Κυριακή, Μαΐου 06, 2007

Kiosque

Μία εκπομπή βλέπω στην τηλεόραση. Λέγοντας βλέπω εννοώ πως τη παρακολουθώ πάντα και όταν δεν μπορώ να είμαι μπροστά από την οθόνη την ώρα προβολής της την γράφω στο video.

Αυτή είναι το Kiosque και προβάλλεται κάθε Κυριακή στις 18:00 από το κανάλι TV5.

Η εκπομπή κρατάει μία ώρα και σχολιάζει την επικαιρότητα. Αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει από τις άλλες εκπομπές και που με έχει κάνει fan της είναι το concept της.

Στο Panel υπάρχει ένας κεντρικός παρουσιαστής, ο Philippe Dessaint, και 5 καλεσμένοι οι οποίοι είναι δημοσιογράφοι, αντιπρόσωποι ξένων ΜΜΕ στη Γαλλία, από διάφορες χώρες. Σχεδόν από όλες τις χώρες του πλανήτη.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της είναι ότι οι δημοσιογράφοι εκπροσωπούν όλα τα φάσματα της πολιτικής, αν εξαιρέσουμε τα άκρα.

Οι συζητήσεις είναι πάντα ενδιαφέρουσες, με επιχειρήματα και κόσμιες, το αντίθετο από τα δικά μας παράθυρα δηλαδή, παρόλο που στο panel μπορεί να βρίσκεται ένας δεξιός Ισραηλινός με έναν αριστερό Άραβα.

Ένα άλλο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό της εκμπομπής είναι πως έχει ένα σκιτσογράφο (Ali Dilem) ο οποίος σχεδιάζει σκίτσα κατά τη διάρκεια της εκπομπής. Ο Ali Dilem είναι Αλγερινός και τα τελευταία χρόνια ζει στη Γαλλία μιας και στη χώρα του έχει δεχτεί πολλές φορές απειλές για την ζωή του, άλλωστε έχει καταδικαστεί στην Αλγερία για τα σκίτσα του.


Οι Τούρκοι ισλαμιστές είναι κοσμικοί. Γκιουλ: Θέλουμε τον χωρισμό του κράτους από τα στρατόπεδα.

Τέλος και πολύ σημαντικό είναι η θεματολογία της εκπομπής. Επιλέγονται τα σημαντικότερα θέματα της προηγούμενης εβδομάδας ή της επομένης και ακούγονται απόψεις από όλες τις "γωνιές" του πλανήτη μας. Είναι ανούσιο να σημειώσω πως η οπτική γωνιά μιας Καμερουνέζας (για παράδειγμα) για τις οικονομικές προοπτικές της Αφρικής (πάλι παράδειγμα) απέχει έτη φωτός από την κυριαρχούσα άποψη στην Ελλάδα.

Την προηγούμενη Κυριακή οι καλεσμένοι ήταν:
- Andreï Gratchev, Novoïe Vremia, από τη Ρωσία
- Mine Kirikkanat, Vatan, από τη Τουρκία
- Axel Krause, Transatlantic Magazine, από τις ΗΠΑ
- Lara Marlowe, Irish Times, από την Ιρλανδία. Εδώ θέλω να κάνω μία παρατήρηση: ως "η πιο σέξυ 50αρα" έχει κυριαρχήσει η Royal. Μέγα λάθος και αίσχος! Η πιο σέξυ 50άρα είναι η Lara Marlowe (η φωτογραφία την αδικεί).
- Joav Toker, Κανάλι 10, από το Ισραήλ

Και η θεματολογία της εκπομής ήταν:
- Η νέα "δήλωση καθαρότητας" που απαίτησε η κυβέρνηση της Πολωνίας από όσους κατέχουν δημόσιες θέσεις και ειδικά στην στάση που κράτησε ο Bronislaw Geremek.
- Ο θάνατος του Boris Yeltsin.
- Ο θάνατος του Mstislav Rostropovich.
- Η κρίση στην Τουρκία με την υποψηφιότητα Γκιουλ για την προεδρία της χώρας.
- Τα 25 χρόνια από την επιστροφή του Sinai στην Αίγυπτο.
- Το Debat ανάμεσα στην Royal και Bayrou (περίοδος εκλογών στην Γαλλία γαρ...)

Kiosque kάθε Κυριακή στις 18:00 από το TV5 Monde, για όσους τυχερούς έχουν NOVA.

Υ.Γ. Tακτικός καλεσμένος της εκπομπής ήταν και ο Λιβανέζος Samir Kassir
ο οποίος δολοφονήθηκε (ένας από τους τόσους πολλούς στην χώρα του) τον Ιούνιο του 2005. Μερικές χώρες είναι τυχερές και έχουν δημοσιογράφους που ρισκάρουν την ζωή τους για το επάγγελμα τους.

22 σχόλια:

ioannisk είπε...

Δύο παρατηρήσεις.

Η εκπομπή δεν είναι τόσο δυτικοκεντρική όσο ήταν τη τελευταία Κυριακή, όλοι οι καλεσμένοι μπορούν να θεωρηθούν Δυτικοί, ούτε στην θεματολογία κυριαρχεί η Ρωσία.

Όλοι οι δημοσιογράφοι μου αρέσουν, παρόλο που έχω μερικές αδυναμίες όπως τον Krause ή την Marlowe (για αυτήν μάλλον φαίνεται και από το κείμενο :P). Μου αρέσουν ακόμα και οι Κινέζες παρόλο που είναι σαν να ακούω εκπροσώπους του Κόμματος. Πριν από λίγο καιρό η Dong Chun προσπαθούσε να πείσει τους άλλους καλεσμένους πως οι εκλογές στην Κίνα είναι ελεύθερες και πολυ-κομματικές :)))

doctor είπε...

Πολύ σημαντικές πληροφορίες Γιάννη.

Έχουν καλέσει έλληνα ποτέ σε αυτή την εκπομπή;

Όσο για τα δικά μας παράθυρα και συζητήσεις, είμαστε για τα πανηγύρια.

Μάλιστα η βλακεία των καναλιών έχει μπει και στις προσωπικές συζητήσεις!

Προχθές σε συζήτηση, άκουσα τις εξής ατάκες:

1) Να ολοκληρώσω μια στιγμή.

2) Βάλε μια άνω τελεία.

3) Σας άκουσα ευλαβικά τόση ώρα, σας παρακαλώ μη μη διακόπτετε.

4) Μια φράση ακόμη να πω, ένα δευτερόλεπτο, για να βοηθήσω τη σκέψη σας.

Και τότε επενέβην και εγώ στην συζήτηση:

- Βάλτε όλοι μια άνω τελεία. Ήρθε το φαγητό.
Και μη βλέπετε πολλά παράθυρα...

doctor

Disposition21 είπε...

ioannis είναι και στα ελεύθερα δορυφορικά κανάλια to TV5? Γιατί NOVA δεν έχω. Βέβαια αν είναι στα γαλλικά η εκπομπή δεν θα καταλαβαίνω και τίποτα :)

Ένα κανάλι που μου αρέσει είναι το EuroNews, ελεύθερο δορυφορικό αυτό. Εκπέμπει ταυτόχρονα σε 7 ευρωπαϊκές γλώσσες και διαλέγεις όποια θέλεις. Και το BBC World καλό είναι.

ioannisk είπε...

Η Καθημερινή της Κυριακής έχει αφιέρωμα - έρευνα στα Ελληνικά δελτία ειδήσεων... Όλα τα λεφτά ηταν ένας Βρετανός αποσταλμένος του BBC στην Ελλάδα.

doctor
Έλληνες έχω δει δύο φορές. Την πρώτη μετά το όχι των ελληνοκύπριων και ήταν η αποσταλμένη του ΑΠΕ στη Γαλλία. Ας μην τη σχολιάσω.

Η δεύτερη ήταν όταν η Τουρκία έγινε υποψήφιο μέλος της Ε.Ε. και πρέπει να ήταν η Κεφαλά που τελευταία γράφει στην Καθημερινή και εμφανίζεται στον Σκάι.

Η λίστα με τους τακτικούς καλεσμένους είναι εδώ: Kiosque intervenants

disposition21
Το TV5 το πιάνεις με την κεραία σο αλλά στη θεωρία. Στη πράξη αν είσαι τυχερός στην περιοχή μου δε το πιάνω. Ναι είναι στα Γαλλικά.

Το Euronews υπάρχει και στα Ρώσικα σωστά; Μου άρεσε σαν concept, συνεργασία των δημόσιων καναλιών της Ευρώπης, αλλά δεν έπιασε εμπορικά. Το καλό είναι πως έχει τα flash με ειδήσεις ανά 30 λεπτά.

To BBC World "χτυπάει" το CNN αυτό που είναι κορυφή είναι το κανονικό BBC (1 & 2)

ioannisk είπε...

doctor
Ναι η Κεφαλά είναι: http://www.tv5.org/TV5Site/kiosque/intervenant.php?id=108 μόνο που έχουν καιρό να ενημερώσουν την καρτέλα της :).

ManBlogg είπε...

Η καλύτερη ποιότητα τηλεόρασης από κάθε άποψη που έχω παρακολουθήσει είναι η "δημόσια" τηλεόραση των ΗΠΑ. Και για να προλάβω και να μην παρεξηγηθώ (και δικαιολογημένα :)) εννοώ το λεγόμενο PBS ή Public Broadcasting System . Είναι ένα δίκτυο καναλιών που λειτουργούν με τοπικούς σταθμούς και είναι δομημένα ως ιδιωτικοί μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί. Συντηρούνται από δωρεές ιδιωτών,ιδρυμάτων και τηλεθεατών μέσω , fund raisings αλλά και τηλεοπτικών "εράνων" που οργανώνουν κατά διαστήματα δημόσια στην τηλεόραση. Συντηρούνται αποκλειστικά και μόνο από τους τηλεθεατές τους που δρουν ως χορηγοί εφόσον το επιθυμούν. Νομίζω είναι μια μορφή τηλεόρασης (και ραδιοφώνου) στην ιδανική της μορφή όσον αφορά στην αντικειμενική ενημέρωση και οι παραγωγές τους είναι εξαιρετικές. Ίσως το BBC να πλησιάζει την ποιότητά του κατά τη γνώμη μου.. Δυστυχώς λόγω της μορφής του δε νομίζω να μπορεί να μεταδοθεί εκτός ΗΠΑ.
Μακάρι να καταλάβαινα Γαλλικά να παρακολουθήσω την εκπομπή που λες Γιάννη. Ακούγεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.
Ας μην κάνω σχόλιο για την Ελληνική TV. Από ένα σημείο και μετά καταντάς γραφικός διαπιστώνοντας τα προφανή.

ioannisk είπε...

Manblogg
Μας χαλάς τα στερεότυπα πως η TV στις ΗΠΑ είναι η χειρότερη στον κόσμο και πως όλοι βλέπουν Fox News :)

Δεν ήξερα πως το PBS ήταν τόσο καλό. Τελευταία φορα που παρακολούθησα Αμερικάνικη TV ήταν το 1994...

ManBlogg είπε...

Και όσον αφορά την πλειοψηφία ίσως να έχετε δίκιο Γιάννη (χειρότερη από την Ελληνική TV θέλει προσπάθεια βέβαια). Ο περισσότερος κόσμος (και ειδικά αυτός που ψηφίζει Μπους) καταλαβαίνει περισσότερο τον O'Reilly στο Fox (δάχτυλο στο στόμα και πρόκληση εμετού μετά συγχωρήσεως εδώ) παρά την ισορροπημένη ανάλυση του Jim Lehrer στο PBS. To PBS από μεγάλη μάζα του κόσμου ίσως θεωρείται ελιτίστικο που αφορά περισσότερο κουλτουριάρηδες liberals.
Έκανα ένα λάθος πάντως. Αφού διάβασα το σχετικό λήμμα της Wikipedia, διαπίστωσα ότι το PBS χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από ομοσπονδιακά κονδύλια (μέσω του Corporation for Public Broadcasting). Από την άλλη βέβαια σύμφωνα με απόφαση του κογκρέσου για τη δημόσια μετάδοση, απαγορεύεται στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να παρεμβαίνει και να επηρεάζει το τι μεταδίδεται από τα δημόσια μέσα. Υπάρχει κάποιος αντίστοιχος θεσμός να περιορίζει επίσημα τον έλεγχο από την κυβέρνηση στην λειτουργία της Ελληνικής τηλεόρασης;

ioannisk είπε...

manblogg
Είναι λογικό να βλέπουν οι περισσότεροι thrash tv, πάντως στις ΗΠΑ οι κρατική TV είναι ποιοτική στην Ελλάδα δεν ισχύει.

Παρόμοια νομοθεσία κατά πάσα πιθανότητα υπάρχει και στην Ελλάδα αλλά φυσικά το πρόβλημα είναι πως δεν θα εφαρμόζεται.

Άσχετο αλλά γιατί πληθυντικός; :P

ManBlogg είπε...

ioannisk said...
Άσχετο αλλά γιατί πληθυντικός; :P


Α! "συγνώμη" δεν ήταν πληθυντικός ευγενείας :)))

Απαντούσα στον πληθυντικό του: "Manblogg
Μας χαλάς τα στερεότυπα .."

Κοινότητα Εκάλης είπε...

re eseis pou kanete hyperlinks se comment? to grafete sto word k copy paste edw h pezei kati allo?

ioannisk είπε...

manblogg
χμμμ πρέπει να κάνω μαθήματα Ελληνικών :)

chris
γράφεις αυτό: < a href = "URL goes here" > description < / a >
Αλλά σβήνεις τα κενά που έχω αφήσει ανέμεσα στα <, a κλπ

Disposition21 είπε...

Ioannis ναι το EuroNews εκπέμπει και με ρωσικό ήχο. Έχω βρει και μέθοδο εκμάθησης ρωσικών, βλέπω τις ειδήσεις στα αγγλικά και μετά από καμιά ώρα τις βλέπω πάλι με ρωσικό ήχο. Tα BBC 1+2 που λες είναι συνδρομητικά έτσι; Για πες αν σου αρέσει κανένα άλλο κανάλι. Το Deutsche Welle TV που είναι στα αγγλικά το πιάνεις; Επίσης καλό είναι το Russia Today που είναι στα αγγλικά, με έμφαση βέβαια στη ρωσική επικαιρότητα.

ioannisk είπε...

disposition21
Όχι είναι τα "κανονικά" BBC σαν να λέμε ΕΤ και ΝΕΤ. Δεν έχω δει ούτε Deutsche Welle TV ούτε Russia Today.

Τι μου αρέσει στην TV? Όταν πηγαίνω Βρυξέλλες να κάνω ζάππινγκ ένα-ένα τα κανάλια. Η καλωδιακή τηλεόραση (που νομίζω πως κοστίζει 50€ το εξάμηνο) προσφέρει 40+ κανάλια από τουλάχιστον 20 χώρες.

----------------

doctor
Στο τελευταίο Kiosque, της Κυριακής που μας πέρασε, ήταν καλεσμένη η Κεφαλά. Της έφερες γούρι που ρώτησες αν υπάρχουν Έλληνες :P

Πληροφοριακά οι άλλοι καλεσμένοι ήταν από την Ινδία, τη Σενεγάλη, τη Χιλή και τη Ρωσία.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραίο ποστ. Κ το έκλεισες όπως έπρεπε. Θα την ψάξω, μου κέντρισες το ενδιαφέρον.

ioannisk είπε...

Ζωή
Δεν θα έπρεπε να σου απαντήσω μιας και έσκισες ένα αυτόγραφο του Νικολαϊδη... :P

Το καλό (και το έμαθα όταν έγραφα το post) είναι πως η εκπομπή είναι διαθέσιμη και μέσω internet.

Κοινότητα Εκάλης είπε...

apo gallia pantws thn vriskw me noir desir....ka8e prwi paw sth doulia tsitomenos.

ioannisk είπε...

chris
Είσαι στη Γαλλία; Είδες που σου λείπει η πλατεία Αμερικής; :P

Κοινότητα Εκάλης είπε...

je suis sto yunanistan. distixos.

Κοινότητα Εκάλης είπε...

pantos den 3erei poli kosmos tou noir desir sthn ellada..krima.

ioannisk είπε...

chris
Είμαι ένας από αυτούς :)))

Teo είπε...

Και προσθέτω "Σκέφτονται ...άρα υπάρχω??? Fox News rocks"