Δευτέρα, Αυγούστου 13, 2007

Εκλογές και αφίσες.

Αν βασιστώ στην εκλογολογία που κυριαρχεί στα ΜΜΕ, τον επόμενο μήνα θα έχουμε βουλευτικές εκλογές. Στις εφημερίδες διαβάζω πως τα κόμματα δηλώνουν έτοιμα για τον «αγώνα», άλλωστε την ετοιμότητα (τουλάχιστον ενός από αυτά) την βλέπω συνέχεια μπροστά μου όπου και αν κυκλοφορώ στην Αττική.

Ανήκω σε αυτούς, προφανώς τους ελάχιστους, Έλληνες που ενοχλούνται σφοδρά με τις (παράνομες, αντι-περιβαλλοντολογικές και πολλά άλλα) αφίσες και στις περυσινές δημοτικές εκλογές είχα γράψει μερικά posts για αυτό το θέμα. Σε εκείνες τις εκλογές έκανα και το καθήκον μου σαν πολίτης: πήγα και παραπονέθηκα (αρκετά έντονα) σε ένα υποψήφιο δήμαρχο επειδή είχε μετατρέψει το δήμο σε χωματερή (αφίσες του συναντάς ακόμα και ας έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος): Το θράσος του κυρίου Μπόζου (υποψήφιος δήμαρχος Κηφισιάς), Προεκλογικές αφίσες: η συζήτηση με τον κύριο Μπόζο.

Τις τελευταίες μέρες η Αττική έχει γεμίσει με αφίσες του ΚΚΕ και ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί η διάλυση της βουλής και η προκύρηξη εκλογών. Η μόλυνση είναι ήδη αισθητή και τα υπόλοιπα κόμματα δεν έχουν μπει ακόμα στο «χωρό». Πολύ φοβάμαι πως αυτές οι εκλογές σε αυτό το θέμα θα μοιάζουν με τις εκλογές της δεκαετίας του ογδόντα: υπερβολική χρήση αφισών (φυσικά με κατάχρηση δημόσιων χώρων), ρύπανση, σκουπιδαριό κλπ.


Η κυρία Παπαρήγα επαίρεται πως το κόμμα της είναι το μόνο που δεν χρησιμοποιεί εταιρείες και ιδιωτικά συνεργεία. Δεν το ξέρω και δεν με νοιάζει και δεν καταλαβαίνω τι προσφέρει αυτή η δήλωση στην πολιτική συζήτηση. Αυτό που με νοιάζει είναι να υπάρχουν κόμματα που δεν χρησιμοποιούν παράνομες αφίσες, μία τέτοια πρωτοβουλία σίγουρα θα προσφέρει πολλά στην πολιτική συζήτηση στη χώρα μας.


Το ξέρω ότι για άλλη μία φορά οι απαιτήσεις μου είναι υπερβολικές.

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σε ενοχλεί ρε Αλβανοκολογλείφτη που γράφουν ανώνυμοι στο blog του Γκασμά Καπλάνι;
Κατάλαβα πόσο "δημοκρατικός" είσαι ξεπουλημένε.

ioannisk είπε...

To delete or not to delete?

To respond or not to respond?

doctor είπε...

Μην τα σβήνεις Γιάννη, άστα να γελάμε.
Άλλωστε οι ακραίων ιδεολογιών φανατικοί δεν γνωρίζουν ιστορία και ουδέποτε απαντάνε νηφάλια και με επιχειρήματα.

Οι αντιδράσεις τους δεδομένες και προβλέψιμες: επιθέσεις επί προσωπικού, απρεπείς χαρακτηρισμοί και βρισιές, χαρακτηριστικά φανατισμένων και τυφλών πνευματικά ανθρώπων.

Το χαμηλό τους επίπεδο δεν αγγίζει τα όρια μιας στοιχειώδους συνομιλίας.

Μην δίνεις σημασία και προ πάντων μην σβήνεις τα σχόλια αυτά.
Άστα για να βλέπουν όλοι πόσο μπορεί να τυφλωθεί πνευματικά (αλλά και διανοητικά) ένας ανθρώπινος εγκέφαλος.

Μου αρέσει που αυτοί οι άνθρωποι είναι και θαυμαστές της Αθηναϊκής Δημοκρατίας!

Επί του θέματος, ετοιμαστείτε για κιτς στην τηλεόραση, στις εφημερίδες και στους δρόμους.
Ετομαστείτε για ρεσιτάλ λαϊκισμού και ανέξοδων υποσχέσεων.

doctor

Ανώνυμος είπε...

Άποψη: Να περιληφθεί το θέμα των αφισών που καλώς θίγεις σε μια συμφωνία αρχών ανάμεσα σε κόμματα - Μήντια - Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα περιλαμβάνει Κατάργηση όλων των πληρωμένων τηλεοπτικών σποτ, δημιουργία ειδικών χώρων σε κάθε δήμο, όπου οι τοπικοί υποψήφιοι θα παρουσιάζουν θέσεις και θα διαλέγονται με βάσει ερωτήματα που θα θέτουν οι πολίτες,
κανένας υποψήφιος σε κανένα μέσο πάνω από 1 φορά, εκτός από ορισμένους εκπροσώπους κομμάτων και πολλά άλλα.

ioannisk είπε...

doctor
Νομίζω πως τέτοιους ανθρώπους τους εξοργίζει να τους σβήνεις τα σχόλια ή να τους αγνοείς και είναι καλύτερη λύση.

-----------------------------

κκ
Για την συμφωνία αρχών συμφωνώ μαζί σου. Οι υπόλοιπες προτάσεις σου ταιριάζουν σε τοπικές εκλογές. Ειδικά ο διάλογος με πολίτες είναι πρακτικά αδύνατο να γίνει σε εκλογικές περιφέρειες σαν τη Β' Αθηνών που είναι τεράστιες.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί ας πούμε στις συνοικιακές πλατείες οι τοπικές οργανώσεις των κομμάτων δεν θα μπορούσαν να συντονιστούν- ειδικά όταν ένα κεντρικό πλαίσιο τους διευκόλυνε- και να καλέσουν υποψηφίους της περιοχής τους.
Λογικά η Β' Αθήνας δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Κάποτε υπήρχε κια η εκλογική περιφέρεια "Αττικοβοιωτίας" και σταδιακά έσπασε σε 6 κομμάτια.
Δεν θα έπρεπε να υπάρχουν μονοεδρικές, διεδρικές περιφέρειες αλλά ούτε και η β αθήνας. θα έπρεπε να υπάρχουν περιφέρειες με 4-6 έδρες.
Αλλά γίνονται όσα εξυπηρετούν κάποιους περισσότερο πολίτες από τους πολίτες

doctor είπε...

Ο/Η ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΥΜΜΟΥΝΙ είπε...
Άποψη: Να περιληφθεί το θέμα των αφισών που καλώς θίγεις σε μια συμφωνία αρχών ανάμεσα σε κόμματα - Μήντια - Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα περιλαμβάνει Κατάργηση όλων των πληρωμένων τηλεοπτικών σποτ,

*****

Να συμφωνήσουν τα ... Μήντια για τα παραπάνω;
Νομίζω ότι πιο πολλές πιθανότητες έχει ο Ολυμπιακός να πάρει το Champions league!

Μα τα μήντια είναι αυτά που εδώ και χρόνια πιέζουν για να γίνονται οι εκλογές πριν τη λήξη της τετραετίας.
Αν τα συνυπολογίσετε έχουν κερδίσει σχεδόν μία επιπλέον εκλογική αναμέτρηση (η μόνη κυβέρνηση που εξάντλησε την τετραετία της ήταν αυτή του ΠΑΣΟΚ 1985-1989).

Πιο πολλές πιθανότητες έχει το private troll του Γιάννη να γίνει αναρχικός...

doctor

Disposition21 είπε...

Είναι οι 2ες βουλευτικές εκλογές που θα ψηφίσω, την 1η φορά ψήφισα ένα κόμμα που με απογοήτευσε. Αυτή την φορά δεν ξέρω αν θα πάω καν να ψηφίσω. ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δεν "παίζουν" για μένα, και το μόνο αριστερό κόμμα που κάπως συμπαθούσα (ο ΣΥΝ) δεν με εκφράζει σε πολλές του θέσεις.

Disposition21 είπε...

Όσο για τις αφίσες, βέβαια με ενοχλούν και μένα. Γενικά σπαταλούνται τόσα εκατομμύρια ευρώ για διαφημίσεις στις εκλογές, είναι πολύ προκλητικά τα ποσά. Αν σε ενοχλούν οι αφίσες του ΚΚΕ, περίμενε λίγες μέρες και θα δεις τι έχει να γίνει και με τους υπόλοιπους ...εκλεκτούς υποψήφιους :) Ποιος τα πληρώνει όλα αυτά δεν ξέρω.

Και για να έρθω στα τοπικά θέματα (Μόσχα :P) εδώ δεν έχουν τέτοια προβλήματα. Στις (τεράστιες) διαφημίσεις κυριαρχούν οι πολυεθνικές και οι εταιρείες τηλεφωνίας, που φαίνονται από οποιαδήποτε πλευρά γύρω από το Κρεμλίνο και σε όλο το κέντρο. Πάνε οι καιροί με τις προπαγανδιστικές αφίσες.

ioannisk είπε...

Eimai ektos Elladas, tha apadhsw otan gyrisw :)

ένας στρατολάτης είπε...

Οι αφίσσες του ΚΚΕ και του Συνασπισμού έχουν πολιτικό περιεχόμενο, μη προσωποκεντρικό - σε αντίθεση με τους ενδόξους προγόνους. Τι να πει λοιπόν κανείς για όλο το χαμογελαστό συφερτό, το ιλλουστρέ μουτσουνομάνι που θα γεμίσει ο τόπος μόλις σβήσουν οι τελευταίες φλόγες...

ioannisk είπε...

@ένα στρατολάτη
Καλώς ήρθες στο blog μου.

Το ίδιο επιχείρημα "έχουν πολιτικό περιεχόμενο" μου το είχε πει και ο Μπόζος (διάβασε τους συνδέσμους στο κείμενο). Δεν το καταλαβαίνω.

Το γεγονός ότι έχουν πολιτικό περιεχόμενο σημαίνει πως δεν μολύνουν το περιβάλλον; Οι αφίσες είναι το ίδιο ρυπαρές ανεξάρτητα από το περιεχόμενο.

Υ.Γ. Αφίσες του ΣΥΝ δεν έχω δει (ακόμα;), αντιθέτως είδα νέες αφίσες του ΚΚΕ (αναρτήθηκαν όταν καιγόντουσαν τα δάση).

ένας στρατολάτης είπε...

Δεν παραθέτω επιχείρημα οικολογικού περιεχομένου. Κατ' αρχήν δεν διαφωνώ ότι οι αφίσες λερώνουν την πόλη. Ωστόσο τα αριστερά κόμματα στην Ελλάδα έχουν -κυρίως κατά το παρελθόν βέβαια- συνεργαστεί με χαράκτες όπως ο Α.Τάσσος, ο Γ.Φαρσακίδης κ.α. που τύπωσαν αφίσες έργα τέχνης. Οι αφίσες εκείνες αποτελούσαν το μόνο επικοινωνιακό μέσο -μαζί με τα τρικ και τα επιτοίχια συνθήματα- σε συνθήκες παρανομίας. Ίσως γι'αυτό έχω μια ανεκτικότητα στις σύγχρονες που ελλείψει δημιουργών-κολοσσών σαν τους προαναφερθέντες, είναι κατώτερες. Δεν έχω βέβαια καμία ανεκτικότητα σε αφίσες με χαμογελαστά μούτρα.

ioannisk είπε...

Φίλε μου, δεν βλέπω τις αφίσες σαν ανάμνηση μιας ρομαντικής εποχής όπου οι αφισοκολητές ρίσκαραν τη σωματική τους ακεραιότητα (και την ελευθερία τους) για να εκφράσουν τα πολιτικά τους πιστεύω.

Οι εποχές που υπήρχαν περιορισμοί στη πολιτική έκφραση (τουλάχιστον για τα κόμματα που ανέφερες) έχουν ευτυχώς περάσει καιρός είναι να περάσει και η εποχή της λαθραίας αφίσας.