Παρασκευή, Μαρτίου 16, 2007

Το κουμπάκι για τους πεζούς

Την Τρίτη βρέθηκα στο κέντρο και θέλησα να διασχίσω τη λεωφόρο Βασ. Σοφίας στο ύψος της Αμερικάνικης πρεσβείας, μην άγχωνεστε δεν πρόκειται να γράψω για πολιτική ξανά... Σαν "πιστός και φιλότιμος πεζός" περίμενα υπομονετικά να γίνει πράσινος ο σηματοδότης για τους πεζούς, άλλωστε ποτέ δεν υπήρξα fan των extreme sports, οπότε δεν μου πέρασε από το μυαλό να διασχίσω με κόκκινο.

Περίμενα μερικά λεπτά, το σημειώνω επειδή η υπομονή είναι μία από τις πολλές αρετές που δεν διαθέτω, μαζί με άλλους πεζούς. Σε κάποια φάση μου ήρθε μία μικρή (παροδική δυστυχώς) κρίση διάνοιας και λέω μήπως υπάρχει το μαγικό κουμπάκι που το πατάς και κοκκινίζει το φανάρι για τα αυτοκίνητα.

Πράγματι το μαγικό κουμπάκι υπάρχει:





Ε τσαντίστικα και το έριξα στα extreme sports.

Η υπόθεση μου θύμησε μία άλλη διάβαση με μαγικό κουμπάκι, στην Κηφισιά. Την συγκεκριμένη διασταύρωση την χρησιμοποιώ σχεδόν καθημερινά.



Τις πρώτες φορές που χρειάστηκε να την διασχίσω πατούσα και εγώ το κουμπί, γεμάτος χαρά και ικανοποίηση που η χώρα μας αποδεικνύει έμπρακτα την πραγματική σύγκληση με τις πιο ανεπτυγμένες χώρες στο θέμα προστασίας των πεζών βάζοντας κουμπάκια στα φανάρια.

Και που το πατούσα τι καταλάβαινα; Το φανάρι συνέχιζε να είναι κόκκινο. Το πατούσα ποιο δυνατά και περισσότερη ώρα αλλά το θαύμα δεν γινόταν. Που και που παρατηρούσα άλλους πεζούς που με κοιτούσαν με ύφος: "καλά τι κάνει αυτός ο εξωγήινος;" ή με ένα χαμόγελο συγκατάβασης. Μου πήρε κάποιο χρόνο να καταλάβω πως και αυτοί κάποτε πατούσαν το κουμπάκι περιμένοντας το θαύμα.

Πλέον έχω "παλιώσει", δεν πατάω το κουμπάκι και όταν βλέπω κάποιον καημένο να το κάνει τον κοιτάω με ύφος "καλά τι κάνει αυτός ο εξωγήινος;" ή με ένα χαμόγελο συγκατάβασης.

21 σχόλια:

Odysseas είπε...

Εμένα μου αρέσει πάντως που κυκλοφορείς με φωτογραφική μηχανή!
Λέω να το εφαρμόσω κι εγώ, βλέπεις τόσα απίστευτα κάθε μέρα που είναι κρίμα να πηγαίνουν χαμένα!

Υπάρχει ένα τέτοιο κουμπάκι για πεζούς και κοντά στο σπίτι μου και παραδόξως δουλεύει. Καθυστερεί τόσο πολύ όμως που οι περισσότεροι εντωμεταξύ περνάνε και μετά οι οδηγοί που δε βλέπουνε πεζούς περνάνε με κόκκινο!

ioannisk είπε...

odysseas
Ναι σχεδόν πάντα έχω φωτογραφική μαζί μου.

Έχασα την προηγούμενη τον Ιανουάριο και δεν είχα μηχανή για σχεδόν 2 μήνες, ένιωθα ανίκανος :)

Ανώνυμος είπε...

Καλά πίστεψες έστω κ για μια στιγμή ότι το κουμπάκι είναι συνδεδεμένο με οτιδήποτε άλλο εκτός από Κάιρο...

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ είπε...

'Iσως υπάρχει κάπου μία κάμερα και το καταγράφουν και κάνουν ένα ψυχολογικό πείραμα – πόσο θα το πατάς μέχρι να πειστείς ότι δεν δουλεύει. :-)

bpetridis είπε...

Τα επόμενα συμβαίνουν στην Σουηδία:
Στην Στοκχόλμη που λέτε, συμβαίνει το εξής τραγικό (αν αναλογιστεί κανείς την κατάσταση με τα ελληνικά κουμπιά).
Από την στιγμή που θα πατήσεις το κουμπί, πρέπει να περιμένεις γύρω στα 7 με 10.... (ναι, καλά μαντέψατε) δευτερόλεπτα για να ανάψει το πράσινο. Όποιος βέβαια έχει δίπλωμα οδήγησης μπορεί να καταλάβει ότι κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο καθώς το αμάξι μπορεί να μην προλάβει να σταματήσει εγκαίρως η' ακόμα και να μην προσέξει το φανάρι ο οδηγός, καθώς τα χρονικά διαστήματα είναι πολύ μικρά... Ευτυχώς οι Σουηδοί-πεζοί για να μην σκοτώνονται στους δρόμους πριν πατήσουν το κομβίον πρώτα κοιτάνε την κίνηση στους δρόμους και αν έρχεται κάποιο αυτοκίνητο με μεγάλη ταχύτητα. Δηλαδή σκεφθείτε εξής: "Να είστε μπροστά στην διάβαση και να περιμένετε όχι για να ανάψει το φανάρι σας, αλλά για να αδειάσει λιγουλάκι ο δρόμος. Αφού ούτως ή άλλως το φανάρι από την στιγμή που θα πατήσετε το κουμπί θα ανάψει πριν καν το καταλάβετε...". Αυτό για εμένα είναι αμέτρητος σεβασμός του Κ.Ο.Κ αλλά και των συνανθρώπων. Εξελιγμένες κοινωνίες αγαπητοί Έλληνες . Ααα, επίσης να αναφέρω, ότι δεν υπάρχουν κουμπιά αλλά σημεία πάνω σε ένα κουτί στα οποία απλώς αφήνεις το χέρι σου ή το περνάς από επάνω (χωρίς επαφή) και ενεργοποιείς την αλληλουχία φαναριών για τους πεζούς. Επειδή υπάρχουν και άτομα με αναπηρίες, μεθυσμένοι, διανοητικά καθυστερημένοι κ.α. Επίσης τα καινούρια έχουν και φωτοκύτταρα, που δεν χρειάζεται καν να πατήσεις ή να αγγίξεις κανένα κουμπί..."απλώς είσαι εκεί, άρα θέλεις να περάσεις"!! Τέλος είναι σημαντικό να πω ότι θεωρείται αδιανόητο έως σχιζοφρενικό να μην χρησιμοποιήσεις την διάβαση των πεζών κατά το πέρασμα σου. Το οποίο είναι συνήθεια καθαρά Ελληνική, όπως το τάβλι ας πούμε!
Φυσικά, εδώ μιλάω για απλά κουμπιά.
Σκεφτείτε σε πιο αναπτυγμένο σημείο έχουν φτάσει αν αρχίσουμε να μιλάμε για άλλα "πιο σοβαρά" πράματα!
Ελπίζω να μην θεωρηθώ σαν από αυτούς που λένε: "Ελλάδα" και καταριούνται την καταγωγή τους... Όχι αντιθέτως... Έχομε πολύ καλό Greek Tzatzikis!
Άιντε καλή όρεξη και ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥς.

Alex A. είπε...

IoannisK το είχα αναρωτηθεί κι εγώ αυτό για το φανάρι της Κηφισιάς, το οποίο περνάμε για να πάμε από το σπίτι προς τα μαγαζιά επάνω, το ταχυδρομείο κλπ. Τώρα καταλαβαίνω ότι δεν ήμουν εγώ ανυπόμονος που δεν μπορούσα να περιμένω άλλο...
Υ.Γ. Έχει και το ρημάδι το "Μπακάλικο" εκεί απέναντι, πώς να περιμένεις άμα πεινάς; :)

doctor είπε...

Θες να μιλήσουμε και για τις διαβάσεις των πεζών;

Στην Ελλάδα έχουν καλλωπιστικό χαρακτήρα και στο μόνο σημείο της χώρας που λειτουργούν πραγματικά είναι το Αεροδρόμιο των Σπάτων όπου αν τις παραβιάσεις σου ρίχνουν κλήση.

Απορώ πως δεν έχει γίνει ατύχημα στην Αθήνα με ανυποψίαστο τουρίστα που θα θεωρήσει δεδομένο ότι έχει προτεραιότητα στην διάβαση (υπάρχει και το αντίστοιχο σήμα για τους οδηγούς) και θα τολμήσει να την διεκδικήσει από τους ταλιμπάν...

Όταν σταματάω σε διαβάσεις για να περάσουν πεζοί, εκτός του ότι οι πίσω μου κορνάρουν μανιασμένα, οι πεζοί νομίζουν ότι είμαι ... εξωγήινος και μάλλον σκέπτονται ότι έμεινα από βενζίνη...

Όσον αφορά το πεζοί πιέστε του κουμπί και περιμένετε να ΓΕΡΑΣΕΤΕ (και γω πιτσιρικάς το Π το έξυνα να γίνει Γ) δουλεύει Γιάννη, τουλάχιστον εκεί που το χρησιμοποιώ εγώ.

doctor

Υ.Γ. Ο μύθος ότι οι έλληνες ως μεσόγειοι δεν μπορούν να πειθαρχήσουν ως οδηγοί δεν ισχύει διότι τον καταρρίπτουν οι Κύπριοι οδηγοί που στις διαβάσεις φέρονται ως τζέντλεμεν.

doctor είπε...

bpetridis,

να συμπληρώσω ότι εκτός του ότι το ...κομβίον λειτουργεί υποδειγματικά στην Σουηδία, μόλις ανάψει πράσινο, ακούγεται και ο χαρακτηριστικός ήχος για τους τυφλούς πεζούς.
Επίσης υπάρχουν και ειδικοί σηματοδότες για τα ποδήλατα.

Ha det så bra vännen min

doctor

ManBlogg είπε...

Νομίζω αυτά με τα κουμπάκια ούτε στη ΝΥ δούλευαν. Ήταν καθαρά για ψυχολογικούς λόγους και πολύ σπάνια. Εκεί το jaywalking (το να περνάνε οι πεζοί με κόκκινο) είναι σπορ. Το έχω εξασκήσει και ως πεζός (χωρίς extreme απόπειρες πάντως) αλλά ακόμα χειρότερα ως οδηγός φωνάζοντας και κορνάροντας στη μάζα των ανθρώπων που αγνοούσε το κόκκινο και έκανε απόπειρες αυτοκτονίας.
Μετά από αυτή την εμπειρία έρχομαι στη Ζυρίχη που ο δρόμος είναι εντελώς άδειος και όλοι (σχεδόν) περιμένουν υπομονετικά να ανάψει το πράσινο για να διασχίσουν το δρόμο. Έτσι περιμένοντας τον αγαπητό "Γρηγόρη" να μας δώσει το σύνθημα να διασχίσουμε τον άδειο δρόμο, για την ώρα, σφυρίζω αδιάφορα, κοιτάω αμήχανα τους τριγύρω μου, χαμογελάω, σκέφτομαι από μέσα μου "τι όμορφα που περνάμε εδώ εις τας εξοχάς" και συμμορφώνομαι με τα τοπικά ήθη. Επίσης να αναφέρω την εκπληκτική παροχή προτεραιότητας στους πεζούς στις διαβάσεις χωρίς φανάρια. Σκέφτομαι καμιά μέρα να βάψω τη νύχτα στις γραμμές των τρένων μια διάβαση πεζών και να διασχίσω μερικά δευτερόλεπτα πριν περάσει το S-Bahn. Είμαι σίγουρος ότι θα το ακινητοποιήσει χωρίς 2η σκέψη.. Αλλά ας αφήσουμε αυτό το πείραμα για κανένα πιο τολμηρό.

ioannisk είπε...

Καλημέρα και καλό ΣΚ σε όλους.

Να σημειώσω πως στην ΑΘήνα κάθε χρόνο πεθαίνουν περίπου 150 πεζοί.

Ζωή
Κοίτα ώρες-ώρες είμαι απίστευτα αφελής οπότε δεν είχα καταλάβει ότι το κουμπί χρησιμεύει στην ελληνο-αιγυπτιακή φιλία.

Δε μασάμε ρε
Δηλαδή θες να μου πεις πω στο YouTube υπάρχουν Video που με δείχνουν να παλεύω με τα κουμπάκια; Έγινα ρόμπα σε όλο τον πλανήτη :)

alex a.
Σημαντικό (υποθέτω πως θα το έχεις παρατηρήσει): το φανάρι που αναφέρω στην Κηφισιά είναι απίστευτα δολοφονικό. Δεν σταματάει την κίνηση και στα δύο ρεύματα αλλά πρώτα στην κάθοδο και μετά στην άνοδο, το αποτέλεσμα είναι πολλοί πεζοί (και εγώ στην αρχή) να αρχίζουν να διασχίζουν το δρόμο ενώ τα (μισά) αυτοκίνητα έχουν πράσινο.

manblogg
ΝΥ δεν έχω πάει και Ελβετία πήγα για τελευταία φορά τον προηγούμενο αιώνα οπότε δεν θυμάμαι.
"εκπληκτική παροχή προτεραιότητας στους πεζούς στις διαβάσεις χωρίς φανάρια." Αυτό ισχύει στις περισσότερες χώρες της Δ. Ευρώπης (Και στη Μαδρίτη και στο Μιλάνο μιας και ο doctor ανέφερε τη Μεσόγειο), πεζός σε διάβαση σημαίνει: κοκκαλώνεις την κούρσα.

Στο Βέλγιο τα τελευταία χρόνια βάζουν ειδικά (και πολύ δυνατά) φώτα στις διαβάσεις για να προστατεύουν τους πεζούς, υποθέτω πως γίνεται και σε άλλες χώρες.

ioannisk είπε...

Στους "Σουηδούς", bpetridis (καλώς ήρθες στο blog μου) και στον doctor, θα απαντήσω ξεχωριστά.

Όταν έγραφα το post σκεφτόμουνα τη Στοκχόλμη, όπου πράγματι σε κάθε διάβαση υπάρχει το μαγικό κουμπάκι και ενεργοποιεί αμέσως τον σημματοδότη για τους πεζούς. Όταν είχα πάει ήταν το αγαπημένο παιχνίδι, να πατάω το κουμπάκι και να βλέπω να πρασινίζει ο Γρηγόρης :) Δε είχα φανταστεί ότι η άμεση ανταπόκριση μπορεί να είναι επικίνδυνη.

Αυτό που με είχε εντυπωσίασει είναι πως όταν ένας δρόμος ήταν πηγμένος οι οδηγοί όχι μόνο δεν σταματούσαν επάνω στην διάβαση αλλά και άφηναν ελεύθερο τον ειδικό χώρο για τα ποδήλατα.

Πάντως θέλω να πω δημοσίως ότι ένας Σουηδός δεν σταμάτησε για να περάσω όντας πεζός. Ακόμα τον θυμάμαι ήταν ευτραφής, με μουσάκι και οδηγούσε ένα λευκό van μάρκας Mercedes!

doctor
Για τις διαβάσεις στο αεροδρόμιο νομίζω πως πρέπει να αρχίσουμε να αναφερώμαστε στο παρελθόν. Όλο και πιο συχνά βλέπω να παραβιάζεται η προτεραιότητα των πεζών. Είχα σκεφτεί να γράψω post με τίτλο: Το μόνο μέρος στην χώρα μας όπου σεβόμαστε τους πεζούς, αλλά δεν το έκανα.

Disposition21 είπε...

Μου θύμισες μια γιαγιά στο λεωφορείο του Γαλατσίου για κέντρο που νόμιζε ότι όταν πατά το κουμπί της στάσης ανοίγουν αυτόματα οι πόρτες. "Μα γιατί δεν ανοίγουν οι πόρτες!", απορούσε η γιαγιά. Έτσι θα απορούσες κι εσύ γιατί δεν άναβε το κόκκινο, αλλά εσύ με το δίκιο σου :)

ioannisk είπε...

disposition
Μπα η γιαγιά ήταν ήρεμη εγώ όχι και τόσο :)

Disposition21 είπε...

ioannis άσχετο με το ποστ αλλά σχετικό με τις φωτογραφίες που έβγαλες: είσαι ευχαριστημένος από την H2? Έχει καλό image stabilization? Είμαι ανάμεσα στην Η2 και την panasonic fz7, η Η2 είναι καλύτερη; Το μόνο αρνητικό είναι ότι μου φαίνεται κάπως ογκώδης.

Κοινότητα Εκάλης είπε...

Μάλλον ειμαι ο μοναδικος οδηγος που σταματαει σε διαβασεις (το κανω και επιτιδες μερικες φορες για να την σπασω σε οποιον διαλεξε αμαξι)

Οσο για το φαναρι αυτο στη κηφισια ειναι λιγο κουλο, ποσες φορες εχω ριξει κλωξιδια σε αμαξια που περασαν με κοκκινο μετα απο μερικα λιτρα μπυρας στο fubar.

Θυμάμαι παντως ενα ελληναρα που περασε με κοκκινο στο πλατανο, εφαγε εν σειρα κλωτσιδια και μετα ηθελε κ αποζιμωσυη που θα παταγε ενα παιδακι και βγηκαν ολοι, ακομα και οδηγοι και τον ξεχεσαν και αυτος επεμενε οτι καλα εκανε και εφυγε με κοκκινο

Για αλλη μια φορα παντως αν η αστυνομια εκανε το εργο της καλα.

P.S. Καντο για το χαλασμενο φαναρι forward στον χιωτακη ή στην διοικητικη της αστυνομιας

ioannisk είπε...

Disposition21
Λάθος άτομο βρήκες να ρωτήσεις για φωτογραφικές :) Ρώτα τον κ. Δήμου να σπάσει και το αρνητικό κλίμα που έχει το σημερινό του ποστ.

Ο λόγος που αγόρασα αυτή την μηχανή είναι το Χ12 zoom, αλλιώς θα αγόραζα μία μικρή για να μπορώ να την βάζω σε τσέπες.

Άσχετο αλλά πως καταλάβες πως έχω την Sony DSC-H2;

chris
Δεν εξοργίζομαι πλέον όταν μου τρώνε την προτεραιότητα τα αυτοκίνητα, παλιά έβριζα τους οδηγούς.

Στο φανάρι της Κηφισιάς έχω δει και εγώ απίστευτες σκηνές.

Το χαλασμένο κουμπάκι είναι από την Βασ. Σοφίας οπότε πρέπει να το στείλω στον Κακλαμάνη.

Κοινότητα Εκάλης είπε...

γιάννη αν μιλας για το θεμα με το μικη, το ειδα αλλα και τα 300 ποστς ειναι λιγο κουραστικα και το εγκατεληψα καπου και απλως εστηλα το ποστ μου

ioannisk είπε...

chris
Ναι αυτό το Post εννοώ στην αχρή το παρακολούθησα αλλά μετά ξέφυγε.

Disposition21 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Disposition21 είπε...

ioannis Πηγαίνεις στο φάκελο που έχεις τις φωτος και κάνεις δεξί κλικ στο αρχείο μιας φωτογραφίας π.χ. το DSC00068, μετά "ιδιότητες (ή properties)" μετά "λεπτομέρειες" και μετά "για προχωρημένους (advanced ή κάπως έτσι)". Αν θυμάμαι καλά, γιατί εδώ έχω ρωσικά windows και δεν είμαι σίγουρος για τα ελληνικά/αγγλικά.

Εκεί σου λέει διάφορα, μέχρι και το λεπτό που την έβγαλες: 13.03.2007 6:21

ioannisk είπε...

disposition
Απίστευτο! :)

Ο Opera που χρησιμοποιώ εμφανίζει τα εξής:

Orientation of image: 1
File change date and time: 2007:03:13 06:21:35
Image description:
Image input equipment manufacturer: SONY
Image input equipment model: DSC-H2
Exposure time: 0.005
F number: 3.5
Exposure program: 7
ISO speed rating: 80
Exposure bias: 0
Maximum lens aperture: 3
Metering mode: 5
Lightsource: 0
Flash: 24
Lens focal length: 36
Custom rendered: 0
Exposure mode: 0
White balance: 0
Scene capture type: 2
Contrast: 0
Saturation: 0
Sharpness: 0

Και θες να κρύψεις κάτι δεν μπορείς, υποθέτω πως θα υπάρχουν προγράμματα που θα κάνουν "ανώνυμες" τις φωτογραφίες αλλά αν δεν ασχοληθείς...