Πέμπτη, Μαΐου 31, 2007

Η συνέχεια του Κράτους

Οι σοφοί λένε πως ένα από τα χαρακτηριστικά μιας ώριμης δημοκρατίας είναι η συνέχεια του κράτους-κυβέρνησης. Αρκετά συχνά παραπονούμαστε πως η δημοκρατία μας δεν είναι αρκετά ώριμη. Σε αυτό το θέμα δεν θα συμφωνήσω μιας και τον τελευταίο καιρό συναντάω πολλά παραδείγματα που αποδυκνείουν πως υπάρχει πράγματι συνέχεια στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.

Το ποιο «κραυγαλέο» παράδειγμα νομίζω πως είναι η περίπτωση του Πρωθυπουργού. Στις δημοσκοπήσεις (που πλέον πάνε να γίνουν καθημερινές) ο κ. Καραμανλής βγαίνει πάντα και με μεγάλη διαφορά ο «καταλληλότερος για Πρωθυπουργός». Αν σας θυμίζει τις δημοσκοπήσεις επί πρωθυπουργίας Σημίτη τότε τα μεγάλα πνεύματα συναντιώνται μιας και αυτό ακριβώς μου θυμίζει.

Πέρα από τον τίτλο του «καταλληλότερου» στην περίπτωση του Πρωθυπουργού συναντάμε και μία άλλη συνέχεια. Αυτή που λέει πως ο Πρωθυπουργός είναι ικανότατος (άλλωστε είναι ο «καταλληλότερος» σύμφωνα με τις τελευταίες 523 δημοσκοπήσεις), μοχθεί για τη χώρα και φυσικά πληρεί τέλεια τα προσόντα για την θέση που κατέχει αλλά πάσχει στο θέμα του πάγκου. Συγνώμη των στελεχών που τον πλαισιώνουν στο υπουργικό συμβούλιο ήθελα να γράψω. Χμμμ αν σας θυμίζει την πρωθυπουργία Σημίτη τότε είπαμε: τα μεγάλα πνεύματα συναντιώνται μιας και αυτό ακριβώς μου θυμίζει.

Τις τελευταίες μέρες, αν δεν κάνω λάθος από το Σάββατο, γίνομαι μάρτυρας άλλης μίας συνέχειας του κράτους: τα εγκαίνια δημοσίων έργων που δεν έχουν ολοκληρωθεί ή που βρίσκονται ακόμα στο στάδιο προ-μακέτας. Ο ΥΠΕΧΩΔΕ ο κ. Λαλιώτης, συγνώμη κ. Σουφλιάς ήθελα να γράψω, εγκαινίασε 3 σταθμούς της Αττικό Μετρό οι οποίοι όμως, σύμφωνα με την εταιρία, δεν είναι ακόμα έτοιμοι. Για να πληροφορήσει το λαό έκανε και μία διαφημιστική καμπάνια με ολοσέλιδες δημοσιεύσεις στις εφημερίδες. Οι διαφημίσεις ανέφεραν και το μετρό της Θεσσαλονικής και την μελλοντική γραμμή 4, η οποία αν κατάλαβα καλά θα είναι κυκλική, θα ξεκινάει από τον Πειραιά, θα φτάνει μέχρι το Μαρούσι και θα επιστρέφει στο λιμάνι. Πάντως ο κ. ΠΕΧΩΔΕ ξέχασε να βάλει στην καμπάνια του και την ακόμα ποιο μελλοντική γραμμή 5 η οποία θα ξεκινάει από το υπουργείο του και θα καταλήγει στην Λάρισα με χρόνο ολοκλήρωσης το 2054μχ. Αν σας θυμίζει τις ένδοξες ημέρες όπου ο κ. Λαλιώτης ήταν ΥΠΕΧΩΔΕ το είπαμε άλλες δύο φορές: τα μεγάλα πνεύματα συναντιώνται μιας και αυτό ακριβώς μου θυμίζει.

Λέτε αν περάσει ο δείκτης του χρηματιστηρίου τις 5.000 μονάδες να δούμε τον κ. Αλογοσκούφη να λέει πως «το κόμμα του χρηματιστηρίου ψηφίζει ΝΔ»;

9 σχόλια:

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ είπε...

Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν

ioannisk είπε...

Σε παρακαλώ αλλάζουν τα πρόσωπα :)

doctor είπε...

Την επόμενη Τρίτη ο κ.Σουφλιάς θα εγκαινιάσει την γραμή 517 η οποία θα διαπερνά τη γη κάθετα και θα βγαίνει ακριβώς στην Χαβάη.

Η διαδρομή Σύνταγμα-Χαβάη θα γίνεται σε 1 ώρα ενώ σήμερα θέλουμε με αεροπλάνο πάνω από 2 ημέρες (με τις ανταποκρίσεις).

Γιάννη, δεν παρακολουθώ την πολιτική-κομματική επικαιρότητα και τις ηλίθιες ειδήσεις των καναλιών.
Συνήθως βάζω το Star και βλέπω κανένα μπικινάκι ή κανένα μπουτάκι, είναι νομίζω πιο ...ωφέλιμο από το να βλέπω την ξινόφατσα του Τράγκα ή να ακούω τις κοτσάνες του Κακαουνάκη!

doctor

ioannisk είπε...

Οι "ειδήσεις" δεν είναι μόνο ηλίθιες αλλά εξοργιστικές και αν ήταν να διαλέξω θα διάλεγα Star. Αυτοί τουλάχιστον δεν σου πουλάνε σοβαροφάνεια.

Disposition21 είπε...

Χεχε πολύ ωραία τα γράφεις! Μήπως είσαι κατά του δικομματισμού; ;)
Εντάξει δε λέω μοιάζουν σε πάρα πολλά τα δυο "μεγάλα" κόμματα. Για το μετρό που είπες, θα γίνει και γραμμή Γαλάτσι-Κυψέλη-Εξάρχεια-Πανεπιστημίου-Μαρούσι, πώς δεν την εγκαινίασε κι αυτή; :)))

Νομίζω πάντως πως για μένα οι εκλογές που θα έρθουν θα είναι οι πιο αδιάφορες ever. Δυστυχώς.

ioannisk είπε...

Disposition21
Σε αυτή την γραμμή αναφέρομαι :) Το σχέδιο να φτάσει το μετρό μέχρι το Μαρούσι (που θα με βόλευε πάρα πολύ) υπάρχει εδώ και 10 χρόνια, γίνονται εγκαινία της γραμμής και μετά καταργείται. Το 2001 (νομίζω) ακυρώθηκε η γραμμή Πανόρμου - Μαρούσι επειδή το κράτος δεν είχε 150 δις δραχμές.

Για τον δικομματισμό. Έχουμε άλλη επιλογή; Είμαστε ώριμη δημοκρατία για κυβερνήσεις συνεργασίας; Ωραίο θέμα για post.

Δεν είναι κακό να έχουν κοινά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και είναι αυτονόητο να έχουν. Αυτό που σατυρίζω στο post, τουλάχιστον προσπαθώ :P, είναι οι επικοινωνιακές τακτικές.

doctor είπε...

ioannisk said...
Είμαστε ώριμη δημοκρατία για κυβερνήσεις συνεργασίας; Ωραίο θέμα για post.

******

Στο θέμα αυτό Γιάννη είμαστε πίσω κι από την Τουρκία η οποία σε αυτό τα πάει πολύ καλά.

Απορώ πάντως τι στο διάολο θα κάνουν οι δύο μονομάχοι για να πολώσουν το κοπάδι.
Τα παλιά του ΠΑΣΟΚ περί της τρισκατάρατης Δεξιάς δεν περνάνε πια διότι η ΝΔ δεν είναι δεξιά πια αλλά κέντρο, ειδικά τώρα με τον γνήσιο έλληνα Καρά-Τζαφέρ και τον Παπαθεμελή (μόλις τον βλέπω θυμάμαι τα πάρτι στο Σύνταγμα όταν ήμουν φοιτητής!) στα δεξιά της.

Αν κάποιος ψηφίζει ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ για ιδεολογικούς και μόνο λόγους πρέπει να επισκεφτεί ψυχαναλυτή και μάλιστα σύντομα.

doctor

ioannisk είπε...

Δημήτρη
Η ΝΔ δεν είναι κέντρο αλλά δεξιό κόμμα, μην ξεχνάμε ότι ο πρόεδρος της υπέγραψε στο ‘δημοψήφισμα‘ του χριστόδουλου. Ο παπαθεμελής και το κόμμα του καρατζαφέρη είναι άκρα-δεξιά.

Το θέμα είναι αν το ΠΑΣΟΚ είναι αριστερό κόμμα ή αν ήταν ποτέ, μιας και στα διεθνή θέματα η πολιτική του (αν εξαιρέσουμε την περίοδο που ο κ. Παπανδρέου ήταν ΥΠΕΞ επί Σημίτη) δεν διαφέρει και πολύ από αυτή της Ελληνικής άκρα-δεξιάς.

Αν πουλάνε τα συνθήματα περί ’τρισκατάρατης Δεξιάς’ θα το δούμε στις επόμενες εκλογές. Μακάρι να μην πουλάνε.

doctor είπε...

ioannisk said...
Δημήτρη
Η ΝΔ δεν είναι κέντρο αλλά δεξιό κόμμα, μην ξεχνάμε ότι ο πρόεδρος της υπέγραψε στο ‘δημοψήφισμα‘ του χριστόδουλου. Ο παπαθεμελής και το κόμμα του καρατζαφέρη είναι άκρα-δεξιά.

***

Γιάννη θα διαφωνήσω.

Νομίζω ότι μετακίνησες ένα κλικ πιο δεξιά τους δύο χώρους.
Άκρα δεξιά σημαίνει ότι ζητάμε απέλαση μεταναστών, είμαστε εναντίον του κοινοβουλευτισμού κ.λπ.
Τα ξέρεις.
Ο ΛΑΟΣ και ο Παπαθεμελής στα δεξιά τους δεν έχουν κάτι να αλιεύσουν και στοχεύουν στο ...φιλέτο: στους θεοσεβούμενους χριστιανούς.
Και γι'αυτό δος του χειροφιλήματα και γλυψίματα στον Χριστόδουλο και στον Άνθιμο.
Δεν τους παίρνει να έχουν ακροδεξιά ρητορική γιατί οι θεοσεβούμενοι είναι ολίγον πρόβατα και δεν θέλουν φασαρίες.

Η δήλωση του κ.Βουλγαράκη σχετικά με το ... συλληφθέν έργο τέχνης, μόνο δεξιό κόμμα δεν δείχνει:

«Η Art Athina είναι ένας σπουδαίος θεσμός, που τελεί υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ και έχει την υποστήριξή του. Το συγκεκριμένο έργο δεν είναι σύμφωνο ούτε με την αισθητική ούτε με τις αρχές μου, πλην όμως, κάθε καλλιτέχνης φέρει το βάρος της υπογραφής του και υποστηρίζει το έργο του. Συνεπώς, μέσα στο πλαίσιο αυτό, οι καλλιτέχνες έχουν την δυνατότητα και την ελευθερία της δημιουργίας και οι πολίτες το δικαίωμα να απορρίπτουν ή όχι ό,τι πιστεύουν πως προσβάλει τα εθνικά μας σύμβολα».

Όσο για το ΠΑΣΟΚ, αν είναι αριστερά, θα πρέπει πρώτα να οριοθετήσουμε τον όρο "Αριστερά"...

doctor