Παρασκευή, Αυγούστου 10, 2007

Το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού

Την προηγούμενη εβδομάδα ο ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιάς εγκαινίασε το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού. Σωστότερα εγκαινίασε και αυτός τις μακέτες του πάρκου μιας και έχουν περάσει (ήδη) 6 χρόνια από τα αρχικά εγκαίνια.

Την Κυριακή η Καθημερινή δημοσίευσε ένα άρθρο του κ. Μάνου που επικρίνει το σχέδιο. Από την αρχική ανακοίνωση του πάρκου, τον Μάρτιο του 2001, ήμουνα σκεπτικός με το σχέδιο και το άρθρο με καλύπτει σχεδόν απόλυτα όσον αφορά τους λόγους: Το μεγάλο έγκλημα σε βάρος της Αθήνας

Η Αθήνα είναι μία πολή που δεν έχει πάρκα και δημόσιους χώρους γενικά. Ακόμα χειρότερα οι ελάχιστοι που διαθέτει βρίσκονται σχεδόν πάντα υπό κατάληψη: τραπέζια από καφετέριες, πλανόδιοι και πάνω από όλα αυτοκίνητα και μηχανές. Άρα πιστεύω πως η δημιουργία χώρων πρασίνου στις πυκνοκατοικημένες περιοχές του Λεκανοπεδίου είναι πολύ πιο χρήσιμη από την κατασκευή ενός πάρκου-μαμούθ στην άκρη της. Αν χτιστεί ένα μέρος τους αεροδρομίου θα υπάρχει και μία περιοχή της Αθήνας η οποία θα σέβεται τους κανόνες ρημοτομίας άρα και τους κατοίκους της. Φυσικα μπορεί να προτιμάμε, και είναι θεμιτό, να μένουμε σε περιοχές σαν τον Γέρακα και γενικά την άγρια Ανατολική Αττική που χτίζονται τώρα και ο καθένας χτίζει ότι θέλει όπου θέλει σε πρώην δάση.

Ανεξάρτητα από την απόφαση που θα παρθεί (αν και όταν παρθεί) είμαι ενάντια στην μεταφορά εκτάσεων του πρώην αεροδρομίου στους γειτονικούς δήμους. Οι τοπικοί «άρχοντες» (και οι δημότες τους) νοιάζονται μόνο για τον δήμο τους, δηλαδή το χωριό τους, τον εαυτό τους. Η έκταση είναι δημόσια δηλαδή ανήκει σε όλους μας όχι μόνο στους κατοίκους των γύρω περιοχών. Αν οι κάτοικοι των γειτονικών περιοχών νοιαζόντουσαν για το δημόσιο συμφέρον τότε θα τους την «έδινα» ευχαρίστως.

Υ.Γ. Το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού συνοδεύεται και από το παραμυθάκι «Το μεγαλύτερο της Ευρώπης». Συνολικά έχει έκταση 5000 στρεμάτα. Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από τους «Αγγλικούς κήπους» του Μονάχου, 6000 στρέμματα, και από το πάρκο «Φοίνιξ» του Δουβλίνου, 20.000 στρέμματα. Και τα δύο πάρκα σχεδιάστηκαν τον 19ο αιώνα. Φαίνεται πως το Μόναχο και το Δουβλίνο δεν ανήκουν στην Ευρώπη...

6 σχόλια:

doctor είπε...

Το αεροδρόμιο του ελληνικού έκλεισε το 2001.

Ακόμη και σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα.

Μόνο εξαγγελίες και μακέτες.

Ρε μπας και θέλουν να το δώσουν στην ... Μητρόπολη και το λένε Μητροπολιτικό;

doctor

ioannisk είπε...

Νομίζω πως υπερβάλεις όταν λες δεν έγινε τίποτα. Έγιναν ολυμπιακές εγκαταστάσεις (πολύ καλές για συναυλίες με εμπρησμό όπως Beastie boys) και πάρα πολλές μακέτες :)

"Ρε μπας και θέλουν να το δώσουν στην ... Μητρόπολη και το λένε Μητροπολιτικό;" Ίσως :P αλλά μάλλον η ονομασία οφείλεται μεγαλομανία μας.

mamapatrida είπε...

Το διάβασα κι εγώ το άρθρο και συμφωνώ, αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα: πώς θα κατεδαφιστεί έστω μία πολυκατοικία για να γίνει πάρκο???

Εγώ πάντως θα προτιμούσα να γινότανε πάρκο ΚΑΙ να δημιουργούσαμε και μικρά πάρκα σε διάφορες περιοχές της Αθήνας.

Αλλά μάλλον πολλά ζητάω πάλι ε???
Ας πάω να φυλάξω καλύτερα καμιά σκοπιά για να προσφέρω κάτι χρήσιμο στη μαμά πατρίδα...

ioannisk είπε...

"Εγώ πάντως θα προτιμούσα να γινότανε πάρκο ΚΑΙ να δημιουργούσαμε και μικρά πάρκα σε διάφορες περιοχές της Αθήνας."
Όλοι θα το προτιμούσαμε...

"Ας πάω να φυλάξω καλύτερα καμιά σκοπιά για να προσφέρω κάτι χρήσιμο στη μαμά πατρίδα... "
Σποπιά σε άδεια αποθήκη ή γεμάτη με χαλασμένα στρώματα;

Θαλασσινή είπε...

Σήμερα γίνεται ολοφάνερο τι σημαίνει το μεγαλύτερο πάρκο της ευρώπης.
Μεγαλύτερο σε ογκο Μπετον!!!!
Δεν πρέπει να το αφήσουμε να περάσει!!!!

Ανώνυμος είπε...

Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Σουφλιά υλοποιείται άμεσα και σίγουρα ένας τεράστιος χώρος πρασίνου 6.500 στρεμμάτων σε τέσσερεις δήμους που κάθε άλλο παρά υποβαθμισμένοι είναι, ενώ στα εκατομμύρια των υπόλοιπων κατοίκων των δήμων του λεκανοπεδίου αναλογούν 300 μόνο στρέμματα που θα χρηματοδοτήσουν κάποιο «Πράσινο Ταμείο» για κάποια έργα ανάπλασης και πρασίνου στην Αττική.

Θεωρώ απαράδεκτη αυτή τη κατανομή και ρωτώ τον κ. Σουφλιά με βάση ποιόν υπολογισμό κατέληξε σε αυτήν. Η απαράδεκτη αυτή κατανομή δημόσιας περιουσίας αποτελεί εμπαιγμό για τους κατοίκους του λεκανοπεδίου που υπόκεινται σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης και οι οποίοι αξιώνουν πάρκα στη γειτονιά τους και όχι σε απόσταση χιλιομέτρων από αυτήν.

Επίσης καταγγέλλω στους πολίτες της Αθήνας και του Πειραιά και τη στάση του Συνασπισμού του λαϊκισμού και της αναλγησίας που διεκδικεί, σκανδαλωδώς στο όνομα των μη προνομιούχων, να μην διατεθεί ούτε αυτό το ελάχιστο 5% για την ανάπλαση των περιοχών τους στην υπόλοιπη Αθήνα και Πειραιά!

Προτείνωι:

1. την πώληση με διεθνή διαγωνισμό του συνόλου της έκτασης του αεροδρομίου του Ελληνικού
2. την διανομή των εσόδων από την πώληση αυτή σε όλους τους δήμους της Αττικής και του Πειραιά με νομική υποχρέωση τους να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα αυτά αποκλειστικά για αγορά οικοπέδων και τη μετατροπή τους σε πάρκα και
3. ο υπολογισμός του ποσού που θα αναλογεί σε κάθε δήμο θα βασίζεται στην αρχή της παροχής ίσου μεριδίου οφέλους για κάθε κάτοικο κάθε δήμου της Αττικής και του Πειραιά και κάθε δήμος θα λάβει, αναλογικά, το μερίδιο που του αντιστοιχεί με βάση τον αριθμό των κατοίκων του.