Σάββατο, Ιουλίου 29, 2006

Διεθνές Δίκαιο και εγκλήματα πολέμου

Με τον τελευταίο πόλεμο στην Μέση Ανατολή ακούγονται ξανά πολλά περί "Διεθνούς Δικαίου και εγκλήματα πολέμου", αν εξαιρέσουμε ότι είναι αδύνατον να γίνει πόλεμος χωρίς οι εμπλεκόμενοι να κάνουν εγκλήματα πολέμου μου φαίνεται πως και αυτή η προσπάθεια είναι όπως όλες οι αντίστοιχες (Kyoto κλπ): καλές "αγνές" προθέσεις, αλλά στην πράξη ουτοπιστικές και μη εφαρμόσημες.

Αφορμή ήταν ένα editorial του Monde όπου κρατάω τα εξής:
"il aura fallu six ans après la signature du traité, le 9 juin 2000, pour que la France décide d'introduire dans son code pénal les crimes qui relèvent désormais de la Cour pénale internationale (CPI)" Το γεγονός ότι υπογράφεις μία συνθήκη δεν σημαίνει πως την ενσωματώνεις στο δίκαιο σου και όταν το κάνεις δεν σημαίνει πως την εφαρμόζεις.
"Le but affiché du projet de loi est de permettre aux ressortissants français d'échapper à toute poursuite que pourrait, en théorie, conduire la Cour pénale internationale. Paris ayant ratifié son traité, la CPI ne pouvait poursuivre des Français que si les juridictions françaises se révélaient déficientes.", και " Elle ne laissera pas porter sur la place publique internationale ses "affaires de famille", " ναι η υποκρίσία σε όλο της το μεγαλείο, "Είμαστε 'Δημοκράτες', υπογράψαμε την συνθήκη αλλά οι πολίτες μας δεν μπορούν να δικαστούν", συγνώμη αλλά πρωτιμάω την Αμερικάνικη στάση "δεν υπογράφω τίποτα" στην τελική είναι ειλικρινής.
Guerre et droit

Μιας και ανέφερα το Kyoto: από τους 25 της Ε.Ε. μόνο η ΜΒ και ίσως η Δανία με την Σουηδία θα πετύχουν τους στόχους μέχρι το 2012...

Υ.Γ. Θα ρωτήσω ένα φίλο ποιο ειδικό και θα επανέλθω.

7 σχόλια:

Ecumene είπε...

Και οι Τουρκοι νομιζω δεν εχουν υπογραψει πολλες τετοιες συνθηκες...

Ενδιαφεροντα τετοια στατιστικα...

να βρουμε ποιες χωρες εχουν
υπογραψει αναλογες συνθηκες....

ioannisk είπε...

Όπως γράφω, ή τουλάχιστον προσπαθώ να πω είναι πως σημασία δεν έχει αν έχεις υπογράψει την χ συνθήκη αλλά να την τηρείς. Την συνθήκη για την απαγόρευση των ναρκών κατά του προσωπικού την έχει υπογράψει η Ελλάδα αλλά δεν την έχει υπογράψει η Τουρκία. Από ότι ξέρω οι νάρκες στον Εύρο ζουν και βασιλεύουν (και από τις 2 πλευρές), θα μου πεις για ποιο λόγο να ξοδευτούμε και να τις καταστρέψουμε το κάνουν οι λαθρομετανάστες.

ioannisk είπε...

Παρά έγινα κυνικός... και για ανθρώπους (οι λαθρομετανάστες) που τρώνε όλη την φρίκη του κόσμου για να έρθουν στην γη της επαγγελίας.

Ecumene είπε...

Δες στου Heinz την απαντηση του Δημου..

για τον ορθολογισμο...

ioannisk είπε...

Θα ήθελα να προσθέσω και την άποψη του Economist:
The ethics of war,
Mind those proportions: As the war in Lebanon shows, there are several ways to make a moral judgment

Το άρθρο αναφέρεται για τον πόλεμο Ισραήλ με Hzbollah.

Νομίζω πως είναι premium article, οπότε αν θέλει να το διαβάσει κάποιος θα πρέπει να το κάνω clopy & paste. Το λέω επειδή έχω 55.617.666 unique hits per day...

ioannisk είπε...

με 10 ώρες καθυστέρηση είδα:
"Και οι Τουρκοι νομιζω δεν εχουν υπογραψει πολλες τετοιες συνθηκες..."

Δεν ξέρω τι έχουν υπογράψει οι Τούρκοι, δεν με νοιάζει (δεν ζω στην Τουρκία ούτε έχω συμφέροντα εκεί) ένα γενικό post έγραψα, δεν αναφερόμουνα κάπου συγκεκριμένα.

Πάντως ναι η Τουρκία έχει υπογράψει λιγότερα από την Ελλάδα πχ "Συνθήκη για την απαγόρευση των ναρκών κατά του προσωπικού" που αναφέρω, χωρίς να αλλάζει την thesis του Post μου: αυτό που έχει σημασία είναι τι εφαρμόζεις όχι τι υπογράφεις.

Ecumene είπε...

Μια φιλο-ισραηλινη θεση(απο τις πιο τεκμηριωμενες νομιζω)