Τετάρτη, Αυγούστου 29, 2007

Η έμμονη ιδέα των εμπρησμών

Σήμερα η Καθημερινή έχει ένα πολύ καλό άρθρο του Guardian σχετικά με τις φωτιές και το οποίο έκανα c(l)opy & paste.

Μου άρεσε πολύ επειδή λέει το αυτονόητο: η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση που αφορά όλους και όλοι το καταστρέφουμε χωρίς να είμαστε απαραίτητα εμπρηστές.

"μπορεί να ελπίζει κανείς, είναι το γεγονός ότι τρομερές πυρκαγιές αυτού του είδους θα ενισχύσουν την πεποίθηση του πληθυσμού ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη."
Να ελπίζουμε ότι ο πληθυσμός θα ζητήσει να ληφθούν μέτρα; Είμαι απαισιόδοξος.


Η έμμονη ιδέα των εμπρησμών

The Guardian

Η περιοχή της Μεσογείου δεν είναι μόνο εύκολο να πιάσει φωτιά, αλλά και εξαρτάται από αυτήν. Χρειάζεται τις πυρκαγιές για πολλούς λόγους, περιλαμβανομένης και της ανάγκης να αποσοβηθούν μεγαλύτερες φωτιές.

Πάντως, τα στοιχεία της περασμένης δεκαετίας καταδεικνύουν ότι η σωστή διαχείριση των πυρκαγιών γίνεται όλο και δυσκολότερη. Καύσωνες εμφανίζονται όλο και συχνότερα ακριβώς την περίοδο κατά την οποία μεγάλες ομάδες πληθυσμού μετακινούνται και συνεπώς αυξάνεται και ο κίνδυνος να ξεσπάσουν πυρκαγιές. Οι καύσωνες προλειαίνουν το έδαφος και οι άνθρωποι βάζουν τη σπίθα. Στην περίπτωση των πυρκαγιών στην Ελλάδα οι ένοχοι δεν είναι αναγκαστικά εμπρηστές. Ενα σπασμένο κομμάτι γυαλί μπορεί εύκολα να βάλει φωτιά που θα κατακάψει μεγάλη έκταση. Η άλλη σημαντική αιτία είναι ότι οι άνθρωποι σε αυτές τις περιοχές αντιλαμβάνονται την πυρκαγιά ως κάτι αφύσικο. Συνεπώς θέλουν να αποφεύγουν τις φωτιές και οι πολιτικοί αντιδρούν ανάλογα. Μικρές πυρκαγιές περιορίζονται ή σβήνουν, αλλά το αποτέλεσμα είναι ότι συσσωρεύονται εύφλεκτα υλικά, αυξάνοντας τις πιθανότητες να ξεσπάσουν πυρκαγιές σαν αυτές που καίνε την Ελλάδα.

Ολα αυτά δεν είναι καινούργια για τους επιστήμονες και τους πυροσβέστες των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα από τις πυρκαγιές και θα ήταν λάθος να υποστηρίξει κανείς ότι δεν έχουν ληφθεί μέτρα για να αποσοβηθούν ή να ελεγχθούν τέτοιες μεγάλες πυρκαγιές όταν προκύπτουν. Για παράδειγμα, μια χωρίς προηγούμενο συνεργασία ευρωπαϊκών κρατών κατά των πυρκαγιών έχει στόχο την Ελλάδα. Πυροσβέστες από 16 χώρες, περιλαμβανομένων και τεσσάρων που έχουν στείλει και πυροσβεστικά αεροπλάνα, μάχονται κατά των πυρκαγιών στην Ελλάδα. Οσον αφορά τους εμπρησμούς, η ελληνική κυβέρνηση υποσχέθηκε να αλλάξει τους σχετικούς νόμους, ώστε κανείς να μην μπορεί να χτίσει στο μέλλον στις καμένες περιοχές. Ακόμη σημαντικότερο, μπορεί να ελπίζει κανείς, είναι το γεγονός ότι τρομερές πυρκαγιές αυτού του είδους θα ενισχύσουν την πεποίθηση του πληθυσμού ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ομως, όπως ακριβώς και με τις πλημμύρες στις βόρειες χώρες, το κλειδί για την άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης είναι ολόκληρη η κοινωνία να σταματήσει να προσποιείται ότι μπορεί να αγνοεί τη Φύση. Στην Ελλάδα, η έμμονη ιδέα με την πιθανότητα του εμπρησμού και η ευκολία με την οποία κατηγορούνται οι πολιτικοί, υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι εξακολουθούν να μη θέλουν να αντιμετωπίσουν το γεγονός ότι ο τρόπος με τον οποίο ζουν συλλογικά, αυτά που θέλουν να αγοράζουν, τα κτίρια που χτίζουν και ο τρόπος που μεταχειρίζονται το φυσικό περιβάλλον έχουν μεγάλη σχέση με το πρόβλημα των πυρκαγιών.

15 σχόλια:

doctor είπε...

Τι απλά που τα γράφουν οι ... κουτόφραγκοι...

doctor

ioannisk είπε...

Άλλο ένα καλό άρθρο από το Βέλγιο: Le gouvernement au pilori. Αν προλάβω θα κάνω μία περίληψη σήμερα.

ioannisk είπε...

Το πρόβλημα δεν είναι ότι τα λένε απλά αλλά και σωστά. Από το Βέλγικο άρθρο που αναφέρω: "Tout ceci, les Grecs le savaient."
Όλα αυτά οι Έλληνες τα ξέρανε (σσ. για τα αυθαίρετα που νομιποιούνται κάθε 4 χρόνια κλπ)

ManBlogg είπε...

Μέρος της "ασύμμετρης απειλής" μου φαίνεται το άρθρο της Guardian Γιάννη. Με δόλο και πολύ ύποπτο μήνυμα. Αντ'αυτού βλέπε Σκάι TV να μαθαίνεις την "αλήθεια" από "ειδήσεις" που ξεστομίζει ο δαιμόνιος παρουσιαστής όπου μιλάει με σιγουριά πάντα για εμπρηστές που έχουν πάρει εντολή να εμποδίσουν το έργο της πυροσβεστικής. (Βίντεο ΣΚΑΙ λεπτό 22:00 εδώ)
Μου φαίνεται πρέπει να πέσει "χρυσή παντόφλα".
Εγώ πάντως έχω τη δική μου συνωμοσία για τις πυρκαγιές. Φαίνεται ότι λόγω της καταστροφής μπορούν να δανειστούν ως κράτος περισσότερο πλέον χωρίς τιμωρία από ΕΕ. Άρα μπορούν να δώσουν περισσότερες παροχές ελεημοσύνες σε όσους χαρακτηριστούν πληγέντες, άρα μάλλον μερικές από τις καταστροφές ήταν μάλλον σχεδιασμένες από την κυβέρνηση να δώσει χαρτζιλίκι για να εξαγοράσει ψήφους. Συνωμοσίας ανθολόγιο.. βάλτε το δικό σας λιθαράκι στην ασυναρτησία που κατακαίει τους λιγοστούς θάμνους ορθολογισμού αυτού του τόπου

ioannisk είπε...

ManBlogg
Η δικιά σου θεωρία μου έχει περισσότερες πιθανότητες να είναι αλήθεια παρά όλες οι άλλες που έχω ακούσει (και είναι πολλές).

Δεν έχω άποψη για τον Σκάι, στην αρχή ήλπιζα ότι θα άλλαζε κάτι στην TV, προς το καλύτερο, αλλά αν είναι καλύτερος θα είναι οριακά.

ioannisk είπε...

Δεν προλαβαίνω να μεταφράσω το Γαλλικό κειμενό για αυτό δίνω αυτό το link:

Εντάσσονται 15.300 στρέμματα στην Αν. Αττική
Ποιες περιοχές μπαίνουν στο σχέδιο σε Αρτέμιδα, Αχαρνές, Γλυκά Νερά, Νέα Μάκρη, Μαρκόπουλο, Παιανία και Παλλήνη
.

Σημερινό εξώφυλλο στο ένθετο της Καθημερινής Real Estate. Το διαφήμιζαν από χθες και είχα σκοπό να είναι το σημερινό μου Post. Όταν το είδα εξοργίστηκα αλλά ίσως η διαδικασία να είναι απόλυτα νόμιμη και καθαρή για αυτό δεν το έγραψα. ΑΠό την άλλη όλες οι περιοχές που αναφέρονται (και οι μελλοντικές) είναι οι πλέον καταπατημένες στην Αττική.

Αφιερωμένο σε όσους λένε πως τις φωτιές τις έβαλε το κεφάλαιο.

ερινύες είπε...

dustuxws omws ta simerina deltia eidisewn sta8ikan ston paniko pou epikratise stis trapezes, stis katigories gia tsigganous pou (an einai pote dunaton na exoun autoi dikaiwmata) diekdikousan kapoia xrimatiki upostiri3i.den ekousa na tonizetai i anagki gia tin kalliergeia oikologikis suneidisis para mono gia to politiko kostos..

ioannisk είπε...

ερινύες
Όπως λέει και το άρθρο: "μπορεί να ελπίζει κανείς, είναι το γεγονός ότι τρομερές πυρκαγιές αυτού του είδους θα ενισχύσουν την πεποίθηση του πληθυσμού ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη."
Εγώ δεν πολύ ελπίζω, σήμερα στην Αττική οδό είδα μία "κυρία" 40-45 ετών να πετάει την αναμένη γόπα της από το παράθυρο.

Για τον ρατσισμό με τους τσιγγάνους, σου υπενθυμίζω πως το χθεσινό happening στο Σύνταγμα ήταν για τα "δάση" όχι για τον ρατσισμό. Μην τα θέλουμε όλα δικά μας!

david santos είπε...

Thanks for posting.

Thelw na synodeysw ston pono elliniko ston koinotiko ola gia tin adifago kai anekselegkti pyrkagia aftis tis teleftaias Paraskevis sta ypostirigmata tis Peloponnisou, sto notiodytiko simeio tis Athinas, pou stoixisan tin zwi se 63 synanthrwpous sas.

David Santos

ερινύες είπε...

@manblogg,

anafereis ta deltia eidisewn pou "len tin ali8eia".ton teleytaio kairo exw tin ais8isi oti se merika kanalia uparxei ena sunexomeno deltio opou o enas dimosiografos "dinei ti sketalli" ston allo...
i 8ewria sou pantws einai pio basimi apo asumetres apeiles....

george είπε...

Πάντως από την όλη ιστορία αναδείχθηκε (και) η αναισθησία μερικών νεοελλήνων: μη-πυρόπληκτοι να εισπράττουν το βοήθημα, ψεύτικες αναφορές για φωτιές ενώ οι κάτοικοι μερικών χωριών προτίμησαν να περιμένουν τη φωτιά να φτάσει έξω από την πόρτα τους πάρα να βοηθήσουν το διπλανό χωριό που καιγόταν ήδη.

ioannisk είπε...

david santos
Thank you for your kind words :)

ioannisk είπε...

@ερινύες
""
Όχι και δελτίο! :P

---------------------------------
@george
Σίγουρα έγιναν αυτά αλλά δεν γνωρίζω την έκταση (που έχει ποιο πολύ σημασία). Αν είναι μίκρη τότε δεν είναι τόσο τραγικό.

Αυτό που με ενόχλησε είναι που βγάλαμε πάλι τον μαύρο εαυτό μας με τον ρατσιμό. Στην αρχή οι ξένοι καίνε τα δάση, τώρα "ακούς εκεί να θέλουν και οι γυφτοι χρήματα".

Michalis είπε...

Πολύ καλί δουλεία !!! Συγχαρητήρια !!! Αν θες να δεις αστεία βίντεο μπορείς να επισκέπτης ://funniestvideoclips.blogspot.com/ όπου εκεί μπορείς να βρεις συλλογές από επιλεγμένα αστεία βίντεο. Απόλαυσε…

ioannisk είπε...

Michalis
Καλώς ήρθες στο blog μου.

Σχετικά με τα Video, ευτυχώς που δεν με έχεις δει να παίζω τέρμα θα πρωταγωνιστούσα :P