Δευτέρα, Οκτωβρίου 02, 2006

Διαχείριση των Κοινωνικών πόρων του 4ου ΚΠΣ από την εκκλησία.

Διάβασα στην Καθημερινή του Σαββάτου πως στην συνάντηση Καραμανλή - χριστόδουλου ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε πως τα χρήματα (ή ένα μέρος) από το 4ο ΚΠΣ που προορίζονται για κοινωνικούς σκοπούς θα τα διαχειρίζεται η ΜΚΟ «αλληλεγγύη» που είναι ιδιοκτησία της εκκλησίας της Ελλάδας. Με λίγα λόγια ο κ. Καραμανλής έκανε μία παγκόσμια πρωτοτυπία: Κοινωνικό Outsourcing! Επίσης το άρθρο αναφέρει πως υπήρχε ταύτιση απόψεων στα θέματα που συζητήσανε κάτι το οποίο είναι σχεδόν αυτονόητο οπότε το προσπερνάω.

Ώστε το κράτος δίνει την διαχείριση πόρων του σε τρίτους; Έτσι απλά! Η ένσταση μου είναι και στην μεταφορά εξουσίας / πόρων, στην διαδικασία και στην εταιρία, οκ ας πω ΜΚΟ, που θα διαχειρίζεται τα χρήματα.

1) Μεταφορά εξουσίας / πόρων:
Η κυβέρνηση δηλώνει πως είναι ανίκανη να διαχειριστεί τους κοινωνικούς πόρους. Το τραγικό είναι ότι δεν έχουμε να κάνουμε με μία φιλελεύθερη πολιτική που θα έλεγε πως δεν είναι δουλειά του κράτους να κάνει κοινωνική πολιτική ή ότι η Χ εταιρία ή οργάνωση είναι ποιο αποτελεσματική στην διαχείριση στον συγκεκριμένο τομέα. Αν ήταν τέτοια πολιτική θα το καταλάβαινα ανεξάρτητα αν ήμουνα υπέρ ή κατά. Στην προκειμένη περίπτωση για ποιο λόγο το κράτος μεταφέρει εξουσίες και πόρους σε τρίτους;

2) Διαδικασία
Το δέχομαι ότι σε αρκετές (πολλές) περιπτώσεις η διαχείριση γίνεται καλύτερα από ιδιωτικές επιχειρήσεις ή από οργανισμούς, είτε γιατί έχουν εμπειρία και ειδίκευση στον συγκεκριμένο τομέα είτε γιατί οι αποφάσεις παίρνονται με οικονομικά κριτήρια κλπ. Όταν γίνεται αυτό, για παράδειγμα στις ιδιωτικοποιήσεις εταιριών, η κυβέρνηση προκηρύσσει διαγωνισμό ο οποίος περιέχει ρητά τους όρους και τους σκοπούς του διαγωνισμού, ποιος δικαιούται να μετάσχει, ποιες είναι οι διαδικασίες του διαγωνισμού, ποιοι οι όροι ανάθεσης, ποιες είναι οι εξουσίες και οι πόροι που παραχωρούνται στον νικητή του διαγωνισμού. Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε άμεση ανάθεση, αυτό δεν σημαίνει νεποτισμός και σκάνδαλο; Πες αλεύρι η ΜΕΒΓΑΛ σε γυρεύει.

3) Ο “νικητής”
Και το όνομα αυτού η ΜΚΟ «αλληλεγγύη». Πρέπει να παραδεχτώ πως σε αυτό το θέμα η εκκλησία πάει με την εποχή μας (ένα από τα ελάχιστα): τη μόδα με τις ΜΚΟ και τα κενά νόμου που τις συνοδεύουν. Ας δεχτώ πως ο σκοπός αυτής της ΜΚΟ δεν είναι διαφήμιση του στυλ “Ορίστε είμαστε φιλάνθρωποι” παρόλο που την συγκεκριμένη οργάνωση την έχω ακούσει μόνο 2 φορές: Την 1η σε ένα φυλλάδιο (200 σελίδων!) που είδα σε ένα αεροπλάνο των Ο.Α. και αναφερόταν στην ανθρωπιστική βοήθεια της Ελλάδας (καλόόόόό…) και την δεύτερη σε ένα ραδιόφωνο στις διακοπές όπου ο πρόεδρος της ΜΚΟ κ. χριστόδουλος είχε πάει στην Μέση Ανατολή να παραδώσει, μπροστά στις κάμερες φυσικά, βοήθεια στα θύματα του πρόσφατου πολέμου, δηλαδή μόνο στους Λιβανέζους ως γνωστών οι Ισραηλινοί δεν είχαν θύματα. Ας δεχτώ επίσης πως ο σκοπός της ΜΚΟ δεν είναι η μεγιστοποίηση του πλούτου της εκκλησίας αλλά πράγματι η προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας. Για ποιο λόγο επιλέχτηκε αυτή η συγκεκριμένη (και ανύπαρκτη) ΜΚΟ; Δεν υπάρχουν άλλες; Στην τελική πως δέχεται η εκκλησία τα χρήματα των Παπικών; Αυτών που θέλουν το κακό του έθνους μας; Θα μου πείτε τους κουτόφραγκους πολλοί (παπάδες) μίσησαν τα ευρώ τους κανείς!

4ος ΚΠΣ: κοινωνική πολιτική της εκκλησίας με τα φράγκα τρίτων, έτσι γίνομαι και εγώ μάγκας!

5 σχόλια:

άστεγος είπε...

Το πιο τραγικό είναι που δεν συνέβη το αυτονόητο: να βγει ένα εκατομμύριο κόσμος στους δρόμους και να τα κάνει όλα ρημαδιό. Ρε, είμαστε καλά, κάνει κουμάντο το παπαδαριό και καθόμαστε να κοιτάμε???

ioannisk είπε...

Φίλε άστεγε χαίρομαι που είσαι ακόμα ενεργός στην μπλογγόσφαιρα, έστω και σαν αναγνώστης.

Τι να κάνουμε η δεξιά του κυρίου, δυστυχώς.

Άσχετο ο Δήμου έχει σήμερα post για τον Φασιστόδουλο:
"H Tσόχα στον Δίσκο"
θα πέσει γέλιο έχει ήδη 112 comments σε 3-4 ώρες.

Ecumene είπε...

Πάντα με φράγκα τρίτων....

σωστός!...

Ποιος δε θα θελε να κανει
τον διανομέα στο μέλι;

αρκει να μην βαζει δαχτυλο...

:)

Ανώνυμος είπε...

Φίλε, "οι ταγοί της κενής πολιτείας" πάνε αντάμα με τους "προφήτες της κενής διαθήκης" !!!
Υ.Γ. Δεν είμαι άθεος (όπως μου έγραψες, έστω για πλάκα στο μπλόγκ μου), θεωρώ τον εαυτό μου Ορθόδοξο Χριστιανό, γιαυτό αηδιάζω διπλά με αυτόν τον εναγκλισμό και σαν πολίτης και σαν μέλος της εκκλησίας.

ioannisk είπε...

ergo
"Ποιος δε θα θελε να κανει
τον διανομέα στο μέλι;

αρκει να μην βαζει δαχτυλο..."
Κρητική παροιμία;

@καπιταλιστικο κουμμουνι
Δεν θυμάμαι να σε είχα αποκαλέσει άθεο. Γενικά δεν είμαι στην σχολής όποιος δεν είναι Ε.Χ.Ο. τότε είναι άθεος (=σατανας :)), ούτε ότι όποιος κάνει κριτική στην εκκλησία τότε είναι και άθεος και αντιθέος :)))