Δευτέρα, Οκτωβρίου 16, 2006

Τελικά Ψήφισα!

Γενικά για διάφορους λόγους δεν τα πάω καλά με το άθλημα της ψήφου. Ένας από αυτούς είναι ότι είμαι ετεροδημότης, ψηφίζω Αθήνα. Το θεωρώ ανούσιο να “τραβιέμαι” κυριακάτικα και να ψηφίζω άκυρο. Συνολικά έχω ψηφίσει κόμμα 4 φορές, την μία από αυτές το μετάνιωσα.

Αρχικά στις χθεσινές εκλογές δεν είχα σκοπό να συμμετάσχω με την ψήφο μου. Όμως πριν από περίπου ένα μήνα αποφάσισα να πάω και να ψηφίσω άκυρο για δήμαρχο και Ντινόπουλο για νομάρχη. Η επιλογή του Ντινόπουλου, παρόλο τον κόμπο που ένιωθα μιας και ήταν τηλεπαρουσιαστής, βασίζονταν σε δύο λόγους:
- Μου άρεσε η δουλειά που έχει κάνει σαν δήμαρχος Βριλησσίων. Δεν ζω στον δήμο αλλά τον διασχίζω μερικές φορές και βλέπω το χάσμα, πεζοδρόμια, ποδηλατοδρόμοι(!!!), που τον χωρίζει με τους γειτονικούς δήμους Χαλανδρίου, Μελισσιών, Αμαρουσίου ή με τον δήμο που μένω.
- Ο δεύτερος λόγος ήταν για να μην βγει η κόρη του Γεννηματά. Δεν είμαι αντιβασιλικός (ούτε φιλό-βασιλικός) αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε ένα άνθρωπο 100% κενό που κέρδισε (και ξανά-κέρδισε χθες) τις εκλογές μόνο και μόνο επειδή είναι γαλαζοαίματη, οκ πρασινοαίματη είναι. Ξέρετε μία, οποιαδήποτε, πολιτική άποψη της Φώφης Γεννηματά; Προσωπικά όχι.

Πριν από 2-3 εβδομάδες είδα σε μία αφίσα (νόμιμη) τους δύο υποψηφίους που επέλεξε (;) ο Ντινόπουλος για να τον πλαισιώνουν. Μία από αυτούς ήταν η Πιπίλη. Εκεί άλλαξα στρατόπεδο και αποφάσισα να μην τον ψηφίσω. Όχι δεν θα ενισχύσω την τηλεοπτική δημοκρατία. Δεν ψηφίζω.

Και έτσι έφτασε το εκλογικό ΣΚ με εμένα να αναρωτιέμαι τι θα κάνω την Κυριακή…

Το Σάββατο όμως άλλαξα πάλι γνώμη. Στο ένθετο ΟΙΚΟ της Καθημερινής είχε συνέντευξη ενός υποψηφίου δημάρχου ο οποίος πολιτεύονταν με οικολογική (προφανώς δεν εννοώ οικολογία σαν του Βεργή ή σαν του ΣΥΝ) agenda. Παρόλο που δεν είχε την επίσημη υποστήριξη από το EFGP η συνέντευξη με έπεισε να τον ψηφίσω χωρίς να ξέρω τίποτε άλλο για αυτόν.

Άρα χθες ψήφισα “Οικολογική Αθήνα” - Κρομμυδά Αναστάσιο για δήμαρχο και άκυρο για νομάρχη. Στις νομαρχιακές κέρδισα βγήκε το άκυρο, η Φώφη…

Υ.Γ. Ένιωσα εθνικά υπερήφανος και μία ανάταση όταν πηγαίνοντας να ψηφίσω με προσπέρασε μία υπουργική λιμουζίνα. Ναι ο βλάκας έκανα δεξιά για να περάσει.

Υ.Γ. 2 Μου άρεσε που ενώ στην τάξη που ψήφισα υπήρχε μία εικόνα του jesus something και επάνω στις κάλπες είχαν βάλει βιβλία θρησκευτικών δεν δέχτηκαν να πετάξω το άκυρο μου μπροστά τους αλλά να “κρυφτώ” για μερικά δευτερόλεπτα και να ρίξω τον φάκελο μετά.

8 σχόλια:

bidibis είπε...

«Ένας από αυτούς είναι ότι είμαι ετεροδημότης, ψηφίζω Αθήνα.»

Είναι καιρός επιτέλους το λεκανοπέδιο να γίνεις ΕΝΑΣ και ενιαίος Δήμος. Αυτά τα Καραγκιοζηλίκια με τους δεκάδες δήμους με τα δυσδιάκριτα όρια πρέπει κάποτε να λάβουν ένα τέλος.

«Το θεωρώ ανούσιο να “τραβιέμαι” κυριακάτικα και να ψηφίζω άκυρο.»

Εγώ την εκλογική διαδικασία τη βρίσκω διασκεδαστική και δεν παραλείπω, εκτός απροόπτου, να πάω να ψηφίσω ποτέ. Ακόμα κι αν ένοιωθα ότι δεν ήθελα να ψηφίσω κάποιο από τα 5 μεγάλα κόμματα άκυρο ή λευκό δε θα έριχνα ποτέ. Σίγουρα θα προτιμούσα να ψηφίσω κάποιον γραφικό τύπου Λεβέντη ή Βεργή – έτσι για να σπάσω και πλάκα.

Για τον Ντινόπουλο δε μπορώ να έχω άποψη, αλλά αν δεν κάνω λάθος ήταν αυτός που έκανε κάποια άθλια, λαϊκίστικα και καρασκηνοθετημένα πολεμικά ρεπορτάζ για λογαριασμό του ΑΝΤ1. Ίσως και να τον μπερδεύω με το Βαφειάδη. Δεν είμαι απόλυτα σίγουρος.

Η Φώφη σου δίνει την εντύπωση ενός καλού κοριτσιού που έγραφε ωραίες εκθέσει στο σχολείο και όνειρό της μεγαλώνοντας ήταν να αλλάξει τον κόσμο. Δυστυχώς για αυτήν όμως η καλές μαθητικές επιδόσεις δε φτιάχνουν από μόνες τους τις μεγάλες πολιτικές προσωπικότητες, Αναμφισβήτητα η παρουσία της στην κεντρική πολιτική σκηνή οφείλεται στο ιστορικό όνομά της. Έχει κληρονομήσει κάποια θετικά χαρακτηριστικά από τον πατέρα της, εκπέμπει μια θετική αύρα –αμφιβάλλω αν είναι αντιπαθής έστω και στους πολιτικούς της αντιπάλους- και κατά πάσα πιθανότητα αντλεί μεγάλο αριθμό ψήφων από την ίσως σημαντικότερη μάζα του εκλογικού σώματος, αυτή των μεσόκοπων κυριών που παρακολουθούν μετά μανίας σαπουνόπερες, τηλεοπτικά δράματα και εκπομπές τύπου Δρούζα και Θρασκιά. Το όνομα στην Ελληνική –και όχι μόνο- πολιτική πραγματικότητα παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην αρχή της σταδιοδρομίας των νέων πολιτευτών. Αν δε συνοδεύεται όμως και από το αντίστοιχο ειδικό βάρος (βλ. Μπακογιάννη) τότε το μέλλον δεν προδιαγράφεται ιδιαίτερα λαμπρό. Αυτό ισχύει όχι μόνο για τους «κληρονόμους», αλλά και για τους τηλεστάρ.

Σήμερα ο αρχιεπισκοπίξ πήρε τηλ. τον Ψωμιάδη για να τον συγχαρεί. Υποθέτω ότι έκανε το ίδιους και για όλους τους άλλους νομάρχες. Άλλωστε είναι σχεδόν πάσης γραικαλβανίας, Μασσαλίας και Αζοφικής.

ioannisk είπε...

@βδβ
Μεγάλο το κείμενο σου, πολλά θέματα, θα σου απαντήσω αύριο:)

ioannisk είπε...

@βδβ καλημέρα,

Δεν νομίζω πως είναι λύση ένα Καποδίστριας για όλη την Αττική. Θα καταλήξουμε με ένα δήμο 4 εκατομμυρίων κατοίκων δηλαδή με ένα κράτος μέσα στο κράτος και δεν θα έχει σχέση με τοπική αυτοδιοίκηση. Ο δήμαρχος της Αττικής θα είναι σχεδόν το ίδιο ισχυρός με τον πρωθυπουργό θα έχουμε κόντρες κλπ. Το ζητούμενο είναι η συνεργασία ανάμεσα στους δήμους αυτό όμως είναι άλλο θέμα. Ενδεχόμενος θα μπορούσαμε να έχουμε ενοποίηση μερικών δήμων, 5-6 μεγάλοι δήμοι ίσως να είναι μία καλή λύση.

Δεν καταλαβαίνω την άποψη: “Όχι λευκό ή άκυρο”, νομίζω πως είναι πολύ ποιο πολιτική απόφαση από το να ψηφίσω κάποιον μόνο και μόνο για να ψηφίσω. Για τους γραφικούς ανάλογα, σίγουρα όχι Βεργή πολλές θέσεις του ανήκουν στην άκρα δεξιά. Η άποψη μου είναι αν υπάρχει κάποιο κόμμα ή υποψήφιος που με αντιπροσωπεύει σε κάποιο βαθμό τότε τον ψηφίζω όπως έκανα αυτή την φορά.

Δεν έχω ιδέα για την τηλεοπτική καριέρα του Ντινόπουλου. Μόνο μία φορά τον έχω δει στο γυαλί όταν ήταν ήδη δήμαρχος στο STAR και ο ανεκδιήγητος Κουίκ τον αποκάλεσε παιδί του (της “δημοσιογραφικής” σχολής Κουίκ δηλαδή). Το γράφω και στο post άλλωστε θα τον ψήφιζα με ένα κόμπο (μεγάλο).

Η Γεννηματά είναι κενή, τουλάχιστον όσο την έχω δει να μηλάει. Στις προηγούμενες εκλογές στο debate με τον … (πως τον έλεγαν τον υποψήφιο της ΝΔ;) που είχα παρακολουθήσει έλεγε τα ποιο κοινότυπα στερεότυπα και αερολογίες. Το χειρότερο δεν είναι αυτό, οκ πολιτικός είναι, αλλά μετά από κάθε (προετοιμασμένη) πρόταση της έπαιρνε ένα ύφος ικανοποίησης της χαζογκόμενας που νομίζει ότι είπε κάτι έξυπνο. Με ενοχλεί και η οικογενειοκρατία. Η Μπακογιάννη ή ο Παπανδρέου (ο τωρινός), πριν γίνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έχουν πολιτικό λόγο και θέσεις και είναι αξιόλογοι οπότε δεν με πειράζουν. Αν άνηκαν σε άλλα κόμματα θα τους ψήφιζα.

Με εξοργίζουν όταν αποκαλούν πολιτικούς με τον μικρό τους, άλλωστε με το μικρό αποκαλούν τους ποιο χαμηλούς. Αν το ακούς: Φώφη, Άκης, Μάκης, Σούλα, Γιώργος, Τάσος, νομίζεις πως αναφέρονται σε “παίκτες” ενός reality.

Ας μην σχολιάσω αυτούς τους δύο πρωινιάτικα…

Υ.Γ. Ο Μπουτάρης που ήταν υποψήφιος είναι ο γιος ή ο πατέρας;

george είπε...

Θεωρώ λάθος την αποχή από τις εκλογές. Πιστεύω ότι αν δεν εκφράζεσαι από κάποιο πρόσωπο/σχηματισμό θα πρέπει να το δηλώνεις ψηφίζοντας λευκό. Απέχοντας ή ρίχνοντας εσκεμμένα άκυρο ψηφοδέλτιο δηλώνεις αδιαφορία που ερμηνεύται ως παθητική στάση απέναντι στις εφαρμοσμένες πολιτικές.

Ανώνυμος είπε...

μπορείς να δεις το κείμενό μου στο μπλογκ μου για τους ετεροδημότες και την αποχή. Έχω σ΄αυτό το θέμα μια εντελώς άλλη άποψη, πιστεύω τεκμηριωμένη και επειδή είναι εκτεταμένη δεν θα ήθελα να κάνω κόπυ πέιστ εδώ.
Για τον Μητροπολιτικό Δήμο, είμαι πάλι κάθετα αντίθετος.
Είναι κάτι συγκεντρωτικό- συγχωνευτικό. Το θέμα των μεγαλουπόλεων σαν την Αθήνα θα λυθεί με μικρότερους δήμους π.χ ξεχωριστά η Καλλιθέα και ξεχωριστά η Τζιτζιφιές, μικρότερες νομαρχίες π.χ. Νότια Αθήνα και όλα αυτά "κάτω από την σκέπη" μια αιρετής "τριτοβάθμιας αυτοδιοίκησης" (περιφέρεια αττικής) που θα έχει αρμιοδιότητες για όλα τα θέματα της καθημερινότητας πχ. νέφος, συγκοινωνίες στο εσωτερικό της μεγαλούπολης και των προαστίων, χοροθέτηση και εκτέλεση δρόμων κτλ.

ioannisk είπε...

@george & Κ.Κ.
Ρε κοίτα που θα με προσηλυτίσετε 

@Κ.Κ.
Θα διαβάσω το κείμενο σου και θα το σχολιάσω όταν κάνω διάλειμμα.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Διέγραψα το προηγούμενο σχόλιο μου γιατί περιείχε αρκετά μικρά ορθογραφικά λάθη...

Σχολιάζω, ξανά μετά από 8 χρόνια, η επιλογή σε εκείνες τις εκλογές ήταν τραγική, από τη μία είχαμε τη Φώφη Γεννηματά, δηλαδή το απόλυτο κενό ή αλλιώς φελλό, όσον αφορά την πολιτική και έναν εκπρόσωπο της λαϊκιστικής Δεξιάς, συγνώμη αλλά είναι προσβλητικό αυτοί οι άνθρωποι να αποκαλούνται λαϊκοί εκτός αν χρησιμοποιούμε τη λέξη μόνο σαν κάτι αρνητικό. Κατά τα άλλα η οικογενειοκρατία που αναφέρθηκε στα σχόλια ζει και βασιλεύει...

Όσον αφορά τον ενιαίο Δήμο στην Αθήνα εν τω μεταξύ ψηφίστηκε ο Καλλικράτης και πολλοί Δήμοι ενοποιήθηκαν, παράλληλα ιδρύθηκαν μεγάλες περιφέρειες και πλέον Περιφερειάρχης Αττικής είναι η Δούρου για την οποία η άποψη μου είναι χείριστη.

Το 2020 επιτέλους έχουμε μία σοβαρή κυβέρνηση που τα πάει εξαιρετικά με την επίθεση που δεχτήκαμε από τη Τουρκία με βασικό όπλο μετανάστες... καθώς και με τη πανδημία του Κοροναϊού.