ευημερούν περισσότερο από τους κλειστούς (κλειστές) για τον απλούστατο λόγο ότι κερδίζουν από τον πλούτο της συναναστροφής (υποδοχής για τις κοινωνίες) με ανθρώπους από διαφορετικούς πολιτισμούς. Ανατρέχοντας το παρελθόν θα δούμε πως όλες οι κλειστές κοινωνίες ξεπεράστηκαν από τις ανοιχτές. Τέλος όταν βλέπουμε τους άλλους σαν εχθρούς θα γίνουν εχθροί μας, αν πω κάποιον μαλάκα θα μου πει ευχαριστώ ή θα ανταπαδώσει στο ίδιο ύφος;

Εϊναι τραγικό που πρέπει να τονίσω ότι η κοινωνία που ονειρεύεται ο κ. Καράμπελιας μόνο αρνητικά μπορεί να φέρει για την χώρα μας.

* Ο Baldwin ο 1ος της Κωνσταντινούπολης ήταν ο πρώτος λατίνος αυτοκράτορας του Βυζαντίου μετά την κατάκτηση της πόλης από τους Σταυροφόρους το 1204.

Σάββατο, Ιανουαρίου 27, 2007

Βρε μανία με τα βιβλία της ΣΤ’ δημοτικού!

Τελικά τα βιβλία της ΣΤ’ δημοτικού πάνε να γίνουν το hottest topic του Γενάρη.

Οι εθνικόφρονες διαμαρτύρονται πως τα βιβλία υποβαθμίζουν την Ελληνική επανάσταση επειδή δεν αφιερώνουν, για παράδειγμα, 200 σελίδες στην ηρωική άλωση της Τριπολιτσάς από τους ήρωες επαναστάτες και πως δεν αναφέρουν τα πραγματικά γεγονότα. Δηλαδή ότι οι 30.000 μουσουλμάνοι και εβραίοι που πέθαναν κατά την άλωση δεν σφαγιάστηκαν, όπως λένε οι ανθέλληνες, αλλά οι Έλληνες αγωνιστές μπαίνοντας στην πόλη πετούσαν στους «άλλους» τριαντάφυλλα. Όπως γνωρίζουμε όλοι τα τριαντάφυλλα έχουν αγκάθια και αυτά ήταν υπεύθυνα για τον θάνατο τους.

Χθες διάβασα στην Ναυτεμπορική την ερώτηση (Η CIA και τα κέρδη του Bill Gates πρότυπα στην ΣΤ' Δημοτικού;) που έκανε στην βουλή ο κύριος Θανάσης Λεβέντης, βουλευτής του ΣΥΝ της αριστεράς, της προόδου κλπ, σχετικά με το νέο βιβλίο των μαθηματικών.

Όπως θα διαβάσετε στο άρθρο οι ενστάσεις του είναι 2:
1) Χρησιμοποιείται σαν πηγή (σε υποσημείωση!!! σας παρακαλώ ο κ. Λεβέντης ξεκοκιάλιασε το βιβλίο για το καλό της νεολαίας μας) το world factbook της CIA. Το world factbook περιέχει πληροφορίες (δημογραφικά, οικονομία, κυβέρνηση κλπ) για τις περισσότερες χώρες του κόσμου, και από ότι γνωρίζω είναι αρκετά αξιόπιστο, δηλαδή είναι ένα Almanac σαν αυτό που εκδίδει ο Economist ή στην Γαλλία L’ etat du monde των εκδόσεων La decouverte κλπ άρα δεν είναι ένα πολιτικό κείμενο απλώς περιέχει γενικές πληροφορίες και αριθμούς. Θα μου πείτε πως είμαι ανθέλληνας και όταν θέλω να μάθω γενικές πληροφορίες για μία χώρα ανοίγω ένα browser και μπαίνω στο συγκεκριμένο site, μιας και μου παίρνει 3 λέπτα και είναι δωρεάν (οι almanac κοστίζουν τουλάχιστον 30 ευρώ). Για όσους το αγνοούν η άλωση του Ελληνισμού από πράκτορες κλπ θα αρχίσει από τις υποσημειώσεις.

2) Αντιθέτως συμφωνώ απολύτως με την δεύτερη ένσταση του κ. Λεβέντη! Είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται σαν role model (όπως λέει ο ίδιος) ο Gates; Νομίζω πως σαν πρότυπο έπρεπε να πάρουμε τον Τσίπρα και η ερώτηση να είχε διατυπωθεί ως εξής: Για να διωριστεί κάποιος υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων από τον πρόεδρο του ΣΥΝ πρέπει να έχει συμπληρώσει 100 καταλήψεις (υπογεγραμμένες από τον καθοδηγητή του, αν αυτός δεν είναι διαθέσιμος μπορεί να πάρει βεβαίωση από τα ΚΕΠ της γειτονιάς). Έστω ότι ο μικρός Τσίπρας κάνει 7 καταλήψεις τον χρόνο από τα 12 του, σε ποια ηλικία θα τον διορίσει ο πρόεδρος του ΣΥΝ υποψήφιο δήμαρχο;

Σύντομο ανέκδοτο: Συγκρίνετε τι είχε κάνει ο Gates και ο Τσίπρας στην ηλικία του δεύτερου...

Αν ο κ. Λεβέντης ήταν λεβέντης (τι ωραία Αλβανική λέξη) οι ερωτήσεις του σχετικά με τα θέματα παιδείας στην βουλή θα ήταν οι πραγματικά κρίσιμες για μία δημοκρατία: Ανεξηθρησκεία (είναι δυνατόν να υπάρχουν εικόνες στις αίθουσες διδασκαλίας;), τα hate-speeches που συναντάς στα βιβλία κλπ, η ύλη δεν θα ήταν μία και μοναδική που θα ορίζεται από την κυβέρνηση. Αλλά θα μου πείτε πως αυτά τα θέματα απασχολούν τους αριστερούς και έχουν πολιτικό κόστος άρα καμία σχέση με τον Συνασπισμό του ότι προαιρίστε.

Άσχετο αλλά δε φοίτησα ποτέ σε ΣΤ’ δημοτικού. Μετά την Ε’ δημοτικού (εκεί σταματάει η «Ελληνική παιδεία μου») άλλαξα σχολείο και χώρα και πήγα σε ένα σχολείο που είχε 7 τάξεις στο γυμνάσιο με αποτέλεσμα να περάσω απ’ ευθείας στην 1η Γυμνασίου.

Υ.Γ. Παραθέτω και την ερώτηση του κ. Λεβέντη γιατί μετά από 7 μέρες το αρχείο της Ναυτεμπορικής είναι προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές. Παραθέτω μόνο την ερώτηση η οποία είναι δημόσια άρα δεν παραβαίνω πνευματικά δικαιώματα κλπ.
"1. Ιστοσελίδα της CIA επικαλούνται οι συγγραφείς του βιβλίου σε υποσημείωση για να τεκμηριώσουν στατιστικά στοιχεία σχετικά με τον πληθυσμό διάφορων χωρών του κόσμου. Eτσι, στο 11ο κεφάλαιο του σχολικού βιβλίου (σελ. 29), όπου αναφέρονται στοιχεία σχετικά με τον πληθυσμό της Κίνας, της Ινδίας, των ΗΠΑ και συνολικά της Γης, υποσημειώνεται ως πηγή πληροφόρησης η έκδοση της CIA "The World Fact book 2003".

Από την άλλη πλευρά, αγνοούνται φορείς όπως ο ΟΗΕ και η UNESCO ή εξειδικευμένα εκπαιδευτικά, επιστημονικά και ερευνητικά ιδρύματα που θα ήταν κατάλληλα να χρησιμοποιηθούν για την τεκμηρίωση σχετικών στοιχείων.

2. Σε άλλο σημείο του ίδιου βιβλίου στο τετράδιο εργασιών (κεφάλαιο 6ο σελ. 17, με τίτλο «Οι αριθμοί αναπαράγονται»), γίνεται λόγος σε σχετική άσκηση πολλαπλασιασμού για τα κέρδη του γνωστού επιχειρηματία Bill Gates ως εξής: "το 2003 κέρδιζε 5 λεπτά κάθε δευτερόλεπτο. Πόσα χρήματα κέρδιζε σε 1 λεπτό, σε 1 ώρα, σε 1 ημέρα, σε 1 μήνα, σε ένα έτος;». Η αχαλίνωτη κερδοσκοπία του ιδιοκτήτη της Microsoft τον καθιστά ένα είδος προτύπου στα μάτια των παιδιών και τα ωθεί στη μίμησή του"

Τρίτη, Ιανουαρίου 23, 2007

Γενοκτονίες και «Γενοκτονίες», μέρος Β’.

Πριν από λίγους μήνες, με αφορμή ένα ψήφισμα της Γαλλικής Βουλής που πoινικοποιούσε την άρνηση της «γενοκτονίας» των Αρμενίων, είχα γράψει ένα post στο οποίο υποστήριζα πως η κατάχρηση του όρου θα έχει σαν αποτέλεσμα να χάσει η λέξη την βαρύτητα της.

Πριν από λίγες μέρες διάβασα ένα απόσπασμα από μία ομιλία του Stephane Gerasimos (πρώην εκδότης του περιοδικού Herodote) σε μία εκδήλωση που έγινε στην Ισταμπούλ για την «γενοκτονία» των Αρμένιων τον Μάιο του 2005 και με την οποία συμφωνώ απόλυτα:


Πιστεύω ότι το ερώτημα που πρέπει να θέσουμε δεν είναι: «Πρέπει άραγε να αναγνωρίσουμε την γενοκτονία»; (ή αν θέλετε : «να χαρακτηρίσουμε τα γεγονότα του 1915 - 1917 ως γενοκτονία;»), αλλά: «να αναγνωρίσουμε τη γενοκτονία για ποιο σκοπό;».

Σε αυτό επιχειρώ να σκιαγραφήσω κάποιες απαντήσεις.

1) Αν είναι για να μπορέσουν οι Αρμένιοι να ολοκληρώσουν το πένθος τους, λέω ναι.
2) Αν είναι για να μπορέσουν οι Τούρκοι να συμφιλιωθούν με την ιστορία τους, λέω δύο φορές ναι.
3) Αν είναι για να συμφιλιωθεί η Τουρκία με τη διεθνή κοινή γνώμη γενικά και με τους Αρμένιους ειδικότερα, λέω τρεις φορές ναι (με τη διευκρίνιση ότι, για εμένα, να αναγνωρίσουμε τη γενοκτονία σημαίνει να την αναγνωρίσουμε στην ιστορική της ιδιαιτερότητα και πραγματικότητα και όχι κατασκευάζοντας ένα αντίγραφο του Εβραϊκού ολοκαυτώματος.)
4) Αν είναι για να δημιουργήσουμε ένα σημείο αφετηρίας για νέες εθνικιστικές, εδαφικές κτλ διεκδικήσεις δηλαδή για νέες τραγωδίες στο μέλλον, λέω τρεις φορές όχι.


Η μόνη αλλαγή που θα έκανα στο κείμενο είναι ότι στο σημείο 4 λέω όχι 333 φορές.

Το απόσπασμα είναι από το βιβλίο: Άκης Γαβριηλίδης, Η Αθεράπευτη Νεκροφιλία του Ριζοσπαστικού Πατριωτισμού, future, Αθήνα, 2006.

Τετάρτη, Ιανουαρίου 17, 2007

Νοικιάζονται διαδηλωτές

Διάβασα χθες ότι μία Γερμανική εταιρία νοικιάζει διαδηλωτές.

Αυτή η είδηση με χαροποίησε πολύ. Όλο παραπονιόμαστε για την μη ανταγωνιστικότητα των Ελληνκών προϊόντων που έχει σαν αποτέλεσμα τις χαμηλές εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και για την μη επαρκή τεχνογνωσία των Ελληνικών επιχειρήσεων.

Στον κλάδο των διαδηλώσεων η χώρα μας έχει, χωρίς καμία αμφιβολία, ένα τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα.

Το άρθρο αναφέρει ότι στην Γερμανία υπάρχουν μόνο 312 διαθέσιμοι διαδηλωτές. Δεν μπορώ παρά να γελάσω ειρωνικά με την ανεπάρκεια που έχει η Γερμανία στον συγκεκριμένο κλάδο. Μόνο το ΠΑΜΕ μπορεί να μαζέψει 5.000 άτομα σε οποιαδήποτε γωνία της χώρας μας για ψύλλου πήδημα σε ελάχιστο χρόνο.

Φυσικά το πλεονέκτημα μας δεν περιορίζεται μόνο στην «πρώτη ύλη» αλλά και στην τεχνογνωσία. Η διαδήλωση χρειάζεται οργάνωση: logistics, μεταφορά των διαδηλωτών, συνθήματα κλπ. Δεν νομίζω να έχετε ξεχάσει πως τα ένδοξα eighties τα δύο μεγάλα κόμματα μάζευαν, πολύ χαλαρά μπορώ να πω, με πούλμαν, με τρένα ακόμα και με τρακτέρ, 1.000.000 κόσμο από όλη την Ελλάδα στις προεκλογικές συγκεντρώσεις τους;

Ακούς εκεί μόνο 312 άτομα, καημένοι Γερμανοί...

ΟΣΕ, μία δεύτερη σκέψη

Πριν από λίγες μέρες είχα γράψει ένα post όπου έκανα κριτική στον ΟΣΕ για την καθυστέρηση που είχε το IC Express και για την έλλειψη ενημέρωσης.

Το σαββατοκύριακο ταξίδεψα με τον ΟΣΕ και τα τρένα ήταν στην ώρα τους, όχι μόνο αυτό αλλά το τρένο της επιστροφής έφτασε 5 λεπτά πιο νωρίς.

Το γράφω για να λέω και του ΟΣΕ το δίκαιο (και να μην "γκρινιάζω" όλη την ώρα).

Φυσικά δεν πιστεύω πως είναι μεγάλο επίτευγμα το γεγονός ότι τα τρένα έφτασαν στην ώρα τους, ειδικά σε ένα τόσο μικρό δίκτυο όσο του ΟΣΕ.

Πέμπτη, Ιανουαρίου 11, 2007

Τι με ενοχλεί στην αναθεώρηση του άρθρου 16.

Είμαι υπέρ στην ελευθερία ίδρυσης ιδιωτικών και κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, ναι δεν παίζω με τις λέξεις και δεν χρησιμοποιώ τους όρους «μη-κρατικά» και «μη-κερδοσκοπικά».

Από την υπόθεση της αναθεώρησης και την συζήτηση, μου δημιουργήθηκαν δύο προβληματισμοί.

- Η κυβέρνηση θα αναθεωρήσει το άρθρο και θα δώσει το δικαίωμα ίδρυσης μη-κρατικών και μη-κερδοσκοπικών ιδρυμάτων αλλά θα θέσει τόσους περιορισμούς, φοβούμενη τις αντιδράσεις των κομμάτων του «αντί-»* και του «τζακιού» των εκπαιδευτικών, που στην πράξη το νομοθετικό πλαίσιο θα είναι αποτρεπτικό στην τόσο στην αποτελεσματική λειτουργία όσο και στην ίδρυση αξιοπρεπών σχολών.

- Τα μη-κρατικά και μη-κερδοσκοπικά ιδρυμάτα που θα ιδρυθούν θα προσανατολίζονται σε πτυχία που θα οδηγούν στον διορισμό στο δημόσιο: Νοσηλευτές, δάσκαλοι, καθηγητές κλπ. Η παραγωγή (δεν με πειράζει αυτή η λέξη ούτε στην παιδεία) τέτοιων πτυχιούχων δεν είναι αρνητικό per se, ίσα-ίσα θα είναι κάτι πολύ θετικό αν ο σκοπός τους είναι να βγάλουν άριστους επαγγελματίες, άλλα φοβάμαι πως αυτά τα ιδρύματα θα εκπαιδεύουν τους φοιτητές τους στο να πετυχαίνουν στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ. Δηλαδή θα έχουμε πανεπιστήμια – φροντιστήρια και αυτό είναι τραγικό.

Να κάνω και μία πρόβλεψη; Σε 10 χρόνια οι απόφοιτοι του Deree θα έχουν περισσότερη ζήτηση από τους απόφοιτους των αντίστοιχων δημόσιων πανεπιστημίων και αυτό δεν σχετίζεται με την αναθεώρηση του άρθρου 16.

* δεν εννοώ το πολύ καλό περιοδικό αλλά το κόμματα της «αριστεράς» που το μόνο που παρουσιάζουν σαν «προτάσεις» και θέσεις είναι η μόνιμη αντίθεση και άρνηση: ενάντια σε αυτό, αντί του άλλου κλπ.

Τρίτη, Ιανουαρίου 09, 2007

Ένα μικρό ανέκδοτο:

Ο Blogger δουλεύει κανονικά...

Κυριακή, Ιανουαρίου 07, 2007

Τι σειρά ηταν ο Χατζηνικολάου;

Χθες έτυχε να δω 10 λεπτά τις "ειδήσεις" του Alpha, τα πρώτα 10 μου λεπτά ελληνικής τηλεθέασης για το 2007.

Το "θέμα" της εκπομπής ήταν κάποιος αξιωματικός τους στρατού ο οποίος, έναντι αμοιβής, έδινε τρελόχαρτα σε "επώνυμους" και σε εύπορους πολίτες.

Οκ και?

Πρέπει να εξοργίζομαι για αυτό το μη-θέμα;

Είναι κάτι άγνωστο και ασυνήθιστο ώστε να πρέπει να παραδέχομαι τους "δημοσιογράφους" του Alpha που φλυαρούν με τις ώρες στο κανάλι τους;

Το σύστημα με το οποίο δουλεύει ο Ελληνικός στρατός είναι το ακόλουθο:
Από την μία πλευρά υπάρχουν οι κληρωτοί που, αν όχι όλοι οι περισσότεροι, βλέπουν την θητεία τους ως αγγαρεία και από την άλλη είναι οι μόνιμοι, τα στελέχη..., που σε τεράστιο βαθμό, ανεξάρτητα με τις προθέσεις τους όταν μπήκαν στις στρατιωτικές σχολές, γίνονται δημόσιοι υπάλληλοι σε κάποια πρώιμη φάση της καρίερας τους.

Ο κανόνας για τους κληρωτούς είναι να βάζουν "βύσμα" (για να μην γενικεύω ας δεχτώ πως το κάνει μόνο το 99%) ώστε να έχουν όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες και αν είναι δυνατόν να υπηρετήσουν σπίτι τους ή ακόμα και καθόλου.

Ε μιας και το σύστημα είναι τέτοιο οι τηλέ-"επώνυμοι" και οι "λεφτάδες" που εξαγοράζουν, με την ευρεία έννοια της λέξης, την θητεία τους απλούστατα αρίστεψαν στο σύστημα που ονομάζεται Ελληνικός Στρατός, άρα: Μπράβο τους, αυτή είναι η κοινωνία μας, και η κοινωνία μας είναι τέτοια επειδή την δέχονται οι "απλοί" πολίτες. Αν ο "ανώνυμος" πολίτης, ο μικρός, ο μη-προνομιούχος (ας μην συνεχίσω την υπερβολή με τους χαρακτηρισμούς που θέλουν τον πολίτη αθώο και τις "ελίτ" ένοχες) ήθελε και επιδίωκε μία αξιοκρατική κοινωνία τότε η υπόθεση θα ήταν πράγματι σκανδαλώδης και προκλητική για την κοινωνία. Όμως, η όλη υπόθεση για εμένα είναι μία υποκρισία και τίποτε άλλο.

Υ.Γ. Να υποθέσω πως ο Χατζηνικολάου, οι Τραγκαουνάκηδες και οι άλλοι "ειδικοί" που το παίζουν βιασμένες παρθένες στα τηλεπαράθυρα, ήταν όλοι τους ΟΥΚάδες; Οι γιοι τους, οι ανιψιοί τους και οι γιοι των γνωστών τους θα υπηρετήσουν στα Ύμια;

Παρασκευή, Ιανουαρίου 05, 2007

Ο ΟΣΕ του 2007

Χθες βράδυ πήγα στον σταθμό Λαρίσης να παραλάβω την κοπέλα μου που ερχόταν από την Θεσσαλονίκη. Το τρένο της ήταν το Intecity express η "ναυαρχίδα" του ΟΣΕ, σίγουρα θα θυμόσαστε τις πομπώδεις τελετές όταν γίνονται εγκαίνια μερικών χιλιομέτρων "σύγχρονων και Ευρωπαϊκών προδιαγραφών". Η διαδρομή κανονικά κρατάει 4 ώρες και 15 λεπτά. Το τρένο έπρεπε να φτάσει στις 23:16 και εγώ πήγα στον σταθμό κατά τις 11.

Μετά από λίγο τηλεφωνηθήκαμε και μου είπε πως το τρένο είχε καθυστέρηση. Είχα μόλις κοιτάξει τους πίνακες με τις ώρες άφιξης και δεν έλεγαν τίποτα για καθυστέρηση, τους ξανακοίταξα για να δω μήπως έχουν ενημερωθεί και πράγματι δεν έγραφαν τίποτα. Της είπα πως κάνει λάθος και πως το τρένο θα φτάσει στην ώρα του, άλλωστε είναι τρένο όχι αεροπλάνο.

Κατά τις 23:15 βγήκα στην αποβάθρα και άρχισα να περιμένω. Περίμενα, περίμενα, περίμενα. Για να μην το κουράζω το τρένο έφτασε στις 23 και 47.

31 λεπτά καθυστέρηση χωρίς καμία ειδοποίηση (ναι ακόμα οι πίνακες έλεγαν ότι το τρένο θα φτάσει στην ώρα του). 31 λεπτά καθυστέρηση σε ένα μέσο σταθερής τροχιάς που αντικειμενικά έχει μόνο μία γραμμή. 31 λεπτά καθυστέρηση για την "ναυαρχίδα" του ΟΣΕ.

Τις προηγούμενες μέρες χρησιμοποιήσα 3-4 φορές τρένο στο Βέλγιο. Για παράδειγμα την Παρασκευή 29/12 έκανα την διαδρομή Βρυξέλλες - Βατερλό γύρω στις 6 το απόγευμα, δηλαδή την ώρα αιχμής. Ακόμα χειρότερα είχε πιάσει φωτιά σε ένα βαγόνι σε έναν από τους 3 κεντρικούς σταθμούς των Βρυξελλών. Όλα τα τρένα, και ήταν πάρα πολλά, ήταν στην ώρα τους. Έχει πολύ πλάκα να ακούς τους Βέλγους να διαμαρτύρονται για τα "χάλια" της SNCB (Ο Βέλγικος ΟΣΕ).

Η περίφημη πραγματική σύγκλιση θα αργήσει πάρα πολύ, σίγουρα όμως μέχρι να πραγματοποιηθεί θα είμαστε θεατές σε πολλές πομπώδεις τελετές εγκαινίων μερικών χιλιομέτρων "σύγχρονων και Ευρωπαϊκών προδιαγραφών".

Θυμήθηκα και μία άλλη πρόσφατη ιστορία με τον ΟΣΕ του 21ου αιώνα. Πριν από λίγες μέρες είχα πάει στο Γκάζι, όταν πήγα να διασχύσω τις ράγες παρατήρησα πως κουνιόντουσαν οι μπάρες. Σταματάω και κοιτάω πως πράγματι κατέβαιναν οι μπάρες γιατί ερχόταν τρένο. Πρώτο σοκ η ελλιπέστατη σήμανση και πως δεν ήταν αυτόματες αλλά υπήρχε φύλακας (έτσι ονομάζεται;). Δεύτερο και καλύτερο σοκ, ο φύλακας κατέβαζε τις μπάρες με μανιβέλα, δεν υπάρχει ούτε αυτόματος μηχανισμός για να ανεβοκατεβαίνουν οι μπάρες.

Το τραγικό είναι πως αν αύριο κάποια κυβέρνηση αποφασίσει να ιδιωτικοποιήσει τον ΟΣΕ ή να τον εξυγιάνει θα βγουν οι Αλαβάνοι και θα λένε πως η κυβέρνηση ξεπουλάει την κρατική περιουσία. Θα μου πείτε πως έχει δίκαιο, μπάρες με μανιβέλα το 2007 είναι μουσειακό αντικείμενο άρα πρέπει να μείνουν στην περιουσία του κράτους :)))

Υ.Γ. Σήμερα δίαβασα στο BBC το ακόλουθο άρθρο: The bullet train bites in Taiwan. Η Ταϊβάν χώρα με πιο δύσκολη γεωγραφία από της Ελλάδας και πολύ ποιο πυκνοκατοικημένη απέκτησε bullet train για να συνδέει τις αντίστοιχες Αθήνα και Θεσσαλονίκη...

Τετάρτη, Ιανουαρίου 03, 2007

Quartier Européen

Στις Βρυξέλλες η περιοχή που στεγάζονται οι κεντρικές υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ονομάζεται «Quartier Européen», δηλαδή «Ευρωπαϊκή Γειτονιά», και βρίσκονται σε ένα ρόμβο που έχει σαν όρια τις στάσεις Metro: Merode, Schuman, Art-Loi και τον σταθμό του τραίνου Luxembourg.

Τα βασικά κτίρια είναι:
Της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Απέναντι βρίσκεται το κτίριο του Συμβουλίου της Ευρώπης

Λίγο πιο μακρυά το κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Όμως το αγαπημένο μου κτίριο της Ευρωπαϊκής Γειτονιάς είναι αυτό

Δεν σχετίζεται με το τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μιας και είναι το κεντρικό τζαμί των Βρυξελλών και παράλληλα και Ισλαμικό πολιτιστικό κέντρο. Πως να το κάνουμε η πρωτεύουσα της Ευρώπης είναι εξ’ ορισμού πολυπολιτισμική.


Υ.Γ. Σκέφτηκα αρκετά αν «έπρεπε» το πρώτο Post μου για το 2007 να είναι post γκρίνιας, αλλά έκανα το λάθος να δω για λίγο τον μακαριότατο στην ERT SAT την παραμονή της πρωτοχρονιάς και δεν κρατήθηκα.