Δευτέρα, Οκτωβρίου 30, 2006

Παραδοσιακό Πλύσιμο Αυτοκινήτου

Μας τελείωσαν οι δημοτικές εκλογές οπότε επιτέλους ελευθερώθηκε χώρος στις κολόνες* για τον κάθε ιδιώτη να διαφημίζει ελεύθερα και δωρεάν το μαγαζί του. Άντε πάλι με τις αφίσες... Όχι ο "πρωταγωνιστής" του post δεν είναι οι αφίσες αλλά μία συγκεκριμένη, ή τουλάχιστον το μήνυμα της.

"Παραδοσιακό πλύσιμο αυτοκινήτου"...

!!!



;;;

Προσπαθώ να καταλάβω πως είναι το παραδοσιακό πλύσιμο αυτοκινήτου. Πλένουν το αυτοκίνητο και υπάρχει live συγκρότημα που παίζει καλαματιανά; Οι καθαριστές είναι ντυμένοι τσολιάδες και κοπέλες ντυμένες Αμαλίες χορεύουν ποντιακούς χορούς; Αντί για σαπούνι χρησιμοποιούν τζατζίκι; Πράγματι δεν μπορώ να καταλάβω τι μπορεί να είναι το παραδοσιακό πλύσιμο αυτοκινήτου.

Αυτό όμως που καταλαβαίνω είναι η "θεοποίηση" της λέξης παράδοση (για να το συνδέσω και με δύο προηγούμενα posts για την σημαία και τις γενοκτονίες). Η λέξη παράδοση είναι μία από τις λέξεις που έχουν γίνει "ιερές". Ο σωστός Έλληνας πρέπει να υμνεί και να προστατεύει την "παράδοση". Άλλη μία απόδειξη του πόσο συντηρητική (με την πολιτική και αρνητική έννοια της λέξης) είναι η κοινωνία μας. Ποιοι είναι οι "προστάτες" των παραδόσεων και τι σημαίνει σε τελική ανάλυση αυτή η λέξη;

Για εμένα η μνεία της παράδοσης απαιτεί από την κοινωνία μας να είναι στάσιμη και να αρνείται την αλλαγή, δεδομένου ότι η αλλαγή, σχεδόν πάντα, βρίσκεται αντιμέτωπη με την παράδοση, δηλαδή στην συντήρηση, στο status quo. Τι είναι παράδοση και τι δεν είναι; Αν δεν κάνω λάθος μία από τις παραδόσεις μας είναι να είναι η θέση της γυναίκας κατώτερη του άνδρα. Πρέπει να το δεχτούμε; Φυσικά μιας και το λέει η παράδοση!



Για να γυρίσω στο θέμα, η θεοποίηση της παράδοσης έφτασε στο σημείο να την εκμεταλλεύονται ιδιώτες για να πουλάνε τα προϊόντα τους, παραδοσιακές πίττες, παραδοσιακή διασκέδαση, κλπ, καλά κάνουν δεν με πειράζει. Η εκμετάλλευση μιας "ιερής" λέξης δεν σε κάνει αυτόματα ιερόσυλο; Που είναι οι αυτόκλητοι "προστάτες" της παράδοσης για να εξεγερθούν; Στην προκειμένη περίπτωση όμως η χρήση της λέξης καταντά γελοιότητα. Δεν ξέρω τι γίνεται στα χωριά σας αλλά στα δικά μου παραδοσιακά δεν είχαμε κούρσες αλλά γαϊδούρια και μουλάρια (όσοι είχαν...) και το πλύσιμο τους το αναλάμβανε, παραδοσιακά πάντα, η φύση.

Υ.Γ. Πάντως έχουν και μία καινοτομία: Πλύσιμο του αυτοκινήτου στον τόπο σας. Koursa Cleaning Delivery, να δούμε που αλλού θα φτάσει η βαρεμάρα μας :)

* Σε όσους δήμους βγήκαν συνεργεία και τις μάζεψαν γιατί σε άλλους επιμένουν παραδοσιακά: με τον καιρό και με την βοήθεια των στοιχείων της φύσης.

9 σχόλια:

Derevirn είπε...

Παράδοση = appeal to tradition fallacy

Πάντως αυτός ο ghostbuster τύπος στην αφίσα, μόνο παραδοσιακός δεν φαίνεται!

ioannisk είπε...

Οι αφίσες καταστράφηκαν από την καταιγίδα, όταν βάλουν καινούργιες θα ανανεώσω το post.

ioannisk είπε...

@derevin
"appeal to tradition fallacy"

Ωραίος ορισμός, ποιος είναι ο πατέρας;

J. είπε...

Προσεχώς: "Χωριάτικο πλύσιμο" με αγνό παρθένο ελαιόλαδο.

ioannisk είπε...

@Johny B.Good
Καλή ιδέα! Θα γυαλίζει το αμάξωμα και δεν θα χρειάζεται να αγοράσεις αυτοκίνητο με ακριβά και fancy χρώματα!

Derevirn είπε...

Argumentum ad Antiquitatem

ioannisk είπε...

@Derevirn
Σε ευχαριστώ, έχω βαρεθεί να ακούω για την λατρεία της παράδοσης, “έτσι λέει το έθιμο”, ακόμα και από ανθρώπους που θεσμικά θα έπρεπε να ήταν εξ’ ορισμού αντίθετοι: δικαστής για τον αγιασμό ή τις εικόνες στα δικαστήρια.

Derevirn είπε...

Όσο το σύνταγμα είναι

"Εις το όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος"

Δεν μπορούμε να περιμένουμε και πολλά :)

ioannisk είπε...

@Derevirn
Να το θέσω αλλιώς: όσο οι δικαστές και οι ειδικά οι νέοι δεν έχουν κριτική σκέψη να μην περιμένουμε πολλά.