Τετάρτη, Μαρτίου 14, 2007

Η επίσκεψη Πούτιν.

Σε λίγη ώρα φτάνει στην Ελλάδα ο κ. Πούτιν. Δεν έχω σκοπό να σχολιάσω τον πρόεδρο της Ρωσίας ούτε την επίσκεψη του, το έχω κάνει πιο παλιά και δεν έχω αλλάξει άποψη.

Ο σκοπός του post είναι να σχολιάσω τις αντιδράσεις διαφόρων δημοσιογράφων σχετικά με την ανακοίνωση που έβγαλε το υπουργείο εξωτερικών (την οποία δεν έχω διαβάσει) για τα Αμερικάνικα πυραυλικά σχέδια σε μερικές πρώην Κομμουνιστικές χώρες της Ευρώπης καθώς και για την κα. Μπακογιάννη. Η αντίδραση προήλθε και από τα δύο άκρα, από την άκρα-δεξιά με τον κ. Λυγερό και από την άκρα-αριστερά με τον κ. Δελαστίκ (αν οι απόψεις του για την εξωτερική πολιτική της χώρας μας ανήκουν στην αριστερά είναι άλλο θέμα), για να αναφέρω δύο δημοσιογράφους που γράφουν στην εφημερίδα που διαβάζω.

Τότε οι συγκεκριμένοι κύριοι κατηγορούσαν προσωπικά την κ. Μπακογιάννη πως σκοπός της είναι να καταστρέψει τις ελληνο-ρώσικες σχέσεις για να ευχαριστήσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Για παράδειγμα ο κ. Δελαστίκ στις 2/3/2007 έγραφε Μπακογιάννη κατά... Πούτιν:
"Η έκπληξη, η οργή, τα διαβήματα και οι απαιτήσεις εξηγήσεων που ακολούθησαν από ρωσικής πλευράς στην Αθήνα υποδηλώνουν βεβαίως στοιχεία τραυματισμού των ελληνορωσικών σχέσεων" καθώς και "Επιπροσθέτως, η θυσία των ελληνορωσικών σχέσεων στον βωμό των πυραυλικών συμφερόντων των ΗΠΑ".

Ώρες – ώρες διαβάζοντας μερικούς δημοσιογράφους νομίζω πως αναστήθηκε το πάλαι πότε Ρώσικο κόμμα.

Σήμερα ούτε καν δύο εβδομάδες μετά ο κ. Πούτιν έρχεται στην Αθήνα για να υπογράψει το συμβόλαιο για την κατασκευή του αγωγού. Υπάρχει περίπτωση να ζητήσουν συγνώμη τα γεράκια που προέβλεψαν την καταστροφή στις ελληνο-ρώσικες σχέσεις;

Αν κρίνω από το Κυριακάτικο άρθρο του κ. Λυγερού (Η επίσκεψη Πούτιν, μεγάλη ευκαιρία για την Αθήνα
) η απάντηση είναι αρνητική.

Αν κρίνω από το σημερινό άρθρο του, μου φαίνεται πως επιβεβαιώνονται οι "φόβοι" μου για «Ρώσικο» κόμμα. Σε ένα άρθρο με τίτλο "Η κρίσιμη επιλογή της Ε.Ε. και η στάση της Ελλάδας" η Ε.Ε. έχει τον ρόλο του κομπάρσου στο κείμενο και η Ελλάδα μόλις και αναφέρεται. Φαίνεται πως η Ελλάδα είναι μέλος της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών και δεν το έχω καταλάβει.

26 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλά που έχω κ εσένα να συζητήσω την επίσκεψη Πούτιν, γιατί εδώ στο LA δεν βρίσκεται άνθρωπος να ξέρει το θέμα(ο καθένας με τον πόνο του:))

Ρωσικό κόμμα ε? Λες κ είμαστε στο 1800. Έχεις δίκιο ότι ελληνορωσικές σχέσεις είναι μια χαρά κ οι καταστροφολόγοι για άλλη μια φορά φάνηκαν τόσο ανακριβείς, με τις υπερβολές τους που δεν ξέρεις αν είναι κατευθυνόμενες ή απλά βλακείες.

Αν σε ενδιαφέρει ειδικά η Ρωσία υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον online περιοδικό, δωρεάν. Russian Regional Politics, μπορείς να γραφτείς κ λαμβάνεις

ioannisk είπε...

Ζωή
Ευχαριστώ για το Link αλλά δεν ξέρω κατά πόσο έχω πλέον την όρεξη να διαβάζω τέτοια άρθρα :(

Για το Ρώσικο κόμμα μεταξύ σοβαρού και αστείου αυτή είναι η εντυπωσή μου. Υπάρχουν μερικοί σαν αυτούς τους 2 που αναφέρω που "προσκυνάνε". Ας υπάρχουν αλλά με τσντίζει που κυριαρχούν στην εφημερίδα που διαβάζω και το πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχουν και επιλογές στην Ελλάδα. Έτσι όπως πάμε θα το ρίξω στην espresso έχει και πολλά DVD την Κυριακή :)

ioannisk είπε...

Μιας και ανέφερα δημοσιογράφους και εφημερίδες, χθες η Ελευθεροτυπία δημοσίευσε ένα πολύ καλό άρθρο του κ. Γιαννουλόπουλου για τον Στάθη, τον γελοιο(γράφο) που τελευταία έχει γίνει κολλητός με τον καράμπελια: Η γελοιογραφία της Ιστορίας

Ανώνυμος είπε...

Οι δημοσιογράφοι αυτού του στιλ είναι κολλημένοι κ το κακό είναι όπως λες, ότι δεν υπάρχουν επιλογές. Νομίζω τη μεγαλύτερη επιλογή σε αρθρογραφία την είδα στην Αγγλία.

Ναι αλλά η Εσπρέσο έχει μάπα DVD. Έχει κ τσόντες βέβαια κ θα πάρω καμιά φορά γιατί δεν έχω δει ποτέ, αλήθεια λέω δεν έτυχε:)

Κοινότητα Εκάλης είπε...

προσωπικα αντιπαθο τους ρωσσους, με μαφιοζικους τροπους εχουν μπει πολυ ασχημα στην Ε.Ε. Η οικονομια τους στηριζεται στο εγκλημα. Ο πουτιν δεν ειναι τπτ αλλο απο ενα διδακτορισκο, πριν μια εβδομαδα αλλος ενας δημοσιογραφος 'επεσε' απο το 5 οροφο ενος κτηριου.

Δηλωνω οτι ειμαι με την Ε.Ε. και μιλωντας με σλαβους της ΑΝ. ευρωπης απο ενα ευρωπαικο φορυμ βλεπω οτι εχουν την αμερικη ως μαμα τους και δεν θα τους πειραζε να πουλησουν την Ε.Ε. για την Ευρωπη ή ακομα χειροτερα οτι ΝΑΤΟ και ΕΕ ειναι το ιδιο. Οσο και να τους εξηγω για μια pax europa και την αναγκη δημιουργιας ευρωπαικου στρατου τοσο με παραπεμπτουν στο ΝΑΤΟ. Η εισοδος τους στην Ε.Ε. ηταν ΜΕΓΑ λαθος, τουλαχισταν ας εμπαινε μονο η τσεχια και η σλοβενια αντε και η ουγγαρια.

ioannisk είπε...

Ζωή
Και οι Γαλλικές εφημερίδες είναι καλές ενώ οι Βέλγικές (οι γαλλόφωνες) όχι, χωρίς φυσικά να είναι φυλλάδες - φερέφωνα του ιδιοκτήτη όπως εδώ.

Σου υπόσχομαι πως θα κανω ένα test-achat της Espresso την Κυριακή. Θα την αγοράσω θα υποστώ το μαρτύριο να παρακολουθήσω τα ΧΧΧ έργα και θα τις κρίνω καλλιτεχνικά μέσω του blog μου.

chris
Ναι πριν από λίγες μέρες είχαμε τον 88ο "θάνατο" δημοσιογράφου στην Ρωσία την τελευταία δεκαετία.

Ήμουνα ενάντια στις δύο τελευταίες διευρύνσεις για αρκετούς λόγους όπως το γεγονός ότι πολλές πρώην Κομμουνιστικές χώρες βλέπουν τις ΗΠΑ ως "μαμά", όπως λες, την Ε.Ε. σαν κουμπαρά κλπ.

doctor είπε...

Εκπληκτική η απάντηση του Γιώργου Γιαννουλόπουλου στον Στάθη, εκπληκτική!

Είχα πολύ καιρό να διαβάσω τόσο συγκροτημένο και ταξιθετημένο λόγο με στοχευμένες θέσεις και ανάπτυξη επιχειρημάτων με χειρουργική ακρίβεια, σεμινάριο ουσίας του λόγου.

Το άκρως αντίθετο από τα βερμπαλιστικά παραληρήματα του Στάθη, με τον οποίο άλλοτε συμφωνώ και άλλοτε διαφωνώ, όμως διαφωνώ πάντα στο ότι απαξιώνει την άλλη γνώμη και είναι πολύ επιθετικός.

Επαναπαραθέτω το καλύτερο -κατ'εμέ-κομμάτι του άρθρου:

"Εδώ σκαλώνουν όσοι διαλαλούν την αδιάλειπτη συνέχεια του Ελληνισμού: η εθνική ταυτότητα, μια έννοια που δημιουργήθηκε μαζί με το εθνικό κράτος για να υποκαταστήσει τις ταυτότητες που προηγήθηκαν (φυλετική, εθνοτική, θρησκευτική), προβάλλεται αναχρονιστικά στο παρελθόν ως προϋπάρξασα και αναλλοίωτη επί χιλιάδες χρόνια.

Ετσι η Ιστορία γίνεται μεταφυσική, με προφανείς ιδεολογικές προεκτάσεις. Δηλαδή, αντί να παράγει τα κοινωνικά φαινόμενα, αναδεικνύει την ουσία των πραγμάτων.
Εδώ όμως παραμονεύει και η ειρωνεία: ενώ επικρίνουν όσους μιλούν για ιστορικές κατασκευές, οι ελληνόφρονες κάνουν ανεπίγνωστα ακριβώς αυτό που καταδικάζουν, εφόσον η θεωρία τους εξουσιοδοτείται από μια στιγμή ιδεολογικής λήθης -δηλαδή, δεν ξεχνούν απλώς, αλλά ξεχνούν ότι ξεχάσαν-, για να μπορέσουν στη συνέχεια να ανακαλύψουν ως πραγματολογικό στοιχείο ό,τι έχουν οι ίδιοι κατασκευάσει: τον διαχρονικό Ελληνα ως ιστορικό υποκείμενο που δεν υπόκειται στην Ιστορία".

doctor

ioannisk είπε...

Δημήτρη
Λογικά δεν είνα αυτά που λες για τον Γιαννουλόπουλο; Ο άνθρωπος είναι ακαδημαϊκός ενώ ο Στάθης χούλιγκαν με πένα, όπως σχεδόν όλοι οι "αριστεροδεξιούς εθνικόφρονες".

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ είπε...

Αναφέρομαι μόνο στο θέμα που έθιξε το ποστ και όχι στην απάντηση Γιαννουλόπουλου, μιας και συμφωνώ μαζί του. Το πρόβλημα τίθεται κατά κύριο λόγο όχι στην αναζωπύρωση ψυχροπολεμικών αντιλήψεων (κάτι που τέθηκε και σε προηγούμενο πόστ του Ιωάννη) αλλά στο ποιά είναι η εξωτερική πολιτική της χώρας, και σε ευθεία συνάρτηση με το ποιά είναι η στάση της ΕΕ στη γενικότερη πολιτική κατάσταση.
Μετά το πάγωμα της διαδικασίας της πολιτικής ενοποίησης της Ευρώπης μέσω του Συντάγματος (με όλες τις ενστάσεις που μπορεί να έχει κάποιος σε αυτό), φαίνεται ότι η ΕΕ πελαγοδρομεί σε ότι αναφέρεται στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, με το ΝΑΤΟ, αλλά και με τους γειτόνους. Η προσπάθεια από το ΝΑΤΟ (στην πραγματικότητα από τις ΗΠΑ) για την εγκατάσταση του πυραυλικού συστήματος έχει να κάνει όχι με τις περίφημες ασύμμετρες απειλές αλλά με την πλήρη υποβάθμιση του ρόλου της ΕΕ στο γεωγραφικό χώρο της Ευρώπης. Τη στιγμή που υπάρχουν σαφείς ενδείξεις επικοινωνίας και συννενόησης μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας, η εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος βάζει τρικλοποδιά στα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Εκεί τίθεται η βασική μου ένσταση σε σχέση με τη στάση της χώρας μας. Είμασταν άλλωστε οι πρώτοι από την ΕΕ που βγήκαμε και στηρίξαμε αυτή τη διαδικασία. Σα να λέμε δλδ ότι κοιτάξτε Ευρωπαίοι καλή η συνύπαρξή μας στα όρια της ΕΕ αλλά δεν επιθυμούμε κάτι άλλο (κοινή εξωτερική πολιτική, πιθανή αποστρατικοποίηση, αυτόνομη πολιτική ενέργειας κα).

Ο politics and free thinking το έθιξε σε σωστό επίπεδο αλλά με λάθος βάση κατά την κρίση μου. Δε στηρίζεται όλη η οικονομία της Ρωσίας στο trafiking και στο εμπόριο όπλων. Πρέπει να δεχτούμε ότι υπάρχουν και υγιείς δυνάμεις στην πρώην Σοβιετία. Εάν τους αποκλείσεις ως ΕΕ από την όποια σχέση ή διαπραγμάτευση τότε μοιραία θα υπάρξει απομόνωση της Ρωσίας και κατ' επέκταση απομόνωση της Ευρώπης. Το ότι θεωρούν τις ΗΠΑ ως μαμά τους δεν μου προκαλεί καμία εντύπωση. Μη ξεχνάς ότι πριν μερικά χρόνια και η ΕΕ θεωρούσε τις ΗΠΑ μαμά της (πιθανόν και τώρα να το θεωρεί). Δεν είναι σωστό να δημιουργήσουμε μια άλλη Τουρκία. ΆΛλωστε εμείς οι Ευρωπαίοι είμαστε οι καθαροί και αμόλυντοι; Μη ξεχνάμε ότι η αναθεώρηση του ΑΕΠ κατά 25% από τον Αλογοσκούφη στηρίζεται κυρίως σε παράνομες δραστηριότητες.

Κάποιος άλλος Ιωάννη θα σου έλεγε ότι με τη δήλωση της Μπακογιάννη αναστήθηκε η πολιτική Πιουριφόϊ. Δεν είναι το ζήτημα αν αναστήθηκε το Ρωσικό ή το Αγγλικό ή το Γαλλικό κόμμα. Το ζήτημα είναι η αυτόνομη παρουσία της Ελλάδας στα πλαίσια όμως μιας κοινών αρχών και κατευθύνσεων ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής.

ioannisk είπε...

michalakis
Ευχαριστώ για το καλό και νηφάλιο σχόλιο σου :)

Θα συμφωνήσω με το κείμενο σου αλλά θα διαφωνήσω στα αίτια.

Βλέπουμε την Ε.Ε. να περιορίζεται όλο και ποιο πολύ στον οικονομικό τομέα και τα θέματα της ασφάλειας και της άμυνας να τα έχει κάνει "outsource" στο ΝΑΤΟ δηλαδή στις ΗΠΑ. Δεν μου αρέσει.

Ο περιορισμός της Ευρωπαϊκής εννοποίησης δεν έχει να κάνει τόσο με την απόρυψη του Ευρωσυντάγματος όσο με τις 2 τελευταίες διευρύνσεις (με αυτή του 2004 η τελευταία δεν έχει σημασία) και με την εξασθένιση του Γαλλό-Γερμανικού άξονα. Στην πρώτη περίπτωση οι αποφάσεις παίρνονται πλέον από 27 χώρες άρα πρέπει να ικανοποιηθούν 27 απόψεις, όχι μόνο αυτό αλλά οι 8 + 2 + 2 νέες χώρες έχουν εντελώς διαφορετική νοοτροπία για την εξωτερική τους πολιτική, είναι ατλαντιστές κλπ. Στην δεύτερη περίπτωση είχαμε την ατυχία να κυβερνάνε τις 2 ποιο σημαντικές χώρες της Ευρώπης ο Chirac και ο Schroeder. Σε δύο μήνες θα είναι και οι δύο παρελθόν οπότε μπορώ να είμαι αισιόδοξος για το μέλλον της Ε.Ε.

ioannisk είπε...

michalakis
(έσπασα στα 2 την απάντηση)

Είμαι Ευρωπαϊστής, δηλαδή θέλω πολιτική εννοποίηση, άρα συμφωνώ με το "Το ζήτημα είναι η αυτόνομη παρουσία της Ελλάδας στα πλαίσια όμως μιας κοινών αρχών και κατευθύνσεων ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής." με κάποια επιφήλαξη ως προς τον ορισμό της λέξης αυτόνομη.

Δεν ξέρω αν η κ. Μπακογιάννη είναι αντλαντίστρια (υπάρχει αυτή η λέξη στα Ελληνικά;), άλλωστε το έγραψα και στο αρχικό μου κείμενο. Αν όμως έχω να επιλέξω ανάμεσα στα δύο "κακά" την Ρωσία του Πούτιν ή τις ΗΠΑ θα διαλέξω τις δεύτερες μόνο και μόνο από το γεγονός πως σε 18 μήνες θα κυβερνάνε την χώρα "φυσιολογικοί" άνθρωποι και όχι η κλίκα των Neo-cons.

Προφανώς και στην Ρωσία υπάρχουν "υγιείς δυνάμεις" το πρόβλημα είναι πως να τις υποστηρίξουμε.

Κοινότητα Εκάλης είπε...

Για δες λίγο δήλωση από κοσσοβαρους, κάτι μου λέει ότι έχει άρωμα γυναίκας και Κρητικιά κορμοστασιά!

Κοινότητα Εκάλης είπε...

Για καποιο λογο το hyperlink που εκανα στο word den perase sto blog, to ar8ro einai edo


http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=65015412

ioannisk είπε...

chris
Το word είναι και HTML editor, αν θες να αντιγράψεις κάτι από μία σελίδα web κάντο paste σε notepad.

"βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση", ελπίζω. Ελπίζω να έχουμε "συνεχή επαφή" με όλους τους γειτονές μας.

Για την ουσία του άρθρου από το "Ακόμα και εντός της ελληνικής κυβέρνησης υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν ότι η ανεξαρτησία δεν θα προκαλέσει αποσταθεροποίηση καθώς είναι ακριβώς η τωρινή κατάσταση αυτή που προκαλεί την αποσταθεροποίηση" έως το "Εχουμε συμμάχους στην ελληνική κυβέρνηση" που είναι ο τίτλος του άρθρου υπάρχει κάποια απόσταση. Ο σύμμαχος πολεμάει μάζι σου.

Μπορεί ο κ. Σουρόι να μπλοφάρει και μπορεί πράγματι να έχει συμμάχους στην κυβέρνηση. Δεν μπορώ να ξέρω αν είναι αλήθεια και αν ναι ποιοι είναι αυτοί.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ είπε...

Θα συμφωνήσω απολύτως ότι ο τρόπος που έγινε η διεύρυνση, πολλές φορές ακύρωσε βασικές κατευθύνσεις της ΕΕ (έτσι τουλάχιστον όπως έχουν εκφραστεί σε κείμενα, γιατί στο μυαλό του ο καθένας μπορεί να έχει ότι θέλει). Αυτό όμως δεν πρέπει να μας βάζει στο δίλημμα αν θα πρέπει να διευρυνθεί η ΕΕ ή όχι. Είμαι σαφώς υπέρ της διεύρυνσης, όπως και της πραγματικής πολιτικής ενοποίησης.

Θα συμφωνήσω επίσης και για την αποδύναμωση του Γαλλο-Γερμανικού άξονα που όμως έγινε λόγω της αλλαγής κυβέρνησης στη Γερμανία και φυσικά λόγω των διαφορετικών πολιτικών καταστάσεων που δημιουργήθηκαν μετά την απόρριψη του Ευρωσυντάγματος από τους Γάλλους.

Δεν με ενδιαφέρει αν η Μπακογιάννη έγκειται θετικά προς τις ΗΠΑ. Ένα πρόσωπο δε χαρακτηρίζει την εξωτερική πολιτική μιας κυβέρνησης ή ενός κράτους. Κι εδώ είναι το έλλειμμα των σαφών χαρακτηριστικών της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Στην ουσία δεν υπάρχει πολιτική κατεύθυνση. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να στρέφουμε το πρόσωπο προς τις ΗΠΑ αρκεί αυτό να τίθεται επί τάπητος και να είναι σαφές για όλους. Κι ο καθένας να εκφράσει τις συμφωνίες του ή τις αντιρρήσεις του.

Τώρα εάν ο Σαρκοζί θα είναι καλύτερος από τον Σιράκ σε ότι έχει να κάνει με την ΕΕ, άσε να έχω τις αντιρρήσεις μου. Η στάση του απέναντι στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας νομίζω ότι δεν είναι καθόλου εποικοδομητική.

Δεν υποστηρίζω σε κανένα επίπεδο τον Πούτιν, ο οποίος έχει μεταφέρει την παλιά νομεκλατουρίστικη αντίληψη στη σύγχρονη "καπιταλιστική" έκδοση. Άλλωστε ένας πρόεδρος που εκλέγεται με 80% δείχνει ή ότι είναι πολύ καλός (κάτι που δε φαίνεται, αν υπολογιστεί το ποσοστό φτώχειας στη Ρωσία), ή λειτουργεί δικτατορικά με φίμωση της ελεύθερης γνώμης. Πρέπει όμως να αποδεχτούμε όλοι μας ότι το πρόβλημα της ελεύθερης έκφρασης των δημοσιογράφων υπάρχει σε όλον τον σύγχρονο βιομηχανικό-δυτικό (ή και στον αναπτυσσόμενο ασιατικό) κόσμο.

bidibis είπε...

Είναι αλήθεια ότι στην υποδοχή του Πούτιν παραβρέθηκε και ο Λιακόπουλος;

Αν και τωρα τελευταία νομίζω πως έχουν ψυχρανθεί οι σχέσεις των δυο μεγάλω ανδρών.

ioannisk είπε...

Διαφωνώ ότι γίνεται και διεύρυνση και ενοποίηση. Ο κύριος λόγος είναι αυτός που ανέφερα πριν. Είναι πολύ δύσκολο να συμφωνήσουν 27 χώρες για ένα θέμα, πόσο μάλλον να μοιραστούν κυριαρχικά δικαιώματα με τρίτους.

Για τον Γαλλο-Γερμανικό άξονα και την Ε.Ε. γενικά, ο Σιράκ με τον Σρέντερ δεν είχαν ποτέ την σχέση που είχε ο Μιτεράν με τον Κολ, και στην Επιτροπή δεν υπήρξε ποτέ νέος Ντελόρ.

Ανάλογα ποιο είναι αυτό το προσωπο. Αν είναι ο πρωθυπουργός είναι λογικότατο να ορίζει την εξωτερική πολιτική, αλλά και πάλι αν ο υπουργός εξωτερικών είναι ένας statesman σίγουρα θα ορίσει σε μεγάλο βαθμό την εξωτερική πολιτική μιας χώρας.

Για τον Σαρκοζύ θα δούμε, δεν ξέρω. Κάτσε να κερδίσει τις εκλογές, σίγουρα όμως ο Σιράκ έχει βάλει πολύ χαμηλά τον πύχη.

Ο Πούτιν είναι υπερβολικά δημοφιλής και για ένα άλλο λόγο: έπεισε τους Ρώσους ότι η χώρα τους ξαναέγινε ισχυρή, άλλωστε πολλοί Ρώσοι νοσταλγούν την ΕΣΣΔ για αυτόν ακριβώς το λόγο.

Τι εννοείς με πρόβλημα στον Δυτικό κόσμο; Ελεύθερη έκφραση σε γενικές γραμμές υπάρχει, δεν νομίζω οτί εγώ ή εσύ κινδυνεύουμε επειδή εκφέρουμε την γνώμη μας στα blogs. Από την άλλη σίγουρα πολλά, αν όχι τα περισσότερα, ΜΜΕ έχουν σχέσεις με επιχειρήματίες ή και κράτη.


g.a.n.g (fka bdb)
Καλώς ήρθες.

Δεν ξέρω αν ο λιακόπουλος ήταν παρόν στην υποδοχή. Σε παρακαλώ ο λιακόπουλος δεν είναι απλώς μεγάλος, αλλά τεράστιος μάλ... συγνώμη άνθρωπος ήθελα να γράψω.

Κοινότητα Εκάλης είπε...

TON eida to liakoura stn t.v. prin kati meres. egritos sigrafeas!

Astero είπε...

Σχόλιο της ανηψιάς μου (5 ετών, με μπαμπά Ρώσο που της έκανε πλύση εγκεφάλου) μία μέρα πριν την άφιξη του Πούτιν :

"Θεία, αύριο έρχεται ο Πούτιν για να φτιάξει την Ελλάδα".

Είναι λυπηρό που κάποιοι θεωρούν ότι ο κόσμος έχει την ίδια αφέλεια με ένα πεντάχρονο κοριτσάκι.

Πιο λυπηρό, όμως, είναι ότι σε αρκετές περιπτώσεις έχουν δίκιο...

ioannisk είπε...

chris
Τον είχα δει και εγώ τις προάλλες στις "ειδήσεις" του Alpha για τον βιβλίο της ΣΤ' Δημοτικού. Ήμαρτον!

astero
"Πιο λυπηρό, όμως, είναι ότι σε αρκετές περιπτώσεις έχουν δίκιο..."
Δυστυχώς συμφωνώ...

Disposition21 είπε...

Λες να γράψω τίποτα εναντίον του Γκαζ Πούτιν από εδώ και να με κυνηγάει η εφ εσ μπε; Τουλάχιστον εσείς θα ξέρετε το γιατί! ΛΟΛ

Είχα περάσει από τα πρώην γραφεία της KGB πριν μερικούς μήνες, τεράστιο κτίριο, κι έβγαζα φωτογραφίες. Με πήρε χαμπάρι ένας φύλακας που ήταν στην είσοδο και μετά με στραβοκοίταζε συνεχώς. Επίσπευσα τις φωτογραφίες κι έφυγα γρήγορα, επειδή έκανε κρύο όχι γιατί φοβήθηκα :)

Πάντως με τα λίγα ρωσικά που ξέρω και παρακολουθώ τις ειδήσεις και τις εφημερίδες, είναι αξιόλογος ο τύπος εδώ. Υπάρχουν και κάποιοι αντιπουτινικοί κι εκφράζουν τις απόψεις τους. Το ότι γίνονται δολοφονίες έχει νομίζω σχέση περισσότερο με τα κυκλώματα, τα συμφέροντα και τις διάφορες μαφίες, δε βλέπω τι συμφέρον έχει το Κρεμλίνο από αυτά, αντιθέτως είναι επιζήμια για την εικόνα της Ρωσίας.

Ioannis οι Αμερικάνοι πάντως δεν τον είδαν με καλό μάτι τον αγωγό άσχετα τι λένε στις επίσημες δηλώσεις τους, τους ξίνισε που "πατάει" η Ρωσία και στη ΝΑ Ευρώπη. Για τα αμερικανικά πυραυλικά σχέδια στην Ευρώπη τι γνώμη έχεις, τι θα γίνει;

Disposition21 είπε...

Α ναι, και σωστός ο Γιαννουλόπουλος για τον Στάθη! Γράφει κάποιες φορές ωραία αλλά είναι συνήθως εκτός πραγματικότητας, εμπαθής, και την έχει δει και αυθεντία ο ναυτίλος, αυτή είναι η δικιά μου εντύπωση.

ioannisk είπε...

Disposition21
Ο ανταποκριτής μας από την Μόσχα :)))

Έβγαζες φωτογραφίες το νέο κτίριο της FSB (είναι πράγματι τεράστιο;)ή της KGB? Κοίτα οποιοδήποτε κτίριο ασφάλειας και αν έβγαζες φωτογραφίες θα σε κοιτούσαν με μισό μάτι...

Δεν αμφιβάλλω ότι ο Πούτιν είναι υπερβολικά δημοφιλής.

Για τις δολοφονίες είναι πιθανόν να τις κάνει η FSB ή άτομα που δουλεύουν εκεί και δρουν μόνοι τους. Δεν ξέρω μία υπόθεση κάνω.

Για το star wars των ΗΠΑ δεν έχω άποψη, είναι ένα σχέδιο που το συζητάνε εδώ και πολλά χρόνια (από την εποχή του ψυχρού πολέμου). Από όσο ξέρω έχουν τεράστια τεχνολογικά προβλήματα. Σϊγουρα δεν είμαι ειδικός.

"είναι συνήθως εκτός πραγματικότητας, εμπαθής, και την έχει δει και αυθεντία ο ναυτίλος" αυτή είναι και η δικιά μου εντύπωση για τον Στάθη.

ioannisk είπε...

Disposition
Τι εννοείς με Γκαζ Πούτιν; Γκαζ από την λέξη γκάζι;

Disposition21 είπε...

ioannis
Γκαζ (ГАЗ στα ρωσικά) σημαίνει αέριο, εξ'ου και η ГАЗПРОМ.

Εγώ έβγαλα φωτογραφίες από το παλιό αρχηγείο της KGB, είναι μεγάλο το κτίριο, φώτο εδώ. Σ'αυτό το κτίριο και από κάτω στα υπόγεια γίνονταν ανακρίσεις, φυλακίσεις κι εκτελέσεις. Υπάρχει μνημείο στην πλατεία εκεί για τα θύματα. Η ειρωνία είναι ότι φάτσα απέναντι είναι "Ο κόσμος των παιδιών", το μεγαλύτερο κατάστημα παιδικών παιχνιδιών που έχω δει.

Κάπου στο παλιό αρχηγείο στεγάζονται γραφεία και της σημερινής εφ ες μπε. Αν υπάρχει νέο κτίριο της εφ ες μπε θα μάθω και θα βγάλω κι απο κει φωτος, τι σόι ανταποκριτής είμαι :)

ioannisk είπε...

Disposition
Πριν από λίγο καιρό είχα διαβάσει ότι κατασκεύασαν νέο κτίριο για την FSB. Το αρνητικό σχόλιο του άρθρου δεν ήταν τόσο για το μέγεθος του όσο ότι ήταν το πιο ακριβό δημόσιο κτίριο που κατασκευάστηκε εδώ και αρκετά χρόνια στην Ρωσία.