Τετάρτη, Μαΐου 16, 2007

Vogliamo anche noi uno Zapatero

Το Σάββατο που μας πέρασε στη Ρώμη έγινε μία τεράστια διαδήλωση υπέρ της "παραδοσιακής" οικογένειας ή αλλιώς ενάντια στην πρόθεση της κεντροαριστερής κυβέρνησης της Ιταλίας να αναγνωρίσει τις σχέσεις, αλλά όχι το γάμο, ανάμεσα σε μη παντρεμένα ζευγάρια αλλά και στους ομοφυλόφιλους. Η συγκέντρωση είχε τεράστια επιτυχία και μπορεί να συγκέντρωσε 1 εκατομμύριο ανθρώπους.

Την ίδια ώρα και στην ίδια πόλη έγινε και μία αντί-διαδήλωση η οποία ήταν πολύ μικρότερη. Καθώς κοιτούσα τις εικόνες στη τηλεόραση ένα πανό τράβηξε την προσοχή μου. Το πανό έγραφε "Vogliamo anche noi uno Zapatero", δηλαδή "Θέλουμε και εμείς ένα Ζαπατέρο".

Ο Ζαπατέρο είναι ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Ισπανίας και κέρδισε τις εκλογές σχεδόν τυχαία. Μία από τις προεκλογικές του υποσχέσεις ήταν και η αναγνώριση από το κράτος των γάμων ανθρώπων του ίδιου φύλου. Όταν εκλέχτηκε, η συγκεκριμένη νομοθεσία ήταν μία από τις πρώτες που ψήφισε η κυβέρνηση του.

Και στην Ιταλία και στην Ισπανία η Καθολική εκκλησία είναι πολύ ισχυρή όπως αντίστοιχα πολύ ισχυρή είναι η Ορθόδοξη εκκλησία στην Ελλάδα. Στην Ισπανία ο πρωθυπουργός δεν δίστασε να πάει κόντρα στην εκκλησία και να ψηφίσει ένα νόμο χωρίς να υπολογίσει την αντίδραση της. Στην Ιταλία η κυβέρνηση δεν είναι το ίδιο θαρραλέα, ο αντίστοιχος νόμος είναι πολύ ποιο "light" και δεν έχει ψηφιστεί ακόμα. Στην Ελλάδα ο κ Παπανδρέου (ομοϊδεάτης του κ. Ζαπατέρο) από τότε που έγινε πρόεδρος του κόμματος του ψάλλει το "πιστεύω" μπροστά στις κάμερες σε κάθε εκκλησιαστική εορτή.

Ένα έχω να πω: anche i voglio uno Zapatero

Η αναγνώριση η μη των ομοφυλοφιλικών σχέσεων από το κράτος δεν είναι το ποιο σημαντικό πρόβλημα μιας δημοκρατίας (όχι πως δεν είναι σημαντικό), το ποιο σημαντικό είναι ποιος έχει την εξουσία, η κυβέρνηση ή η όποια θρησκεία.

Υ.Γ. Λίγες μέρες πριν ο κ. Παπανδρέου επανέφερε στην ενεργό δράση τον κ. Λαλιώτη, άλλος ένα λόγος να λέω: anche i voglio uno Zapatero.

17 σχόλια:

Κοινότητα Εκάλης είπε...

α ρε Τρίτση.....μονο αυτος τα εβαλε με τους ορθοδοξους ταλιμπαν

Υ.Γ. Λαλιώτης και τσοβόλας πίσω στο μάντρί, ο παπαθεμελής έμεινε και θα έχουμε κάνει ένα ΜΕΓΑΛΟ βήμα προς τα πισω.

Κοινότητα Εκάλης είπε...

MIAS k leme gia zaptero

http://www.telegraph.co.uk/money/main.jhtml?xml=/money/2007/05/16/cnspain16.xml

ioannisk είπε...

politics & free thinking
Γύρισε ο Τσοβόλας στο ΠΑΣΟΚ; Δεν νομίζω να γυρίσει έχει συμμαχήσει με το ΚΚΕ.

Το άρθρο θα το διαβάσω όταν πάω σπίτι.

Ανώνυμος είπε...

Είναι απαράδεκτο που δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα σε συντάξεις, περιουσίες κλπ των συντρόφων τους όπως οι ετεροφυλόφιλοι.Κ πραγματικά δεν καταλαβαίνω το λόγο να μην αναγνωρίσει το γάμο τους η πολιτεία. Για την εκκλησία δεν το βλέπω να είμαι ειλικρινής.

ManBlogg είπε...

Δεν είχα υπ''οψιν μου περι Ζαπατέρο και Ισπανία και πραγματικά είμαι ευχάριστα έκπληκτος για την κίνηση Ζαπατέρο σε μια παραδοσιακά πολύ χριστιανική χώρα.
Για την Ιταλία έχεις δίκιο. Η σύντροφός μου είναι από τη βόρεια Ιταλία και μόλις ακούει/βλέπει παπάδες, πάππες, καλόγριες βγάζει αλεργία.
Εγώ από την άλλη μεγάλωσα απέναντι από εκκλησία και πήγαινα κάθε μέρα .. να μαζέψω την μπάλα όταν τη στέλναμε μέσα πριν την πάρει χαμπάρι ο καντηλανάφτης και μας την κατάσχει.
Έχεις τον πάπα να τρέχει Βραζιλίες γιατί του κλέβουν πελατεία οι Ευαγγελιστές και κάνει ανακοινώσεις κατά της αντισύλληψης, του προγαμιαίου σεξ και των προφυλακτικών. Μιλάμε τα άτομα έχουν δηλώσει (θεωρητικά τουλάχιστον) αποχή από οποιαδήποτε σεξουαλική επαφή και δημιουργία οικογένειας και γενικά αποχή από τα κοινά, και από την άλλη θέλουν να έχουν αποκλειστικό έλεγχο στις πιο προσωπικές και ευαίσθητες εκδοχές της ζωής του κάθε ανθρώπου (γέννηση,σεξουαλικές σχέσεις οικογένεια, θάνατο). Είναι προφανές πως ο στόχος τους είναι ο απόλυτος έλεγχος της ζωής σου.
Ας μην πάμε μακρυά. Ας κοιτάμε την Ελλάδα που ακόμα και σήμερα ο περισσότερος κόσμος όσο και να μην το καταλαβαίνει ή να το παραδέχεται, μεγαλώνει και ζει στο ρυθμό της τοπικής ενορίας. Πόσοι επιλέγουν να μην παντρευτούν στην εκκλησία, πόσοι να μη βαφτίσουν τα παιδιά τους και πως αντιμετωπίζει το κράτος (μέσω των υπηρεσιών του) αυτούς που το κάνουν;

ioannisk είπε...

Ζωή
Το θέμα δεν αφορά μόνο τους ομοφυλόφιλους αλλά και τους ετερόφυλους που αποφασίζουν να κάνουν οικογένεια χωρίς γάμο, πολιτικό εννοώ, όπως η Royal με τον Hollande.

Στην Ιταλία θέλουν να αντιγράψουν το PACS που ισχύει στην Γαλλία.

manblogg
Ο Zαπατέρο πρέπει να είναι πολύ αξιόλογος χωρίς φυσικά να είμαι ειδικός στην πολιτική της Ισπανίας.

Έμαθα πρόσφατα ότι και στην Ιταλία η εκκλησία είναι πολύ ισχυρή και παραξενεύτηκα.

Και εγώ απέναντι από εκκλησία μεγάλωσα, μόνο που ήταν Καθολική :P

Ο Πάπας τρέχει στην Λ. Αμερική γιατί μόνο εκεί έχει πελάτες, στην Δ. Ευρώπη έχει τεράστιο πρόβλημα και να θέλει δεν μπορεί να ελέγξει τις ζωές των ανθρώπων σε "εμάς".

"Πόσοι επιλέγουν να μην παντρευτούν στην εκκλησία, πόσοι να μη βαφτίσουν τα παιδιά τους και πως αντιμετωπίζει το κράτος (μέσω των υπηρεσιών του) αυτούς που το κάνουν;"
Δυστυχώς ελάχιστοι.

doctor είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
doctor είπε...

ioannisk said...

"Πόσοι επιλέγουν να μην παντρευτούν στην εκκλησία, πόσοι να μη βαφτίσουν τα παιδιά τους και πως αντιμετωπίζει το κράτος (μέσω των υπηρεσιών του) αυτούς που το κάνουν;"
Δυστυχώς ελάχιστοι.

Μάϊος 17, 2007 9:23 μμ

---------

1) Εγώ όταν πάω σε γάμους φίλων μου το ρύζι το πετάω στον παπά αλλά ο άτιμος βάζει το ευαγγέλιο σαν την ασπίδα του Λιονάιντας και μου γλιτώνει.

2) Στην Σουηδία η εκκλησία επηρεάζει την σουηδική κοινωνία όσο επηρεάζει την ελληνική κοινωνία ο εξωραϊστικός σύλλογος Παγκρατίου...

3) Οι Ιταλοί είναι χειρότεροι από εμάς στην θρησκοληψία.
Ούνα ράτσα...

4) Who is Tsovolas? Is he alive?

doctor

Μάϊος 18, 2007 10:25 μμ

ioannisk είπε...

doctor
Το παράξενο με τις Σκανδιναβικές χώρες είναι πως ενώ έχουν επίσημη - κρατική θρησκεία (λόγο ιστορίας, βασιλείας κλπ) οι κοινωνίες τους είναι κοσμικές.

Η εντύπωση που έχω για την Ιταλία είναι πως ένα μεγάλο μέρος της είναι κοσμικό άλλωστε αυτοί, εν αντιθέση με εμάς, έχουν και είχαν Αριστερά.

Alex A. είπε...

Αγαπητέ Ιωάννη, συμφωνώ και επαυξάνω - άλλωστε έχω ασχοληθεί με το θέμα επανειλημμένα και στο blog μου. Βέβαια και οι ομοφυλόφιλοι έχουμε τις φοβίες τους και κρυβόμαστε αλλά πες μου εσύ τι θα έκανες όταν ακόμα και οι λεγόμενοι "προοδευτικοί" αλληθωρίζουν τόσο απροκάλυπτα προς την εκκλησία για να μαζέψουν καναν ψήφο. Έχει πολύ δρόμο ακόμα μπροστά της η Ελλάδα...

ioannisk είπε...

Alex.a
Δεν ξέρω αν μπορώ να σου απαντήσω, γιατί φοβάμαι θα το παίξω "τσάμπα μάγκας" μιας και το θέμα δεν με αφορά άμεσα.

Πάντως όταν στην χώρα μας γάμος νοείται μόνο (95% των περιπτώσεων άρα μπορούμε να πούμε μόνο) γάμος ανάμεσα σε ετερόφυλους και στην εκκλησία τότε είμαστε πράγματι πολύ πίσω.

Ανώνυμος είπε...

na sas rwthsw kyrie ioannisk?
otan o papandreou, auto o giorgakis pou apoti vlepw kai eseis ypotimate, sthrize kai prowthouse politikes tautothtwn,eseis ton sthriksate??? h mhpws sas fainotan ligos, opws se pollous allous as tous poume sovarous eksygxronistes ?

ioannisk είπε...

Idiotropos καλώς ήρθες

Παραδεχόμουνα τον κ. Παπανδρέου (το Γιωργάκης δεν είναι υποτιμητικό;) όταν έπαιρνε πρωτοβουλίες όπως την Ελληνο-Τουρκική φιλία ή την αποποινικοποίηση, δηλαδή πρωτοβουλίες που αρμόζουν σε ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του 21 αιώνα.

Όταν έγινε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άλλαξε εντελώς πολιτική και αντιγράφει τον πατέρα του. Όχι δεν θέλω Τσοβόλες και Λαλιώτιδες για υπουργούς. Όπως δεν θέλω πολιτικούς που να τρέχουν πίσω από παπάδες (ή ιμάμηδες ή Δαλαϊ Λάμα ή δεν ξέρω εγώ τι).

Αν σαν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν ο εαυτός του δεν θα είχα πρόβλημα να τον ψηφίσω.

Δεν καταλαβαίνω τι εννοείς με στήριξη, πάντως αν είχα blog το 2000 θα υποστήριζα την πρωτοβουλία του με post.

Τι εννοείς ακριβώς με ‘politikes tautothtwn‘ και ’sovarous eksygxronistes’

Ανώνυμος είπε...

to sovaroi eksygxronistes einai ditto: ennow apo th mia anthropous pou thewrw pragmatika sovarous kai sygxronous kai tautoxrona kapws pikra tous eirwneuomai epeidh den sthrizoyn to komma tous kai ton arxhgo tou, gia logous den thewrw politika eparkeis.
fysika kai otan lew giorgakis den ypotimw ton idio alla kai pali eirwneuomai osous ton ypotimoun kai fovoumai oti kai eseis me thn eukolia tou istologiou (paroti to diko sas einai hpio kai sxedon katholou narkisistiko) ton katadafizete epidh p.x. syspeirwnei ton politiko tou xwro.
p.x. den mporw na katalavw poio einai to provlima me ton lalioti, h me ton tsovola. poio einai to politiko provlima. protimw tontsovola sto pasok para me ena komma typou dhkki na sthrizei antikeimneika th nea dhmokratia. epeita, se tipota den antigrafei ton baba tou, ma se tipota. alla kai na to ekane, as poume oti mimeitai kati apo th politikh tou andrea, poio einai to provlima? thelw na pw kai na rwthsw, poio einai ayto to autonohto provlima pou den xreiazetai ekshghsh?
den nomizw oti o gap trexei pisw apo papades, alloi to kanoun auto kai apo to pasok
to oti ekklhsiazetai einai to autonohto ths politikhs epiviwshs sto greece.... apla pragmata
epishs sthn politikh den epilegoume na eimaste me anthropou tou goustou mas, ektos an eimaste synapismos lol
politikes tautothtwn: oses dinoun emfash sthn xeirafethsh me vash atomikes kai syllogikes tautothtes pou ews twra exoun ensvmatwthei kai en pollois katapiestei apo tis megales tautothtes ths newterikothtas (ethnos, taksh, ideologia)

ioannisk είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ioannisk είπε...

Για τα blogs. Αν δεν κάνω λάθος στο πρόγραμμα του κ. Παπανδρέου είναι η άμεση δημοκρατία, τι καλύτερο από τα blogs; :P

Το πρόβλημα μου με τον εκσυχρονισμό είναι ότι ήταν ένα απλό σύνθημα τίποτε παραπάνω. Έχω γράψει 1-2 posts σχετικά, δυστυχώς είμαι στο γραφείο άρα δεν μπορώ να βρω το URL.

Αν δεχτώ ότι ‘syspeirwnei ton politiko tou xwro‘ τότε δεν θέλω να έχω καμία σχέση με αυτό τον χώρο. Όμως δεν το δέχομαι, ο πολιτικός είναι κάποιος που έχει πρόγραμμα και θέσεις και πρέπει να πείσει τους πολίτες για τις θέσεις του όχι να λέει ότι θέλει να ακούει ο κόσμος.

Για τον λαλιώτη η Καθημερινή είχε ένα πολύ καλό άρθρο την Κυριακή, με λίγα λόγια λέει ότι είναι ένας πολιτικός που 8-9 χρόνια σαν υπουργός δεν έκανε τίποτα. Αν εξαιρέσουμε αυτό το γεγονός δεν νομίζω πως η πόλωση είναι η καλύτερη πολιτική.

Δεν έχω άποψη για το αν είναι καλύτερο το ΔΙΚΚΗ να είναι μέρος του ΠΑΣΟΚ (και το λαος της ΝΔ) ή να το θέσω αλλιώς αν περιορίζονται οι ακραίες θέσεις όταν φιλοξενούνται σε μεγάλα κόμματα.

Για τον Παπανδρέου (τον πατέρα) δεν νομίζω πως ήταν ο καλύτερος πρωθυπουργός που είχαμε, κάθε άλλο.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.