Πέμπτη, Οκτωβρίου 26, 2006

Βασικός μισθός στα 1400 ευρώ, λένε...

Μία από τις ποιο συνηθισμένες κριτικές είναι η κριτική στο Marketing. Μου έχει τύχη άπειρες φορές να ακούω ανθρώπους να κατακρίνουν το marketing και να δηλώνουν πως οι ίδιοι έχουν ανοσία, ενώ καπνίζουν Davidoff slim και φοράνε τα τελευταία trendy puma. Σαν κοινός θνητός πέφτω συχνά θύμα των επαγγελματιών του marketing και σίγουρα πέφτω πολύ περισσότερες χωρίς να το συνειδητοποιώ.

Παρακολουθώντας τις εκλογικές εκπομπές, διαβάζοντας διάφορα blogs και φυσικά με την απεργία των δασκάλων θυμήθηκα ένα σύνθημα (το ποιο απλό διαφημιστικό μήνυμα είναι το σύνθημα αν δεν κάνω λάθος) που είχε εφεύρει το ΚΚΕ στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές: "Βασικός μισθός στα 1400 ευρώ".

Ευελπιστώ ότι θυμάμαι λίγα από τα οικονομικά που είχα σπουδάσει κάποτε, αλλά δεν χρειάζεται κάποιος να γνωρίζει οικονομικά για να καταλάβει πως το συγκεκριμένο σύνθημα "μπάζει" από παντού.

Ας υποθέσουμε πως οι επιχειρήσεις και το κράτος έχουν την ευχέρεια να δώσουν τις αυξήσεις άμεσα χωρίς να επιβαρυνθεί η οικονομική τους κατάσταση σε βαθμό που να τους προκαλέσει προβλήματα λειτουργίας.

Ωραία ο βασικός μισθός στην Ελλάδα είναι πλέον 1400 ευρώ τον μήνα. Ας προσπαθήσω να προβλέψω μερικές συνέπειες.

Η πλειοψηφία των ανθρώπων που κέρδισαν αυτή την αύξηση θα την αφιερώσουν στην κατανάλωση. Μπορώ να εικάσω με κάποια βεβαιότητα ότι το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του εισοδήματος θα οδηγηθεί σε καταναλωτικά αγαθά. Οι επιχειρήσεις δεν έχουν την ευχέρεια να αυξήσουν την παραγωγική τους ικανότητα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Το αποτέλεσμα θα είναι η αύξηση των τιμών των προϊόντων καθώς και των εισαγωγών, η μη ικανοποιημένη ζήτηση θα πρέπει να καλυφτεί με εισαγωγές.

Οι εργαζόμενοι άρχισαν ήδη να χάνουν ένα μέρος της αύξησης των εισοδημάτων τους, άμεσα και βραχυπρόθεσμα με την αύξηση των τιμών, έμμεσα και ποιο μακροπρόθεσμα με την αύξηση των εισαγωγών.

Η αύξηση των τιμών των προϊόντων (λόγο της υπερβολικής ζήτησης) έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας. Τα Ελληνικά προϊόντα ακρίβυναν άρα μειώνονται οι εξαγωγές άρα μειώνονται και οι θέσεις εργασίας. Η Ελλάδα είναι μέρος της ζώνης ευρώ οπότε δεν έχει την δυνατότητα να υποτιμήσει το νόμισμα της για να αυξήσει, βραχυπρόθεσμα, την ανταγωνιστικότητα της. Η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει μέτρα που θα περιορίζουν το εισόδημα και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να απολύσουν υπαλλήλους. Καταλήγουμε σε δύο σενάρια:
- Ναι η κυβέρνηση παίρνει τα μέτρα που απαιτούνται και οι επιχειρήσεις απολύουν τον πλεονάζον προσωπικό. Το αποτέλεσμα είναι ότι η οικονομία "σώζεται" και οι εργαζόμενοι και ειδικά οι άνεργοι (που θα έχουν αυξηθεί κατά πολύ) θα ζήσουν 3-4 χρόνια σε πολύ χειρότερες συνθήκες από ότι πριν την αύξηση. Μακροπρόθεσμα μπορεί οι συνθήκες τους να είναι καλύτερες.
- Η κυβέρνηση δεν αντιδράει (θα μας υποχρεώσει η ΕΕ έτσι και αλλιώς αλλά λέμε τώρα). Η οικονομία χάνει ανταγωνιστικότητα κάθε μέρα με αποτέλεσμα την χρεοκοπία της οικονομίας, δηλαδή την Αργεντινοποίηση της. Σαν συμπέρασμα οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι της χώρας θα είναι πολύ χειρότερα από πριν.

Οι πραγματικά χαμένοι θα είναι όσοι αποταμιεύσουν το extra εισόδημα τους. Η αξία των χρημάτων θα μειωθεί λόγο πληθωρισμού, άρα θα φτωχύνουν και οι ίδιοι δεν θα έχουν απολαύσει τα αγαθά που θα μπορούσαν όταν έγινε η αύξηση.

Αυτά θα συμβούν μακροπρόθεσμα, αλλά όπως είχε πει και ο Keynes (ο αγαπημένος μου αφορισμός): In the long run we are all dead. In the short run ας πλουτίσουν οι marketers είτε δουλεύουν στον Περισσό είτε σε γυάλινα κτίρια.

Η αγαπημένη μου διαφήμιση είναι αυτή με τα τσιγάρα slim βανίλια (υπάρχουν και σε φράουλα;), αλλά δεν κατάλαβα ποιο είναι το μήνυμα: Αν τα καπνίζω θα ξυπνήσω ένα πρωί με μία τέτοια γυναικάρα στην αγκαλιά μου ή αν τα καπνίζω θα μεταμορφωθώ σε γυναικάρα; Πείτε μου σας παρακαλώ μην πάω για μαλλί και βγω γυναικάρα.

4 σχόλια:

elenitsa! είπε...

χαχαχα καλά τα λες, οσο για το τελευταιο σου ερωτημα, αν το πας για γυναικαρα, γυναικαρα θα γινεις, αν θες γυναικαρα, γυναικαρα θα βρεις, μαλλον ο μαρκετειιιιιρ αυτο θελει να πει.

οπως εδω και μερες θιγεις αγαπημενο θεμα των καιρων, το βασικο μισθο των 1400. Αυτη ειναι η πραγματικοτητα οπως την περιγραφεις, με μια διαφορα. και με την εισοδο του ευρω που το νομισμα εχασε αξια, και ο πληθωρισμος ανεβηκε δεν μας ειδα να παθουμε και τιποτα σοβαρο παρολο που παιρναμε τα ιδια λεφτα δηλαδη ψιχουλα αλλα ειχαμε λιγοτερη αγοραστικη δυναμη.

για τους δασκαλους τωρα. σημερα η φιλη μου πηγε 2η μερα στο σκολειο να διδαξει. δεν ηξερε καν ποια παιδια εχει στην ταξη της (α δημοτικου), δεν της ειχε σταλει καποια λιστα με τα παιδια απο το υπουργειο ή την πρωτοβάθμια η απο καπου βρε αδερφε, πηρε τηλεφωνο αλλα νταλλων παιδια να ερθουν για μαθημα (και παιδια απο αλλες ταξεις) και πηρε και δουλεια για το σπιτι να φιάξει λεει τους ελεγχους των παιδιων γιατι δεν εχει το σχολειο της διευθυντη και πρεπει να τα κανει αυτη. αλλα την παρασκευη και τη δευτερα των εκλογων για 2 σκ που ειχαμε εκλογες καθοταν και πληρωνοταν, τωρα 28 οκτ καθεται και την προηγουμενη, 17 nov καθεται παλι, και εχει και κατι αλλες αργιες που δεν τις θυμαμαι. κατα τα αλλα παει 8 και γυρναει 12.30

δεν λεω τα μικρα την πριζουν, της ειπε ενα σημερα που δεν επινε νερο απο τη βρυση γιατι ειναι λεει μολισμενο, πως "περιμενω κυρια ο καλος Θεουλης να βρέξει για να πιω νερο" και τρέχα εσυ να βγαλεις ακρη.... ενα αλλο καθοταν στο θρανιο πανω , και ενα αλλο αντι για Κυρια τη Λεει με το ονομα της δηλαδη Λιανα και επειδη μπερδευτηκε την ειπε Αλανα.....

βοήθεια μας....

ioannisk είπε...

Ελενίτσα καλημέρα και καλό ΣΚ (έφτασεεεεε :))))

Το ευρώ είναι μεγάλο θέμα. Οι τιμές στα προϊόντα στρογγυλοποιήθηκαν προς τα επάνω άρα ανέβηκαν οι τιμές αλλά από την άλλη έπεσαν τα επιτόκια οπότε η άνοδος των τιμών αντισταθμίσθηκε από την μείωση του κόστους του χρήματος. Παράλληλα η προσφορά δεν είχε πρόβλημα να ικανοποιήσει την ζήτηση. Αν γίνει ξαφνική και μαζική αύξηση 20% του εισοδήματος (ο αριθμός είναι αυθαίρετος δεν ξέρω πόσο αντιστοιχεί στην πραγματικότητα) θα έχουμε μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού.

Σίγουρα η δουλειά του δασκάλου δεν είναι εύκολη στην αρχή. Μετά υποθέτω συνηθίζεις και μαθαίνεις πώς να ελεγχείς το τρελλοκομείο (με την καλή έννοια). Ένας φίλος πέρυσι δούλευε σαν αναπληρωτής (8 ώρες μάθημα την εβδομάδα 500 ευρώ τον μήνα…) δάσκαλος πληροφορικής και προσαρμόστηκε γρήγορα. Φυσικά το μάθημα (πληροφορική) του βοηθούσε στο να γίνει χαβαλές και να το χαίρονται τα παιδιά, αν έκανε μαθηματικά θα ήταν άλλο θέμα.

Από την άλλη δεν καταλαβαίνω πως διορίζονται καθηγητές χωρίς να έχουν κάνει μαθήματα ή εκπαίδευση ειδικά για να γίνουν καθηγητές (οι δάσκαλοι κάνουν). Πως πρέπει να αντιδράσουν στην Χ κατάσταση, πώς να προετοιμαστούν, πώς να κάνουν το μάθημα ενδιαφέρον (όπως στην διοίκηση επιχειρήσεων που σου μαθαίνουν πώς να κάνεις παρουσιάσεις) κλπ. Εκτός αν κάνω λάθος και εκπαιδεύονται.

Το πρόβλημα που περιγράφεις σημαίνει έλλειψη οργάνωσης από το υπουργείο και φταίει αυτό όχι οι δάσκαλοι. Ούτε διευθυντή δεν έχει. Δεν ξέρω αν η απεργία εμπόδισε την ομαλή λειτουργία του υπουργείου αλλά παρά είναι μπάχαλο.

J. είπε...

Αν καπνίσεις τα τσιγάρα που λες, υπάρχουν δύο περιπτώσεις:

1.Θα ξυπνήσεις με μια τέτοια γυναικάρα δίπλα σου.

2.Δεν θα ξυπνήσεις με μία τέτοια γυναικάρα δίπλα σου. Σε αυτήν την περίπτωση θα ξανακαπνίσεις και θα σου περάσει...

΄Εχεις δίκιο λοιπόν, μεγάλη δουλειά το μάρκετινγκ...

ioannisk είπε...

@Johny B.Good
:)))

Δυστυχώς είμαι στην δεύτερη περίπτωση. Κάνω τσιγάρο για να μου περάσει.