Κυριακή, Μαρτίου 25, 2007

Η επέτειος της 25ης Μαρτίου

Σήμερα είναι η επέτειος ενός γεγονότος που συνέβει πριν από χρόνια και σημάδεψε την ανθρωπότητα και κατ’ επέκταση την χώρα μας.

Πέντε, μόλις, χρόνια μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο έξι χώρες (Δυτική Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ιταλία και Ολλανδία) της Δυτικής Ευρώπης αποφάσισαν να συνεργαστούν στους δύο πιο σημαντικούς οικονομικούς τομείς της εποχής (το ατσάλι και το κάρβουνο) και ίδρυσαν την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα του Ατσαλιού και του Κάρβουνου. Οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την συνεργασία ήταν διάφοροι αλλά ο κυριότερος ήταν η πίστη πως η οικονομική συνεργασία θα απέτρεπε ένα νέο πόλεμο.

Η προσπάθεια ήταν επιτυχής, σε τέτοιο βαθμο που πριν από 50 χρόνια την 25η Μαρτίου 1957 υπογράφτηκε η συνθήκη της Ρώμης με την οποία ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ), δηλαδή ο πρόγονος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.). Σκοπός της Ε.Ο.Κ ήταν η οικονομική συνεργασία σε όλους πλέον τους τομείς καθώς και η μελλοντική πολιτική εννοποιήση.

Η Ε.Ε. είναι το success story του 20ου αιώνα. Κράτη, άρα και πολίτες, δέχτηκαν ειρηνικά να παραχωρήσουν κυριαρχικά δικαιώματα σε έναν υπερ-κρατικό οργανισμό. Οι πολίτες της Ε.Ε. μπορούν να ταξιδεύουν, αλλά και να μένουν, ελεύθερα σε όποια χώρα της Ένωσης θέλουν, υπάρχει κοινή νομοθεσία σε πολλούς τομείς, η προστασία του περιβάλλοντος είναι στη καθημερινή agenda και πολλά άλλα. Πράγματα που στην εποχή μας τα θεωρούμε αυτονόητα αλλά ήταν αδιανόητα πριν την 25η Μαρτίου 1957.

Η σημερινή επέτειος είναι μία επέτειος που δεν γιορτάζεται με παρελάσεις και οι δηλώσεις επισήμων δεν υμνούν νεκρούς και μάχες, αλλά ένα όραμα για ειρήνη και για ευμάρεια για το μέλλον. Για αυτό μου αρέσει.

18 σχόλια:

ManBlogg είπε...

Όντως πολύ σημαντική επέτειος. Όπως γράφεις πολλά έχουν αλλάξει προς το καλύτερο και ο κίνδυνος πολέμων μεταξύ των Ευρωπαϊκών κρατών τουλάχιστον δείχνει να είναι αρκετά πιο απίθανος σε σχέση με την προ ΕΟΚ εποχή.
Η Ευρώπη βρίσκεται σε μια σημαντική καμπή πιστεύω. Επηρεασμένος από την εμπειρία μου πέρα του ατλαντικού, πολύ θα ήθελα να δω προσωπικά μια Ευρώπη με μία κοινή επίσημη γλώσσα (και όχι ένα γραφειοκρατικό μαμούθ 26 γλωσσών),κοινούς κανόνες αγοράς/εργασίας, περισσότερη ολοκλήρωση και μεγαλύτερη ευκολία μετακίνησης ατόμων και προϊόντων. Μια περισσότερο ομοσπονδιακή μορφή με σημαντική ανάθεση εξουσίας στα κράτη μέλη αλλά αφήνοντας τον τελικό λόγο σε μια κάποιας μορφής ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Ξέρω ότι αυτά είναι ίσως περισσότερο τολμηρά από τη διάθεση των πολιτών της ηπείρου σήμερα, αλλά αν θέλουμε να έχουμε μια ανταγωνιστική θέση στο μέλλον της αγοράς των ΗΠΑ, Κίνας, Ινδίας, Ρωσίας θα πρέπει να είμαστε τολμηροί (ρεαλιστές για μένα).

ioannisk είπε...

manblogg
Καμπή ή ευθειά, κανείς δεν ξέρει :) ίσως βρισκόμαστε και σε στάση :(

Η κοινή γλώσσα υπάρχει πλέον και είναι τα Αγγλικά, θέλουμε δεν θέλουμε.

Αυτά που αναφέρεις χρειάζονται 2-3 posts το καθένα.

Σίγουρα όμως συμφωνώ με αυτά που ζητάς.

Disposition21 είπε...

ioannisk said...

Οι πολίτες της Ε.Ε. μπορούν να ταξιδεύουν, αλλά και να μένουν, ελεύθερα σε όποια χώρα της Ένωσης θέλουν.
---

Πολύ ωραίο ποστ.
Και το success story θα συνεχιστεί. Αν και με τόσες χώρες και τόσες γνώμες θα υπάρξουν και δύσκολες καταστάσεις, όπως στον πόλεμο του Ιράκ που διχάστηκαν οι γνώμες των ευρωπαικών κυβερνήσεων. Μου είχε κακοφανεί πολύ τότε.

ioannisk είπε...

disposition21
Το σημείο καμπής (που αναφέρει και ο manblogg) ήταν η διεύρυνση του 2004 όπου εκτός από τις 10 νέες απόψεις (και εθνικά συμφέροντα) προστέθηκε και μία εντελώς διαφορετική αντίληψη για την Ε.Ε. (ίσως 2 αντιλήψεις αν βάλουμε και την Κύπρο).

Γιατί σου είχε κακοφανεί; Επειδή δεν υπήρχε μία άποψη που αντιπροσώπευε όλη την Ε.Ε.; Σε αυτό το σημείο θα αργήσουμε πολύ να δούμε ενωμένη Ευρώπη.

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς η ευρώπη δεν είναι ακόμα ενωμένη. Τα εθνικά συμφέροντα ξεπερνούν τα ευρωπαϊκά. Ελπίζω ότι θα αλλάξει αυτό σιγά σιγά. Το ότι μπήκανε οι ανατολικοί, μόνο καλό μου φαίνεται. Από όλες τις απόψεις.
Κ σωμφωνώ ότι κ μόνο ότι ένωσε μια περιοχή που ξεκίνησε 2 παγκόσμιους πολέμους, αυτό είναι αρκετό

ioannisk είπε...

Ζωή
Δεν συμφωνώ για τις χώρες της Αν. Ευρώπης. Ήταν πολύ νωρίς και για την δομή της Ε.Ε. και για αυτές τις χώρες.

IdentityCafe είπε...

Etsi!
Ta idia peripou grapsame epitelous!
:):):)
Cheers!

Disposition21 είπε...

ioannis έχεις δίκιο, δεν γίνεται ακόμα να συμφωνούν όλες οι ευρωπαικές χώρες. Αλλά ήταν σημαντικό θέμα. Μου κακοφάνηκε που η Γαλλία και η Γερμανία ήταν εναντίον του πολέμου, και η Ιταλία με την Ισπανία έστειλαν και στρατό.

ManBlogg είπε...

Γιάννη ίσως η κίνηση να "χώσουν" μέσα στην ΕΕ κάποιες από τις πρώην ανατολικές χώρες συντομότερα , ήταν για να πάρουν λίγη από την επιρροή στις οικονομίες τους και να μην αφήσουν την αμερικάνικη να αλλωνίσει μόνη. Οι χώρες αυτές μετά την απαγκίστρωση από το ανατολικό κουμουνιστικό μπλοκ της "μαμας" Ρωσίας ήταν πρώιμο έδαφος επιρροής και επενδύσεων. Και μάλλον το να μπουν στο club της ΕΕ δίνει ένα προβάδισμα σε αυτήν από τις ΗΠΑ. Συμφωνώ ότι κάνει τα πράγματα πιο πολύπλοκα στην Ευρώπη αλλά απ'όσο έχω διαπιστώσει από την παραμονή μου εδώ μέχρι στιγμής, η πολυπλοκότητα φαίνεται να εκτιμάται ως αρετή σ'αυτή την Ήπειρο :)

aggelos-x-aggelos είπε...

Άντε να έρθει εκείνη η μέρα που θα κάνουμε παρέλαση για αυτό το θέμα. Ή μάλλον όχι παρέλαση, πολιτιστικές εκδηλώσεις

ioannisk είπε...

identitycafe
Γιατί επιτέλους; Αν θυμάμαι καλά στο μόνο θέμα που έχουμε διαφωνίσει ήταν για την είσοδο της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ε.Ε. Και ο λόγος της διαφωνίας μας δεν ήταν ότι εσύ έλεγες να το γιορτάσουμε με τσιφτεντέλια ενώ εγώ ήθελα Κατινάκι Γαρμπή :)

disposition21
Ήταν πολύ σημαντικό θέμα. Στρατό έστειλαν και άλλες χώρες από την παλιά Ευρώπη (Ολλανδία, Δανία).

manblogg
Δεν ξέρω τους λόγους που έγινε η διεύρινση και νομίζω πως κανείς δεν ξέρει. Ίσως επειδή τους το είχαν υποσχεσθεί (τουλάχιστον στις 4 χώρες του Visegrand) από το 199κάτι και μιας και έγινε η διεύρυνση δέχτηκαν όλες σχεδόν τις χώρες.

Δεν νομίζω για επιρροή και για να "κατακτηθούν" οι αγορές. Οι αγορές τους ήταν ανοιχτές πολύ πριν το 2004 και δεν έχει ανέβει η επιρροή της Ε.Ε. μετά την εισόδο της. Ίσα - ίσα που γίνεται το αντίθετο. Πολώνία (σε πολλούς τομείς), Τσεχία ή Ουγγαρία στην οικονομία. Στα υπόψηφια μέλη η Ε.Ε. είναι πολύ αποτελεσματική στην επιρροή, όταν αυτά γίνουν μέλη (η Επιτροπή) δεν είναι τόσο ισχυρή.

Δεν ξέρω αν η πολυπλοκότητα είναι αρετή στην ήπειρο μας, πάντως αν ισχύει τότε οι Έλληνες είμαστε πολύ virtuous άνθρωποι :)

ioannisk είπε...

aggelos-x-aggelos
Εκδηλώσεις γίνονται, όπως έγιναν και την Κυριακή, απλώς δεν αποκτούν τόσο δημοσιότητα όσο οι εθνικές εορτές και φυσικά δεν υπάρχει και το αντίστοιχο "φρόνημα".

Εκδηλώσεις γίνονται και για την "εθνική" γιορτή της Ε.Ε. δηλαδή στις 9 Μαϊου.

doctor είπε...

Η παγκοσμιοποίηση βοηθά στην ευρωπαϊκή ΕΝΩΣΗ.
Οι αποστάσεις μικραίνουν, τα σύνορα καταργούνται, οι θρησκείες παραμερίζονται και το εγχείρημα πετυχαίνει όλο και περισσότερους στόχους.

Ίσως η Ε.Ε. θα έπρεπε να επιδοτήσει την εκμάθηση των ξένων γλωσσών.
Εγώ π.χ. θα ήθελα να μάθω Ολλανδικά.

Ο θεσμός του champions league βοήθησε πολύ στην σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των χωρών.
Εγώ βλέπω champions league, με το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν ασχολούμαι καθόλου.

Επίσης θα πρέπει να μειωθούν οι φόροι των αεροδρομίων για πτήσεις μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.

doctor

Υ.Γ. Δυστυχώς στην Ελλάδα ο λαϊκισμός του Ζουράρι και των λοιπών στρουθοκαμηλιστών έχει πέραση και ο μέσος έλληνας που τόσο έχει ωφεληθεί οικονομικά από την Ε.Ε. διάκειται εχθρικά απέναντί της.

Odysseas είπε...

Μου κάνει εντύπωση το πόσο λίγο συνειδητοποιεί ο κόσμος (και όχι μόνο στην Ελλάδα) την επιτυχία της ευρωπαϊκής ενωποίησης.

Αμφιβάλω κι εγώ για το αν ήτανε καλό να μπούνε τόσες πολλές χώρες μαζί στην ΕΕ το 2004. Νομίζω πως μια σταδιακή είσοδός τους θα ήταν καλύτερη. Θα δούμε όμως πως θα εξελιχθούν τα πράγματα.
Παρά την καμπή (ή στάση), πιστεύω πως το μέλλον της Ευρώπης θα είναι καλό.

ioannisk είπε...

Δημήτρη
Η Ε.Ε. δεν είναι μία παγκοσμιοποίηση σε κλίμακα ηπείρου; Πολλοί την υποστηρίζουν και σαν προστασία στην "κανονική" παγκοσμιοποίηση.

Πως θα πληρώσει το κόστος της επιδότησης; Η Ε.Ε. έχει πολιτικές για την εκμάθηση των άλλων γλωσσών αλλά δεν ξέρω λεπτομέρειες. Στο site της το αναφέρουν.

Δηλαδή δεν σου αρέσει να βλέπεις Ιωνικός - ΑΕΚ; Παράξενο! :)

Οι φόροι δεν είναι "φόροι" αλλά τα έσοδα των αεροδρομίων και ονομάζονται φόροι.

Η άποψη των Ελλήνων για την Ε.Ε. είναι ο ορισμός του παραλόγου. Η πλειοψηφία δηλώνει ένθερμος οπαδός της εννοποίησης, στην επόμενη ερώτηση δηλώνει πως δεν ξέρει τίποτα για την Ε.Ε. και στην μεθ' επόμενη είναι πεπισμένος πως οι Δυτικοί θέλουν το κακό μας. Το μόνο σίγουρο είναι η άγνοια και φοβάμαι πως αν ήξεραν τι είναι η Ε.Ε. μάλλον θα δήλωναν εναντίων. Πάντως είναι πολύ ωραίο θέμα για post.

ioannisk είπε...

Odysseas
Αυτό λένε πως είναι και ο λόγος που οι νεότερες γενιές δεν είναι τόσο ένθερμες με την ιδέα της Ε.Ε. Οι προηγούμενες γενιές που έζησαν (και οι ακόμα παλιότερες πολέμησαν) τον Β' Π.Π. ήταν πιο Ευρωπαϊστές.

Η ιστορία της Ε.Ε. είναι γεμάτη με "στάσεις" οπότε ας το κρατήσουμε για να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον.

J. είπε...

Δηλώνω υπέρ της Ε.Ε. Κι ας μην έχω διόρωφα χωράφια στην Κρήτη...

ioannisk είπε...

J.
Καλώς ήρθες.

Σε καταλαβαίνω μιας και εγώ είμαι ακτήμονας :)